Ilkka Mäkelä

Kysymys asiantuntijoille: Ilmailuradiojaksot, jotka blokkaavat GPS-signaalin?

3 viestiä aiheessa

Asiantuntijat ovat jo varmaankin juhannuksen vietossa, mutta tuli vastaan ennen näkemätön juttu, johon haen selitystä.

 

Pohjustus: Tulin lukeneeksi jenkkilän NTSB:n kuukausittaista onnettomuuslistaa. 18.06. tapahtui Illinoisin osavaltiossa onnettomuus neljän koneen lentäessä puljaa, joista 2 törmäsi lähestymisvaiheessa yhteen ja toinen putosi maahan.

 

Kyseessä oli RV-6A, rekisteri N86CG. Kun löin rekisterin googleen, pomppasi esiin kyseisen koneen täydellisen POH:n eli pilotin operatiivisen käsikirjan nettiversio juuri sille koneelle.

 

http://www.vansairforce.org/POH/RV-6_2/RV-6_2.html

 

Tuli sitä luettua ja havaittua, että varsin hyvä käsikirja on itserakennetulle experimental-koneelle laadittu. No, kohdassa 7.12, jossa puhutaan radiovarustuksesta, päästään asiaan. Siellä sanotaan näin:

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

"Be aware that certain seldom used aircraft band frequencies can cause GPS reception problems. They are 121.125 thru 121.250 MHz, 121.750 MHz and 131.200 thru 131.350 MHz. The GPS signal may be lost and the unit may require rebooting after transmitting on one of the offending frequencies."

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nythän on varmaankin niin, että tuo varoitus ei ole käsikirjassa turhaan, vaan koska häiritsevät jaksot ovat noinkin tarkasti tiedossa, ongelman täytyy olla tutkittu ja tunnustettu.

 

Onko kenelläkään kokemusta/havaintoa asiasta?

 

Yritin sitten googlailla GPS-järjestelmän käyttämiä jaksoja, ja sieltä tulivat esiin mm. 1575,42 MHz ja 1227,60 MHz.

 

Ei nyt ole taskulaskinta sopivasti käsillä enkä muutenkaan jaksa käyttää laskinta, mutta onko kyse nyt joistain harmoonisista kerrannaisjaksoista/signaaleista, vai koneen radio/GPS-yhdistelmän sisäisistä ongelmista, vai mistä?

 

Jos joku jossain tietää, niin saa vapaasti valistaa tyhmää.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

itsellä tuli tuo harmoonisten vaikutus ensimmäisenä myös mieleen, mutta enpä jaksaisi oikein uskoa, että nykyisilläkään lekoradion lähetystehoilla päästään aiheuttamaan GPS-vastaanottimelle häiriöitä. Varsinkin kun GPS-signaali ei ole

pistetaajuinen.

 

Lisäksi radiolähettimen suunnittelussa ja valmistuksessa otetaan huomioon tekniset säännökset jä määräykset, missä ensimmäisten kerrannaisten ja harmoonisten (jotka ovat ne tasoltaan voimakkaimmat) vaimennukseen on kiinnitetty erityisesti huomiota

 

Liekö joskus tapahtunut jokin hämminki useamman tapahtuman summana?

 

Tosin RF:n tiet ovat tutkimattomat -usein saadaan pahojakin häiriöitä aikaisesti puutteellisilla antenni- ja radioasennuksilla kun esim. maadoitus on jätetty tekemättä tai se on tehty väärin.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

GPS VASTAANOTON HÄIRIÖT

 

Nykyaikaiset VHF- ja UHF- radiot tuskin häiritsevät GPS -lähetyksen vastaanottamista. Taajuusyntesaattorilla varustetuista vanhemmista radioista sen sijaan kohinaa saattaa levitä montaakin kautta, esimerkiksi virtajohtoja myöten.

 

Vein pari vuotta sitten veneeseeni vanhan vuoden 1999 mallisen Toshiba läppärini.  Olen kytkenyt siihen GPS-vastaanottimen ja ladannut CD-merikartat.  Sähkön otan veneestä. Järjestelmä toimii kuin sveitsiläinen kello. Meri VHF:n taajuusmodulaatiolla ja radioamatööri VHF:n sekä UHF:n amplitudimodulaatiolla ei ole siihen mitään vaikutusta vaikka antennit ovat metrin päässä toisistaan.  Lähettimissä on 25 watin teho.

 

Ystävälläni venekerholla on saman kaltainen suunnistusjärjestelmä. Hänen paljon uudemman läppärinsä kellotaajuus tuottaa niin voimakasta kohinaa, että GPS signaalin vastaanotto katkeilee.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään