Lasse Kaila

4/3 standardi

8 viestiä aiheessa

Onko joku päässyt testaamaan näitä Panasonicin ja Olympuksen yhteistyönä syntyneitä Four Thirds-standardin kameroita? Kyseessähän on uusi standardi, johon on muutama runko (panasonic DMC-L1 ja Olympus E-330) ja kasa linssejä jo olemassa. Kuvahan on noissa nimen mukaisesti 4:3 ja sensorin koko pienempi kuin esim. APS-C kokoisilla sensoreilla varustetut, mutta rungoissa on live LCD preview mahdollisuus (eli vastaa pokkaria siinä että etsinkuva näkyy koko ajan lcd-näytöllä). Lisäksi linssit ovat suht näppärän kokoisia.

 

http://www.dpreview.com/news/0602/06022607olympuspanas.asp

 

Lentokuvaajalle saattaisi esim tämä lasi olla aika kova sana:

 

 

ZUIKO DIGITAL

ED 90-250mm F2.8 (vastaa 180-500mm 35mm järjestelmässä, HUOM aika kohtuu valovoima!)

http://www.olympus-esystem.com/dea/products/lens/90-250_28/

 

Tietty kameran laadusta saati sitten noiden linssien laadusta ei vielä taida olla infoa missään, mutta teoriassa mielenkiintoinen paketti!

 

Valikoimaa alkaa olemaan muutenkin, sigmakin on julkaissut uusia laseja tuohon sarjaan:

 

http://www.dpreview.com/news/0602/06022611sigma43rds.asp

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Iteltä löytyy tuo E-500 jossa on myös 4:3... Tässä ei ole tosin tuota live previewiä, eikä kyllä haittaakaan. Olen kyllä ollut erittäin tyytyväinen muutenkin tuohon kameraan. Etsin on normaalia pienempi ja se on saanut kritiikkiä monelta taholta, mutta henk. koht. itselle siitä ei ole ollut juurikaan pään vaivaa.

 

Kiitokset noista artikkeleista. Jossain vaiheessa tulee tuollaisen osto ajankohtaiseksi, mutta tällä hetkellä budjetti ei ainakaan vielä jousta tarpeeksi

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Toi 4/3 standardi on sinänsä positiivinen asia myös digikuvaukseen. Sehän on ollut iät ja ajat käytössä filmipuolella (6x4,5)ja sitä on yleisesti pidetty ihanteellisena formaattina moniin kuvaustarkoituksiin ja varsinkin 3/2 kokoa parempana. Sen lisäksi, että se on kuvan suhteiden puolesta ihanteellinen muoto siitä on myös teknistä etua. Objektiivin piirtämä kuvaympyrä voidaan käyttää paremmin hyväksi ja monet nurkkia kohti lisääntyvät optiset ongelmat esim. vinjetointi ei vaikuta niin voimakkaasti, koska kuva-alan nurkat ovat suhteellisesti lähempänä kuvan keskustaa. Myös objektiiveista voidaan tehdä pienempiä, koska niiden ei tarvitse muodostaa niin suurta kuvaympyrää. Lisäksi 4/3 formaatti sopii tietokoneen näytölle paremmin. Jos 36x24 ei olisi historian mukana siirtynyt filmistä digikennon muodoksi, niin 4/3 muoto olisi ollut paljon loogisempi muoto kennoille. Tosin lentokoneet on aika pitkiä ja matalia, joten konekuvauksessa 3/2 muoto toimii ehkä jopa paremmin kuin 4/3.

 

En tunne noita mainittuja laitteita, mutta olympuksen optiikat ovat saaneet kehuja ja varsinkin nuo pitkät valovoimaiset teleet on ilmeisesti tosi laadukkaita (ja kalliita). Tietysti pieni kenno on ongelmallinen kohinan suhteen.

 

Kai

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Tai siis 4:3 sopi paremmin tietokoneen näytölle, tänä vuonna myytävistä kotitietokoneista suurimmassa osassa on 16:10 -näyttö...

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään