Guest Jufernaut

Finnair palkkaa henkilökuntaa - kuluja leikataan

40 viestiä aiheessa

Tämä nyt ei vielä uutisissa ole ollut mutta erään tuntemani lentoemon tuskaa puran hänen puolestaan, nimittäin tällä hetkellä Hienosen säästökuuri on iskemässä lentoemäntiin ja noin 300 määräaikaisen lentoemännän ja stuertin on suostuttava työskentelemään Aeron työehtosopimuksen mukaisesti jatkaakseen määräaikaista työsopimusta Finnairilla. Muussa tapauksessa edessä on siis lähtö määräaikaisuuden päätyttyä. Tavoitteena on siis laskea henkilöstökuluja muiden suomalaisten yhtiöiden tasolle ja tottakai säästää yhtiön kiinteissä menoissa, kun pian saa maksaa 300 työntekijälle pienempää palkkaa ja säästää työterveyskuluissa ym.

 

Suoraan sanottuna kohtalaisen ikävää kiristystä kun lentoemännät ovat saaneet aina joustaa muutenkin kaikissa työehdoissa. Eräs vanhempi miespurseri asiaa sivuten lähetti henkilökohtaista sähköpostia tj. Hienoselle ja vastauksen saatuaan katsoi paremmaksi irtisanoutua firman palveluksesta.

 

Edessä on tietysti vielä kysymys lentäjien vapaa-ajoista ja tarkoituksena on kasvattaa miehistön käyttöastetta entisestään. Niitäkin lentäjiä on kun eivät ole edes kesälomaansa pitäneet ja tauko odottaa sitten kun ne lakisääteiset 900 lentotuntia tulee tämän vuoden osalta täyteen.

 

 

Tämä nyt tuskimpa lohduttaa niitä emäntiä sen enempää mutta tuli sanottua nyt se mitä haluttiin sanottavan - eli missä tällä hetkellä mennään ja kuinka paljon sitä suomalaista työtä arvostetaankaan... (Ehkä tämä oli vähän väärä kategoriakin kun ei varsinainen uutinen ollut mutta siirtäkää modet sinne minne mielestänne kuuluu)

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Finnair pestaa satoja uusia:

http://www.taloussanomat.fi/etusivu/6224419.asp

 

 

Jaahas. Tuossa tänään päivätyssä uutisessahan sanotaan juuri, että Finnair kouluttaa 300 uutta lentoemäntää ja stuerttia....

 

Siis määräaikaiset/vanhemmasta päästä: palkkaa alas tai pihalle ja uusia sisään alemmalla palkalla? Kuulostaa hieman oudolta ja ristiriitaiselta.

 

Tai sitten tämä on ns. bisnestä  :-\

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Finnair on kuitenkin omistajilleen tuottoa tavoitteleva pörssiyhtiö, jonka on pelattava aivan samoilla, joskus yksilön kannalta likaisiltakin tuntuvilla säännöillä kuin muidenkin. Työntekijä voi aina katsoa aidan taakse jossei homma jossakin putiikissa miellytä.

Totta se valitettavasti on. Tässä nyt on vaan käytännössä kysymys siitä, että niillä 300 työntekijällä ei yksinkertaisesti ole mitään muuta vaihtoehtoa kuin suostua huonompaan sopimukseen, koska hyvin harva loppujen lopuksi haluaa taikka on mahdollisuutta esimerkiksi muuttaa ulkomaille, ja niinhän se on oletettukin siellä johdossa että ne 300 emäntää väkipakolla suostuvat niihin työehtoihin ja ehkä vain muutama kymmen uskaltaa lähteä kävelemään.

 

Toki mielipiteeseeni liittyy empatioita ko. työntekijöitä kohtaan, koska tuttavapiiriinii kuuluu useita vastavalmistuneita emoja/stuertteja, mutta Finnairia (saatika yhtään muutakaan lentoyhtiötä) ei todellakaan johdeta samalla tavalla kuin Stockmannin epämääräisiä irtolaiskesätyöntekijöitä, ja omasta mielestäni nyt säästetään väärästä päästä, koska käydään käsiksi työntekijöiden hyvinvointiin. Tähänkään asti harva jaksaa aidosti sydämensä pohjasta matkustajalle hymyillä niin mitä se on sitten kun palkka on pienempi ja etuja ja työterveyshuoltoa on karsittu. Itse en esimerkiksi ymmärrä miksi Finnair itse lentää jo 20 vuotta kannattamattomana ollutta New Yorkin reittiä ja yrittää säästää henkilöstön kuluissa. Toki ymmärrän että juuri ko. reitin lakkauttaminen ei ehkä ole järkevää enkä tarkoittanut sitä sellaisena esimerkkinä, johon kuuluu ottaa kantaa, mutta esitin vain että voisi sitä mahdollisesti jossain muussakin raharei'ässä säästää.

 

Hyvin monesta työntekijästä tällä hetkellä tuntuu että Hienonen ei välitä heistä pätkääkään, vaan he ovat kuin koneita jotka jauhavat rahaa maksimituotolla yhtiön omistajille niin kauan kunnes menevät rikki ja tilalle ostetaan sitten kylmästi uusi. Ajat ovat näin lentoyhtiöiden lamakautena vaikeita se ymmärrettäköön mutta itsekin toivoisin että työntekijät pysyisivät työntekijöinä ja välit ylempään portaaseen lämpiminä. Tällä ei vaikutusta ole periaatteessa mihinkään, mutta jaanpahan mielipiteitäni kanssanne, koska itsestäkin tuntuu hyvin pahalta tuollainen työntekijöiden kiristäminen, kun sellainen ei kuitenkaan moraalisesti ole oikein, vaikka täysin laillista se tässä tapauksessa onkin.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

No, näitä määräaikaisia työsuhteita, joita ei koskaan vakinaisteta, löytyy myös terveydenhoitopuolelta ja yliopistomaailmasta, vain muutaman esimerkin mainitakseni. Mielestäni tämä on systeemin väärinkäyttöä, vaikka se olisi sääntöjen puitteissa mahdollista.

 

Mainitseekohan Finnair uusille kurssille tulijoille, että teillä on sitten määräaikaista työsopimusta tiedossa? Tuskinpa.

 

No, lopetetaan tältä illalta mainitsemalla, että itse irtisanouduin Finnair Oy:n palveluksesta aikoinani, koska homma ei miellyttänyt.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Hyvin monesta työntekijästä tällä hetkellä tuntuu että Hienonen ei välitä heistä pätkääkään, vaan he ovat kuin koneita jotka jauhavat rahaa maksimituotolla yhtiön omistajille niin kauan kunnes menevät rikki ja tilalle ostetaan sitten kylmästi uusi.

 

 

Ei voi muuta sanoa kuin: tervetuloa 2000-luvulle finnairilaiset.  Nämä työelämän muutokset eivät ole koskeneet niin rajusti valtionyhtiöitä, mutta kovat ajat on edessä niissäkin. Työntekijöiden kyykyttäminen ja loppuun ajaminen on valitettavasti esim. teollisuudessa tätä päivää. Samassa veneessä ollaan, mutta kuka keksii miten muutoksiin voisi vaikuttaa?

Juha.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Nimenomaa taikasana on juuri se konserni sillä alkuperäisessä ilmoituksessa joka HS:ssä ja TS:ssä julkaistiin sunnuntaina on myös Aeron logo Finnairin logon lisäksi

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Lehdistötiedote

22.8.2006

 

Finnair luo yli 600 uutta työpaikkaa

 

Finnair rekrytoi yli 600 uutta lentoemäntää, stuerttia ja lentäjää ensi syksyyn mennessä. 

 

– Olemme aiemminkin puhuneet Aasian-liikenteen synnyttämästä käänteisestä Kiina-ilmiöstä. Tällainen uusien työpaikkojen tarjonta on ainutlaatuista Suomen työvoimamarkkinoilla tänä päivänä, Finnairin lomaliikenteen johtaja Kaisa Vikkula toteaa.

 

Kaukoliikenteen kasvu lisää matkustajia myös Finnairin Euroopan-reiteillä. Sen lisäksi, että reittiverkosto Euroopassa laajenee, myös nykyisten reittien vuorotiheydet kasvavat.

 

 

Haku matkustamohenkilökunnan peruskurssille on juuri käynnistynyt ja kiinnostus on ollut todella suurta.

 

– Aasian-liikenteemme kasvaa loppuvuonna 30 prosenttia ja kasvu jatkuu vahvana. Näin voimakas kasvu edellyttää merkittävää lisäpanostusta myös matkustamohenkilöstön määrään, Finnairin matkustamopalveluosaston johtaja Maija Eklöf selittää rekrytointitarvetta.

 

Finnairin matkustamohenkilöstön vahvuus on nyt noin 1 800 henkilöä. Noin 200 määräaikaiselle tarjotaan tänä vuonna mahdollisuutta työsuhteensa vakinaistamiseen. Tämän lisäksi ensi vuonna rekrytoidaan yli 300 uusina työntekijöinä Finnair-konserniin. Kaikkien uusien työsuhteisiin rekrytoitavien kohdalla sovelletaan Suomen lentoemäntien ja stuerttien yhdistyksen SLSY:n kanssa viime sopimuskierroksella sovittuja valtakunnallisia työehtoja. Finnairin työehtosopimuksen kustannustaso ylittää valtakunnan yleisen sopimustason 30 prosentilla, mutta vanhoihin työsuhteisiin uusilla rekrytoinneilla ei ole vaikutusta.

 

– Kilpailijamme soveltavat valtakunnallisia työehtosopimuksia. Finnairinkin tulee olla henkilöstökuluissaan kilpailukykyinen ja varmistaa edellytykset rekrytoida lisää henkilökuntaa jatkossakin liikenteen kasvaessa.

 

– Mikäli sopimukseen päästään SLSY:n kanssa, uudet henkilöt rekrytoidaan Finnairiin. Muuten rekrytointi tapahtuu Aeroon, asemapaikkana Helsinki. Molemmissa tapauksissa sovelletaan samoja SLSY:n vaatimia valtakunnallisia työehtoja.

 

Lentäjiä rekrytoidaan tänä ja ensi vuonna yhteensä sata.

 

Finnair Oyj

22.8.2006

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Johan oli kummallinen lehdistötiedote...

Noin 200 määräaikaiselle tarjotaan tänä vuonna mahdollisuutta työsuhteensa vakinaistamiseen.

Suomeksi: Vakinaistaminen edellyttää, että vakinaisettavat suostuvat jatkossa työskentelemään Aeron työehtosopimuksen mukaisesti...

 

Mikäli sopimukseen päästään SLSY:n kanssa, uudet henkilöt rekrytoidaan Finnairiin.

Suomeksi: Henkilöt rekrytoidaan Finnairiin, mutta Aeron (tai vastaavalla, nykyistä huonommalla) työehtosopimuksella... (Tosin tähänhän SLSY nimenomaan ei suostu)

 

Muuten rekrytointi tapahtuu Aeroon, asemapaikkana Helsinki.

Suomeksi: Henkilöt tekevät siitä huolimatta työtä Finnairin koneissa Aeron työehtosopimuksella...

 

Äh, ehkä turhankin rankkaa kritisointia :P, mutta ainakin niiltä lentoemänniltä ja stuerteilta ryhmähenkeä löytyy koska tavoitteena heillä on, että kaikki n. 310 emäntää ja stuerttia, joita nää rakennemuutokset tulee mahdollisesti koskemaan, lähtevät vege sieltä Finnairilta ennemmin ku suostuvat niihin uusiin työehtosopimuksiin. Ja monet heistä on jo hakemassa/saamassa uuden alan työpaikkaa :)

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Eikös lentoemäntien ja stuerttien pääliitto SLSY (vai mikä se olikaan) liittynyt juuri AKT:n alaisuuteen ?? Ja AKT pomo Timo Räty on aikamoinen lakkokenraali (ei ihan Risto Kuisman veroinen - vielä), joten uskon, että ennen pitkää nämä Aerolaiset tulevat saamaan Finnairilaisten edut ja palkat.  :thmbup:

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Eikös lentoemäntien ja stuerttien pääliitto SLSY (vai mikä se olikaan) liittynyt juuri AKT:n alaisuuteen ?? Ja AKT pomo Timo Räty on aikamoinen lakkokenraali (ei ihan Risto Kuisman veroinen - vielä), joten uskon, että ennen pitkää nämä Aerolaiset tulevat saamaan Finnairilaisten edut ja palkat.  :thmbup:

Siis pointtina tässä on että 300 Finnairilaista emoa/stuerttia kiristetään tyytymään huonompiin työsoppareihin (joko Aeron työehtosopimuksiin tai vastaaviin, jotka ovat selvästi huonommat kuin Finnairin nykyiset) koska Finnair haluaa säästää henkilöstökuluissa. Ja siis ne 200 vakinaistettaisiin ja 100:n määräaikaista työsopimusta jatkettaisiin mikäli nämä suostuisivat työskentelemään niiden huonompien ehtojen mukaisesti. Toinen vaihtoehto on lähteä kävelemään määräaikaisuuden päättyessä ja jos työehtosopimus ei pysy entisenlaisena niin nämä 300 määräaikasta lentoemäntää ja stuerttia ovat suunnitelleet irtisanovansa itsensä kerralla vapaaehtoisesti.

 

Eli siis Aeron työntekijät ovat ihan ulkona tästä hommasta ja vaikka uudet henkilöt rekrytoitaisiin Aerolle niin siitä huolimatta he tekisivät työtä Finnairin koneissa eivätkä Aeron koneita näkisikään, koska Aerolla on omat virolaiset lentoemännät ja stuertit. Finnairin Tarkoituksena on siis laskea Finnairilaisten palkat ja edut Aeron tasolle vähentääkseen henkilöstökuluja. Mutta siinäpähän sitten säästävät rahaa kun ei kohta tartte maksaa niille irtisanoutuville senttiäkään palkkaa ;D

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Finnairin tarkoituksena on saada lentävän henkilökunnan aka emojen palkat sille tasolle kuin emot ovat neuvotelleet ne muitten firmojen kanssa. Finnairin lisä tuntuu olevan toi kuuluisa 30% enemmän voita leivälle. Uskallan siteerata Finnairin tj Heinosta tässä lauseen pari. Kysymys onkin seuraava: Onko Finnair henkilökuntaansa varten vai henkilökunta Finnairia varten? 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Uskallan siteerata Finnairin tj Heinosta tässä lauseen pari. Kysymys onkin seuraava: Onko Finnair henkilökuntaansa varten vai henkilökunta Finnairia varten? 

Kysymys ei ole pelkistä palkoista vaan myös esimerkiksi työterveyshuollosta, joka jo tälläkin hetkellä on määräaikaisilla matkustamohenkilökunnan jäsenillä onneton. "Työnantaja on velvollinen huolehtimaan työntekijän työoloista ja viihtyvyydestä", johon mösjöö tj vastaa "Jos ei ole motivaatiota työntekoon niin sitä kannattaa sitten etsiä jostain toisesta yhtiöstä." Sitä työmotivaatiota on entistä vähemmän, kun töitä lisätään entisestään, vapaita karsitaan, terveydenhuoltoa laiminlyödään ja sitä myöten asiakasta laiminlyödään koska työntekijöitä ei kiinnosta mikään asiakas.

 

Finnair vielä aikoinaan pysyi aikoinaan hyvin aikataulussa ja oli tilastojen kärjessä täsmällisyydessä mutta nyt työntekijöiden vähennysten myötä on pudottu sinne toisellekymmenennelle sijalle ja alaspäin mennään. Tossa kesällä oli jo useampi lento myöhässä pelkästään sen takia kun cateringissa ei ollut tarpeeksi työntekijöitä ja sieltä vastaa vain työhönsäkyllästynyt ja lopen uupunut esimies että ei voi mitään, ei ole työvoimaa. Valitettavasti tämä on tätä saneerausaikaa, mutta on sillä jotain hyvääkin välillä saatu aikaan, mutta kukaan ei esimerkiksi kyseenalaista sitä, miksi henkilökunta yöpyy kaupungin tasokkaimmissa hotelleissa vaikka sinne mennään vain "lepäämään", jotta voi seuraavana aamuna 0530 istua taksissa lentokentälle. Sellaisen työrupeaman jälkeen mitä yöpyvillä lennoillakin on, on kuka tahansa tarpeeksi väsynyt nukahtamaan vaikka kolmen tähden punkkaan sen viiden sijaan. Tuskin kukaan ehtii hyötymään niistä viiden tähden hotellien palveluista siellä yöpyvillä lennoilla. Eli edelleen olen sitä mieltä että sitä excel-taulukkoa luetaan aivan väärästä päästä.

Eikös siellä ohjaamossakin ole lentävää henkilökuntaa... Lentäjien liksoihin ei kuitenkaan taideta koskea.

Mutta lentäjien vapaa-aikakysymysten neuvottelut alkavat syksyllä... Hienonen on anonut lentoturvallisuushallinnolta poikkeuslupaa että muutamat lentäjät saisivat ylittää sen 900 tunnin vuosirajan ja anomus tuli bumerangina takaisin.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Lueskelin lehdestä että aasian -ja euroopanliikenne määrät kasvavat mutta samaan aikaan tekniikasta vähennetään porukkaa. Hmmm mitenköhän aikatauluille käy kun koneiden käyttöastetta ja huoltojen määrää nostetaan kun samaan aikaan

tekniikasta porukkaa potkitaan pihalle?  :-\

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Lueskelin lehdestä että aasian -ja euroopanliikenne määrät kasvavat mutta samaan aikaan tekniikasta vähennetään porukkaa. Hmmm mitenköhän aikatauluille käy kun koneiden käyttöastetta ja huoltojen määrää nostetaan kun samaan aikaan

tekniikasta porukkaa potkitaan pihalle?  :-\

 

Ainakin osittain kyse taisi olla sellaisten koneiden huoltotoiminnan karsimisesta, joilla Finnair itse ei lennä (tai joiden huoltamisesta ei saa tarpeeksi hilloa).

 

-olli

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Lueskelin lehdestä että aasian -ja euroopanliikenne määrät kasvavat mutta samaan aikaan tekniikasta vähennetään porukkaa. Hmmm mitenköhän aikatauluille käy kun koneiden käyttöastetta ja huoltojen määrää nostetaan kun samaan aikaan

tekniikasta porukkaa potkitaan pihalle?  :-\

Ainakin osittain kyse taisi olla sellaisten koneiden huoltotoiminnan karsimisesta, joilla Finnair itse ei lennä (tai joiden huoltamisesta ei saa tarpeeksi hilloa).

 

-olli

 

Ja edellisen vastauksen lisäksi, eikös lentokoneissa ole sama kehitys kuin kaikissa teknisissä härveleissä, huoltoa tarvitaan vähemmän lentotuntia kohden, silti luotettavuus kasvaa. Eli kun lentoyhtiön kalusto nuorentuu, niin tarvitaan vähemmän huoltojengiä per lentotunti.

 

Mutta yleisemmin. Kyllä Finnair, niin kuin mikä tahansa niin sanottu vanha "flag carrier" on vielä pitkään kunnon destructuroinnin piirissä. Kun vuosikymmeniä rakennettiin valtioiden kiiltokuvia, jotka monopoliasemissa pystyivät maksamaan mm. henkilöstölle ja moneen muuhunkin suuntaan mitä vain, niin sitten, kun ala avautui kunnon kilpailulle, tulee pää vetävän käteen. Samassa tuskassa ovat niin Lufthansa, SAS, Alitalia, Iberia kuin Finnairkin ja monet muut. Se, joka tekee ne ikävät toimenpiteen, pysyy hengissä. Onhan huonojakin esimerkkejä, Sabenaa ei enää ole, Swissairikin hävisi, Air France tarvitsi KLM:n avukseen (ja taisi olla myös vähän päinvastoin), Alitalia ja Iberia ovat henkitoreissaan. Ymmärtääkseni nuo Välimeren linjat ovat eniten kärsineet juuri siksi, kun eivät ole saaneet kulujaan, erityisesti henkilöstösellaisiaan, kuntoon (lakot etc.)

 

Tietysti voimme keskustella, oliko ennen paremmin. Ainakaan niillä silloisilla lipun hinnoilla ei tavallinen pullianen pystynyt matkustamaan. Mutta varmaa on, että niihin aikoihin ei ole paluuta.

 

.

... mutta kukaan ei esimerkiksi kyseenalaista sitä, miksi henkilökunta yöpyy kaupungin tasokkaimmissa hotelleissa vaikka sinne mennään vain "lepäämään", jotta voi seuraavana aamuna 0530 istua taksissa lentokentälle. Sellaisen työrupeaman jälkeen mitä yöpyvillä lennoillakin on, on kuka tahansa tarpeeksi väsynyt nukahtamaan vaikka kolmen tähden punkkaan sen viiden sijaan. Tuskin kukaan ehtii hyötymään niistä viiden tähden hotellien palveluista siellä yöpyvillä lennoilla. Eli edelleen olen sitä mieltä että sitä excel-taulukkoa luetaan aivan väärästä päästä....

 

Ja lieneeköhän se henkilöstö, jonka ehtojen heikennyksistä nyt keskustellaan, sama, joka haluaa, että ei myöskään tästä edusta luovuta?

 

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Maksaako Finnair siis 30% yli TES:n menevää liksaa kabiinihenkilökunnalleen vai miten tuo pitäisi tulkita?

 

Finnair on sitoutunut TES:n yhtiötä koskevaan lisäpöytäkirjaan, mutta haluaa nyt neuvotella kesken sopimuskauden määräaikaisten uusista työsopimuksista TES:n yleistason mukaisesti. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että määräaikaisten soppareita halutaan uusia 30 prosenttia pienemmällä palkalla, mitä heidän nykyisissä sopimuksissa lukee.

 

Nähtäväksi jää, meneekö yritys läpi.

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Todellakaan ei yövy finskin, eikä monen muunkaan lentofirman, porukka kaupunkien parhaissa hotelleissa...aivan tavallista 4 tähden business hotellia tyyliin Hilton/Marriott jne. taitaa majoitus olla, kaikkialtahan ei tietty parempaakaan löydy, mutta työkseen reissaavat kyllä ymmärtävät, että turistitasoisissa 2-3* hotelleissa asuminen työmatkalla ei oikein pitkässä juoksussa toimi. Alle 50 yötä/vuosi hotelleissa viettävät eivät edes tajua mistä on kyse.

Monet ovat kuitenkin sitä mieltä että esimerkiksi Euroopan ja kotimaan yöpyvien hotellit ovat turhan tasokkaita ja kelpaisi sellainen huonompikin bisneshotelli. Kaukolennot tietysti on asia erikseen kun perilläoloaika on pitempi.

 

 

Ja sitten itse asiaa: ^^

Eli Helsinki-Turku välillä aiotaan korvata kaksi ATR:llä lennettävää vuoroa yhdellä Airbussilla lennettävällä vuorolla. Asiasta kait joskus virallistakin tiedotetta tulee ,mutta ilmeisesti tossa lokakuusta alkaen pitäis alkaa näkyä busseja Turun taivaalla (tosin ilmeisesti ei viikonloppuisin mutta odotellaan sitä virallista tiedotetta sitten...)

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Eli Helsinki-Turku välillä aiotaan korvata kaksi ATR:llä lennettävää vuoroa yhdellä Airbussilla lennettävällä vuorolla. Asiasta kait joskus virallistakin tiedotetta tulee ,mutta ilmeisesti tossa lokakuusta alkaen pitäis alkaa näkyä busseja Turun taivaalla (tosin ilmeisesti ei viikonloppuisin mutta odotellaan sitä virallista tiedotetta sitten...)

Tuskimpa tuommoisista tiedotetta tulee. Ja nuo lennot muuten näkyy aikatauluissakin.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Jokos matkustamohenkilökunnan palkat tulivat julkisiksi? Muitaisin että SLSYllä oli kana kynittävänä täkäläisten työ- ja palkkaehtojen kiertämisestä palkkaamalla väkeä henkilöstövuokrausfirman kautta?

 

Rekrypuolella finnairilla tokko tulee olemaan valtavan suuria ongelmia? Nimimerkillä joskus itsekin joihinkin yhtiöihin haeskelleena (ei lykästänyt, ei tullut ilmojen seurustelu-upseeria, ei lentopelkoisten hovimestaria, eikä edes follow-me auton kuljettajaa). Kaikki firmat air finlandista finskiin ovat hulppean suosittuja työnantajia. Finnair taitaa olla ollut jo vuosia putkeen Suomen halutuin työnantaja gallupeissa, päihittäen nokiat ja nesteoilit. Saas nähdä, tuleeko uudelleenjärjestelyistä suuria imagotappioita? Rankkaa matkalaukkuelämää ja vastuullista työtähän tuo on, mutta siihen liittyy omanlaista (ilmailu)romantiikkaakin nuorilla hakijoilla, joilla voi kumota joukon järkisyitä. Kuten ehkä idiomin, että saisi sitä leipänsä helpommallakin - paitsi jos se leipä paljon vielä kapenee..

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Ja edellisen vastauksen lisäksi, eikös lentokoneissa ole sama kehitys kuin kaikissa teknisissä härveleissä, huoltoa tarvitaan vähemmän lentotuntia kohden, silti luotettavuus kasvaa. Eli kun lentoyhtiön kalusto nuorentuu, niin tarvitaan vähemmän huoltojengiä per lentotunti.

 

Ai kun naurattaa :laugh: , ihan totta. Mekaanisia laitteita ne nykyisetkin lentokoneet on. Kyllä niitä korjata ja huoltaa täytyy siinä missä vanhempiakin. Kyllä tuolla vikapartiossa ollessa hommaa piisaa ihan riittävästi näiden uudempienkin laitteiden kanssa.

 

Edit : Siivosin vähän viestiä :-[

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Finnair taitaa olla ollut jo vuosia putkeen Suomen halutuin työnantaja gallupeissa, päihittäen nokiat ja nesteoilit.

 

No ei se ihan noin mene. Nokia on ollut viimeisen kymmenen vuoden ajan suvereeni top 1. Finski on pyörinyt siellä 2-10 välillä vähän buumien mukaan v. 2005 tais olla 2 ja v. 2002 oli 7 jne jne...

 

Ei se ole tyhmä joka tarjoaa vaan se joka lyö nimen alle. IT alalla on vähän sama ongelma että nuoret tekevät luokattoman halvalla vastuullisiahommia eikä niistä saa edes sitä romantiikkaa

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Lentoemäntien ja stuerttien palkkauksesta riittänee tässä vaiheessa vain kaksi Hesarin otsikkoa:

 

Finnair vie kolmanneksen uusien lentoemäntien tilistä

 

Lentoemännät syyttävät Finnairia työehtosopimuksen kiertämisestä

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Tällaista tiedotetaan. Saa nähdä mitä tästä seuraa.

 

Lehdistötiedote

24.8.2006

 

Finnair-konserni tarjoaa satoja vakituisia työpaikkoja

 

Finnair-konserni jatkaa satojen lentoemäntien ja stuerttien rekrytoimista, vaikka Suomen lentoemäntien ja stuerttien ammattiliitto SLSY on tänään hylännyt Finnairin säästösopimusehdotuksen. Sen yhtenä kohtana oli valtakunnallisen työehtosopimuksen soveltaminen uusien lentoemäntien ja stuerttien rekrytoinnissa. Koska SLSY ei hyväksy uusien työntekijöiden palkkaamista suoraan Finnairiin, tarjoaa sen virolainen tytäryhtiö Aero nyt syyskuussa noin 200 vakituista työpaikkaa suomalaisilla työehdoilla. Uusien työntekijöiden asemapaikka on Helsinki.

 

Palvelualojen Toimialaliiton ja SLSY:n välillä sovittiin nimenomaan SLSY:n vaatimuksesta valtakunnallinen työehtosopimus keväällä 2005. Tätä ennen alalla oli vain yrityskohtaisia työehtosopimuksia.

 

– On hieno asia, että tämän päivän Suomessa pystymme tarjoamaan satoja uusia työpaikkoja. Emme kierrä sopimuksia emmekä pakota ketään meille töihin. Tarjoamme mielenkiintoista työtä ja vakituisia työpaikkoja alan yleisillä työehdoilla, emme siis virolaisilla ehdoilla. Kilpailijamme soveltavat valtakunnallista työehtosopimusta eikä kustannustasomme voi enää jatkossa olla kilpailijoitamme korkeampi. Asiakas ei ole valmis maksamaan lentolipusta Finnairille kalliimpaa hintaa korkeampien henkilöstökulujen takia. Voimme tarjota nämä ja tulevaisuuden työpaikat vain, mikäli kasvumme on kannattavaa, sanoo sopimusneuvotteluista vastaava, Finnairin Lomaliikenteen johtaja Kaisa Vikkula.

 

Finnair käynnisti toukokuun alussa rakennemuutostoimenpiteet, joiden seurauksen konsernista vähenee 670 työpaikkaa. Lentävää henkilökuntaa edustavien järjestöjen kanssa on samanaikaisesti neuvoteltu tuotantokustannuksia alentavista toimenpiteistä, jotka ovat välttämättömiä kannattavan kasvun turvaamiseksi. Valtakunnalliseen työehtosopimukseen siirtyminen on ollut alusta alkaen esillä näissä neuvotteluissa. 

 

Yhtiön kannalta on ensiarvoisen tärkeää, että työn tuottavuutta voidaan nostaa. Valtakunnallisen sopimuksen taulukkopalkat ovat Finnairin sopimusta alhaisemmat. Kokonaisansioon kuitenkin vaikuttavat merkittävästi työtuntimäärään perustuvat lisät. Nyt rekrytoitava henkilökunta voi saavuttaa Finnair-tasoisen ansiokertymän työtunteja lisäämällä. Tällä hetkellä matkustamohenkilökunta työskentelee keskimäärin vain noin 110 tuntia kuukaudessa. Uudet ehdot koskevat ainoastaan 1.9.2006 jälkeen tehtäviä työsopimuksia. Muiden osalta työehdot säilyvät ennallaan.

 

Nyt Aeron kautta rekrytoitavan matkustamopalveluhenkilöstön valintakriteerit ja koulutus ovat täysin yhteneväisiä Finnairin henkilöstön kanssa. Ensi syksyyn mennessä rekrytoidaan yhteensä 500 lentoemäntää ja stuerttia. Ensisijainen tavoite on rekrytoida matkustamohenkilökuntaa suoraan Finnairin palvelukseen ja työnantaja on edelleen halukas neuvottelemaan asiasta SLSY:n kanssa.

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Tällaista tiedotetaan. Saa nähdä mitä tästä seuraa.

Eipä ole vanhoillakaan emännillä sitten helppoa joita tämä uusi sopimus ei suoraan koske mutta muutoksen jälkeen Finnairilla on kahden kustannustason matkustamohenkilökuntaa, joka tarkoitta sitä että kaikki "kalliit" emännät laitetaan halvoille reiteille, kuten Tukholma, Oslo, Kööpenhamina ym. mahdollisimman vähillä työtunneilla ettei tarvitse maksaa mitään ylimääräisiä lisiä, ja "halvat" emännät taasen saavat kaikki pitkät työpäivät, yöpyvät lennot, kaukolennot ja lomalennot ja niitä uusia emäntiä käytetään sitten maksimiasteella jotta pikkuhiljaa voitaisiin päästä vanhoista emännistä eroon. Saapi siis todellakin nähdä millaiseen ratkaisuun päädytään.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään