Ilkka Mäkelä

2-moottorikone Rotax-moottoreilla: Tecnam P2006T, Italiasta

2 viestiä aiheessa

Sellaista kategoriaa kuin "ultrakevyt 2-moottorikone" ei kai ole olemassakaan? Italialainen Tecnam (jonka suunnittelija on tehnyt myös Partenavia-koneita) on kuitenkin ilmeisesti tosissaan tuomassa markkinoille IFR-kelpoista 4-paikkaista sisäänvedettävillä telineillä varustettua tyyppihyväksyttyä 2-moottorikonetta, jonka tyhjäpaino on C-172:n luokkaa ja hyötykuorma silti 460 Kg, vaikka moottoreina on "vain" 2 kpl 100 hevosvoiman Rotax 912:ta.

 

Jotenkin moottoriteho tuntuu pieneltä, kun 1-moottoritilanteessa on käytettävissä vain 100 hp millä kiskoa konetta ilmaan, mutta valmistaja väittää, että Tecnam P2006T nousee 2 moottorilla 1400 ft/min ja yhdelläkin 350 ft/min. Kai se on sitten uskottava? Vai?

 

Toisaalta, eipä DA42 TwinStarin Thielerteistäkään irtoa kuin 135 hp/kpl...

 

Kone on kokonaan alumiinirakenteinen ja matkanopeutta tulee sellaiset 147 solmua 75 % tehoilla, mikä on toki vähemmän kuin TwinStarilla, mutta jos hinta on valmistajan arvion mukainen 230000 - 240000 € uutena (täysi lasiohjaamo ja autopilotti erikseen) ja konetta voivat lentokoulut käyttää monimoottorikoulutuksessa, niin ehkä sille löytyy markkinarako. Ja oletettavasti Rotax 912 on toimintavarmempi kuin 90-luvun Rotaxit.

 

TwinStarin hintoja kun katselin, niin USA:ssa upouusia sellaisia myydään varustetasosta riippuen haarukassa 355000 - 415000 €, joten TwinStar lienee siis reilusti kalliimpi.

 

Tecnamin Uuden Seelannin edustaja kehuu konetta 1-moottorikoulukoneiden tappajaksi, missä on tietty mainosmieskerroin mukana, mutta jos hankintahinta on suhteessa huokea ja käyttökustannukset myöskin autobensiiniä syövillä Rotaxeilla halvemmat, niin ehkä tästä tulee jotakin. PPL ja monimoottorikelppari sellaisen lentämiseen ilmeisesti minimissään vaaditaan:

 

http://www.tecnam.co.nz/index.aspx?site=102&page=3735

 

Valmistajan esite pdf:nä, missä on myös vertailu 1-moottorikoneisiin ja Seminoleen, mutta pdf-esitteenä hankalampi luettava:

 

http://www.tecnamaircraft.com/BrP2006T.pdf

 

Täytyy sanoa, että ajatus 1550 Kg painavan koneen nostamisesta ilmaan yhdellä n. 100-heppaisella Rotaxilla hieman hirvittää, mutta ehkä se on enemmänkin asennekysymys. Aztecissakin oli sentään 2 x 250 hp, ja Aztecin MTOW oli 2360 Kg. Suhteessa painoon Aztecilla oli 1-moottoritilanteessa enemmän hevosvoimia käytettävissä. Tecnamissa paremmat aerodynaamiset ominaisuudet? Mielipiteitä?

 

Nähdäkseni kone ei ole vielä tyyppihyväksytty, mutta niitä on jo yli vuosi sitten tilattu etukäteen mm. Australiaan ja Uuteen Seelantiin. Ja Tecnam, vaikka on vähemmän tunnettu valmistaja, näköjään tekee myös useita 1-moottorikonetyyppejä esim. light sport aircraft-kategoriassa, joten valmistajalla on kyllä jonkin verran kokemusta.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Olen saanut sen vaikutelman että hevosvoimat ovat hieman "vahvempia" alennusvaihteella varustetussa moottorissa, kuten tässä käytetyssä Rotax 912S-moottorissa.

 

Tecnam on lisäksi ylätaso, eli siihen voi asentaa isot potkurit, joilla on hyvä hyötysuhde pienillä nopeuksilla. Tämä auttanee yksimoottoritilanteessa.

 

Tecnam on tosiaan varsin tunnettu kevytkonevalmistaja. Suomeen ei ole tuotu Tecnamin ultrakevytkoneita, lähinnä koska Italian ultrakevytmääräykset sallivat suuremman tyhjäpainon kuin Suomessa joten tyypitys täällä ei tahdo onnistua. Mutta Tecnam tekee ultrien tapaisia samannäköisiä koneita (P92, P96, P2002) myös ihan VLA-hyväksyttyinäkin.

 

Minun ymmärtääkseni P2006T on ajateltu toisaalta 2-moottorikoulukoneeksi ja toisaalta vaihtoehdoksi 200 hv 1-moottorimatkakoneille (Cirrus, DA40, C172, PA28) iskulauseella "2-moottoriturvallisuus 1-moottorisen hinnalla". Aika näyttää....  ja varsinkin PIREPit koneen 1-moottoriominaisuuksista varmaan aikanaan luetaan suurella mielenkiinnolla.

 

EDIT: Rotaxin luotettavuudesta. Kyseinen moottorihan (912 ja 914-malli) on tavallaan luotettavuudellaan mahdollistanut nykyisen UL-buumin. TBO oli aluksi 600h ja on nyt 1500h. Suomessa lienee tätänykyä 150-200 tällaista moottoria käytössä. Moottori on käytössä myös USA:n sotavoimien kenties tärkeimmässä tiedusteluvälineessä, General Atomics RQ-1 Predator UAV:ssä.

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään