Olli Talso

joulupukki halutaan kieltää lailla!

16 viestiä aiheessa

Noniin, sattuuhan noita ylilyöntejä yhtäällä sun toisaalla, niin kristillisissä piireissä, kun myös ei kristillisillä tahoilla. Ehkäpä tuolla hyökätään ennemmin kaupallisuutta ja jotain Cokista vastaan, kun itse joulupukkia. Itte olen kristitty, eikä mun mielestä joulupukissa sinäänsä mitään vikaa oo. Meillä jopa on perinteisesti seurakunnan nuorten pikkujouluissa käyny joulupukki, välillä jopa montakin joulupukkia ;D.

 

Välillä vähä ärsyttää kyllä toi Cokis pukki. Munpuolesta pukki sais olla sellanen, niinku se alunperin oli (ei siis punavalkonen mainospukki). Eikä mun mielestä lahjojen antamisessa ja saamisessakaan mitään vikaa ole. Sehän nyt kuuluu olennaisena osana jouluun! On kyllä totta, että tämän nykyisen kulutushuuman keskellä tuo joulun kristillinen sanoma usein unohdetaan. Mutta toisaalta, ne joille sillä sanomalla on merkitystä pyrkivät sitä myös vaalimaan ja tuomaan esille. Tosin tuo kyseinen keino tuskin on lähelläkään parasta mahdollista mainosta joulun kristilliselle sanomalle.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Minusta tuo on sikälikin naurettavaa, että kyllähän se Keski-Euroopan ja Jenkkilän pukki, Santa Claus on nimenomaan

kristinuskoon liittyvä henkilö. Taustallahan tuossa on piispa Pyhä Nikolaos, joka aikanaan jakeli lahjoja köyhille.

 

- Ville -

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Taustallahan tuossa on piispa Pyhä Nikolaos, joka aikanaan jakeli lahjoja köyhille.

 

Ainakin Saksassa Pyhän Nikolauksen päivä muuten on huomenna 6.12. kun Suomessa juhlitaan jotain muuta.  :)

 

Sinänsä jännä juttu tuo Joulupukki kun ajattelee että eihän siitä kaverista ole mitään haittaa kenellekään. Johan nyt kaikenlaista mainosta on kaupat tulvillaan ihan ympäri vuoden, samalla voisi kieltää vaikka mallityttöjen käyttämisen mainoksissa tai kun Saksasta puhutaan niin kieltäisivät vaikka prostituution, enemmän minua ainakin Berliinissä häiritsi nämä naiset kuin yksittäinen joulupukki siellä täällä...  :P Kumpikaan "olio-ryhmä" ei kuitenkaan minua ahdistellut...  ;D tulin vain miettineeksi tätä asiaa näin kun laittaa vähän eri vertauskohdat, että miltä se joulupukki sitten alkaa näyttää.

 

Post scriptum

Koska saadaan tonttulakki-hymiö taas käyttöön?

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Sinänsä jännä juttu tuo Joulupukki kun ajattelee että eihän siitä kaverista ole mitään haittaa kenellekään.

 

Pahkasiassa tuosta pukista saattoi aikanaan olla haittaakin, kun ne "lahjat" tulivat vasta 9 kuukauden päästä. Öh... mistähän tämäkin mielleyhtymä ;)

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Piispa Nikolaus tosiaan jossain vaiheessa kristillisenä aikana yhdistettiin Joulupukkiin, mutta pukki on suomalainen. Pukki oli sarvipäinen, taljoihin verhoutunut mies. Joskus oli vielä toinen mies pukin takajalkoina. Tunnetuin lienee Nuuttipukki, mutta myös Kekrinä ja Tapanina on pukki kiertänyt taloissa seurueineen ruokapalkalla esiintymässä. Vaikka meilläkin Pukki on nykyään cocacolavaatteissa, hän sentään edelleen kiertää taloissa eikä hiiviskele yöllä savupiipusta, niinkuin sivistymättömillä seuduilla ;D

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Mainittakoon tässä nyt samalla sitten islantilaisesta systeemistäkin... täällä niitä joulupukkeja on nimittäin 13 kappaletta. Nämä pukit ovat kuitenkin enimmäkseen sellaisia että he kiusaavat ihmisiä, joskin nykyään lapset laittavat kengän ikkunalle ja saavat pienen lahjan jokaiselta joulupukilta.Ensimmäinen joulupukki tulee 13 päivää ennen joulua, viimeinen sitten aattona. Tämän jälkeen he lähtevät takaisin "vuorille" yksi kerrallaan joten about loppiaisena on sitten viimeinenkin pukki taas mennyt omille teilleen tai äidin luokse. Heillä on nimittäin vanhemmat elossa.  ;D

 

http://en.wikipedia.org/wiki/Yule_Lads

http://www.santatelevision.com/world/en0238/en0238.html

http://www.randburg.com/is/icelandic-yule-lads/index.asp

 

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Niin, myöskään suomalainen Pukki ei ole mikään lällynlää lastentaputtelija, vaan meno oli aika hurjaa ja lapset pelkäsi. Esim. nukkuva ihminen kannettiin sänkyineen pihalle pakkaseen, kaadettiin huonekaluja ja muutenkin rymyttiin.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Näitä ajankohtaan liittyviä urbaanilegendoja tulee väkisinkin pintaan.

 

Esim. Hesarin nettisivuilla on uutinen, jonka mukaan Lontoon Harrods-tavaratalon pukki sai kenkää mm. ehdotettuaan säädyttömiä yhden perheen tyttärelle  ;)

 

Samaa kastia kuin se, että Aku Ankka mukamas yritettiin kieltää, koska Akulla ei ole housuja jalassa....

 

Mutta joo, joulupukki lienee skandinaavinen ilmiö, Saksan Weihnachtsmann tai St.Nicholas tai Santa Claus eivät sisällä mitään viitteitä nimenomaan pukkiin.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Hmm....tuosta ylikaupallisesta menosta seuraavaa:

 

enpäs tiennyt, että on olemassa v. 2000 perustettu Joulupukkisäätiö, joka omistaa osakeyhtiömuodossa Joulupukin pajasysteemit jne, ja joka on rekisteröinyt joulupukin tavaramerkin...

 

Haiskahtaa ehkä hieman liikaa bisnekseltä se, että ruotsalaisesta supermarket.se-sivustosta luin, että "yhteistyökumppanit" eli firmat, mm. Saarioinen ja Finnair Oyj, jotka haluavat käyttää Joulupukkia tuotteidensa yhteydessä, joutuvat pulittamaan 17000 € perusmaksun ja maksamaan prosenttiosuutta liikevaihdosta siitä riemusta, että ovat Joulupukin virallinen "hovihankkija"...

 

Supermarket.se:n mukaan joulupukki tienaa vuodessa n. 350000 € näillä maksuilla.

 

On niillä nettisivutkin... sen ymmärrän jotenkin, että Altia on joulupukin virallinen viinanhankkija  :P mutta entäs Joulupukin lakitoimisto ja muut kummallisuudet? Täällä voi ihmetellä:

 

http://www.santaclausplaza.com/service.cntum?pageId=107111

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Joulu tulee Australiaankin. Siellä yritetään nyt sensuroida joulupukin englanninkielinen tervehdys "Ho, ho, ho" koska "ho" = slangissa "hutsu", mikä halventaa naisia  ;D

 

Sensijaan pukin pitäisi sanoa "Ha, ha, ha"  :'(

 

http://www.news.com.au/story/0,23599,22761386-2,00.html

 

 

 

Samalla periaatteella suomestakin pitäisi kieltää sana Joulupukki koska pukki sanalla halvennetaan slangikielessä tietyn tyyppisiä miehiä... ;D

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Tosin sillä erotuksella, että Pukki tosiaan esittää pukkia, ollen hedelmällisyysjuhlan viriili symboli. Aika pukki siis. Sen sijaan ei liene ollut tarkoitus, että pukin typerä amerikkalainen hohotus olisi sukupuolimoraalinen kannanotto. Mutta eikö olisi järkevämpää kieltää ymmärtämästä sanaa "ho" merkityksessä "whore" vain siksi että se on jossain slangissa väännetty siihen muotoon?

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Minä luulin topicista, että kyse on siitä, että suomeen pesiytyneet loiset (lue: huiput monialojen moniosaajat) kokevat Joulupukin loukkaavan uskontoaan ja Suomi todellisia suomalaisia halveksuen suostuu tähän moniosaajien vaatimukseen.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään