Otto Nieminen

Rullaus - Millä käännetään?

6 viestiä aiheessa

Eli millä rullauksen aikana käännetään oikeassa lentokoneessa eturengasta? Tapahtuuko tämä polkimilla vai sillä yokella?Kiitän.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Riippu aivan konetyypistä. Nokkateline voi olla esim. vapaasti kääntyvä, tai sitä ohjataan erillisellä "ratilla" koneen ohjaamosta.

Juha.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Tuo kuva auttoi todella paljon! Entäs pienemmät koneet, esimerkkinä käytettäköön Cessna 172, onko niissäkin erillinen ratti? kiitän.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Entäs pienemmät koneet, esimerkkinä käytettäköön Cessna 172, onko niissäkin erillinen ratti? kiitän.

Ei ole, polkimilla/pyöräjarruilla mennään.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Esimerkkinä vapaasti kääntyvistä nokkapyöristä mm. Grumman/American AA-5 Yankee. Rullatessa ohjataan jarruilla, jotka pikkukoneissa ovat yleensä polkimien yläpäässä olevat ns. varvasjarrut. Painetaan vasenta jarrua = kone kääntyy vasemmalle.

 

Pikku-Cessnoissa ja Pipereissa nokkapyöräohjaus on useimmiten kytketty polkimiin. Siis painetaan vasenta poljinta (muttei varvasjarrua) = nokkapyörä kääntyy vasemmalle = kone kääntyy vasemmalle. Tosin voidaan samalla painaa myös jarrua, jos halutaan todella tiukka käännös, muttei varmaankaan suositella.

 

Tämä pätee myös useimpiin 2-moottori-Pipereihin ja Cessnoihin, sekä joihinkin vanhempiin liikennekonetyyppeihin, ymmärtääkseni. Polkimilla ohjaaminen rullatessa on se yleisin käytäntö pikkukoneissa, joissa nokkapyörä on.

 

Polkimista tai jarruista riippumaton erillinen "ohjauspyörä" ohjaamossa nokkapyörien kääntämistä varten on uudempi keksintö, jota näkee moderneissa liikennekoneissa ja vastaavissa, mm. MD-11:ssa.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään