Tero Tuominen

Osta historiallinen Ilmapuolustussormus ja tue samalla hyvää asiaa

4 viestiä aiheessa

 

Sotiemme veteraanit -keräys on veteraanijärjestöjen yhteinen hanke tukea vielä keskuudessamme olevia sotiin osallistuneita. Nyt keräyksen välineeksi on keksitty jäljelle jääneet rautasormukset, joita sota-aikana vaihdettiin kultasormuksiin. Niitä myymällä hankituilla varoilla oli aikanaan tarkoitus tukea erityisesti ilmapuolustustamme.

 

Sotiemme veteraanit on saanut haltuunsa 30 000 ruusukesormusta ne aikanaan valmistaneen yrityksen seuraajan varastoista. Sormukset myydään pienituloisimpien veteraaniemme tukemiseksi 50 euron kappalehintaan.

 

Tässä on tilaisuus saada kokoelmiin oikea historiallinen esine ja samalla tukea hyvää asiaa. Sormukset on puhdistettu ja ne myydään pahvilevyyn kiinnitettyinä ja nyörillä varustettuna.

 

Sormuskeräyksen keskeinen järjestäjä aikanaan oli Suomen Ilmailuliiton suora edeltäjä Suomen Ilmapuolustusliitto. Muita olivat Lotta Svärd -järjestö ja Sosiaalidemokraattinen Työläisnaisliitto. Toimikunnan puheenjohtajana toimi Ilmapuolustusliiton puheenjohtaja S.A. Harima. Kansan käsi oli karttuisa: vuosina 1940-1941 vaihdettiin 389 000 kultasormusta rautaiseen! Kultaa kertyi 1 750 kiloa. (lähde: Mikko Uola, Suomen Ilmailuliitto 75 vuotta)

 

Kulta jäi kuitenkin sodan melskeissä makaamaan holviin eikä sillä koskaan ostettu hävittäjiä. Sotasensuuri vaiensi aiheen perään kyselijät. Vuonna 1944 kulta vietiin turvaan Ruotsiin venäläismiehityksen pelossa. Kullalla kuitenkin saatiin sotien jälkeen kipeästi kaivattua viljaa Suomeen.

 

Jatkosodan jälkeen Ilmapuolustusliitto oli liittoutuneiden valvontakomission lakkautusuhan alla Lotta Svärdin ja Suojeluskuntien tavoin. Nimenmuutoksella ja keskittymisellä urheilu- ja harrastusilmailuun lopettaminen vältettiin.

 

Myös Ilmailuliitolle jäi varastoon erä rautasormuksia. SIL on aikanaan myynyt niitä nimelliseen hintaan mutta vain henkilöille, jotka 40-luvulla olivat luovuttaneet kultaisen sormuksensa maanpuolustuksen hyväksi. Rautasormukset nimittäin kuluivat käytössä ja monet jäljelle jääneet sormukset ovat hioutuneet ohuiksi.

 

Sormuksia on kahdenlaisia: vihki- tai kihlasormuksesta sai sileän, ruusukkeella varustetun sormuksen (kuvassa yllä). Muista kultaesineistä sai kulmikkaamman, Ilmavoimien hakaristitunnuksella varustetun sormuksen.

 

Kuuntele radio-ohjelma aiheesta (sivun alalaita):

http://www.sotiemmeveteraanit.fi/rautasormus.htm

 

Keräyshanke tiedottaa asiasta:

 

------------

 

TARINA RAUTASORMUKSISTA ON TOSI

 

Kultakeräys pantiin alulle vuonna 1940 ja suomalaiset vaihtoivat vuoden aikana yli 300 000 kultasormustaan rautaisiin. Ajatus oli valuutan hankkiminen maanpuolustuksen, lähinnä ilmapuolustuksen hyväksi. Suomalaiset osallistuivat suurella innolla keräykseen.

Sormusten historia on erittäin kiehtovaa, siitäkin syystä että kultaa ei sittenkään käytetty alkuperäisen tavoitteen mukaisesti.

 

Aitoja, vuonna 1940 taottuja rautasormuksia jäi Suomen sotien aikana vaihtamatta noin 30 000 kappaletta. Nämä historialliset sormukset myydään nyt Sotiemme Veteraanit Keräys 2006 -kampanjan hyväksi. Keräyksen tuotto käytetään pienituloisimpien sotiemme veteraanien ja sotaleskien arjen tarpeisiin niin, että he voisivat asua omissa kodeissaan mahdollisimman pitkään.

 

Rautasormuskeräyksen tuoton välittävät perille valtakunnalliset veteraanijärjestöt: Suomen Sotaveteraaniliitto, Rintamaveteraaniliitto, Rintamanaisten Liitto ja Kaatuneitten Omaisten Liitto.

 

Rautasormuksia myyvät kampanja-aikana 18.4. – 5.5.2006 K-Citymarkettien infopisteet ja Rahapaja Moneta. Yksi rautasormus maksaa 50 €. Rautasormusten myynnillä on valtakunnallinen keräyslupa: Etelä-Suomen lääninhallitus, 1.2.2006, OKU156A.

 

Rautasormuskampanja toteutetaan yhteistyössä, Halavatun Papat, Kultaseppämestari Tarkkanen, Mainostoimisto Sky Advertising,  K-Citymarket, Rahapaja Moneta, MTV3 sekä lukuisat muut suomalaiset mediat.

 

-----------

 

edit: myyntipakkaus

 

 

 

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Olen nähnyt metallisia ilmapuolustus-sormuksia ja niissä oli kohokuvionnilla siivet ja hakaristi keskellä, noi kuvan sormukset ei näytä samanlaisilta

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Harmi kun olen matkoilla 18.4.- 2.5.2006. Voisikos joku ystävällinen sielu käydä mulle moisen koukkaamassa? Voisin toukokuun puolen välin jälkeen lunastaa sen itselleni. Mieluiten pk-seudulta.

 

Jos kiinnostaa niin suosittelen ottamaan yhteyttä etunimi@sukunimi.org, ennen kuin juokset ostamaan, ettei joku ole jo ehtinyt ;-)

 

Kiittäen,

 

-Jussi

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään