Ilkka Portti

Venäläiset rekisteröivät kilvan piensuihkareitaan Suomeen (KL 16.10.2006)

1 viesti aiheessa

Kauppalehti kirjoittaa tämän päivän VIP-liitteessään siitä, kuinka venäläiset rekisteröivät liikesuihkukoneitaan Suomeen välttääkseen Venäjän valtion perimiä korkeita tulleja ja veroja. Alla poimintoja artikkelista.

 

Venäjän valtion perimät korkeat tullit ja verot vauhdittavat suomalaistenkin liikelentoyritysten toimintaa, kun venäläisten omistamia koneita tulee suomalaisyritysten käyttöön. Sekä Jetflite Oy:n että Airfix Aviation Oy:n konekanta kohentuu ja nuorentuu venäläisten energiaperäisillä varoilla hankituilla koneilla. Uudenlainen managerointipalvelu parantaa yhtiöiden kannattavuutta.

 

Airfixin toimitusjohtaja Pekka Välimäki kertoo, että "me otamme koneet hoitoomme kokonaisvaltaisesti, hoidamme tarvittavat asiapaperit, vastaamme koneiden lentokelpoisuudesta, huolloista ja miehistöistä. Tämä palvelu vastaa nykyisin suurinta osaa noin 18 miljoonan euron liikevaihdostamme." Airfix Aviationin lentokonehalliin on kerääntynyt pääasiassa ranskalaisia Falcon-suihkukoneita, joista komein on kolmimoottorinen Falcon 900EX. Kaikkiaan suihkukoneita on viisi ja Välimäen mukaan lisää koneita on tulossa. Välimäen mukaan he eivät voi edes ottaa vastaan kaikkia tarjokkaita.

 

Jetfliten hallissa komeilee upouusi Learjet 60, jonka rekisteritunnus OH-VIV kertoo koneen olevan suomalaisessa ilma-alusrekisterissä, mutta koneen ovenpielessä on nimi Viktor venäläisin kirjaimin. Jetfliten markkinointijohtaja Juhani Missonen kertoo, että koneella ei ole vielä tehty yhtään kaupallista lentoa. Venäläiskoneiden tulo Jetfliten laivastoon on uutta. Niiden myötä yhtiö pystyy uusimaan jo ennestään kovan luokan kalustoaan. Neuvottelut kahdesta lisäkoneesta ovat jo loppusuoralla, ja ne liittyvät riveihin alkuvuonna 2007. Managerointipalvelu lisää Missosen mukaan liikevaihtoa noin 2,5 miljoonaa euroa vuodessa. Kokonaisliikevaihto yhtiöllä tulee tänä vuonna olemaan noin 13 miljoonaa euroa. Tällä hetkellä Jetflitellä on viisi suihkukonetta ja kaksi tulossa ensi vuoden alussa. Niistä neljän omistaja on Venäjältä.

 

 

Muutama vuosi sitten Venäjällä alkoi bisnesjettien buumi. Sinne on myyty satoja kalliita pikkusuihkareita, joista Venäjälle oli viime vuoden lopussa rekisteröity vain 13 konetta. Syy on yksinkertainen: mikäli kone liitetään Venäjän ilma-alusrekisteriin, siitä peritään 20 prosentin tuontitulli ja 18 prosentin liikevaihtovero, joiden yhteisvaikutus nostaa koneen hintaa 41,6 prosentilla. Näiden päälle tulee vielä vuosittainen 2,2 prosentin omaisuusvero. Rekisteröiminen tuo mukanaan muitakin hallinnollisia ja käännöskuluja, jotka helposti nousevat yli 500 000 dollariin. Koneiden saamiseksi tyyppihyväksytyiksi ja lentokelpoiseksi Venäjällä aikaa kuluu vähintään puoli vuotta. Korkeilla veroilla Venäjä haluaa suojata omaa lentokoneteollisuuttaan, vaikka heillä ei ole omaa liikelentokoneiden tuotantoa. Esimerkiksi yksi venäläisten suosima kone on Challenger 604, jonka listahinta on noin 26 miljoonaa US dollaria. Kun kone rekisteröidään Suomeen, säästöä syntyy yli 10 miljoonaa dollaria.

 

Varsinkin ulkomaan kauppaa käyvät ja usein ulkomaille yrityksensä rekisteröineet venäläismiljonäärit valitsevat liikesuihkunsa kotipaikaksi ja operaattoriksi jonkin ulkomaisen yhtiön. Monesti kotikenttä löytyy Itävallasta, Saksasta, Baltian maista ja yhä useammin Suomesta. Huhuja verojen laskemisesta jo liikkuu. Jos ne toteutuvat, Euroopan maiden kilpailuvaltiksi jää täsmällisyys ja turvallisuus, joiden merkitys on myös erittäin suuri.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään