Tuomas Kuosmanen

Jämi Fly-In 2006

54 viestiä aiheessa

Jämijärvellä oli vuosittainen lentäjien ja koneenrakentajien kokoontuminen eli "fly-in". Tulipas käytyä sielläkin, itselleni ensimmäisen kerran. Kulkupelinä oli Malmin Ilmailukerhon työjuhta, Cessna 172 turbodiesel OH-CAU. Saavuimme kentälle ennen aamuseitsemää, käytyämme ensin Vantaan briefingissä jättämässä lentosuunnitelmamme, se kun oli kätevästi melkein matkan varrella ja avoinna. Plaaniin EFHF -> HEL DCT PIR DCT -> EFJM. Lentokorkeudeksi valitsimme lentopinnan 85, koska vastatuulta oli ennustettu koko matkalle mutta sen voimakkuus ei paljonkaan kasvanut korkeammalla. Tämä tulikin todettua sitten Jämille lähestyttäessä, kun lähdettiin liukuun ja maanopeus yllättäen pieneni noin 5000 jalan korkeudella vaikka ilmanopeutta oli enemmän kuin vaakalennossa.. Lentoreitti syötettynä avioniikkaan.. mitä sitä turhia kiertelemään, aamulla on aika rauhallista Vantaallakin..  8)

 

medium

 

Onko tämä peruskauraa? ;D Cargolux oli rahtiplatalla odottamassa seuraavaa lentoa. Saimme selvityksen liittyä kiitotien 33 loppuosalle 1000 jalassa josta jatkoselvitys oli suoraan Helsingin VOR-majakalle mikä on ihan kiitoteiden vieressä kenttäalueella. Majakan ylitettyämme jatkoselvitys olikin suoraan reitille kohti Pirkkalaa. Homma hoitui erittäin sujuvasti, siitä suurkiitos Vantaan lähestymislennonjohdolle ja tornille  8) Sekä tietty hetkeä myöhemmin kuvassa esiintyvälle Lufthansan aamuvuorolle joka odotteli muutaman ylimääräisen sekunnin sillä aikaa kun ylitimme kiitotietä 04R.

 

medium

 

Vantaan lentoasema.

 

medium

 

Aiemmin mainittu Lufthansa valmiina lähtöön.

 

medium

 

Hyvä meininki  8) - laajakulmalinssi generoi hienon MSN-logon otsaani..  ???

 

medium

 

Maisemaa reitiltä.. Suomi on kerrassaan kaunis maa ilmasta käsin, ainakin tällaisella kelillä. Muutama pilvi siellä täällä, mutta pitää kyllä todeta että sää todellakin suosi tapahtumaa, vaikka aamusta olikin hiukan viileämpää. Tässä vaiheessa koneen ulkolämpötilamittari näytti muistaakseni -10ºC ja pistimme tuuletusluukkuja pienemmälle...

 

medium

 

Lennämme kohta Pirkkalan lähialueen rajan yli pinnalla 85 - tässä vaiheessa muita koneita oli vain muutamia äänessä, mutta yllättävän vähän ottaen huomioon että Jämille niitä tuli kuitenkin vaikka kuinka paljon. Asiaan toki vaikutti se ettei MIL CTA ollut aktiivinen, joten moni saattoi vain oikoa TMA:n alta ilman plaania.

 

medium

 

Ylitettyämme Pirkkalan VOR-majakan alkoi liuku ja lähestyminen kohti Jämijärveä. Tässä ollaan suoraan kentän ja majakan päällä. Lisään kuvia kohta itse paikan päältä.

 

medium

 

//Tuomas

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Hämeenkyröhän tuo oli. Näytti ihan kivalta sekin ilmasta.

 

Jäljellä olevan matkan lyhentyessä keskityimme yhä enemmän ilmatilan tarkkailuun, koska ruuhkaa oli tiedossa, vaikka olimmekin liikkeellä aikaisin. Kiitotielle 27 on Jämillä käytössä oikeanpuoleinen laskukierros, joten muun liikenteen tavoin kiersimme kentän oikealla kaarrolla ja liityimme oikeaan myötätuuleen laskua varten.

 

full

 

Koneita tuli laskuun jatkuvana virtana ennen ja jälkeen meitä. Osa oli saapunut jo edellisenä päivänä.

 

full

 

full

 

Paikalla oli myös paikallista väkeä ja toki myös ilmailijat kiersivät koneiden ympärillä tutkimassa muiden kulkupelejä. Mini-Sytky kiinnosti monia ja kerrottavaa riitti varmaan koko päiväksi..

 

full

 

full

 

Sytkyt rivissä..

 

full

 

Ikarusparvi

 

full

 

Seamax-lentovene oli odotettu vieras ja sitä esiteltiinkin antaumuksella. Komea värkki, toki. Toisaalta tulee mieleen ATOL-lentovene joka myös oli paikalla tapahtumassa - oliko se liikaa aikaansa edellä aikanaan? Ainakin siitä rantautuminen sujuu kätevämmin (keulan päällä kyykkien pääsee hyvin ottamaan laiturista vastaan) kuin Seamaxilla (kuomu aukeaa eteenpäin joten härvelistä pitää poistua sivulle. Toimii matalassa rannassa, mutta laituriin mennessä kuulostaa aika hankalalta ;)) Noh. Semmoistahan se on, aina nuo on jossain mielessä kompromisseja.

 

full

 

Sivutuuli sai aikaan mielenkiintoisia laskuja ja yleensä kosketus tapahtui jonkin matkaa pidemmälle kuin yleensä, aiheuttaen hiukan ylimääräistä rullausmatkaa..

 

full

 

FK-9 oli kiintoisan oloinen kone. Saattaisin tykätä siitä, varsinkin kannusversiona (jota toki en osaisi lentää, mutta olen päättänyt että kannuskoneella lentäminen on yksi niitä asioita mitä pitää vielä opetella)

 

full

 

Koneita oli paikalla mukavasti, en tosin laskenut tarkemmin - ehkä jollain on ilmakuva alueesta josta näkee koko porukan?

 

full

 

Suomen ellei koko maailman tyylikkäin Grob? :)

 

full

 

Luscombelta näyttää tämä toffeekarkki? :)

 

full

 

Ruotsalaiset experimentalit ovat kyllä kaikki SE-Xikkäitä..

 

full

 

Tässä Dynamicissa on kyllä edelliseen melkoisesti yhtenevää ulkonäköä..

 

full

 

Tero istuttaa timantin paikalleen..

 

full

 

full

 

Tuo on muuten mukava kone lentää, suosittelen. Jos et ole teekkari, etkä siten voi lentää sitä PIK:in jäsenenä, Malmin Ilmailukerhon jäsenillä on myös mahdollisuus ko. koneen käyttöön. Matkanopeus 70% tehoilla näytti mittarin mukaan olevan noin 120 solmua ja JET-A-1:stä kuluu vajaa 20 litraa tunnissa. Ei huono saavutus 135 hevosvoimalla mielestäni..

 

Ruotsalainen "välitaso"..

full

 

Nils muiden kuvaajien ohella sihtaa laskevia koneita..

 

full

 

Saksalainen Kitfox - rakennussarjasta tehty "puskaultra" joka on suhteellisen suosittu maailmalla. Ilmeisesti aika hyvät STOL-ominaisuudet, mikä on aika helppo uskoa kun katsoo konetta.

 

full

 

Lisää putkellisia spektaattoreita - kuka tunnistaa itsensä? Huomatkaa kaluston vaatima jämäkkä takakeno ;D

 

full

 

FDA rullaamassa parkkiin CAU:n viereen.

 

full

 

Jouni ottaa tuntumaa Dieseliin maakäsittelyssä. Mitäs pidit?

 

full

 

Otin mukaan lapun jonka olin tehnyt Lappeenrannan lentonäytöstä varten ja laitoimme sen potkurin lapaan. Se näytti olevan hyvä tapa ilmaista että tässä oleva Cessna 172 ei ole ihan samanlainen kuin ne kaikki muut mitä on jo nähty vuosien mittaan.

 

full

 

Tuollainen pieni "speksilappu" olisi muuten ihan hyvä idea laittaa jokaiseen koneeseen hansikaslokeroon tms mukaan, koska tällaisissa tapahtumissa siitä olisi hurjasti iloa. Paras varmaan olisi pieni kyltti minkä voisi laittaa maahan koneen eteen. Varsinkin experimental-tapahtumissa on monesti paljon kiintoisia konetyyppejä mistä ei tiedä mitään, ja koneen omistaja saattaa olla jossain muualla juuri silloin kun haluaisi kysyä aiheesta..

 

Tämä taitaa olla Suokkaan Corsario? Lentovene pitäisi kyllä olla jokaisella suomalaisella lentäjällä. Ei tulisi laskupaikoista pulaa.

 

full

 

Melkein kuin kaksi marjaa? Toinen perinteisemmän oloinen putkihässäkkä, toinen hiukan "sliipatumpi" mutta myös rättipäälysteinen ratkaisu..

 

full

 

Teerikorven Jouni palkittiin vuoden rakentajana, mielestäni ihan syystä. Tuo RV-8 on kerrassaan upea. On ollut mielenkiintoista seurata koneen viimeistelyjä ja koelentojen edistymistä Malmilla.

 

full

 

Ilme puhuu paljon - yhdeksän vuoden työn tulos on valmis..

 

full

 

//Tuomas

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Kiva kuvatarina Jämin reissusta!

 

Lisää putkellisia spektaattoreita - kuka tunnistaa itsensä?

 

no mä tunnustan olevani tuo ruskealiivinen heppu, liekö silti takakeno johtunut kalustosta?!  :laugh:

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Jouni ottaa tuntumaa Dieseliin maakäsittelyssä. Mitäs pidit?

 

full

 

 

Kuva kertoo paljon. BOOOOORIIIING !! HOHHOIJJAAA...   ;)

 

[ attachment removed ]

 

 

-kikka-

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Ruotsalaiset experimentalit ovat kyllä kaikki SE-Xikkäitä..

 

...ja tyyppihyväksytytkin kauniita, ainakin myöhemmin illalla  ;)

 

 

[ attachment removed ]

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Lainaus: Jounin ilme: Kuva kertoo paljon. BOOOOORIIIING !! HOHHOIJJAAA...  

 

Tai sitten pilotti sanoo hyppy-, ultra- ja kannuskoneiden paneleihin tottuneelle hepulle jotta hoidas toi panelin käyttö ja radiot!  :o :o ;)

 

Pete

 

 

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Tai sitten pilotti sanoo hyppy-, ultra- ja kannuskoneiden paneleihin tottuneelle hepulle jotta hoidas toi panelin käyttö ja radiot!  :o :o ;)

 

Tai Jouni hoitaa tuossa maaradiota FDA:n radioiden kautta, kun koneessa istuu.. "SE ON KIITOTIELLE 27 OIKEANPUOLEINEN KIERROS!" ;D

 

//Tuomas

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Suomen ellei koko maailman tyylikkäin Grob? :)

 

full

 

No katohan vaan. Ensimmäinen Grobi, jossa näen erikoismaalauksen. Onko tuo Immolan kone? Toivottavasti saapuu myös Kivijärvelle viikon päästä.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Onko tuo Immolan kone?

 

Ei ole ei ;)

 

[ attachment removed ]

 

 

Suomen ellei koko maailman tyylikkäin Grob? :)

 

Onhan tuo kivan näköinen, ei siitä pääse mihinkään. Mutta nyt kun sen muutaman kerran olen livenä nähnyt, olen tullut siihen tulokseen, että nuo rungon raidat olisi pitänyt maalata vaikkapa kahdella eri sinisen sävyllä uusiksi  :-[

 

[ attachment removed ]

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Ekan kerran kävin ko. tapahtumassa ja täytyy sanoa että mukavaa oli, ensivuonna uudestaan.

Kuvia tuli otettua ehkä hiukan säästellen mutta about 200kpl sai riittää tällä kertaa, kamerassa oli kiinni vain 70-200 joka välillä hiukan rajoitti kuvausta.

 

ATOL

j1.jpg

 

Ikaruksen läpikuultava pyrstö

j2.jpg

 

Parkkeeraus ruuhkaa =P

j3.jpg

 

Pitts specialin kuvioita

j4.jpg

 

AN-2.. voe niitä ääniä  ;D

j5.jpg

 

Sitä perus kau.. eiku OH-RAA

j6.jpg

 

Biitsiltä

j7.jpg

 

...ja lisää

j8.jpg

 

Yhden pisteen lasku, no olihan siellä aika tuuli.

j9.jpg

 

Nätti ohjaamo

j10.jpg

 

Muuten, jos jollain sattuu olemaan kuvaa OH-CVK koneesta niin voisi esim. privalla laittaa mulle.

Kyseessä siis Cessna 172N, luultavasti hiukan oranssia pinnassa.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Kuvia tuli otettua ehkä hiukan säästellen mutta about 200kpl sai riittää tällä kertaa, kamerassa oli kiinni vain 70-200 joka välillä hiukan rajoitti kuvausta.

 

Höpö höpö 200mm oli aivan riittävä.

 

Muuten, jos jollain sattuu olemaan kuvaa OH-CVK koneesta niin voisi esim. privalla laittaa mulle.

 

Katsotaan jos löytyy jahka saan vajaa 700kuvaa katsottua.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Oikeastaan tarkoitin että 18-55 linssi ei ollut mukana  :P elikkä kokonaisia koneita oli vaikea saada kuvaan lähietäisyydeltä.

70-200mm riittää ihan hyvin mun kuvauksiin noin yleensä.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Onhan tuo kivan näköinen, ei siitä pääse mihinkään. Mutta nyt kun sen muutaman kerran olen livenä nähnyt, olen tullut siihen tulokseen, että nuo rungon raidat olisi pitänyt maalata vaikkapa kahdella eri sinisen sävyllä uusiksi  :-[

 

[ attachment removed / expired ]

 

Ah tuoko se olikin saanut uutta väriä. Olisi muuten aika älyttömän hieno tuo sinun maalaus. Pitääpäs pistää ehdotusta myös meidän kerholle uusista väreistä.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

 

Kuva kertoo paljon. BOOOOORIIIING !! HOHHOIJJAAA...   ;)

 

[ attachment removed / expired ]

 

 

-kikka-

 

 

Voi juma... älkää nyt ihan kaikkia kuvia musta laittako, ainakaan sellaisia joissa kaivelen mun...

Väsymys johtui siitä, että olin edellisiltana Suzanne Vegan konsertissa joka kesti klo yhteen aamulla ja sitten lähdettiin Hintikan Janin ja Lindqvistin Teemun kanssa OH-CGH:lla kahdeksan aikoihin Pirkkalasta. Se tiesi heräämistä pian klo kuuden jälkeen.

 

No ei vaan, Tuomaksen kysymykseen palaten, kyllähän tuohon koneeseen on pakko tyypit lentää, sen verran mielenkiintoinen oli. Suokkaan Mikko kävi moottorin käyttöproseduurit mukavasti läpi.

 

Ja täytyy sanoa, että ilahduttavasti oli maksettu vapaaehtoista osallistumismaksua, mistä lausun kiitoksen kaikille. Tietääkseni järjestelyistä vastannut Taneli Äikäs ei tehnyt henkilökohtaista konkurssia ja on lupautunut järjestämään tilaisuuden ensi vuonna. Erityinen kiitos Tanelille ja häntä avustaneelle vapaaehtoisjoukolle - nehän tunnisti tuosta huomioliivistä.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Mikko on päässyt maalailun makuun :-)

 

Meidän pitäisi varmaan pistää pystyyn lentskarinmaalaussuunnittelufirma :-)

 

Pistäs Mikko nyt kuvia jakoon kanssa, ja muutkin. On se nyt kumma kun kestää ihan luvattoman kauan nähdä muiden kuvia.. ;D Ote lipsuu!

 

//Tuomas

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Ja täytyy sanoa, että ilahduttavasti oli maksettu vapaaehtoista osallistumismaksua, mistä lausun kiitoksen kaikille. Tietääkseni järjestelyistä vastannut Taneli Äikäs ei tehnyt henkilökohtaista konkurssia ja on lupautunut järjestämään tilaisuuden ensi vuonna. Erityinen kiitos Tanelille ja häntä avustaneelle vapaaehtoisjoukolle - nehän tunnisti tuosta huomioliivistä.

 

Isoin ongelma omalta osaltani oli *löytää* se paikka missä tuon maksun olisi saanut suorittaa. Ei meinaan osunut silmään... Olisin kyllä mielelläni sen tehnyt.

 

Mutta hyvä jos tarpeeksi moni muu sen löysi! Tapahtuma oli mukava ja mielenkiintoinen joka tapauksessa, oli ilo käydä vieraana!

 

//Tuomas

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

 

Onhan tuo kivan näköinen, ei siitä pääse mihinkään. Mutta nyt kun sen muutaman kerran olen livenä nähnyt, olen tullut siihen tulokseen, että nuo rungon raidat olisi pitänyt maalata vaikkapa kahdella eri sinisen sävyllä uusiksi  :-[

 

[ attachment removed / expired ]

 

 

Kuvassa näyttäisi olevan vielä vanha sävytys kopissa.

Mutta nuo siniraidat oli mielessä, niin kuin pari muutakin asiaa. Mutta tuuppa ehdottaan meidän hallille ;D Kopat saatiin maalattua koska meillä on kahdet, koneeseen tuskin kajotaan koskaan, niin paljon tuli näistä "sorsista" ja "Nils Holgerssoneista" kuultua :). Toinen spinneri tosin saattaa muuttaa väriä.

HS

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Tässä muutamia Jämillä olleita Ultria

 

OH-U362

[ attachment removed ]

 

 

OH-U460

[ attachment removed ]

 

 

OH-U513

[ attachment removed ]

 

 

OH-U397

[ attachment removed ]

 

 

OH-U478

[ attachment removed ]

 

 

OH-U497

[ attachment removed ]

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Kuvassa näyttäisi olevan vielä vanha sävytys kopissa.

 

No jos perjantai-illan jälkeen olette sen ehtineet vielä uusiksi maalata, niin sitten. Tuo kuva kun meinaan on perjantailta Jämiltä ;)

 

Mutta nuo siniraidat oli mielessä, niin kuin pari muutakin asiaa. Mutta tuuppa ehdottaan meidän hallille ;D Kopat saatiin maalattua koska meillä on kahdet, koneeseen tuskin kajotaan koskaan, niin paljon tuli näistä "sorsista" ja "Nils Holgerssoneista" kuultua :). Toinen spinneri tosin saattaa muuttaa väriä.

HS

 

Juu, tuohan se on aina kerhohommissa "ongelma". Aina löytyy niitä "jääriä", joille vanha tuttu on aina paras, ainoa oikea vaihtoehto, eikä sitten uskalleta tehdä mitään uutta...

 

Katsoppa Håkan priva. Pistin täysikokoisen version tuosta kuvasta. Printtaa siitä joku A4 ja vie se pojille hallille näytille. Jonkun mielipide voisi vaikka muuttua :)

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla