Erkki Mikola

Harjoitusalue kansainväliselle merialueelle?

1 viesti aiheessa

Onkohan tämä uutinen aiheuttanut täällä vielä mitään keskustelua?

http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/Suomi+haluaisi+Ruotsin+kanssa+pysyv%C3%A4n+lentoharjoitusalueen/1135224350655

 

Ainakin Esa Karanko on noteerannut uutisen ja kirjoittanut siitä mielipidekirjoituksen, joka julkaistiin tämänpäiväisessä Hesarissa

http://www.hs.fi/digilehti/mielipide/artikkeli/Kansainv%C3%A4list%C3%A4+ilmatilaa+ei+voi+varata/1135224439607

 

Rohkenen kopioida hänen mielipiteensä tännekin (ainakin siihen asti, että HS tai Esa Karanko haluaa sen poistettavaksi)

Ja aiheesta voi toki keskustella ja kommentoida Karangon kirjoitusta myös Hesarin nettisivuilla http://www.hs.fi/keskustelu/article.jspa?articleID=1135224439607

-------------------------------------

 

Kansainvälistä ilmatilaa ei voi varata

 

 

Puolustusministeriön asettama toimikunta esittää perustettavaksi Ruotsin kanssa yhteisiä lentoharjoitusalueita kansainvälisen merialueen ylle Perämerelle ja Pohjanlahdelle. Ilmatilan varaamiseksi tulisi luoda pysyvä menettely, jotta alueen voisi varata nopeasti (HS 17. 1.).

 

Siltä osin kuin suunnitellut harjoitusalueet sijaitsevat kansainvälisen merialueen yläpuolella olevassa ilmatilassa, niin niillä saa lentää kuka tahansa milloin vain. Tämä koskee kaikkien valtioiden, mukaan lukien Suomen ja Ruotsin, siviili- ja sotilasilma-aluksia.

 

Suomalaiset ja ruotsalaiset voivat varata ilmatilaa vain omien valtakuntiensa alueilla. Vaara-alue on ainoa, jonka saa tilapäisesti perustaa kansainväliseen ilmatilaan.

 

Sillä lentämisestä päättää kuitenkin kunkin ilma-aluksen päällikkö ja vastuu vaarallisesta toiminnasta on luonnollisesti sen aiheuttajalla.

 

Toimikunta yrittää rakentaa toisen maalle. Maa-alueen sijalla on vain kansainvälinen merialue ja sen yläpuolinen ilmatila.

 

Toimikunnan tekemä virhe johtunee siitä, että Suomessa Ilmailuhallinto on kieltänyt ilmailun aktiivisilla vaara-alueilla. Tämä Kansainvälisen siviili-ilmailujärjestön (ICAO) normien vastainen kielto ei tietenkään sido ketään Suomen rajojen ulkopuolella.

 

 

ESA KARANKO

 

 

Helsinki

 

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään