Ari Viitajylhä

Kysymys kuvasuhteen käytöstä.

4 viestiä aiheessa

Elikkä mitä kuvasuhdetta käytätte 4:3 vai 3:2. Tuli tälläinen mieleen kun en ole aikaisemmin tehnyt digikuvista paperi kymppikuvia ja olisi tarkoitus kokeilla sellaista kuva-automaatista. Tämä tuli siitä mieleen kun käytän itse 3:2 suhdetta, joka vastaa vanhaa 35 kinofilmi kameraa, josta saa suoraan 10x15 kuvan ja se on isompi kuin 4:3 suhteesta 10x13 kuva. Jos taas käyttää 4:3 suhdetta ja siitä ottaa 10x15 kuvan niin rajaako automaatti tai yleensäkin kuvan toimittajat kuvan ylä ja alareunan pois. Tästä johtuen jatkan kysymystä jotta mitenkäs tuo CCD kenno "kuluu" vuosien saatossa kun kennon ylä ja alareunaa ei käytetä ja ottaa sitten 4:3 suhteen käyttöön.

Eikös tullut hienosti selitettyä.  ;D

Olen tähän asti katsonut kuvia TV:n kuvaputkelta ja suhteella ei siinä mielessä ole merkitystä.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

3:2 kuvasuhteesta tykkään itse enemmän, taitaa olla kuitenkin lähinnä makuasia.

 

Yleensä on mahdollisuus valita rajataanko kuvan ylä- ja alaerunasta vähän pois, vai jätetäänkö valkoiset palkit reunoille jos 4:3 kuva otetaan 3:2 printille.

 

Ymmärsinkö oikein, että sun kamerassa on mahdollista valita 4:3 ja 3:2 kuvasuhteiden väliltä? En kyllä jaksa uskoa että kenno millään tavalla kuluisi enemmän kummallakaan kuvasuhteella. Todennäköisesti se on järjestetty niin, että kuva otetaan joka tapauksessa täydellä kennolla (4:3) ja kamera jälkikäteen rajaa siitä 3:2 kuvan.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Todennäköisesti se on järjestetty niin, että kuva otetaan joka tapauksessa täydellä kennolla (4:3) ja kamera jälkikäteen rajaa siitä 3:2 kuvan.

Näin minäkin sen ajattelin, mutta kun en ole varma. Kamera on panan fz30.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Kyllä se varmaan noin menee, koska CCD-kennoa ei voi lukea (kovin helposti ainakaan) vaan tietystä kohtaa. En nyt muista/tiedä mitenpäin nuo shift registerit siellä kennolla ovat, tietty jos koko pikselirivi halutaan pois ja niin jätetään vaan muutama shiftauskierros tekemättä kuvakennoa luettaessa. Ei se sitä kennoa kuluta joka tapauksessa :)

 

Tod. näk. kuitenkin siitä luetaan se koko kuva ja sitten cropataan osa pois.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään