Janne Sinkkonen

BSOD -ongelmavyyhti Windows XP:ssä

4 viestiä aiheessa

Mistähän päästä sitä aloittaisi...

 

Win XP Pro Fin / 1 GB / 9800 Pro 128 MB / Athlon 2800+ / Asus A7N8X Dlx. + integroitu ääni + verkko. Usbissa joysticcki ja wacomi kiinni.

 

 

Aamulla konetta päälle pistäessä Windows otti ja tempaisi buutissa BSOD:n. Tarkka sanamuoto tai virhe ei jäänyt talteen mutta sisältö pääpiirteissään se, että \systemroot\system32\config\system on hajalla. Palautus edelliseen toimivaan kokoonpanoon tai vikasietotila ei toimi, sama vika niissäkin.

 

Eipä hätää, ongelma on joskus ennenkin ilmennyt ja ennenkin ratkaistu, särkinäiset rekisterifailit restorepointista käsin kopioiden palauttaen.

 

(Hajonnut XP -asennus on n. kolme kuukautta vanha. Tänä aikana tuo ensin ilmennyt \system32\config\system -hajoaminen on käynyt kaksi kertaa aiemmin eli jotain on ollut hajalla jo pidempään mutta laiskana miehenä olen pistänyt epäsäännöllisen säännölliset ongelmat auringonpilkkujen piikkiin. Edellisilläkään kerroilla ennen leivämistä ei ole tehty normikäyttöä kummempaa asennusta tahi virittämistä).

 

Vaan tälläpä kertaa ei ratkennut vanhalla kaavalla. Seuraava boottiyritys iskee BSOD:n aiheella BAD_POOL_HEADER (Stop 0x00000019). Memory dumpin ronkkiminen WinDbg:llä kertoo

 

BugCheck 19, {20, 804e86e5, 804e8cf5, e8c28b00}

Unable to load image ati2mtag.sys, Win32 error 2
*** WARNING: Unable to verify timestamp for ati2mtag.sys
*** ERROR: Module load completed but symbols could not be loaded for ati2mtag.sys
Probably caused by : ati2mtag.sys ( ati2mtag+db008 )

 

(tarkemmat tiedot saatavilla jos ken halajaa)

 

Syyttävä sormi osoittelisi siis vähän niin kuin ATIn ajureiden suuntaan.

 

Vikasietotilaan yrittäminen päräyttää ruudulle jonossa vuorotellen virhettä "Parser message value creation failed '' at line 542" ja sama "..line 442":lle. Kymmenkunta OK-klikkausta myöhemmin edessä on musta vikasietotilan taustakuva jossa CTRL-ALT-DEL painaminen kertoo toiveikkaalle yrittäjälle että taskmgr.exe:n käynnistäminen ei vallitsevien olojen vallitessa käy päinsä.

 

Koneen muisti memtest86:lla todettu toimivaksi, ongelmainen levy chkdsk:n mielestä läpeensä ehjä, eilen edellisen toimivan buutin ja sammutuksen välillä ei ole tehty huomionarvoisia muutoksia sen paremmin softaan kuin rautaankaan.

 

Toisella kovalevyllä samassa koneessa on nyt Win XP asennettuna josta tätäkin kirjoittelen. Pääsen tätä kautta tonkimaan ongelmaista windows-asennusta hyvinkin ja datat ovat tallessa / pelastettavissa eli varsinaista hätää siinä suhteessa ei ole. Ois kuitenkin ihan kiva saada tuo primääriasennus toimivaan kuntoon jotenkin muuten kuin täydellä uudelleenasennuksella kun en siitäkään varsinaisesti nauti. Ja tietysti niin kauan kuin ei tiedä mikä on ongelman syy ei voi tietää onko sama suo edessä kuitenkin.

 

 

Ideoita?

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Aikanaan oli samanlainen hajoitusongelma XP:n kanssa, eli meni tuollalailla tilttiin säännöllisin väliajoin ja johtui tod.näk. ulkoisen adsl-modeemin ajureista. Koska sen vaihdettua (ja xp:n uudelleenasennuksen jälkeen) ei ongelmaa enää tullut.

 

Lisään vielä että minun tapauksessa siis edes xp-uudelleenasennus ei auttanut, vaan sen jälkeen sama ongelma aina toistui.

 

 

(olis ylimääräisenä halpa GF4200Ti agp-väylään)  ;D

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Kyllä noin epämääräisessä viassa se uudelleenasennus on nimenomaan pienimmän riesan tie yleensä, koska nyrjähtäneissä tiedostoissa ei välttämättä ole vian syy vaan seuraus. Voi olla esimerkiksi joku levyapuohjelma joka sössii noita. Enkä minä viallista levyäkään pois sulkisi vain siksi, ettei se testatessa suostu tekemään virhettä. Levyviat kyllä tuppaavat pahenemaan nopeasti, joten jos siitä on kysymys, niin sen todennäköisesti huomaa pian. Kokeilepa kumminkin järjestelmätiedostojen tarkistusta ja tarvittaessa palautusta sfc:llä. Levyihin liittyvien ohjaimien uudelleenasennusta/päivitystäkin voisi kokeilla, jos on jotain RAIDia tms. Windowsin ulkopuolista, ja BIOSin ja firmisten päivitystä.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Oli itseasiassa vielä yksi oljenkorsi päässyt unohtumaan ja käyttämättä, Repair install CD:ltä nimittäin. Hommahan jopa toimi, pakollisen Microsoft Update -visiitin jälkeen kaikki näyttäisi olevan kunnossa niin kuin mitään ei olisi välillä tapahtunutkaan.

 

Täytyy nyt kuitenkin tosiaan tarkistaa ajuritilanne, pitää sormet ristissä ja varautua henkisesti täyteen uudelleenasennukseen lähitulevaisuudessa.

 

Kyllä minäkin normaalioloissa uskon uudelleenasennukseen. Kotikoneella kertyy kaikenlaista rojua nurkkiin joista tekee ihan hyvää päästä eroon ja aloittaa puhtaalta pöydältä. Duunissa taas koneen nollaus imagelta on melkein poikkeuksetta nopein keino saada masiina takaisin vahvuuteen kun profiilit ja datat ja muut on servereillä kuitenkin.

 

Nyt vaan kävi tämä korjaaminen kiinnostamaan ihan akateemisesta mielenkiinnosta paremman askareen puutteessa (...ai miten niin FinnTerrain FS X:lle ;D)

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään