Guest Turvamies

JAS-39 Gripeneitä EFRO:lle

3 viestiä aiheessa

Sanomalehti Lapin Kansa uutisoi, että Suomen ja Ruotsin ilmavoimilla yhteisharjoitus Rovaniemellä.

 

Ajankohta on 8.-12. toukokuuta, ja harjoitukseen osallistuu Hornet, Hawk ja Gripen kalustoa.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Ilmavoimien Esikunta tiedottaa: Suomen ja Ruotsin ilmavoimilla yhteinen ilmatilaharjoitus

 

Vapaa julkaistavaksi 5.5.2006 15:06

 

 

Suomen ja Ruotsin ilmavoimilla yhteinen ilmatilaharjoitus

 

Lapin lennosto ja Ruotsin ilmavoimien 2nd Fighter Squadron Norrbotten Wing F21 lentävät yhteisessä harjoituksessa Rovaniemellä maanantaista perjantaihin 8.-12. toukokuuta.

 

Lentoharjoitus Arctic Fighter Meet 2006 on luonteeltaan taktinen ja se toteutetaan rauhankumppanuuden hengessä.

 

Viikon aikana on tarkoitus toteuttaa ns. cross border -operaatioita, jolloin koneet lentävät sekä Suomen että Ruotsin ilmatilassa. Yhteisharjoitukseen liittyy myös taistelunjohtotoimintaa.

 

Harjoituksen päätavoitteina on mm. mahdollistaa ilmavoimien osallistuminen tulevaisuudessa tehokkaasti eurooppalaiseen kriisinhallintaan ja kouluttaa ilmavoimien henkilöstöä taktisen englannin käyttöön. Lentokoulutuksessa valmennetaan suomalaislentäjiä yhteistoimintaan ruotsalaisten ohjaajien kanssa ja harjoitellaan lentämistä erityyppisten koneiden kanssa.

 

Harjoitustilanne ja operaatiot ovat kuvitteellisia ja niissä harjoitellaan rajoitettuja kriisinhallintatehtäviä. Harjoitus käynnistetään yksinkertaisella perustaisteluliikehdinnällä. Viikon edetessä sekä osastojen koko että tehtävien vaativuustaso kasvavat.

 

Ruotsalaiset ja suomalaiset ovat harjoitelleet yhdessä vuosittain vuodesta 2001 lähtien. Isännyys on vaihtunut vuorovuosittain, ja edellisen kerran harjoitus järjestettiin Ruotsissa. Ruotsalaiset taistelunjohtajat voivat saamansa koulutuksen jälkeen johtaa lentoja suomalaisen taistelunjohtajan valvonnassa.

 

Suomalaiset osallistuvat harjoitukseen F-18C Hornet-torjuntahävittäjillä ja Hawk-suihkuharjoituskoneilla. Ruotsalaiset osallistuvat JAS-39 Gripen -kalustolla. Kummankin osallistujamaan osastovahvuus on noin 50.

 

Viikon aikana on suunniteltu lennettäväksi 13 lentokierrosta. Suomalaisille lentotunteja arvioidaan kertyvän noin 70. Harjoituksen kokonaiskustannukset Suomella ovat noin 30.000 euroa.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään