Martti Kujansuu

Ruotsalaiset koneet Suomen ilmatilassa

4 viestiä aiheessa

Suomalaiset viranomaiset huomasivat 25. syyskuuta 1949 Neuvostoliiton ilmatilasta Suomen ilmatilaan tulevan suihkukoneen. Myöhemmin arvioitiin, että kyseessä olisi ollut Ruotsista tullut Suomen ja Neuvostoliiton ilmatilat kiertänyt kone. Jos todella kyseessä oli ruotsalainen kone niin mikäköhän kone kyseessä voisi olla? J-21R nimittäin muistaakseni ehti palvelukseen vasta 1950 F10:ssä vai olenko väärässä (internetin tutkiskelu toi tulokseksi joko vuoden 1949 tai 1950)?

 

Jos taas asialla oli Neuvostoliiton kone (NL kielsi osallisuutensa tapaukseen) niin olisiko jollain faktatietoa silloisista ensilinjan koneista? Yak-15 sopisi varmaan, mutta entäpä muut?

 

Samanlainen tapaus oli vuonna 12. maaliskuuta 1963 kun ruotsalainen mäntämoottorikone kävi Vaasan edustalla koukkaamassa. Mitäs koneita tuohon sopisi? Saab Safir tulee ensimmäisenä mieleen.

 

 

 

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Tämmösellä ruåttinpoika kävi "pienellä valokuvauskeikalla" Neukkulan ilmatilassa ja lensi tietysti Suomen ilmatilan yli mennen tullen...

 

Kiitos tiedosta!

 

Tapaus oli kyllä tuttu ennestään, mutta en kyllä onnistunut yhdistämään sitä tähän. Olikohan sitten korkealla & kovaa lentävä Spitfire innoitus suihkuhävittäjähavainnolle?  ::)

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Alakulpin Jaakko "Lapin ilmailuhistoria II" kirjassaan kertoilee, että Spitti sai peräänsä kolme paria MiG-15 (6kpl) ja ne olivat seuranneet Suomenpuolelle asti.

Markku

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään