Taito Uusitalo

Hirven metsästäjiä?

9 viestiä aiheessa

Elikäs onkos täällä heitä? Ja jos on, niin tälläinen kysymys tuli tänään mieleen.

 

Saako metsästäjä olla ase valmiina, elikäs siis passissa, yleisen tien reunassa. Tänään näin kyseistä toimintaa, kun kävin kaverini luona joka ei asu aivan tässä kylän pinnassa, vaan hieman "metsässä". Passissa olivat soratien ojan toisella puolella, n 100-150m välein. Ja n. 300m päässä kaverin pihasta. Koiran haukku kuului, kun olimme ulkona.

 

-taito

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

En ole Hirvestäjä enkä mikään muukaan metsästäjä, mutta 150 metriä taisi olla minimi etäisyys lähimpään asuttuun taloon. Tuosta tien vieressä passissa olemista en osaa sanoa, mutta veikkaan että saa olla, ja miksi ei sais olla.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Saattaapi ollaki sallittua tuollainen passissa olo, mutta kun kyseisessä paikkaa on:

 

- Nopeus rajoitus 80km/h. Ei varoituksia metsästyksestä. Uskokaa tai älkää, joskus olen moisen merkin, omatekoisen mutta asiallisen nähnytkin tien laidassa.

- Tiessä pitkä loiva mutka, metsämiehet ulkokurvan puolella tietä, koira haukkui sisäkurvan puolella.

- Tiessä mäki.

- Tiheä risukko molemmin puolin tietä.

 

Paikan valinta vaan tuntui erikoiselta. Mäki suojaa tietysti talojen asukkaita harhaluodeilta, mutta mäen toisella puolella ei ollut ketään passissa liikenteen varoittamiseksi. Mielestäni tuossa paikassa ainut mahdollisuus ampua hirveä on pitkin tiehen, koska risukko on tosissaan tiheää, ja heti pienen ojan takana. Entäs jos satutkin tulemaan mäen takaa juuri silloin kun...

 

No joo onhan tämä tietenkin jossittelua. Vaan olempas muinoin kuullut täälläpäin sellaista tarinaa kerrotun, että oisi hirvikiväärin harhaluoti lävistänyt tiellä ajaneen auton etuoven ulkopellin. Tarua tai ei. Tiedä en tarinan todenperäisyyttä.

 

Olen itse hirvikannan vähentämisen kannalla, ainakin täällä meillä päin niitä tuntuu riittävän. Olen nähnyt kyseisen elikon kanssa tuttavuutta tehneitä kulkupelejä, onneksi näissä tapauksissa oli henkensä menettänyt vain hirvi. Myöskin olen nähnyt hirvien tuhoamia tamikoita (syötyjä metsä istutuksia).

 

-taito

 

ps. En vihaa hirviä. Hirvenliha on oikein hyvää leivin uunissa, valurauta padassa kypsennettynä. ;)

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Eikös ne joka vuosi jossain porukassa onnistu ampumaan toisiaan tai itteää vaikka on punaiset suojaliivit päällä? Reipas harrastus siis tuntuu olevan.  ;D

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Kuitenkin mukava harrastus. Mielekästä liikuntaa jolkotella koiran kanssa pusikossa eteen päin. Kyllä jää pururadat kakkoseksi.

 

Jokainen onnettomuus on kyllä liikaa. Todella valitettavaa, että nyt jo yksi kuolemantapaus on koettu... Sellaista se aina tahtoo olla aseiden kanssa vaikka olisi kuinka varovainen. Aina voisi silti enemmänkin tapahtua. Aina kun laukaus ammutaan, se voi löytää tiensä kilometrien päähän ties minne. Vaikka todennäköisyys osua johonkin olisikin pieni, aina on kuitenkin mahdollista tapahtua mitä tahansa. Eikös tässä joku vuosi sitten kuollut joku metsämies muutaman kilometrin päästä lähteneeseen luotiin?

 

Alkuperäiseen kysymykseen en osaa kantaa ottaa, sillä olen erittäin epäaktiivisesti hirvimetsällä mukana. Muutamia vuosia isän mukana jalkamiehenä tallustellut ja viime vuonna tuli sitten hirvimerkki ammuttua. Jahtipäivät ovat kuitenkin kiireiden vuoksi jääneet yhden käden sormilla laskettaviksi.

 

Saapa nähdä miten tulevaisuudessa käy kun metsästysseurat ukkoutuvat pahasti. Nuoria hirvimiehiä kuitenkin melko vähän matkassa. Jos hirvet jätetään muutaman vuoden ajaksi ampumatta, niin eipä välttämättä enää kellään ole metsästämistä vastaan mitään, kun kolareita sattuu harva se päivä.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

No niin tulipa nähtyä itsekin juuri tätä nerokasta toimintaa. Ajeltiin etelämmästä kohti Oulua, ja Ruukin kohdalla, oli jo hämärää, tepasteli punaisiin pukeutunut kiväärin kanssa tien laidassa. Siis ihan kunnon tiellä, eli Ylivieska-Liminka tiellä. Hetken päästä miehiä alkoi näkymään enemmän ja enemmän tien laidassa. Osa kyykki maantieojassa passissa ja yksi mies oli myös tien toisella puolella passaamassa. Näytti kyllä aika hurjalta puuhalta. Ei kyllä todellakaan kovin paljoa luottamusta herätä kun tullaan keskelle tietä pelleilemään. Passataan vielä molemmat puolet tiestä, ja jahtihurmoksessa ammutaan tien yli toiselle puolelle, niin sitten onkin jo jännät paikat  :thmbdn:

 

Edit:

 

Alkoi kiinnostamaan tuo homma, että piti jotakin vähäsen selvitellä...

 

Moottoritie kulkee metsästysalueittemme halki. Asettaako tien läheisyys rajoituksia metsästykselle?

Moottoritie on maantie, jolla riistaeläimen ampuminen on kielletty. Tiealue jatkuu mahdollisen ojanluiskan ulkoreunaan saakka. Muutoin ei ole asetettu mitään minimietäisyyksiä moottoritiestä, jotka rajoittaisivat metsästämistä tai ampumista. Vaaraa tai vahinkoa ei kuitenkaan saa toiselle aiheuttaa, joten reilu varoetäisyys tiealueesta tulee pitää.

 

http://www.riistainfo.fi/faqindex.mhtml?lang=fi&group=METSASTYS&section=UKK

 

Esim. tuosta käynee ilmi, että tuo tien varressa kykkiminen on laillista, kunhan vain on sen ojaluiskan ulkopuolella, mutta kuitenkin järki pitäisi olla mukana.

Minimietäisyys asutuksesta lain mukaan on 150 metriä. Lähempänäkin saa ammuskella jos asumuksen omistaja antaa luvan.

 

Edit2:

 

Metsästyslaista:

 

25 §

Asutuksesta, viljelyksistä ja liikenneväylistä johtuvat rajoitukset

 

Ilman rakennuksen omistajan tai haltijan nimenomaista lupaa eläintä ei saa ampua 150:tä metriä lähempänä sellaista rakennusta, jossa asutaan.

 

Ilman alueen omistajan tai haltijan nimenomaista lupaa riistaeläintä ei saa etsiä pihasta tai puutarhasta eikä metsästystarkoituksessa saa kulkea viljelyksillä ennen kuin sato on korjattu tai koottu.

 

Riistaeläintä ei saa ampua rautatien tai yleisen tien yli eikä riistaeläimen tai ampujan ollessa tällaisella tiellä. Metsäkanalintua ei saa ampua myöskään sen tai ampujan ollessa yksityisellä tiellä.

 

Lähde: http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1993/19930615#a615-1993

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Eikös tässä joku vuosi sitten kuollut joku metsämies muutaman kilometrin päästä lähteneeseen luotiin?

 

Ettei olisi se tapaus, kun yksi pyhäsalminen jannu ampui kanalintua puun latvaan? Luoti meni linnun läpi muuttaen samalla hieman suuntaa. Parin kilometrin päässä luodin matka loppui nuotiolla istuneen oman pikkuveljensä niskaan ja nirri veljeltä pois. Joskus elämä heittää varsin karuilla kävyillä... Tunsin molemmat etäisesti. Ampuja oli samassa saapumiserässä samassa komppaniassa lääkintämiehenä ja kuollut pikkuveli oli samaan aikaan amiksessa...

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Sattuuhan noita, kun paljon jahdataan... Vaikkei olisi väliksikään.

Tänään oltiin tuon pystykorvan kanssa tuolla lintujahdissa ja emme voineet olla törmäämättä hirvimiehiin ??? Tuntui olevan tienvarret täynnä punanuttuja, eikä oikein olleet ymmärtäväisiä meitä linnustajia kohtaan! Kehottivat epäystävällisesti painumaan muille maille ja kiertämään heidät kaukaa.

No niinhän sitten teimme ja kyllähän tuolla valtionmailla tilaa onkin :)

Laitanpa tähän pienen fiilistelykuvan tältä päivältä:

 

 

[ attachment removed ]

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Juu noilla hirvestäjillä on jokus ollut aika mielenkiintoisia ajatuksia.

 

Muistanpa isäni kertoneen tapauksen että, hän oli ollut metsässä sahailemassa polttopuita. Hirven metsästys aika kun oli, niin ei akaakaan kun siihen tepasteli punanuttuinen ja lakkinen mies. Alkaa isoon ääneen selittämään että lähes nyt he***tissä meneen täältä sitä moottorisahaa huudattamasta. Häirittee kuulemma heidän mettästämistään. Siitä sitten olikin jouhevasti pääsykin keskutelemaan, että kenenkäs mailla sitä oikein tepastellaankaan suuta soittamassa. Ja että on ollutkin puhetta metsästys-seuran vaihdosta seuraavalle maavuokra kaudelle. No ei ollut kuulemma sinä päivänä moottorisaha sammunut kun tankkauksen ajaksi.

 

Sitä saa mitä tilaa, sopisi kai tähän. Tai niinkuin Kummelissa. Siitähän se on lähettävä että nää on mun maita. Turha tänne on tulla kukkoilemaan.  ;D

 

On ne tietenkin ajat muuttuneet 80-luvusta, jolloin oli tuo tapaus tapahtunut. Toivat vuosi sitten lihaa, kun oli hirvi kaadettu isäni mailla.

 

-taito

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään