Ari Katajamäki

Suunnitteilla äänetön tietokone

26 viestiä aiheessa

Olen tässä tovin suunnitellut hieman hiljaisemman koneen rakentamista. Eli itse asiassa kone voisi olla käytännössä lähes äänetön. Mitä vähemmän pöriseviä tuulettimia, sitä parempi.

 

Onko kellään kokemuksia vastaavasta virittelystä?

Kone tulee olohuoneeseen pääasiassa digiviihdekäyttöön (TV, kuvat, musiikki, elokuvat jne)

 

Koneeseen olen tähän mennessä ajatellut:

* joku HTPC-kotelo, 43cm leveä jotta sopii nykyisten HiFi-laitteiden kanssa samaan riviin. Riittävän tilava, jotta mahtuu laajentamaan tarvittaessa.

* Passiivijäähdytetty poweri, mahtaako 300-350W riittää (esim. SilverStone SST-ST30NF-GM Fanless 300W, tai sitten Antec Phantom 500, 500W)

* Passiivijäähdytetty näytönohjain (esim. ASUS GeForce 7600 GS Silent 512 Mt PCI-E )

* Passiivijäähdytys CPU:lle (esim. SilverStone Nitrogon SST-NT01 v2.0 tai Cooler Master Hyper 6+)

 

Mitenkäs AMD:n ja Intelin prossujen lämmöt nykyään eroaa toisistaan? Jos ajatellaan, että prossu olisi joko AMD Athlon 64 X2 4200+ tai Intel Core 2 Duo E6300, kumpi tuottaa enempi lämpöä? Ja pysyykö noista kumpikaan viileenä passiivijäähdyttimellä?

 

Kovalevy väkisinkin tuottaa ääntä. Sitä voisi yrittää hiljentää joko eristämällä sen rungosta jollain omalla kuminauhakiinnittysvirityksellä, tai sitten täytyy ostaa joku vaimennuskotelo.

 

Koska lämmöt ei kuitenkaan poistu kotelosta ilman puhaltimia, tarvittaneen joku kotelotuuletin, tietysti mallia hiljainen. Vai voisiko joku lämpötilaohjattu powerin jäähdytystuuletin hoitaa saman asian? Ainakin nykyisen koneen Nexus on kohtuullisen hiljainen, varsinkin pienellä kuormalla.

 

Kommentoikaahan vapautuneesti ;)

 

A

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Niistä tuulettimista sen verran, että mitä isompi halkaisija tuulettimella on, sitä matalampitaajuinen ja hiljaisempi sen ääni on, siis näin yleisesti. Onhan niitä hiljaisia 80mm tuulareitakin nähty, mutta myös äänekkäitä 120mm vermeitä. Turhat ritilät aiheuttavat lisämelua tuularin kanssa, joten niiden käyttö minimiin (esim. kotelon taakse poistopuhallin, jonka edessä mahd. harva säleikkö on järkevä, mikäli sinne taakse ei tarvitse räpeltää.)

 

 

-Sale

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

 

Joo, noiden ropellien kanssa on tullut ihan riittävästi räpellettyä;)

Nykyisestä koneesta leikkasin peltisaksilla kotelotuulettimen edessä olleen reikälevyn pois ja laitoin tilalle harvan muoviritilän. Suhina vähentyi merkittävästi. Ja sitä ennen oli jo vaihtunut prosessorin tuuletin hiljaiseen. Mutta kun nykyisessä koneessa on 5 tuuletinta, on tavoitteena että uudessa olisi ehkä 1, maksimissaan 2. Ja todennäköisesti jollain tavalla säädettäviä, 120 millisiä ja hiljaisia.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Perusteet sinulla tuntuvatkin olevan jo hallussa, joten kyse on varmaan pitkälti siitä kuinka paljon lompakko antaa myöten.

 

Kovalevyn saa lähes äänettömäksi, kun vain nostaa sen irti kotelosta pehmeillä tassuilla - sen jälkeen äänekkyys on oikeastaan kiinni vain itse kovalevyn äänekkyydestä. Ei tuulettimiakaan välttämättä kannata peljätä. Prossu -ja näytönohjaimen tuulettimiksi on nykyään tarjolla varsin hiljaisia vaihtoehtoja järkeviin hintoihinkin, joten en pitäisi niitäkään hiljaisuuden tavoittelussa mahdottomina.

 

Hyviä vinkkejä ja artikkeleita saa ainakin osoitteesta http://www.silentpcreview.com/ jos se ei sinulle vielä entuudestaan ollut tuttu.

 

Lämpenevät komponentit kannattaa sijoitella "strategisesti" siten, että ilmavirta pyyhkäsee niiden läpi, varsinkin jos pyrkii tekemään koneesta passivijäähdytteisen. Kotelotuulettimien kannattaa ehdottomasti olla 120-millisiä (tai suurempia) ja laittaa esimerkiksi pyörimään mahdollisimman pienellä jännittellä. Vaikka 5V, jos niillä liikkeelle lähtee.

 

..ellet sitten pulputtavan vesijäähyn kanssa halua ruveta kikkailemaan.  ;)

 

Kerro ihmeessä miten projekti etenee - mielenkiintoista seurata miten muut toteuttavat vastaavaa. Itselläni on suunnitteilla vastaavanlaista jahka uusi aikaa löytyy.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Kannattaa niitä passiivijäähdytyksiä ainakin powerin osalta harkita, sillä hyvin hiljainen on paljon halvempi kuin äänetön. Kiintolevy pitää ääntä kuitenkin, eli äänettömäksi et konetta saa ennenkuin kiintolevyt jäävät pois käytöstä muutaman vuoden kuluttua. Prosessorin jäähdytykseenkin kannattaisi ehkä harkita isokokoista, säädettävää, lämpötilaohjattua tuuletinta, joka on hyvin hiljainen kun jäähdytystä ei tarvita paljon, mutta jäähdytysteho kuitenkin riittää. Näyttökortissahan passiivijäähy pelaa vallan mainiosti, jos ei tarvita tehoa. Rankimpien grafiikkaprosessorien lämmöntuotto on kyllä niin älytöntä luokkaa, että ei varmasti onnistu järkevällä tavalla.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Mielenkiintoinen sivusto tuo silentpcreview. Kiitos vinkistä, ei ollut ennestään tiedossa.

 

Tosiaan, halvimmat passiivijäähdytetyt powerit on kalliita. Siinä taitaa olla ihan turha nipistää propellista. Varsinkin kun tuo lämpötilaohjattu Nexus tuntuu toimivan varsin mainiosti.

 

Nykyisiä valmiita konepaketteja kun olen aukonut, niin niissä on näköjään panostettu paljon lämmön johtamiseen lämpölähteestä ulos kotelosta. Eli ehkä pitääkin keksiä joku tapa, miten voi askarrella ilmavirran ohjailukanavat prossulta ja näytönohjaimelta ulos. Eli kotelotuuletin puhaltamaan ilmaa kanavan alkupäähän näytönohjaimen ja prossun kautta kiertäen ulos kotelosta.

Taidankin aloittaa kokeilut nykyisellä koneella, vaan mikä olisi käyttökelpoisin materiaali?

 

Lisää vinkkejä ja ideoita saa esittää. Kerron kyllä sitten kokemuksista, kunhan homma lähtee käyntiin (tosin siihen saattaa mennä aikaa...)

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Tähän varmaan pitäis kaivaa kuvat puretusta Applen iMacista jossa on Core Duo...meinaan siellä on ihan nättejä ratkaisuja josta vois ottaa oppia. Ja tuo konehan on TÄYSIN hiljainen. :) Nuo kuvat löytynee pienellä googletuksella, mutta en tähän hätään niitä löytänyt.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Jos vaan mahdollista, asenna keskusyksikkö aivan toiseen huoneeseen, kuten itse olen asentanut. Kun ovet on kiinni, ei kuulu kerta kaikkiaan mitään ääntä keskusyksiköstä siihen huoneeseen, jossa minulla on monitori, näppäimistö, hiiri, joystick ym. Ja jossa lennetään...!

 

Ainakaan noin viiden metrin hyvälaatuisilla jatkokaapeleilla ei ole mitään haittaa systeemin toimivuudelle.

 

 

yES :thmbup:

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Ihan toinen näkökohta, riippuen lompsasta  ;D

uusi mac mini olisi oiva ja hiljainen kone digiviihdekäyttöön eikä fyysinen koko rasita pahemmin.

ainakin kannattaisi poiketa paikallisessa applen myymälässä katselemassa ja vaikka pyytää pientä esittelyä.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Tällä hetkellä "olohuoneessa" on kolme tietokonetta, jotakin kokemusta ääntä vastaan tappelusta on kertynyt, varsinkin kun emännän kanssa vielä nukutaan samassa tilassa :P

 

Jos koneen käyttö on netin selaus/leffojen katselu yms. suht vähällä teholla hoituva asia, niin hiljaisuus saattaa jopa onnistua, tosin HTPC-kotelo aiheuttaa pienen kokonsa takia pikkaisen lisämurheita. Tuollaisessa kotelossa Phantom ei välttämättä tule menestymään, lämmöt hiipivät melko varmasti ylöspäin ja hiljaisuus loppuu siihen kun virtalähteen tuuletin pyörähtää käyntiin. Emännän koneessa Phantom toimii tosin mainiosti, kotelona Antecin P180 jossa virtalähde on omassa tunnelissa, ja kun mikään muu ei sitä lämmitä se jäähtyy passiivisesti riittävästi pitkäänkin päällä ollessaan. Eli virtalähteeksi lämpötilaohjatulla jäähdytyksellä varustettu. Omissa kokeiluissa Antecin TruePower2 on ollut hiljaisempi kuin Nexuksen Breeze 500-kotelon mukana tullut virtalähde(n. 3v. vanha), uusimmista Nexuksen powereista ei ole kokemusta.

 

Virtalähde yksin ei riitä kotelon jäähdytykseen, tai vaikka riittäisi ei sen lämpötilaohjauksesta juuri ole iloa kun jonkin ajan päästä vipperä pyörii täysillä. Eli kotelosta pitää saada kuumat pihalle niin, ettei poweri pääse lämpenemään. Nexuksen 120mm on hyvä ja hiljainen jopa täysillä pyöriessään, säätöpalikalla pikkaisen kierroksia alas niin tuo on täysin hiljainen. Tosin HTPC-koteloihin ei taida saada sopimaan 120 millisiä? Noin yleensä ottaen eri laitteita valitessa suunnilleen 20db on raja jonka alle pitää ehdottomasti päästä.

 

Nykyisistä prosessoreista Intelin Core 2 Duo E6300 tuottaa ylivoimaisesti vähiten lämpöä, eli se kannattaa ottaa lähtökohdaksi. Ja emolevyksi jokin ilman piirisarjan tuuletinta oleva. Prossu tuskin pärjää pelkällä heatpipe-siilillä, mutta hiljainen tuuletin siihen kylkeen ja esim. Zalmanin FanMate säätöpalikaksi väliin, niin tämä osio on hoidettu ilman kuuluvaa ääntä ja jäähdytys auttaa myös emon jäähdytystä. Jos otetaan huomioon passiivijäähdytteinen näytönohjain, niin yksi hyvä ratkaisu prossun tuulettimeksi olisi Zalmanin CNPS9500, hyvä jäähdytysteho, jäähdyttää myös ympäristöään eli emoa, näytönohjainta ja muisteja. Core 2 Duon kanssa voi kierrokset helposti pitää riittävän alhaalla.

 

Zalmanin sivuilla tuli vastaan kotelo, jonka ratkaisut vaikuttavat aika hyviltä http://www.zalman.co.kr/eng/product/view.asp?idx=182&code=029

Vaikka emo ohjaa nykyään aikas mukavasti vipperöitä, niin itse lisäisin jokaiselle vielä väliin FanMaten että pystyy hakemaan omalle kokoonpanolle hiljaisimman riittävän jäähdytyksen. Kotelon vuoraaminen kaikista mahdollisista paikoista äänenvaimennusmatolla auttaa myös pikkaisen, mutta näissä koteloissa ei juuri vuorattavaa ole.

 

Aikaa kannattaa varata systeemin säätämiseen kohdalleen, jo bios pitää sisällään paljon säätöjä, jotka vaikuttavat lopputulokseen. Jos esim. tehoja on koneessa "liikaa" käyttöön nähden, pienellä alikellottamisella (varsinkin näytönohjaimen) saa lämmön tuoton paljonkin pienemmäksi.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Arvasinkin, että Karilta saisi asiaatuntevaa tietoa, kiitos!

 

Tosiaankin, HTPC koteloihin ei kovin moneen saa 12cm tuuletinta. Antec Fusioniin saa, mutta siihen menee vain MicroATX-emo. Ja se taitaa rajoittaa valikoiman aika suppeaksi.

 

Sinänsä huippusuorituskyvystä voin tinkiä, jos sillä saa konetta hiljaisemmaksi. Samoin HTPC-kotelo voi muuttua tavallisen malliseksi, jos sillä saa ääntä vähemmälle. Tosin silloin sijoituspaikka vaihtuu.

 

Pikainen kokeilu kovalevyn hiljentämiseksi vanhassa koneessa tuotti hämmästyttävän hyvän tuloksen. Ripustin kovon roikkumaan neljän kuminauhan varaan 5,25" levypaikalle. Kovalevyn peruskäyntiääntä ei enää kuule käytännössä ollenkaan.

 

Toiseen huoneeseen ei konetta tässä tapauksessa saa. Matkaa tulisi liikaa.

 

a

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Vähän kaivellaan vanhaa takaisin:

 

Onko kukaan kokeillut sellaisia äänieristysmattoja (tai solumuoveja) jota myydään esim. motonetissä? Ja taitaa olla tietokoneisiinkin olemassa jo, mutta hirvittävän hintasia? Jos koneen pellit vuoraisi ko. peitteillä niin hiljeneekö kone?

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Vähän kaivellaan vanhaa takaisin:

 

Onko kukaan kokeillut sellaisia äänieristysmattoja (tai solumuoveja) jota myydään esim. motonetissä? Ja taitaa olla tietokoneisiinkin olemassa jo, mutta hirvittävän hintasia? Jos koneen pellit vuoraisi ko. peitteillä niin hiljeneekö kone?

 

Testattu ja hyvin toimii :) Paljon halvemmalla pääsee noilla.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Onko kukaan kokeillut sellaisia äänieristysmattoja (tai solumuoveja) jota myydään esim. motonetissä? Ja taitaa olla tietokoneisiinkin olemassa jo, mutta hirvittävän hintasia? Jos koneen pellit vuoraisi ko. peitteillä niin hiljeneekö kone?

 

Oikein asennettuna auttavat kyllä tietyntyyppiseen meluun. Resonoivat pellit hiljenevät oikeaan paikkaan liimatulla oikeanpainoisella raskasmaton palalla. Solukumimatto voi hieman vaimentaa hurinoiden kuulumista kuoren läpi, mutta esim. kotelotuulettimen ääniin sillä ei ole vaikutusta. Vaahtomuovilla ei tee mitään, semmoistakin kaupataan "vaimennusmattona". Katso ettet häiritse ilmavirtausta.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Pikainen kokeilu kovalevyn hiljentämiseksi vanhassa koneessa tuotti hämmästyttävän hyvän tuloksen. Ripustin kovon roikkumaan neljän kuminauhan varaan 5,25" levypaikalle. Kovalevyn peruskäyntiääntä ei enää kuule käytännössä ollenkaan.

 

Ainakin Antec P150:ssä on kyseinen ratkaisu vakiona ja toimii hyvin, itse ostin juuri tällaisen syksyllä uuden koneen rungoksi. Kuva ripustuksista ainakin täällä: www.links.co.jp/html/press2/images/p1518.jpg Kuvassa tosin vanhat kuminauhat joilla on kuulemma taipumusta katkeilla, nykyään kotelon mukana tulee lujemmat ripustukset.

 

Muutenkin ihan fiksu kotelo, mutta ei varmaankaan HTPC-käyttöön ihan optimaalinen...  ::)

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Terve!

 

Uusimassa Tietokone lehdessä on vertailussa HTPC koneita ja muutakin asiaa "kodin viihdekeskuksesta". Taitaapa nykyään löytyä jo TV-korttejakin, joissa näkyy ylen teksitykset ja uusilla littunäytöillä nettisivujen selailukin on varmasti miellyttävämpää, kuin vanhoilla kuvaputki töllöillä...  Elikkäs taitaa aika kohta olla tosiaan kypsä tuollaiselle "mediacenterille", ja jos ei pelaile pärjäilee aika vaatimattomallakin kokoonpanolla.

 

 

http://www.tietokone.fi/lukusali/default.asp

 

terv. risto

 

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Terve!

 

Uusimassa Tietokone lehdessä on vertailussa HTPC koneita ja muutakin asiaa "kodin viihdekeskuksesta". Taitaapa nykyään löytyä jo TV-korttejakin, joissa näkyy ylen teksitykset ja uusilla littunäytöillä nettisivujen selailukin on varmasti miellyttävämpää, kuin vanhoilla kuvaputki töllöillä...  Elikkäs taitaa aika kohta olla tosiaan kypsä tuollaiselle "mediacenterille", ja jos ei pelaile pärjäilee aika vaatimattomallakin kokoonpanolla.

 

 

http://www.tietokone.fi/lukusali/default.asp

 

terv. risto

 

 

 

Tekstityksistä pieni varoitus. Se että niiden sanotaan toimivan ei välttämättä vielä ole kovin paljon. Ne saattavat toimia vain katselussa, ei nauhoituksissa. Tai ne toimivat vain kortin mukana tulevan oman softan kanssa (joka yleensä on muilta ominaisuuksilta kovin vaatimaton), mutta ei sen varsinaisen MediaCenter-softan kanssa.

Oman olohuonekoneen kasaaminen on pysähtynyt siihen, kun toimivaa kombinaatiota ei kaapeliverkkoon meinaa löytyä. Nyt on uusi kortti tulossa testattavaksi, kun edellinen ei toiminut kaikilta osin lupauksien mukaisesti.

 

Niin, omat suunnitelmat on päivittyneet sillä tavalla, että tarkoitus on rakentaa järeämpi mediaserver-palvelin pyörimään vaatehuoneeseen MediaPortal-softan kanssa (team-mediaportal.com), client koneita löytyy sitten melkein joka huoneesta, olohuoneesta erityisen hiljainen HTPC.

Tuo softa ei tällä hetkellä tue ollenkaan YLE:n tekstityksiä, joten siitä ei ole ongelmaa :P

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Tekstityksistä pieni varoitus. Se että niiden sanotaan toimivan ei välttämättä vielä ole kovin paljon. Ne saattavat toimia vain katselussa, ei nauhoituksissa. Tai ne toimivat vain kortin mukana tulevan oman softan kanssa (joka yleensä on muilta ominaisuuksilta kovin vaatimaton), mutta ei sen varsinaisen MediaCenter-softan kanssa.

Oman olohuonekoneen kasaaminen on pysähtynyt siihen, kun toimivaa kombinaatiota ei kaapeliverkkoon meinaa löytyä. Nyt on uusi kortti tulossa testattavaksi, kun edellinen ei toiminut kaikilta osin lupauksien mukaisesti.

 

Niin, omat suunnitelmat on päivittyneet sillä tavalla, että tarkoitus on rakentaa järeämpi mediaserver-palvelin pyörimään vaatehuoneeseen MediaPortal-softan kanssa (team-mediaportal.com), client koneita löytyy sitten melkein joka huoneesta, olohuoneesta erityisen hiljainen HTPC.

Tuo softa ei tällä hetkellä tue ollenkaan YLE:n tekstityksiä, joten siitä ei ole ongelmaa :P

 

Terve!

 

Meinasin itsekkin rakentaa tuollaisen mediacenterin pari vuotta sitten, mutta projekti tyssäsi toimimattomaan TV-korttiin (tekstityksen puute ym.ym, näppäimistön, hiiren hankalaan käyttöön sekä surkeaan kuvanlaatuun televisiossa nettiä käytettäessä.

 

Näihin kaikkiin on tullut huomattavasti parannusta viime vuoden aikana. Littutelkkarit, langaton verkko, radiosignaalilla toimivat kaukosäätimet, käyttöliitymät, nopeat laajakaistayhteydet jne.

 

Tietysti myös hinnat ovat laskeneet...

 

Kannatta lukea tuo Tietokone lehden artikkeli siinä on aika paljon hyödyllistä asiaa mediacenteriä suunnittelevalle.

 

ps.1 Itse en muuten tuota melua pidä enää kovin suurena ongelmana, kun vain valitsee oikeat komponentit

 

ps2. Terratecillä pitäisi kaiketi olla ylen tekstityksiä tukeva kortti (tai softa). Siis toimiva ;)

 

t.risto

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

ps2. Terratecillä pitäisi kaiketi olla ylen tekstityksiä tukeva kortti (tai softa). Siis toimiva ;)

 

Juu, onhan noita korttien omia softia. Mutta niistä puuttuu sitten paljon muuta tarpeellista. Eli pitäisi löytää tuollainen Windows MediaCenteriä vastaava (voi telkkarin katselun ja nauhoituksen lisäksi katsella digikuvia, videoita, kuunnella musaa jne. Ja kaikki tuo vielä pelkällä kaukosäätimellä ohjaten.)

Ja sitten se saisi olla vielä yhtä hyvän näköinen kuin MCE (mitä nuo korttivalmistajien softat ei todellakaan ole :P)

 

MediaPortal on lupaava, mutta kovasti vielä beta-versio.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Homma etenee, mutta hitaasti. Sain MediaPortalin lopulta toimimaan server/client-systeeminä (joulupäivänä :santa:), joten uskallan aloittaa uuden koneen kasaamisen.

Pitkällisten vertailujen jälkeen olen päätynyt tilailemaan tällaista kokoonpanoa:

Antec MicroATX Fusion (430W) 

Scythe S-FLEX -21D, 800rpm, 120mm

ASUS P5B-VM

Intel Core 2 Duo E6300

SilverStone Nitrogon SST-NT01 v2.0

2*1 Gt, 800 MHz DDR2

Samsung SpinPoint T133 (400 Gt, sarja-ata II)

18x SATA DVD+/-RW Dual Layer

WLAN 54Mbps USB2.0 adapteri

2 * Technotrend C-1500 PCI

Logitech Cordless Desktop S510

Microsoft Remote Control and Receiver for MCE

Microsoft Windows XP Home Edition OEM

 

Kaikki komponentit on valittu koneen hiljaisuutta miettien. Paljolti perustuen netistä löytyviin vertailuihin. Eniten olen tutkiskellut silentpcreview-sivustoa. CPU-jäähdytin&kotelotuuletin yhdistelmäksi löytyi em. sivuston forumilta loistavan näköinen ratkaisu:

http://www.silentpcreview.com/forums/viewtopic.php?t=35324

[ attachment removed ]

Silverstonen CPU-jäähdytin osuu millilleen Antecin kotelotuulettimen eteen. Sovitus voi olla tiukka, mutta eiköhän sen saa sopimaan (saa sitten nähdä kuinka käy...) Eli onnistuessaan tuon yhden kotelotuulettimen pitäisi pystyä hoitamaan koko jäähdytys kerralla. Vakiotuulettimen tilalle vaihdan vielä hiljaisemman, tällä tietoa Skythen hitaimman/hiljaisimman mallin. Jos sen teho ei riitä, niin sitten lisätään toinen tuuletin.

 

Erillistä näytönohjainta ei tässä vaiheessa tule ollenkaan. Kokeilen riittäisikö emolevyllä oleva (speksien mukaan kohtuullisen hyvä ohjain) tähän käyttöön. Jos ei riitä, niin sitten joku passiivijäähdytetty ohjain.

 

Kotelon valintaan vaikutti (tyylikkään ulkonäön lisäksi) se, että tuossa on 2 kpl 120mm tuulettimia. Muissa, jopa tuota koteloa selvästi isommissa koteloissa on enimmäkseen 80 ja 60 mm puhaltimia. Nuo 120 milliset saa vaihtamalla vielä hiljaisemmiksi. Koteloon ei mahdu kuin microATX-emot, joten emossa joutuu vähän tinkimään. Lähinnä PCI-paikkojen lukumäärässä. Eli PCI-digitv-kortteja tuohon ei saa kuin 2. Mutta onneksi meikäläisen tapauksessa kortit onkin tarkoitus sijoittaa serveri-koneeseen pois olohuoneesta. TV:n ja videoiden katselu toimii mainiosti WLANin yli, testattu on.

 

MediaPortal on erinomaisen lupaava projekti media-PC:n rakentamista harkitsevalle. Taitaa ominaisuuksissa pestä Mikro$oft virityksen jo nyt. Varsinkin mahdollisuus tehdä erillinen TV-serveri, jota katsellaan ja komennetaan usealta Client-koneelta. Kannattaa tutustua (www.team-mediaportal.com)

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

* Passiivijäähdytetty poweri, mahtaako 300-350W riittää (esim. SilverStone SST-ST30NF-GM Fanless 300W, tai sitten Antec Phantom 500, 500W)

Powerin tehoissa ei kannata nuukailla, koska sanoit että kotelo jossa on tilaa päivittämiseen, niin poweri ei kestä loputtomiin, ja poweri kestää pidempään kun ei käy täsillä. Ja tuulettimesta sen verran että hanki vaikka 200millinen tuuletin, verkkokaupassa myytiin koteloa jossa oli päällä tuollainen. Sen voi laittaa pyörimään pienemmille kierroksille, mutta siirtää ilmaa pirusti siltikin.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Erillistä näytönohjainta ei tässä vaiheessa tule ollenkaan. Kokeilen riittäisikö emolevyllä oleva (speksien mukaan kohtuullisen hyvä ohjain) tähän käyttöön. Jos ei riitä, niin sitten joku passiivijäähdytetty ohjain.

 

Sattui silmään pari aihetta sivuavaa keskustelua naapurifoorumeilla.

 

Miten kone täysin hiljaiseksi? [via MuroBBS]

Täyspassiivinen DIY HTPC-koteloprojekti -> integroitu näytönohjain [via DVD Plaza].

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Dodii,

Kone on kasassa ja Mediat pyörii. Pieniä ongelmia vielä on, mutta niitä täytyy ratkoa ajan kanssa.

 

Tällainen kokoonpanosta sitten lopulta tuli:

Antec MicroATX Fusion (430W)

2 * Antecin 120mm vakiokotelotuuletin (modattuna 12v -> 5v)

Intel DQ965GF

Intel Core 2 Duo E6300

SilverStone Nitrogon SST-NT01 v2.0

2*1 Gt, 800 MHz DDR2

Asus GeForce 7600GS Top Silent (passiivijäähdytetty)

Samsung SpinPoint T133 (400 Gt, sarja-ata II)

18x DVD+/-RW Dual Layer

WLAN 54Mbps USB2.0 adapteri

2 * Technotrend C-1500 PCI

Logitech Cordless Desktop Media S510 (radiotaajuus näppis, hiiri +kaukosäädin

Hyundai Q321, 32" tv, 1360*768, HDMI-input

 

Microsoft Windows XP Home Edition

MediaPortal Server&Client (+SQLServer)

 

Ihan niin hiljaista en kokoonpanosta ole vielä saanut kuin aluksi haaveilin. Alkuperäisen suunnitelman Scythen kotelotuuletin oli kyllä hiljainen, mutta piti pientä häiritsevää sirinää ja lähti ulos. Antecin tuulettimet piti vakioteholla aivan liikaa meteliä, mutta keksin sitten kokeilla pudottaa niiden voltit 12v > 5v. Pyörivät nyt sopivalla nopeudella ja ovat hiljaisempia kuin tuo Scythen 800rpm puhallin. Ja noissa on säätönamikat, joilla pyörintänopeutta voi tarvittaessa nostaa kahdella pykälällä.  Jossain Antec Fusion -kotelon nettiarvostelussa moitittiin, että tuulettimen säätönamikat on kätevät, mutta kotelon sisäpuolella hankalat käyttää. Mutta erittäin pienellä vaivalla ne sai vedettyä valmiista aukosta kotelon ulkopuolelle ja teipattua kotelon takaseinään. Sieltä niitä on nyt helppo tarvittaessa säätää. Tosin tällä hetkellä pieninkin tuuletusteho tuntuu riittävän joka tilanteessa, lämmöt pysyy hyvin kurissa.

 

Näytönohjain valikoitui lähes pelkästään sillä perusteella, että siinä oli passiivijäähdytyksen rimat "kääntöpuolella". Istui todella kätevästi ilmankiertoon tuossa kotelossa. Emolle integroitu näytönohjain osoittautui heti kättelyssä riittämättömäksi, ja vaihdoinkin Asuksen emon tuohon Intelin lähes vastaavaan.

 

Logitechin näppis-hiiri-kaukosäädin yhdistelmä on osoittautunut loistohankinnaksi. Mediaportal-käytössä kaukosäätimellä onnistuu melkein kaikki (ainoastaan teksti-tvn sivujen vaihto ei). Ja enimmäkseen tarvitsee käyttää vain paria näppäintä ja rullaa.

 

Koko komeus. Tuosta häipyy digiboksi ja CD-soitin tarpeettomina... Hyundain telkkari ei ole mikään maailmanhuippu, mutta eipä ollut kalliskaan. Tai siis tietokonenäyttönä erinomainen, telkkarina keskinkertainen.

[ attachment removed ]

 

Kohtuullisen tyylikäs etulevy. Näyttöön sai helposti Mediaportalista kaikennäköistä tietoa (pvm+klo, katsottu tv-ohjelma, soiva kappale, sääennuste, jne.). Äänenvoimakkuussäädin ei mediaportalin kanssa toimi, mutta eipä sitä mihinkään tarvitsekaan. Tassujen alla ylimääräiset pehmikkeet vähentämässä äänen johtumista alla olevaan hyllyyn.

[ attachment removed ]

 

Ahdasta on, mutta siististi kaikki sopii. Kiintolevy etuoikealla pystyssä muovitulppien päällä. Levyn käyntiääntä ei kuule, mutta lukupäiden rutina kyllä kuuluu liikaakin. Vasemmalla poweri ja DVD, erotettuna väliseinällä muusta osasta koteloa.

[ attachment removed ]

 

Kotelotuulettimet puhaltaa oikealta ilmaa kotelon sisään, takimmainen cpu-jäähyn läpi. Ilmavirta kulkee sopivasti muistien yli näytönohjaimen jäähdytysripoja kohti ja suurin osa takaseinän aukoista ulos. Testasin että niin päin jäähdytysteho on paljon parempi kuin ulos puhalluksessa. DVB-kortit jää kyllä tuolla näytönohjaimen takana vaille jäähdytysilmaa, mutta eivätpä nuo onneksi kovin paljon lämpiäkään.

[ attachment removed ]

 

Nyt jos aloittaisin alusta (ja saatan aloittaakin, kun tälle kokoonpanolle taitaa olla jo ostaja..) niin lähtisin sittenkin kokoamaan pakettia isompaan tornikoteloon. Siitä saisi todennäköisesti kohtuullisen helposti hiljaisemman. Tosin sitten sitä ei voisi laittaa näkyvälle paikalle olohuoneessa, mutta eipä sen toisaalta ole pakko näkyvissä ollakaan.

 

Maksukortinlukijalle ei tuossa koneessa ole enää tilaa. Mutta enpä ole vielä nähnyt niille mitään tarvettakaan...

Kaksi DVB-korttia tulee todennäköisesti riittämään, kun yhdellä kortilla pystyy tallentamaan kerralla kaikki yhden kanavanipun kanavat. Ja jos ei riitä, tulee toisesta koneesta kakkosserveri, ja sinne pari korttia lisää. Tai mahdollisesti kaikki kortit siihen kakkoskoneeseen ja kone varastoon hurisemaan...

 

a

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään