Guest juhake

Taser

21 viestiä aiheessa

Joko Suomen poliisilla on "Tazerit" käytössä? Tässä videossa näkyy hyvin tuon vehkeen voima, ei tarvitse satuttaa/hakata pampulla tai käyttää pippurisuihketta. Kipukin kestää vain sen hetken mitä laitetta käytetään ja pysäyttää kovimmissakin huumeissa olevan jannun.

http://www.youtube.com/

 

edit, mk: linkki

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Vaikkakin nuo Taser-etälamauttimet on periaatteessa suunniteltu hyvässä tarkoituksessa, eli siis lamauttamaan kohdehenkilö ilman suuria fyysisiä vaurioita tai välitöntä kuoleman riskiä (vaihtoehtona esim. Jenkeissä on usein vain aseen käyttö, jossa lähtee kohteelta helposti henki),

 

niin niiden vaikutuksista ei tiedetä vielä tarpeeksi tai sitten löytyy ristiriitaista tietoa.

 

V. 2005 tehty jenkkiläinen tutkimus toteaa, ettei ole esiintynyt yhtään sellaista tapausta, joissa nimenomaan Taserin käyttö olisi suoraan aiheuttanut kohdehenkilön kuoleman, mutta kuitenkin on tapahtunut yli 100 kertaa, että Taserilla lamautettu henkilö on kuollut pidätystiloissa esim. sydänkohtaukseen, joten taserin käyttö on ehkä myötävaikuttanut henkilön kuolemaan.

 

Useat järjestöt, mm. Amnesty, kampanjoivat tasereita vastaan. Tuli myös mieleen sellainen karu tosiasia, että teurastettavat eläimet lamautetaan tai tapetaan usein sähköshokilla....

 

Taserien käyttö onkin kielletty mm. seuraavissa USA:n osavaltioissa: New York, New Jersey, Massachusetts, Michigan, Hawaii, Rhode Island ja Wisconsin ja lisäksi muutamissa kaupungeissa kaupungin järjestyssääntöjen nojalla, sekä sitten rajoitettu tiettyihin tapauksiin useissa muissakin osavaltioissa.

 

Toisaalta, jos suomalaisella poliisilla on vaihtoehtoina ampuma-aseen käyttö tai Taserin käyttö, niin kai minäkin kallistuisin Taserin kannalle. Asiasta kuitenkin tarvittaisiin tarkempia tutkimuksia. Esim. USA:ssa Taser ei ole luokiteltu aseeksi, koska käyttövoimana ei ole ruutiseos vaan kaasunpaine, joten sitä eivät aselait koske, eikä siis juuri mikään viranomainen säätele niiden laatua tai toimintaa.

 

Silti, jonkin valmistajan mainostama 750000 voltin jännitepiikki on kyllä jännitteenä aika korkea ja saattaa aiheuttaa muutoksia aivoissa tai solutasolla, vaikka virran ampeerimäärä onkin niin pieni, ettei suoranaista hengenvaaraa ole - vielä - näytetty toteen.

 

Sorry, että valuttiin vähän kauas aiheesta, mutta ehkä Taserilla saadaan aikaan nimenomaan "kuuma linkki" suoraan aivoihin ja keskushermostoon  :P

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Useat järjestöt, mm. Amnesty, kampanjoivat tasereita vastaan.

 

Ilmeisesti Amnesty haluaa nähdä enemmän poliisin ampumia rikollisia ruumishuoneella? Monta "Dashboard cam" videota olen nähnyt jossa Taserin olemassaolo pelasti rikollisen sairaalalta, tai jopa ruumishuoneelta. Puhumattakaan siitä poliisin potemasta itsetunnon tuskasta kun on vienyt ihmiseltä hengen...

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Jos suomen poliisi joutuu virkatehtävissä laukaisemaan aseensa kerran kolmessa vuodessa niin sanoisin että se että otetaan käyttöön ehkä herkemmin käytettävä tazeri ei ole hyvä vaihtoehto. IMHO  :)

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Ei pidä paikkaansa tuo kerta kolmeen vuoteen. Muistaakseni joka kolmas vuosi joku kuolee poliisin aseenkäytön seurauksena.

 

No uutisista tuon kuulin ohi mennen että voi hyvinkin pitää paikkaansa  :) Tilastollisesti ajatellen tuo on kumminkin varmaan maailman ykköstasoa.

[Edit] Nyt kun tuota ajattelee niin eihän suomessa juuri koskaan kuole kukaan poliisin kanssa ammuskellessa, ei ainakaan tule mieleen kuin muutama tapaus. Todella harvoin niitä ampumisiakin on... pitäis tuo tilasto jostain kaivaa kun kerkiää. [/Edit]

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Jatketaan hetki tuosta Taser-aiheesta. Luin nimittäin Amnestyn raportin aiheesta...mielenkiintoista tekstiä.

 

Koska Taser ei ole ampuma-ase, niitä myydään myös siviilikäyttöön. Löytyy tapauksia, joissa isäpuoli ampui 8-vuotiasta poikaa 2 kertaa Taserilla saadakseen pojan lähtemään kouluun ajoissa...

 

Ja poliisien Taser-käytön kohteiden ikäraja vaihtelee 9-vuotiaasta pikkupojasta 71-vuotiaaseen mummoon  :P

 

Plus yksi raskaana ollut nainen, joka sai keskenmenon Taser-käsittelyn jälkeen.

 

Taseria käytettiin 13-vuotiaaseen tyttöön, joka paiskasi kirjastossa kirjan lattialle ja huuteli hävyttömyyksiä, ja 15-vuotiaaseen koulutyttöön koulun turvamiehen toimesta.

 

Sitäpaitsi ilmeni, että kun nuoli/sähkölankataser laukaistaan, niin normaalisti se antaa 50000 voltin 26 W sähköiskun 5 sekunnin ajan. Paitsi, jos liipaisinta painetaan toisen tai kolmannen kerran, niin sähköshokki jatkuu niin kauan, kunnes laitteen patterit ovat tyhjät...ja niitä voidaan käyttää myös painettuina ihoa vasten. Useita tapauksia on, joissa kohteelle on annettu lisää sähköä, vaikka oli jo käsi- ja jalkaraudoissa. Suositeltavia paikkoja ovat mm. selkä, sukukalleudet ja takapuoli. Kukas haluaa koekaniinina Taser-iskun haarojen väliin?

 

Laitteen väärinkäytön mahdollisuudet toisinsanoen ovat melkoiset. Niitä on käytetty myös ryöstäjien toimesta...Helppo tyhjentää kaupan kassa tai uhrin taskut, kun on ensin annettu vähän sähköshokkihoitoa  :'(

 

Myös kuuluisassa LAPD:n pamputustapauksessa, jossa mustaa miestä Rodney Kingiä pamputettiin, oli ensin käytetty Taseria. Videossa näkyy selvästi, kuinka yksi poliisi yritti selvittää sekaisin menneitä Taserin lankoja, kun King kiemurteli maassa yrittäessään väistää pampuniskut, joita sateli muiden poliisien taholta.

 

Vielä riskejä Taserin käytöstä: jalat menevät alta ja uhri voi kaatuessaan esim. lyödä päänsä katukivetykseen, jolloin lähtee henki.

 

Hieman huvittavaa on se, että ensin USA:n poliiseja opetettiin Taserin käytössä siten, että vapaaehtoiset poliisit saivat 10-20 % Taserannoksen tietääkseen, miltä se tuntuu ja miten se vaikuttaa. Useat raportoivat kivun olleen jo tällä pienennetyllä annoksella niin karsea, etteivät he olleet ikinä kokeneet mitään vastaavaa. Vapaaehtoisten "poliisiuhrien"/kokeilijoiden määrä vähenikin kummasti niin, että useat poliisilaitokset ovat lopettaneet tällaiset demonstraatiot kokonaan.

 

Jep, täältä vain ostamaan oma, esim. "Small Fry" (!) 300000 Volt Mini Stun Gun, vain $ 44,99  ;) Mitenkäs tuon small fryn nyt kääntäisi...Pikku kärvennin??

 

http://www.securityprousa.com/stunguns1.html

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Minun mielestäni kaikkia ei tappavia aseita voi pitää kaksiteräisenä miekkana: toisaalta ne säästävät kuolonuhreilta, mutta ne voivat myös alentaa voimankäytön kynnystä  -käytetään väkivaltaa, tilanteessa josta vielä puhumalla selviäisi.

  Ei Ilkan mainitseman raportin 13v. kiroilevaa pikkutyttöä olisi moisella tarvinnut taltuttaa, vai olisiko pikkuista ammuttu kovilla jos ei olisi ollut Taseria käsillä?

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Tuosta Youtube-linkistä pääsee eteenpäin muihin Youtuben taser-videopätkiin.

 

Esim. "Drama Queen gets tasered" näytti pätkää, jossa poliisi oli pysäyttänyt naisen auton ylinopeuden takia, ja poliisi käytti Taseria, kun nainen ei halunnut tulla ulos autosta tarpeeksi nopeasti.

 

Siellä olisi sellainenkin pätkä, jossa Georgian osavaltiossa mies kuoli Taserin käytön seurauksena, mutta koska materiaali "ei sovi alle 18-vuotiaille", niin sen katsominen olisi vaatinut rekisteröitymisen mitä en viitsinyt tehdä.

 

Sitten löytyy pätkä "Skinny man gets tasered" jne, jne. Sinne etsimään vain ja itse voi päätellä, oliko taserin käyttö aina välttämätöntä, kivutonta jne vai ei.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Minun mielestäni kaikkia ei tappavia aseita voi pitää kaksiteräisenä miekkana: toisaalta ne säästävät kuolonuhreilta, mutta ne voivat myös alentaa voimankäytön kynnystä  -käytetään väkivaltaa, tilanteessa josta vielä puhumalla selviäisi.

Itsekkin mietin samaa. Suomessa kuitenkin poliisi käyttää virka-asettaan niin harvoin ja yleensä silloinkin aika pahoissa paikoissa jo että taserit on IMHO aika turhia. Suomessa muutenkin on aika järkipohjalla se miten poliisi käyttää voimakeinoja...

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Tuosta Taserista tiedän sen verran, että on käytössä. Tosin laitetta ei kouluteta kaikille kenttäpoliiseille, vaan koulutuksen saa vain osa kunkin poliisilaitoksen kenttähenkilöstöstä sen mukaan, kuinka kiinnostusta / resursseja riittää.

 

Taseria on Suomessakin testattu poliisikoulun toimesta paljon ja altistuksen kohteena on ollut esim. vapaaehtoisia poliisikokelaita. Mitään turvallisuusongelmia ei ole ilmennyt, mutta tiedossa on, että jos kohdehenkilöllä on vaikkapa sydämentahdistin saattaa ongelmia ilmetä.

 

Taser on voimankäyttövälineenä rinnastettavissa OC-kaasuun eikä ampuma-aseeseen. OC-kaasun kanssa voi taas ilmetä ongelmia jos kohteella on astma tms. hengitystiesairaus. Tiedä sitten kumpi on pienempi paha noista kahdesta.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

 

Taseria on Suomessakin testattu poliisikoulun toimesta paljon ja altisttuksen kohteena on ollut esim. vapaaehtoisia poliisikokelaita. Mitään turvallisuusongelmia ei ole ilmennyt, mutta tiedossa on, että jos kohdehenkilöllä on vaikkapa sydämentahdistin saattaa ongelmia ilmetä.

 

Ja lisäksi kaikki ketkä Taseria käyttävät on myös altistettu sille, että tietävät miltä se tuntuu. Poliisikoulussa on myös kisa, jossa testataan kuka kestää kauimmin silmät auki pippurisumun suihkutuksen jälkeen.  ;D Onkohan se ennätys jotain päälle 10sekuntia. :laugh:

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Näin aihetta sivuten; Montako poliisia on Suomessa kuollut virantoimituksessa? Itse tiedän vain vuoden 1997 kaksoissurman. En tuolloin oikein tajunnut tilannetta ja sen vakavuutta. Mieleeni on jäänyt Huomenta Suomen uutiset jossa näytettiin hämärää Helsinkiä jossa oli poliisiautoja.

 

Pihtiputaalla 1969 kuoli neljä virantoimituksessa ollutta poliisia. Ks. esim. haulla "kahdeksan surmanluotia".

Muistaakseni mieshenkilö ampui kiväärillä kuoliaaksia kaikki 4, heidän olleessaan tulossa miehen talolle päin pidättämään hänet.

Siinähän ei taserit olisi auttaneet mitään, koska mies ampui suojattomat poliisit pitkältä etäisyydeltä, tjsp.

 

Tanskalainen, hotellin kassan ryöstänyt Steen Christensen taas yllätti poliisipartion ennenkuin partio oli saanut vihiä aseistautuneesta ryöstäjästä ja veti aseensa esiin ennenkuin poliisit ehtivät reagoida.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

 

Tämän linkin takaa löytyy hieman ministeriön perusteluja etälamauttimen käyttönotolle. Tuossa todetaan myös, että koekäyttövaiheessa etälamauttimen avulla vältettiin ampuma-aseen käyttö ainakin kahdessa tapauksessa.

 

Mutta onko tuo 'ampuma-aseen' käyttö sitä että otetaan pistoolin kahvasta kiinni, poistetaan pistooli kotelosta, osoitetaan epäiltyä vai sitä että ammutaan nappi ottaan? Mikä tahansa noista on aika iso 'voiman osoitus' ja pelkkä se että on pistooli valmiina pitäisi toimia aika usein, ellei sitten tilanne ole pidemmän matkan ja tilanteessa muitakin ampuma-aseita.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Mutta onko tuo 'ampuma-aseen' käyttö sitä että otetaan pistoolin kahvasta kiinni, poistetaan pistooli kotelosta, osoitetaan epäiltyä vai sitä että ammutaan nappi ottaan? Mikä tahansa noista on aika iso 'voiman osoitus' ja pelkkä se että on pistooli valmiina pitäisi toimia aika usein, ellei sitten tilanne ole pidemmän matkan ja tilanteessa muitakin ampuma-aseita.

 

Poliisin voimankäyttömääräyksen mukaan ampuma-aseen käyttöä on aseella uhkaaminen, aseen käytöstä varoittaminen sekä aseella ampuminen. Aseen käyttöön varautuminen esim. ottamalla ase ulos kotelosta ei ole aseen käyttöä.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Rekisteröidyin YouTuben käyttäjäksi nähdäkseni mainitun 10 minuutin pätkän  EDIT: "nimi sensuroitu".

 

En suosittele lapsille.

 

Kyseessä oli laiha, musta mies, tietysti. Jo kun häntä vietiin asemalle, mies huusi "Please don´t kill me, man". Paikalla oli ainakin puoli tusinaa raavasta, arviolta 120 Kg poliisia, jotka sitoivat miehen kiinni tuoliin ja antoivat Taseria 5 kertaa.

 

Mies sai ensin jonkin kohtauksen ja meni veltoksi jo alle 2 minuutin kohdalla. Vasta 4 minuutin kohdalla paikalle tuli medic/poliisilääkäri, joka totesi, ettei ole pulssia. Mies irrotettiin tulin hihnoista ja elvytys (painallukset) aloitettiin vasta 8 minuutin kohdalla. Ilman tulosta.

 

Eikö vähempi olisi riittänyt?

 

Kuten sanottu, en suosittele katsomista.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Kuulostaa aika hurjalta!!! Herää ainakin omaan mieleeni kysymys filmin aitoudesta. Nimittäin kuka on niin tyhmä että kuvaa videolle itsensä tappamassa jonkun? Voisiko olla lavastettu pätkä?

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Tarkemmin ajatellen: ei kuitenkaan panna suoria linkkejä youtuben taser-videoihin. Tämä on kuitenkin perhefoorumi, joten pidetään ne pikkuiset mielessä.

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Kuulostaa aika hurjalta!!! Herää ainakin omaan mieleeni kysymys filmin aitoudesta. Nimittäin kuka on niin tyhmä että kuvaa videolle itsensä tappamassa jonkun? Voisiko olla lavastettu pätkä?

 

Kyllähän niitä Guantanamo Bay:n kidutusvideoitakin on ollut useita julkisuudessa.

 

//T

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Kyseessä oli ilmeisesti poliisilaitoksen itse kuvaama pätkä, jolla pyrittiin ilmeisesti dokumentoimaan, että kaikki meni pykälien mukaan, emmekä salaa mitään...Kameramiestä ei ollut kukaan häätämässä pois ja kaikilla oli sheriffin uniformut. Tietysti on pienenpieni mahdollisuus, että filmi olisi lavastettu, mutta siinä tapauksessa se olisi kyllä varmaankin poistettu nähtäviltä.

 

Ja nähdäkseen sen pätkän pitää rekisteröityä ja olla yli 18-vuotias. Tietysti tuota rekisteröitymistä voi aina kiertää, mutta suoraan sitä ei pääse näkemään.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Kyseessä oli ilmeisesti poliisilaitoksen itse kuvaama pätkä, jolla pyrittiin ilmeisesti dokumentoimaan, että kaikki meni pykälien mukaan, emmekä salaa mitään...Kameramiestä ei ollut kukaan häätämässä pois ja kaikilla oli sheriffin uniformut. Tietysti on pienenpieni mahdollisuus, että filmi olisi lavastettu, mutta siinä tapauksessa se olisi kyllä varmaankin poistettu nähtäviltä.

 

Noh, amerikassa kaikki lienee mahdollista. :-\

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään