Tuomas Kuosmanen

Pieni Picasa-ohje raw (ja miksei jpeg?) -kuvien käsittelyyn...

22 viestiä aiheessa

Moni noista hienoista raw-softista on kauhean monimutkaisia, ja ainakin itseltäni loppuu "normipäiväkuvien" käsittelyssä hermot niiden kanssa, kun haluan vain nopsaan kuvat nettiin enkä jaksa käyttää niihin sillä hetkellä mitenkään megalomaanisesti aikaa. "Tuhannen taalan kuvat" on sitten erikseen, niitä voi säätää niin paljon kuin tykkää millä työkalulla huvittaa.

 

Olen kuitenkin ollut Picasan editointityökaluihin ihan tyytyväinen, ja ajattelin että ehkä tästä on jollekin kuvausta tai kuvankäsittelyä opettelevalle hyötyä ja iloa.. Eli: pieni kurssi Picasan käyttöön lentskarikuvaajan näkökulmasta!

 

full

 

Aloitetaan kuvalla - suoraan kamerasta. Toki aina paras lähtökohta on loistavan hyvin valottunut ja rajattu ja tärähtämätön alkuperäiskuva, ei kannata luistaa kuvaamisen opettelussa ajatellen että "saahan ne sitten koneella säädettyä" - toki aika moisia juttuja on mahdollista tehdä, mutta lopputulos on aina parempi kun kuva on alunperinkin hyvä. Tässä on ihan peruskuva Malmilta, MIK:in dieselcessna on käynnistänyt moottorin ja odottelee rullausohjeita.

 

full

 

Kuva on teknisesti ihan OK. Valkoinen koneen runko on saanut kameran valottamaan hiukan konservatiivisesti, joten kuva on hiukan tumma, ja kone on pikkuisen vinossa. Mutta muuten ihan käyttökelpoinen otos. Katsotaanpas.. Ensin klikataan "straighten" -nappia jolla kuvaan saadaan ruudukko ja alareunaan liukusäädin. Siitä vetämällä kuva kallistuu jompaan kumpaan suuntaan:

full

 

Esimerkkikuva näyttäisi olevan hiukan oikealle kenollaan, joten käännämme sitä himpun vasemmalle. Kun kuva on sopivasti oikaistu, klikataan "Apply" -nappia ja Picasa kääntää kuvan ja myös rajaa sen niin että kuvan reunat ovat edelleen suorassa. Kätevää. Tuossa voi katsoa esim. taustalla mahdollisesti olevia lyhtypylväitä, puita, rakennusten seiniä, koneen rungon osia (tuossa esim. Cessnan siipitukien yläkiinnitykset ovat nyt kätevästi vaakasuorassa, samoin laskuteline. Tosin näissähän koneen osissahan vaikuttaa paljon se miten päin kone on kameraan nähden. Samoin kannattaa muistaa että laajakulmalla kuvatessa pystysuorat linjat "kaatuvat ulospäin" kuvan ulkonurkissa, joten kaikkia tolppia ym ei saa millään suoraan koskematta myös kuvan vääristymiin. Sellaisessa tilanteessa etsitään vain joku sopiva linja kuvan keskivaiheilta ja säädetään sen suhteen. Ja taas: ihan fiilispohjaltakin se onnistuu ihan hyvin - riittää kun muistaa tarkistaa asian - monissa kuvissa horisontti on vinossa eikä sille ole yritettykään tehdä mitään.

full

 

Seuraavaksi käydään sitten rajauksen kimppuun. Kuvassa on selkeästi pääkohteena koneen runko ja potkuri, siivet ovat jo kamerassa rajautuneet kärjistään pois. Rajaamisesta toki voisi kirjoittaa oman artikkelisarjansa, mutta todettakoon tässä että kannattaa yrittää saada oleellinen asia kuvaan sopivan jämäkkään pakettiin niin että lopputulos miellyttää silmää. Tämä kaikki kuitenkin on hurjan paljon tilanteesta riippuvaista, siksi emme käsittele sitä tässä sen enempää. Crop-napilla siirrytään rajaustyökaluun ja valitaan haluttu kuvasuhde. Omassa Picasassani valittavista "4x6" on lähinnä digijärkkärini kuvasuhdetta, joten rajaan yleensä sillä. "Manual"-asento taas antaa sinun säätää rajauksen muodon aivan kuten haluat, sopii ihan hyvin joihinkin tilanteisiin. Yleensä on kuitenkin ihan hyvä pysyä "normaalissa" kuvasuhteessa ja yrittää rajata kuva siihen jotenkin fiksusti. Halusin itse rajata tuon koneen rungon ja potkurin hiukan tiukemmin joten vedin hiirellä tämän näköisen boksin:

full

 

Klikkaus "Apply"-nappiin ja homma etenee. Picasassahan voi näitä eri asioita tehdä missä järjestyksessä tahansa, itse olen tottunut tekemään näin mutta mikään ei estä esim. rajaamasta kuvaa vasta lopuksi. Picasa ei myöskään koskaan tallenna alkuperäisen kuvan päälle, vaan kaiken voi aina peruuttaa ja päätyä takaisin alkupisteeseen.

 

Seuraavaksi säädämme valotuksen ja värit kuntoon. Valitaan ensin "Tuning"-välilehti ja katsotaan kuvaa hetki ajatuksella. Onko se valottunut noin yleensä hyvin? Ovatko kirkkaat sävyt liian tummia? Onko kuva "harmaa" ja utuinen koska se on kuvattu pitkällä putkella? Onko siinä selkeästi oudot värit?

full

 

Oma esimerkkikuvamme on selvästi tumma valkoisen rungon osalta, joten aloitamme säätämään "hilights" (kirkkaat sävyt) säätimellä. Se vaikuttaa vain vaaleisiin osiin kuten alla:

full

 

Tuossa on kuitenkin liikaa, mutta saat ideasta kiinni. Tarkoitus on välttää "puhkipalamista" eli täysin kirkkaan valkoiseksi menneitä laajoja alueita kuvassa. Koska kuvan "dynamiikka" eli kirkkauksien skaala on kuitenkin rajallinen, saattaa kirkkaana päivänä kuvatuissa kuvissa olla pakko hiukan "polttaa puhki" kirkkaita sävyjä koska muuten koko kuvasta tulee liian tumma. Säädämme kuvan niin, että valkoinen runko on kirkkaan valkoinen, ilman että se palaa puhki liikaa:

full

 

Jos tässä vaiheessa tuntuu että kuvasta on liian tumma ja Hilights-säädinkään ei auta, ilman että kuva palaa pahasti puhki,

voi "Fill light" -säätimellä lisätä koko kuvaan valoisuutta. Tällä voi pelastaa hyvin hiukan alivalottuneita otoksia. Omamme voisi kanssa kaivata sitä hiukan, tulos on paljon mukavampi:

full

 

Samalla saimme vedettyä Hilights-säädintä aavistuksen takaisin päin, jolloin taustalla olevien koneiden pyrstöt eivät palaneet puhki aivan niin pahasti. Tämä on aina kuitenkin tapauskohtaista, mitään yleispätevää ohjettahan on aika mahdoton kirjoittaa. Mutta toivottavasti tästä aukeaa perusideoita sentään :)

 

Kuva on tässä vaiheessa hiukan "halju" koska valotusta kirkastettiin - sama tilanne saattaa olla kuvassa alunperinkin juuri kesäpäivänä kuvattaessa jos ilmassa on utua tai näkyvyys on muuten huonompi. Myös lasin läpi kuvatessa usein kuvaan tulee ikäänkuin harmaa "kalvo" eteen. Sen saa kätevästi pois "Shadows"-säätimellä voimistamalla aavistuksen verran kuvan varjoja. Yleensä pieni varjojen voimistus antaa ryhtiä kuvalle kuin kuvalle, toki poikkeuksiakin taas on... Shadows kannattaa säätää samoin kuin Hilights - siinähän valkoisesta tehtiin valkoista -  nyt vain katsotaan että musta on mustaa. Painamalla oikean alareunan "propellihattunappia" saa kuvan päälle histogrammin josta voidaan nähdä että kuvassa ei ole vielä yhtään mustaa sävyä, ja siten "shadows":ia voidaan lisätä.

full

 

Histogrammissahan "oikein" valotettu kuva täyttää koko skaalan vasemmasta (musta) oikealle (valkoinen) - mutta joka kuva on kuitenkin oma tapauksensa, joten tuota kannattaa käyttää yhtenä apuneuvona, mutta ei koko totuutena tietenkään.

 

Cessnan mustat renkaat ovat hyvä referenssi, niissä pitää vielä kuitenkin näkyä kuviointi, eikä koko kuvasta saa tulla liian synkkää. Monesti kannattaa kuitenkin shadowsin ja hilightsin kanssa hiukkasen "ylireagoida" koska kontrastikkaampi kuva nousee paremmin esiin kuvaruudulla ja siksi voi aavistuksen liioitella shadows:in ja hilights:in kanssa - kokeilemalla oppii löytämään itselleen sopivan linjan. Säädämme siis aavistuksen tummaa päätä järeämmäksi ja kuvan olemus muuttuu paljon:

full

 

Myös histogrammi näyttää tilanteen laidan.

 

Kuva alkaa olla nyt kohdallaan. Jos kuva on kovasti väärän värinen, "Neutral Color Picker" -työkalulla voi klikata kuvassa jotain oikeassa elämässä harmaata kohdetta jolloin Picasa säätää kuvan valkotasapainon sen suhteen (eli siitä tulee harmaa myös valokuvassa). "Color temperature" -säädin taas auttaa "lämmin - kylmä" -akselilla, itse tykkään säätää kuvia aina hiukan lämpimään suuntaan jos kuva on otettu päivällä, kameran saattaa usein tehdä turhankin sinisiä kuvia ja tuolla ne saa luonnollisemman näköiseksi. Taas: Mikä tuntuu hyvältä luultavasti on hyvä. :)

 

Lopuksi kuva terävöitetään. Se hoituu Picasassa menemällä "Effects" -välilehdelle ja klikkaamalla "Sharpen". Mitään säätöjä ei ole, mutta lopputulos on yleensä ihan toimiva. Vaivatonta, vai mitä?  :thmbup:

 

Picasassahan kuvaa ei erikseen editoinnin aikana "skaalata" mitenkään, vaan se tapahtuu vasta kun kuvasta tallennetaan "export"-toiminnolla uusi versio. Tässä vaiheessa Picasa katsoo mitä säätöjä olet tehnyt, tekee kuvasta oikean kokoisen version ja ajaa sen "säätöjen" läpi. Joten riittää kun säädät kuvan kohdalleen ja voit tallentaa siitä helposti eri kokoisia versioita. Export-napin takaa löytyy dialogi-ikkuna missä tallennettavan kuvan koon voi määrittää, valitsin 800 pikseliä ja painoin "export" - tulos oli tällainen:

full

 

HUOM! Picasa ehdottaa tallennukseen uuden hakemiston luontia, mikä kannattaa tehdä, koska softa tekee ensin temp-hakemiston, ja *nimeää sen uudelleen halutun nimiseksi* - eli samanniminen mahdollisesti olemassa ollut hakemisto saattaapi tyhjentyä sen seurauksena. Eli olkaa tarkkana! Oletuksena export-kuvat menevät eri paikkaan kuin alkuperäiset, joten sen suhteen ei ole hätää.

 

Mielestäni aika kiva ottaen huomioon että paljon isompi aika kului screenshottien ottamiseen ja tekstin kirjoittamiseen kuin itse editointiin  ;D

 

Hyviä kuvaushetkiä!

 

//Tuomas

 

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Hyvä ohje. Pistän tämän toistaiseksi stickyksi. Ja jos näitä eri ohjelmien "pikakursseja" tulee enemmänkin, voisi näille varmaan perustaa oman alaforuminsa, vai mitä olette mieltä?

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Hyvä ohje. Pistän tämän toistaiseksi stickyksi. Ja jos näitä eri ohjelmien "pikakursseja" tulee enemmänkin, voisi näille varmaan perustaa oman alaforuminsa, vai mitä olette mieltä?

 

Voin siirtää kuvat "attachmenteiksi" jos ne saadaan säilymään ko. foorumissa niin ei sitten tarvitse miettiä mitä ei saanut omasta galleriasta siivoilla pois :)

 

Hyvä kun kelpasi :)

 

//T

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Kiitos Tuomakselle, onhan tuota Picasaa tullut käytettyä, mutta nyt "aukesi hiukan enemmän... ;D", tästä on hyvä lähteä jatkamaan... :thmbup:

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

(Hitaammalta ja monimutkaisemmalta toi minusta näyttää kun C1 :P)

 

No okei, C1:n jälkeen tarvit vielä Photaria jolla cropata ja tehdä resize mut ::)

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

(Hitaammalta ja monimutkaisemmalta toi minusta näyttää kun C1 :P)

 

Niinpä. Hinta-laatu-suhteeltaanhan tuo taas pesee C1:n mennen tullen - samoin epäilen nyt muutenkin aloittelevalla kuvaajalla olevan tuollaista softaa olemassa. Tai no, onhan niillä niitä canonin älläputkiakin joten mistäs minä mitään tiedän  ;D

 

Tokihan noi perusperiaatteet nyt pätee mihin softaan tahansa, mutta mielestäni oli hyödyllisempää tehdä tutoriaali semmoisesta softasta jonka kuka tahansa saa imuroitua laillisesti netistä ja kokeiltua asiat käytännössä.

 

//T

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

C1 + kuvankäsittelyohjelma (jota ei C1:nen kanssa välttämäti edes tarvitse  ;)) on ihan yhtä nopea/yhtä vähän "vaiheita"! kaikki on kiinni opettelemisesta.

C1:tä sai edullisesti tuossa jokin aika sitten, vieläkin kohtuu edullisesti/halvemmalla kuin Phase Onelta  ;)

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Kiitos Tuomas!

Oli mennyt minulta kokonaan ohi, että Picasa edes tukee RAWia. Taitaa tulla mulle pääkäyttöön. Tekee mieli kuvata kaikki rawina, sillä on siinä kuitenkin sen verran merkittäviä etuja. Kuitenkin tässä on melkeinpä koko kesän kuvasato käsittelemättä kiireisen työkesän vuoksi. Nyt pystyykin erittäin helposti arkistoimaan nuo kuvatukset vain rawina ja konvertoida jpegiks vain tarvittaessa. Johan poistui ahdistus  ;D

 

 

 

Edit: Tosiaan 30D:n käyttäjille tiedoksi jotta Picasan uusi beta tukee senkin raweja. Löytyy osoitteesta http://www.neowin.net/index.php?act=view&id=33594

 

Tuolla on aiheesta lisää:

http://groups.google.com/group/Picasa-Past-Discussions/browse_thread/thread/9114ea88311ea18/1b0a590e45cf091d?lnk=gst&q=2.5+beta&rnum=10#1b0a590e45cf091d

 

Beta on siis periaatteessa suljettu, mutta ilman kutsua ja rekisteröintiä käytöstä on poissa vain nettihommelit.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

C1 + kuvankäsittelyohjelma (jota ei C1:nen kanssa välttämäti edes tarvitse  ;)) on ihan yhtä nopea/yhtä vähän "vaiheita"! kaikki on kiinni opettelemisesta.

 

No äh, ihan varmasti. Tykkäsin nyt kuitenkin nämä perusjutut (mitkä toimivat ihan samoin joka softassa kuitenkin) selittää sellaisen softan avulla minkä voi hakea netistä samantien ihan ilman visan vinguttamista ja päästä kokeilemaan.

 

Se, mitä sitten lopulta käyttää on kuitenkin niin kiinni omista mieltymyksistä ja työskentelytavasta ja tarpeista. Olisi ihan kiintoisaa kyllä nähdä vastaava esimerkki C1:n käytöstä..

 

//Tuomas

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Miksi se ei multa kysy mihin kokoon talletetaan? Suomenkielinen versio on käytössä, ja en tiedä mikä Export on suomeksi joten arvelin vaan ;D

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Miksi se ei multa kysy mihin kokoon talletetaan? Suomenkielinen versio on käytössä, ja en tiedä mikä Export on suomeksi joten arvelin vaan ;D

 

export = vie

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

mut eikös uusimmassa versiossa pysty tallentamaan muokatun kuvan vanhan päälle? ei mun ainakaan tarvinnut sitä erikseen minnekään enään siirtää

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luin tämän osion ja asensin Picasa2:n. Vaikuttaa kelpo ohjelmalta varsinkin pikaiseen raw tiedostojen käsittelyyn. Mutta mitenköhän tämän saa tukemaan 400D:n tiedostoja?

 

Ne kyllä näkyvät, mutta vasemmalla ja yläreunassa on musta reunus ja ihan kuin violetin värikalvon läpi olisi kuva otettu. Yritin etsiä päivityksiä mutta ohjelma ilmoittaa vaan että päivitetty. Kokeilen onneani nappi kyllä tämän värit saa jokseenkin kohdalleen mutta mustat reunukset ei häviä kuin rajaamalla kuvaa pienemmäksi. Muissa ohjelmissa .CR2 tietostot näkyvät oikein.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Olisiko joku halukas tekemään samantyylisen ohjeen photosopille?  :)

 

Photoshop on niin laaja ohjelma, että sille ei oikein voi pikaohjetta väsätä. Jos on niin paljon rahaa, että on vara hankkia Photoshop, on kyllä myös aikaa ja viitseliäisyyttä opetella sen käyttö alusta alkaen?

Juha

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Jos on niin paljon rahaa, että on vara hankkia Photoshop, on kyllä myös aikaa ja viitseliäisyyttä opetella sen käyttö alusta alkaen?

 

 

Miten aika ja raha kulkee käsikädessä?  :P

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Photoshop ja samanlainen mutta ilmainen softa Gimp (www.gimp.org) on aika lailla oma juttunsa opetella lompakon paksuudesta riippumatta - Picasa on siitä hyvä että sillä saa vasta-alkaja just tuollaisilla muutamilla jutuilla ihan mainiota jälkeä aikaan. Kaupallisista softistahan sit Adoben Lightroom on vallan mainio fotojen käsittelyyn - mutta Picasalla saa ihan hyvää jälkeä aikaan.

 

//T

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään