Ilkka Mäkelä

Miehittämätön dieselkopteri Mt. Everestin pelastustoimintaa varten

3 viestiä aiheessa

Melkoisen harvinainen projekti: Nepalin vuorikiipeilijöiden pelastamiseen suunnitellaan miehittämätöntä dieselkäyttöistä kopteria, jonka aikoo ottaa käyttöön Nepalissa sijaitsevaan tukikohtaan säätiö nimeltä Everest Rescue Trust. Säätiössä vaikuttaa mm. tunnettu seikkailija Peter Hillary.

 

Uusi-Seelantilainen mm. sotilaskoptereita valmistava yritys TGR Helicorp on useiden vuosien kehittelyn tuloksena kehittänyt lähes valmiiksi Alpine Wasp-nimisen pelastuskopterin, joka on erityisesti suunniteltu lentämään jopa 9 Km korkeudessa mm. pelastusoperaatioita Nepalissa ja miksei muuallakin korkean ilmanalan alueilla. Uutinen asiasta:

 

http://www.scoop.co.nz/stories/PO0702/S00014.htm

 

Kopterin dieselmoottori on amerikkalainen Delta Hawk. Polttoaineeksi kelpaa Jet A1, jonka etu on paitsi halpa hinta myös se, ettei A1 jäädy pakkasessa. Miehittämätön kopteri on taas mm. siksi, että pilotista Mt. Everestin huipun korkeudella olisi todennäköisesti enemmän haittaa kuin hyötyä pelastustöissä.

 

Säätiön sivuilta löytyy lisätietoa Alpine Waspista ja muutenkin säätiön toiminnasta:

 

http://www.rescueoneverest.org/ (klikataan vasemmalta ylhäältä "The Challenge" ja sitten "The Alpine Wasp")

 

Se, miten miehittämätöntä kopteria käytännössä operoidaan, jäi vähän epäselväksi, mutta monessa suhteessa on kysymys ainutlaatuisesta yrityksestä. Ilmeisesti tästä kopterityypistä tulee myös (miehittämättömien koptereiden) korkeusennätyksen haltija?

 

Kopterin valmistajalla TGR Helicorpilla on myös omat nettisivut, joilla on tietoa neljästä muusta Uudessa Seelannissa valmistettavasta kopterimallista, mutta suurin osa ominaisuuksista on "salaista tietoa". Sivut löytyvät googlella. jos asia kiinnostaa.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Kopterin valmistajalla TGR Helicorpilla on myös omat nettisivut, joilla on tietoa neljästä muusta Uudessa Seelannissa valmistettavasta kopterimallista, mutta suurin osa ominaisuuksista on "salaista tietoa".

Joopa, yrittäjiä tuntuu riittävän. On helppo arvata miksi tieto on niin salaista; Olematonta tietoa on paha julkaista.

 

Tuohon asti homma on helppoa ja edullista, hienot nettisivut ja parit taiteelliset mallikuvat. Näitä Robbarin "kilpailijoita" on viime vuosina ilmestynyt useampia mutta oikeastaan kukaan ei ole saanut mitään näkyvää aikaiseksi. Poikkeuksena Ranskalainen Capri, joka on lentänyt protollaan jo näytöksissäkin.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään