Guest Hans_Sukka

Lapsi mukana ilmaillessa

29 viestiä aiheessa

Hei!

Tulin juuri äsken lennolta, jolla mukana oli 1v. 1kk ikäinen poikani mukana lastenistuimessa takapenkillä (Piper Cherokee). Jännitin etukäteen, miten hän mahtaa reagoida lentokoneen meluun ja erilaiseen matkustusympäristöön.

 

Olin positiivisesti yllättynyt, miten hyvin kaikki meni ja kuinka noinkin pieni lapsi sopeutui lentokoneeseen. Suurin harminaihe hänen mielestään oli kuulokkeiden päässä pitäminen (käytin hänellä tavallisia johdottomia ja mikittömiä kuulosuojaimia). Odotus- ja koekäytön ajan mieheni viihdytti pikkumiestä muumikirjalla ja muutamalla lelulla etupenkiltä käsin. Kun lopulta päästiin lähtemään, riitti jo muutakin katseltavaa. Koska uniaika lähestyi, hän olisi ollut valmis jopa nukahtamaankin koneeseen.

Jatkossa suunnitelmissa olisi pidempiäkin matkoja lapsi mukana.

 

Millaisia kokemuksia lasten kanssa ilmailusta? Onko ollut ongelmia ja miten olette selvinneet niistä?

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Entinen työnantajani oli kerran käynyt Super Cubilla lentämässä poikansa kanssa, joka oli tuolloin suunnilleen saman ikäinen mitä poikasi on nyt. Työnantaja oli tovin lennettyään ihmetellyt kun ei kuulu mitään ääntä takapenkiltä. Oli kurkannut olkansa yli ja huomannut, että piltti veteli sikeitä. :)

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Mulla on samanlainen kokemus, tosin matkustaja oli silloin n. kaks ja puoli. Kuulokkeita ei suostunut laittamaan päähän mutta veteli sikeitä vartti lentoonlähdöstä.  :laugh:

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Kun nyt puhutaan lapsista koneessa, samaan hengenvetoon voisi kysyä samaa lemmikkien suhteen, onko jollain kokemuksia esim. koiran kuljettamisesta koneessa mukana? Tiettyjä "samoja elementtejä" touhussa varmaan on riippumatta matkalaisen karvapeitteen määrästä.. ;D

 

Koirille on myös olemassa headsettejä (tai siis kuulosuojaimia, toki mikrofoni niistä varmaankin puuttuu.. ;))

 

Autossa meillä on koirilla turvavöihin kiinnitettävät valjaat jotka saattaisivat toimia koneessakin, tosin kuljetuskoppa varmaan toimisi kätevämmin, ei tarvitsisi erillistä makuualustaa.

 

Joskus tuota tulee mietittyä koska kaksi karvaista veikkoa kotona rajoittaa sitä matkalentämistä yleensä joko "puoleen miehistöön" perheestä tai sitten reissussa on oltava alle 10 tuntia kerrallaan. Toki kerhokoneen ollessa kyseessä asiassa on myös tietenkin mahdollinen allergiakysymys, mutta esim. kimppakoneessa tuollainen asia voisi olla helpompikin järjestää.

 

Onko joku roudannut lehmää pienempiä elikoita koneessa muuallakin kuin lähetys- tai humanitäärisissä lentotehtävissä? :) Toki tietty niissäkin hyväksi havaittuja kikkoja varmaan voisi soveltaa myös harrastelentämiseen..

 

//Tuomas

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Kerran olen kuljettanut erään kilpa-autoilevan kaverini 2-vuotiaan lapsen C-152:n matkatavaratilassa Hankoon. Ei mitään ongelmia, lapsi veteli sikeitä koko ajan.

 

Koska lapsi ei "tajua", että lentäminen pienkoneessa (tai isommassakin) on sellaista toimintaa, johon ihmistä ei itse asiassa ole "suunniteltu", niin lapsesta, joka on kerrankin ollut auton kyydissä, ei pikkukoneen kyyti tai mäntämoottorin ääni tunnu miltään erikoisemmalta - lapsihan luulee, että lentäminen on ihan normaalia ihmisen toimintaa  :P ja oppii nopeasti "talon tavoille".

 

Yksi toinen kaverini taas kävi usein temppuCessnalla vääntämässä taitolentoa noin 5-vuotiaan tyttärensä kanssa, joka piti touhusta kovasti. Pelastusvarjo oli ehkä hieman liian iso tytölle...ehkä tämä nyt sitten on ääritapaus, mutta pienellä totuttelullahan lapsi sopeutuu taitolentoonkin. Varsinkin, kun ollaan sellaisessa iässä, missä ei vielä kysytä, mikä on siiven nostovoiman viimeisin ja oikein teoria Bernoullin ja Newtonin lakien mukaan tulkittuna  ;)

 

Tietysti asia on yksilöllinen...toiset lapset haluavat yhä uudestaan kaikkein hurjimpiin vuoristoratoihin ja muihin vastaaviin huvipuistolaitteisiin - ja toiset eivät halua niihin kirveelläkään.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Oltiin menossa vuonna 1997 pursileirille Rovaniemeltä Kemijärvelle ja silloisen hinauskoneen kyytiin laitettiin erään purjelentäjän koira. Taisipa olla rodultaan seefferi (suomalaisittain kirjoitettuna). Lentoaikahan ei järin pitkä ollut (puolen tunnin luokkaa), mutta eipä se koira sitä kovin pahana pitänyt. Siellä se oli kuulemma istunut takatoosassa hyvinkin rauhallisen oloisena vaikka oli ollut melko tinttinen keli. Sille laitettiin myös muistaakseni jonkinlaiset turvavyöt, jotka oli modifioitu auton koiravaljaista.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Noin kahden vuoden ikäisestä minun lapsetkin ovat olleet innolla mukana lentämässä. Normaalit Clarken kuulokkeet käytössä eikä ole ollut mitään ongelmia. Muutaman totuttelulennon jälkeen ollaan lennetty ihan kahdestaankin. Oli sitä USA:ssa ihmettelemistä muilla platalla kun 2v natiainen käveli innokkaasti koneelle ja kiipesi sisään omalle paikalleen. FBO:ssa vanha rouva vain kysyi montako tyynyä haluan alle.  ;)

 

Yleensä jo puolivälissä Malmilta Nummelaan iskee väistämättömät päikkärit. Ja laskun jälkeen kuuluu että - ai me ollaan jo perillä...

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Yksi toinen kaverini taas kävi usein temppuCessnalla vääntämässä taitolentoa noin 5-vuotiaan tyttärensä kanssa, joka piti touhusta kovasti. Pelastusvarjo oli ehkä hieman liian iso tytölle...

 

Vähän outoa minusta, ottaa lapsi temppukeikalle vaikka lapsi ei voi käyttää laskuvarjoa.

 

Toisaalta, mitähän säännöt ja yleinen moraali sanovat, jos otan 6-vuotiaan purjekoneeseen? Sama ongelma, lapsi ei voi käyttää laskuvarjoa.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Meidän Jackrussellinterrieri Arttu teki ensimmäisen lentomatkansa 13 viikkoisena mopo-Cessnan tavaratilassa. Koira kävi nukkumaan jo rullauksen aikana, heräsi jossain vaiheessa lentoa, katseli hetken maisemia ja kävi sitten taas nukkumaan.

 

Paluumatka Hangosta Turkuun sujui jo kokonaan rauhallisesti nukkuen.

 

/Harri

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Me otettiin tyttäremme ensikertaa pienkoneen kyytiin kaksi vuotiaana. Sen jälkeen on lennetty joka kesä, kunnes pari kesää sitten neiti tuumasi, että häntä ei lentäminen oikein enää kiinnosta. Joten pidettiin pieni tauko hänen kanssaan lentämisessä. Mutta tänä kesänä taas kiinnostusta on ollut.  :)

 

Yhden kerran on tarvittu pahoinvointipussia. Lasten headsetit hommattiin, joten kommunikointi onnistuu myös ja melu ei rassaa korvia. Ja headset-laukussa on aina mukana pusseja ja paperia oksentelun varalle. Niskatyyny otetaan myös mukaan pitemille reissuille. Aika usein nimittäin uni voittaa pikku matkustajan (nykyään 7 vuotias). Paras lause kuultiin muutama vuosi sitten. Oulussa lennettiin syksyn puljalentoa. Lähtölupaa odotettiin hieman kauemmin. Neiti oli nukahtanut takapenkille odotukseen pitkästyneenä. Kun tultiin laskuun ja töppöset koskettivat maata, neiti oli nostanut takapenkiltä päätä ja kysynyt koska lähdetään lennolle...

 

Joten pussi mukaan, jotain luettavaa odotuksien ajaksi ja pikku tyyny, niin ainakin meillä on matkan teko ollut helppoa. Meillä tuo pelkkä pussin läsnäolo helpottaa oloa, jos röykkynen keli aiheuttaa ikäviä tuntemuksia.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Molemmat pojat on päässy 3-vuotta täytettyään ultran kyytiin, ei tarvi yli 20 min. lentoja lentää kun kyytiläinen jo nukahtaa ;D

Purjekoneeseen en ota ennenkuin jaksavat varjoa kantaa ja hypätä pois koneesta tarvittaessa.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Ronja (7v) on ollut kolmivuotiaasta asti lentokoneen kyydissä. Ensin kone oli Piper SuperCub ja nyt se on Citabria. Ronja nauttii kyydistä suunnattomasti ja pyytää pilottia tekemään niitä, niitä ympyröitä. Pilotti tekee ja Ronja kiljuu! Erityisen kivalta tuntuu kun jalat on raskaat eikä niitä voi nostaa!

SuperCubissa oli sukset ja eipä tarvinnut Ronjaa talvellakaan paljon kysellä lentoretkelle. Piti olla omat talvilentohaalaritkin! Löytyivät sattumalta Oulussa Rintamäeltä alennusmyynnistä. Isoveli Joonas pitää myös lentämisestä, mutta enemmänkin virtuaalisesti.

Sunny Nights Rallyyn saapui Cessna ja kyydissä oli koko ilmaileva perhe, isä, äiti ja kolme tyttöä. Siinä on asennetta lajiin, joka tahtoo turhan usein olla isien juttu ; )

Anna - ystäväni tuossa edellä kertoi Veerasta, siinä on toinen lentävä perhe, jossa molemmilla vanhemmilla on lupakirja.

Kaikki lapset eivät nauti lentämisestä. Joillakin on sellainen tasapainoaisti, että keikkuminen ei kertakaikkiaan tunnu hyvältä, ei merellä eikä ilmassa. Linnanmäellä kyllä saa kieputtaa laitteessa kun laitteessa, eikä tunnu pahalta ; )

 

 

[ attachment removed ]

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Omat muksuni ovat jo sen verran isoja (10, 12 ja 14), että perheilmailu ei luonnistu ellei ole isomman luokan konetta (5/6-paikkasta) alla ja ne ovat hyvin vaikeasti saatavissa. Vanhin ja nuorin ovat olleet kyydissä, mutta vain väkisinlento laitteessa.

 

Purtsikkaan en ole ottanut vielä mukaan koska varjon käyttö on mahdotonta noin pienten kanssa, enkä kertakaikkiaan voi edes ajatella lentämistä niin, että vain itsellä on mahdollisuus käyttää varjoa. Kyseessähän on sentään omat lapseni!

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Purtsikkaan en ole ottanut vielä mukaan koska varjon käyttö on mahdotonta noin pienten kanssa, enkä kertakaikkiaan voi edes ajatella lentämistä niin, että vain itsellä on mahdollisuus käyttää varjoa. Kyseessähän on sentään omat lapseni!

 

Niin, juuri tämä moraalinen näkökanta minullakin on ollut mielessä.

 

Kyllähän kymmenvuotias voisi ehkä periaatteessa käyttää varjoa. Ehkä. 14-vuotiashan saa jopa mennä kurssille.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Tutustumiskurssille purtsikkaan taitaa olla 15 vuoden ikäraja.

 

15-vuotta pitää tulla täyteen kyseisenä vuonna, joten 14-vuotiaana voi aloittaa  ;)

 

t: Veli-Matti

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Nostetaanpas vanhaa ketjua vähän ylöspäin... Eilen tuli käytyä koko perheen voimin katselemassa purjelaivoja Kotkan suunnalla. Vanhempi tytär (3v) istui jo kuin vanha tekijä etupenkillä ja nuorempi (1v) hihkui takapenkillä kunnes nukahti äitinsä syliin. Pitänee laittaa hankintalistalle lasten headsetit, kun nuo "aikuistenoikeet" ei tahdo pysyä päässä. Nuorempi pärjää vielä tavallisilla Peltor Kidseillä, mutta isosiskolle pitänee hankkia omat headsetit. Friedeltä näyttäisi saavan lasten headsetit hintaan 264 EUR, mutta onko muita hyviä ehdotuksia hankintapaikaksi? Tai mikäli jollain olisi ylimääräiset kaupan, niin aina parempi...

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Moro,

 

Meidän nyt 4 kk poika on jo kokenut ilmailuja. Poika aloitti ilmailu-uransa 9 viikoisena istuen warriorin takapenkillä

omassa autokaukalossa kidPeltorit päässä.  Pojalla on tähän asti ollu 1 luokan palvelu eli juomatarjoilu on alkanut kun

rullaus alkaa. Yleensä heti startin jälkeen on sitten uni voittanut. Tähän mennessä keikkoja taitaa olla takana 10

ja hyvin hän näyttää viihtyvän.

 

/timo

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Nostetaanpas vanhaa ketjua vähän ylöspäin... Eilen tuli käytyä koko perheen voimin katselemassa purjelaivoja Kotkan suunnalla. Vanhempi tytär (3v) istui jo kuin vanha tekijä etupenkillä ja nuorempi (1v) hihkui takapenkillä kunnes nukahti äitinsä syliin. Pitänee laittaa hankintalistalle lasten headsetit, kun nuo "aikuistenoikeet" ei tahdo pysyä päässä. Nuorempi pärjää vielä tavallisilla Peltor Kidseillä, mutta isosiskolle pitänee hankkia omat headsetit. Friedeltä näyttäisi saavan lasten headsetit hintaan 264 EUR, mutta onko muita hyviä ehdotuksia hankintapaikaksi? Tai mikäli jollain olisi ylimääräiset kaupan, niin aina parempi...

Tuossa olisi yksi vaihtoehto läheltä...

Ja toiset

Kokemusta ei ole kummastakaan mallista, mutta jos joku hankkii niin laittakaa kokemuksia tänne (itsellä 4 ja 6 v jotka tarvitsisi headsetit).

J

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Meillä hankittiin nuo sini-punaiset headsetit Veera-neidille aikoinaan. Ovat olleet hyvät ja mukavat käyttää koska ovat pysyneet päässä. Lisä plussana on ollut hedarien säädettävyys: olen voinut käyttää niitä itsekkin ja ihan hyvin on kuulunut ja lähettänyt. Suosittelen hankkimaan muksuille sopivat luurit, niin hauskasta harrastuksesta tulee vielä hauskempaa ja helpompaa (jää turha säätämien luurien kanssa vähemmälle). :)

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

10-vuotiaan iltatähden ja 7-vuotiaan tyttärenpoikani mielestä lentäminen on suhteellisen tylsää.

Kitfox kuulemma on vähän Cessnaa mukavampi, kai siksi, että pieni ihminen näkee paremmin

ulos (ja pääsee aina etupenkille).

Parin vuoden lentelyn jälkeen iltatähti ei juurikaan viitsi kyytiin tulla. Vain silloin tällöin

tilaa "charterin" kaverin mökille ja takaisin. Minimönkijä voittaa lentokoneen.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Meidän muksut (8 v. ja 10 v.) ovat olleet moottorikoneessa muutaman kuukauden ikäisestä saakka (turvaistuimet).

Pienempänä nukkuivat melkein heti nousun jälkeen - matkalentoja kun lennettiin. Nyt isompana eivät

koe hommaa mitenkään erikoisena. Tulevat mukaan pienkoneeseen, mikäli suunta tai lennon tarkoitus on sopiva.

Purjekoneeseen en ole heitä nuorempana ottanut mukaan, kun en voi olla varma pelastusvarjon käytöstä.

 

Näin se maailma muuttuu. Itse pentuna kuolasin kiihkeänä kentän reunalla lentoonpääsyä.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Meidän juniori (1v7kk) oli mukana viikonloppuna pienellä paikalliskierroksella. Meni jälleen oiken mutkattomasti, paitsi että nyt nuo kuulosuojaimet eivät pysyneet koneessa päässä hetkeäkään. Mutta mukavaa tuntui olevan.. ja sitten tuli uni.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään