Heikki Sten

Kotka saalisti lentäjää

11 viestiä aiheessa

Kymen Sanomat 10.8.2006

KOTKA. Keskiviikkoiltapäivällä lappeenrantalainen Saku Kukkonen koki elämänsä säikähdyksen lentäessään purjelentokoneella Kymin lentokentällä. Kesken lennon hänen koneensa kimppuun hyökkäsi nuori maakotka. Maakotka syöksyi ylhäältä ilmasta tähtäimessään Kukkosen kasvot. Kotkan kynsien ja lentäjän pään välissä ollut kupu kuitenkin esti kotkan hyökkäysaikeet. Kotka liukui kupua pitkin alas ja ilmeisesti hieman kolhi itseään epäonnistuneen hyökkäyksen seurauksena.

Kotka oli noussut ilmaan yhdessä toisen nuoren maakotkan kanssa samaan aikaan kuin kaksi Karhulan Ilmailukerhon purjelentokonetta. Karhulan Ilmailukerhosta kerrotaan tapahtuman olevan erittäin harvinainen. Kotkat ja muut isot linnut käyttävät hyväkseen samoja nosteita kuin purjelentokoneet, mutta yleensä ilmassa lentelevät linnut ovat sangen arkoja ja pysyttelevät kaukana lentokoneista.

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

En tiedä kuinka korrektia on tähän vastata omilla kokemuksilla, mutta menkööt.

 

Herttoniemen päällä, suorittaessani matala-viistokuvausta Rallyella kabiini avoinna,hyökkäsi "iso lintu" etuviistosta. Tämä sankari löi reverssit päälle viime tipassa, kun huomasi, että nyt oli isompi lintu vastassa. Lähellä kävi ja uhkaavalta tuntui.

 

Toinen Kotkan leikki sattui  myöskin.

Olin Minervalla kuvaamassa erästä tehdasta Kotkassa. Kotka hyökkäsi päälle, väisti ja rupes leikittelemään kanssani.

Hän näytti kumpi meistä on lentäjä.

Nousussa pesi mut mennen tullen, oli aina reilusti yläpuolella. tai sitten jonkin matkaa alapuolellani.

Hänellä oli homma hanskassa, ei pelännyt moottorikonettakaan.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Arvelinkin että nyt näitä lentäjä ja lintu juttuja alkaa tulla, ja sehän kelpaa. Minäkin pyörin nostossa hanhikorppikotkien kanssa tuolla Espanjan Huescassa. Monfloriten kentällä. Mutta ne oli purjelentäjän kavereita. Ne näytti noston paikan, tai jos minä löysin noston ennen niitä , niin ne tuli joukolla pyörimään samaan! Ja kuri oli hyvä, aina pyörittiin vasenta kaartoa!

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

No jos joku on joskus todennut, että naama on kuin petolinnun p..rse, niin tässä on mallia:

 

[ attachment removed / expired ]

 

 

Kuvasin tuon Duodiscuskesta viime syksynä Epsaniassa.

 

-M-

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

EFKK:lla oli pari vuotta sitten nuori Maakotka joka tuli useamman kerran kohti kun oli loppuosalla 19;ta. Joskus se sujahti alta, joskus se vain veti ylös ja liekutteli paikoillaan. Mahtavan näköinen lintu!

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Jaa...eipä ole sattunut muuta kuin pääskynen Aztecin ikkunaan. Pääskyseltä taisi mennä henki....

 

Ja Aztecin ikkuna meni säröille.

 

Tämä osoittaa sen, miten varsin pienellä massallakin saadaan aikaan birdstrike-vahinkoa, kun kohtausnopeutta on tarpeeksi. Aztecilla ehkä 80 KTS, vastaantulleella pääskysellä myös senverran, että ehdin vain vilaukselta havaita ettei pääskysen väistöliike onnistu ja lasin yläreunaan tulee tälli  :-\

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Tulihan se oikea vastaus sieltä.

 

Kerran, aikaa siten olin 172:lla kuvaamassa Hämeenlinnan päällä. Sen verran ehti nähdä, että tuo pääskynen on väärässä paikassa ja sitten kopsahti tuulilasissa. Ajatus syntyi silloin. Skynen ei tosin osunut potkuriin.

Nopeuskin oli pienehkö, joten eipä tullut vaurioita.

Aikaisemmin olen huomannut käytännössä sen, että potkurin lavat kulkevat aika etäällä toisistaan (yleensä vastakkaisella puolella kehää) jättämänsä siivun suhteen. Muutaman kerran on tullut ihan isompikin lintu kehän läpi lentoonlähdössä osumatta potkuriin tai koneeseen. Suurin on joku lokki.

 

Kaadan mielelläni, jos aine on oikeaa.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Kemissä teerenkukko on kerran ryhtynyt uhoamaan lähtövalmiille DC-9:lle kiitoradalla. Kunnossapito hoiti asian haulikolla, ja päästiin lähtemään.

 

Erkki

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään