Mikko Pietilä

Lento-onnettomuus Ruotsissa

11 viestiä aiheessa

Sydsvenskanin mukaan (mikä media sijaitsee lähinnä onnettomuuspaikkaa) silminnäkijöiden lausunnot koneen siiven mahdollisesta irtoamisesta menevät ristiin.

 

Toiset sanovat, että kone heilutti siipiään tervehtiäkseen paikallisia rannikkovartiokollegoitaan ja koneen siipi irtosi vasta koneen syöksyessä veteen. Toiset sanovat luulevansa, että siipi irtosi ennen veteenputoamista. Maallikkosilminnäkijöiden kertomukset ovat usein epäluotettavia.

 

Sydsvenskanin mukaan kone on vain n. 6-7 metrin syvyydessä, josta se pyritään nostamaan rannikkovartiolaitoksen omin voimin huomenna, edellyttäen, että sääolot sallivat. Myrskyhän sinnepäin pitäisi kai olla tulossa.

 

Kone oli itse asiassa tarkoitus myydä USA:han Evergreen-yhtiölle rahtikoneeksi ensi vuonna. Ei sen takia, että Casa olisi tyyppinä yli-ikäinen, vaan sen takia, että Casat on aikomus vaihtaa kanadalaisen firman toimittamiin Dash 8-300-koneisiin, joihin tulee huomattavasti paremmat ja modernimmat valvontajärjestelmät Kustbevakningenin tulevaisuuden tarpeisiin.

 

(Sydsvenskan.se)

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Hälytys tapahtui 13.27 Ruotsin aikaa.

 

Säätiedot Malmö/Sturup sekä Kööpenhamina/Kastrup näyttävät tapahtumahetkellä hyvää säätä:

ESMS 261120Z 18012KT CAVOK 13/11 Q1005=

EKCH 261120Z 20014KT CAVOK 14/11 Q1004 NOSIG=

 

Sturupin alue-ennusteessa sen sijaan huomio kiinnittyy puuskaisuuteen:

 

ESMS 261130Z 261221 19015G25KT 9999 SCT020 BKN050 TEMPO 1218

           SHRA BKN020CB TEMPO 1821 4000 SHRA BKN015CB=

 

Myös Kastrupilla oli ennen onnettomuutta yhdessä raportissa puuskaista:

EKCH 260850Z 19017G27KT CAVOK 13/10 Q1005 NOSIG=

 

GAFOR-ennusteessa kerrotaan että lämmin rintama ylittää etelä-Ruotsin ja turbulenssia esiintyy.

 

Ikävä homma. Paikkahan on vielä varsin lähellä vain 11 päivää sitten pudonneen DA40:n onnettomuuspaikkaa.

:(

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Ei hyva.

 

Mahtavatkohan nuo rajavartioston, mukaan luettuna Suomen, kiinteasiipiset joutua odotettua kovemman turbulenssin kohteeksi? Lentavat tyypillisesti aika matalalla,

eika valttamatta aina ihan parhaissa olosuhteissa...

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Sydsvenskanin mukaan sää on tosiaan niin huono, että konetta ei voida tänään nostaa eikä sukeltajia käyttää, koska pelätään, että nostettaessa irtoavat koneen osat joutuisivat kateisiin, ja toisaalta näkyvyys vedessä on liian huono, vaikka syvyyttä ei olekaan kuin seitsemisen metriä.

 

On löytynyt lisää silminnäkijöitä, joiden mukaan näytti siltä, että koneen siipi todella irtosi ilmassa ennen koneen putoamista veteen. Ryhmä lukiolaisia oli kuulemma käymässä tutustumassa rannikkovartioinnin toimintaan ja kone teki heitä varten ohilennon. Mm. yksi konetta ohilennon jälkeen seuraamaan jäänyt lukiolaispoika väittää siiven irronneen.

 

Onnettomuustutkintalautakunnan edustaja on käynyt paikalla ja toteaa, että siiven irtoaminen on hyvin harvinaista, muttei mahdotonta. Tutkintaan pyydetään apua Espanjasta (koneen valmistusmaa) ja USA:sta (useiden koneessa käytettyjen laitteiden valmistajamaa).

 

Onnettomuuskone, rekisteriltään SE-IVF, oli ilmeisesti valmistunut v. 1986.

 

Luultavasti tutkinnassa selviää, irtosiko siipi esim. metallin väsymisen takia vai veteen törmäyksen takia. Tutkinnan kestosta ei ole muita arvioita kuin että tutkinta voi kestää vuoden tai enemmänkin.

 

(Sydsvenskan, Svenska Dagbladet)

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Onnettomuudesta on julkaistu tuoreita tietoja Dagens Nyheter-lehdessä.

 

Vasemman siiven tyvessä olevassa, kantavassa palkistossa on ollut niittirivin kohdalla pitkä halkeama. Halkeama on vanha ja laajentunut vähitellen. Se on ollut piilossa ulkopellityksen alla, ja siksi sitä ei ole havaittu. Valmistajan huolto-ohjeiden mukaan ko. paikka on tarkastettava 20 000 lentotunnin kohdalla. Koneella oli lennetty 17 000 tuntia.

 

Jatkotutkimuksissa keskitytään nyt siihen, miten halkeama on voinut syntyä ja jäädä huoltojärjestelmässä havaitsematta. Valmistajalta tulee nyt ohjeet tarkastaa kaikki 400 käytössä olevaa konetta.

 

**

 

Vastaavanlaisista onnettomuuksista tulee mieleen Grumman Mallard-lentoveneturma Miamin edustalla vuosi sitten.  :(

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään