Ilkka Mäkelä

Amfibiokone Oshkoshissa...kuka kertoo tyypin?

8 viestiä aiheessa

Oshkoshin kuvagalleriassa on paljon katsottavaa, ja sieltä löysin seuraavan vesikoneen kuvan, mutta siinä ei sanottu mikä tyyppi on kyseessä. Kuka tietää? Minä en ainakaan...

 

 

[ attachment removed ]

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Kirjassa nimeltä Lapin Ilmailuhistoria 2 (loistava kirja) on samanhenkinen kone, Seabee. Ollut käytössä Suomessa Pohjolan Voimalla 50 luvulla. Siinä on tosin moottorin ilmanottoaukko erilainen. Mutta epäilisin, että voisi olla tuo Seabee.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Kyllä tuo lienee Republic RC-3 Seabee, joita on Suomen tunnuksillakin lentänyt kaikkiaan kolme kappaletta. Ensimmäinen oli OH-EGA, joka oli myös ensimmäinen uutena Suomeen tuotu siviilikone sodan jälkeen, rekisteröitiin 14.11.47, omistajana Enso-Gutzeit Oy, ja tuhoutui vuonna 1959 laskettuaan veteen teline alhaalla. Toinen, OH-SBB, rekisteröitiin vuonna 1951 ja tuhoutui vuonna 1967 lentoonlähdössä Puumalassa. Vuosina 1952 - 64 se oli tosiaan Pohjolan Voiman omnistuksessa. Kolmas, OH-SBC, ei koskaan päässyt Suomeen asti, vaan tuhoutui Ruotsin puolella siirtoennolla Suomeen vuonna 62.

OH-EGA:n kunnostamisesta lentokelpoiseksi on aina välillä kuulunut huhuja, tietääkö kukaan missä nykyään mennään? Ainakin takavuosina EGA:n romut olivat tallessa Vesivehmaalla.

Kuvan koneen moottorin ilmanottoaukko tosiaan näyttää erilaiselta kuin alkuperäisissä Seabeissä. Alunpitäen koneessa oli Franklinin moottori, villi veikkaukseni on, että tuohon olisi vaihdettu Continental tai Lycoming.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Muistelen kuulleeni jokunen vuosi sitten, että EGA:lle olisi ollut voimassa oleva kunnostuslupa. Vesivehmaalla runkoa katselleena, vaikuttaa, että silminnähtävät vauriot rajoittuisivat rungon etuosaan.

Seabee on tosi tyylikäs lentokone, sellaisen kun näkisi vielä lentokuntoisena Suomessa...

Juha.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

EGA:lle on uudelleenrakennuslupa, mutta koneen omistaja ei ole ollenkaan varma, että hän saattaa sen lentokelpoiseksi. Näin kun viimeksi noin puoli vuotta sitten asiasta juttelin. Kone vilahtaa niissä Vesiksen näytöksen kuvissa.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Ruotsissa lentää tämä Republic RC-3 Seabee SE-AXY. Koneen bongasin Barkarbyssä 2003. Kone on ex-NC6560K. Kuva on skannattu.

 

Tässä muutama kuva: http://www.g-kraft.com/bilder_visa.php?id=3063

                                    http://www.flugzeugbilder.de/show.php?id=212392

                                    http://www.flugzeugbilder.de/show.php?id=113230

 

[ attachment removed / expired ]

 

Hyvä "Seabee"-linkki: ;)

 

http://www.seabee.info/seabee_news_2006.htm

 

Jukka

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään