Guest henkka92

Kanjien kirjoitus!

7 viestiä aiheessa

Moi!

 

Miten saisi koneella kirjoitettua japanilaisia merkkejä. Yhdellä koneella oli sellainen systeemi, että kun kirjoitti jonkun japanilaisen sanan niin nappia painamalla sen saman sanan sai japanilaisilla merkeillä kirjoitettuna. Voiko sen jostain asetuksista laittaa vai pitääkö ladata joku ohjelma? Toivottavasti joku tietää, kiitos!  :)

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Jos koneessa on Windows XP, niin asenna Microsoft IME (Input Method Editor). Taisi jopa tulla XP:n mukana. Nyt en suoralta kädeltä muista, kuinka tuo asennettiin (itse asensin sen XP:n asennuksen yhteydessä). Luultavasti se onnistuu jälkikäteenkin. Sen avulla voi kirjoittaa japania vaikka Notepadilla, mutta pitää muistaa tallentaa tehty tiedosto Unicode-muodossa.

 

Toinen vaihtoehto, joka toimii ilman XP:täkin, on käyttää erityistä tekstinkäsittelyohjelmaa. Esimerkiksi ilmainen JWPce:

http://www.physics.ucla.edu/~grosenth/jwpce.html

 

Jos tarvitset lisää apua, niin kysy pois. Itse käytän nykyään tuota IME:a.

 

-Esa

 

P.S. Firefoxiin on saatavilla näppärä ilmainen japanin kielen sanakirja plug-in:

http://moji.mozdev.org/

 

 

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Miten Microsoft IME:tä käytetään? Normaalisti selviää kokeilemalla, mutta tuo vaikuttaa jotenkin monimutkaiselta.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Oletan, että sinulla on kielipalkki näkyvissä. Se on sovelluskohtainen, eli japanin kielen tuki on käytössä vain siinä ohjelmassa, joka oli aktiivisena kun vaihdoit käytettävän kielen (esim. selain tai tekstinkäsittely). Kielipalkin tulisi näyttää tältä:

 

[ attachment removed / expired ]

 

Paina "Input Mode" nappia. Oletuksena käytössä on "Direct input", eli saat näppäimistöltä samat merkit kuin normaalistikin. Valitse valikosta "Hiragana", jolloin saat käyttöösi hiragana-tavuaakkoset. Nyt kun kirjoitat vaikka Muistiossa, niin aina kun kirjoitat yhden kirjaimen, se  on alleviivattu aaltoviivalla. Kun olet saanut yden tavun valmiiksi, IME muuttaa sen vastaavaksi hiragana-tavumerkiksi. Kirjoitus siis tapahtuu romanisoituna, Hepburnin systeemin mukaan. Kun olet kirjoittanut sanan valmiiksi, paina välilyöntiä, jolloin se muutetaan tavuja vastaaviksi kanji-merkeiksi. Samalla alleviivaus muuttuu suoraksi viivaksi. Jos painat välilyöntiä toisen kerran, saat listan sanoista jotka vastaavat kyseisiä tavuja (jos useampia kuin yksi). Lähinnä tarpeen, jos ohjelma ei heti ehdota oikeaa vaihtoehtoa. Kun olet valinnut haluamasi, paina enter, ja jatka kirjoittamista.

 

Tuossa noin yksinkertaisesti selostettuna tuo toimintaperiaate. Tuo IME mahdollistaa toki muitakin syöttötapoja, haluamansa merkin voi myös piirtää hiirellä (IME Pad -> Handwriting).

 

-Esa

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

No nyt niitä merkkejä alkoi tulemaan. Ei se nyt niin vaikeaa ollutkaan  ;D Joka tapauksessa tätä ohjelmaa tulen tarvitsemaan japanin opiskelussa. Kiitos paljon!

 

-Henkka

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Kiinaakin kirjoitetaan muuten samalla lailla (ja kanji-merkithän ovatkin alkujaan samat kuin kiinalaiset ja edelleen lähes samat), mutta taitaa olla vaikeampaa, koska lausutut sanat ovat niin erilaisia. Yleensä länkkärimerkein kirjoitetulle sanalle tulee useita mahdollisia kirjoitusmerkkejä, joskus jopa kymmeniä, joista oikea valitaan. Osaavat kirjoittavatkin kiinan merkit koodina. Siinä merkki jakautuu neljään osaan, joista kunkin tietynlaista muotoa vastaa joku näppiksen merkki, eli koko merkki tulee neljällä kirjaimella. Olisi siinä suomipoika ihmeissään kun pantaisiin se opettelemaan, luulemma.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään