Mikko Livola

ATPL-koulutus: integroitu vs "modulaarinen"

30 viestiä aiheessa

Moi,

 

en muista että otsikon mukaisesta aiheesta olisi spekuloitu tällä foorumilla, joten aloitan keskustelun mieltäni askarruttavasta asiasta. Olen funtsinut erilaisia koulutusvaihtoehtoja mahdollisia ilmailualan hommia silmällä pitäen ja ajattelin kysäistä onko kellään hajua, miten lentoyhtiöt suhtautuvat "modulaarisesti" kouluttautuneeseen pilottiin?

 

Tällä tarkoitan sitä, että jos ensin ajelee PPL:n, sitten IR:n, CPL:n, monimoottorin jne. palasissa päätyen ATPL-teorioiden jälkeen samaan tilanteeseen kuin lentokoulun integroidulta opintolinjalta valmistunut oppilas, onko työnhaussa ns. huonommassa asemassa? Luin jostain englantilaiselta foorumilta aikanaan, että modulaarisen koulutuksen käyneet ovat joutuneet "kertaamaan" esim. teorioissa samoja asioita, joka taas tarkottaisi vankempaa teoreettista tietämystä ("kertaus on opintojen äiti") mutta taas integroitu koulutus olisi tehokkaampaa ja enemmän arvostettua....

 

Eli toisinsanoen haen pohjaa sille, kannattaako rahojaan lainkaan lähteä hakkamaan tähän modulaariseen, mahdollisesti pääosin työn ohessa suoritettavaan koulutukseen vai kannattaako suosiolla hakeutua kaupalliseen koulun penkille?

 

Onko kellään faktatietoa asiasta? Saisiko joku faktatietoa asiasta?

 

thx,

-Mikko

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Ei ole sinänsä väliä, koska saman paperin saat siitä käteen. Noin karkeasti.

 

Mutta - tarkoitatko tällä "moduulikoulutuksella" sellaista, että suoritat koulutuksen ns. sivutöinä ja opiskelet silloin kuin ehdit? Eli koko koulutuksen vaikkapa 5 vuoden aikana muiden hommien ohessa...

 

Koulut tarjoavat joko juuri integroitua kurssia (ei erillisiä kursseja) ja sitten moduulimuotoista koulutusta (koulutus selvästi eri osioissa mutta kuitenkin yhteen pötköön), jotka molemmat kulkevat samalla ammattilentäjän opintolinjan (tms) nimellä. Käytännössä tulos ja opiskeluaika onkin sama, toteutus vain hieman eri. Kun tässä itse nyt itse puhun moduulikurssista, niin kuitenkin tarkoitan tuollaista yhtenäistä opintolinjaa sen 1,5 - 2 vuoden aikana suoritettuna, en siis "osa-aikaopiskelusta". Erot näiden kahden välillä ovat melko pieniä. Moduulikurssi on näistä kahdesta oppilaan kannalta joustavampi, mutta teoriatuntimäärältään myös jonkin verran isompi (en sano lukuja, kun en muista).

 

Kuitenkin jos ihan-ihan oikeasti aiot pilotiksi opiskella, niin suosittelisin kuitenkin täysipäiväistä panostusta. Muuten se tahtoo jäädä kesken jossain vaiheessa. Ja vaikka moduuleina usean vuoden ajanjaksolla kurssit tekisitkin, niin käytännössä teoriat ja lennot ovat enemmän tai vähemmän täysipäiväistä työtä sen kurssin ajan (2 - 6 kk per osio). Eli en tiedä miten hyvin normaalin työn teko tuossa ohessa onnistuisi... Toinen vaihtoehto on sitten nuo kaikki etäopiskelukurssit, joka voi olla vaihtoehto töiden ohessa tehtäväksi. Niiden kurssien työllistyneisyydestä olen vain huhuja kuullut, joten en tarkemmin osaa sanoa. Mutta omasta mielestäni se ei voi vastata ns. perinteistä opiskelua..

 

Jos katsot JAA:n sivuilta löytyviä kurssien opintosisältöjä, niin esim. CPL ja ATPL teoriakursseissa on hyvinkin paljon samaa. ATPL:ssä asiat käydään läpi syvällisemmin, mutta aiheet itsessään ovat kuitenkin hyvin paljon kertausta aiempaan. Eli se ei ole kertaamaan "joutumista" sinänsä, vaan ne asiat tulee opiskella jokatapauksessa ko.kurssilla. Ja ainakin omasta mielestäni (ko. moduulilinjan käyneenä) se ei ollut ollenkaan huono asia, vaan asioita pystyi sisäistämään paremmin. Moduuleina suoritettuna on lisäksi useampia viranomaisen "kontrollipisteitä" matkan varrella, eli lennetään useampi lentokoe ja tehdään useampi teoriakoe. Jos olen oikein käsittänyt, niin integroidulla kurssilla ajellaan oppilaskortilla aina sinne ensimmäiseen ja ainoaan viranomaisen lentokokeeseen asti joka on sillä monimoottorisella lentokoneella. Eli kavereitakaan ei pääse lennättämään ennen kuin koulu on käyty  ;D

 

 

Suomesta Salpauslento ja Ilmailuopisto kouluttavat moduulimuotoisesti (tosin integroitu kurssikin on heillä olemassa molemmilla?) ja Patria sitten integroitua, ellei viime aikoina ole asiat muuttuneet?  Kuten alussa sanoin, niin näillä kahdella ei loppupeleissä liene merkitystä työnhaun kannalta, ellei asiaa kysytä vain integroituja kursseja järjestävän firman pr-osastolta..  ::)

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Kiitos Sami hyvästä vastauksesta,

 

kirjoituksessani viittasin moduulimuotoisella koulutuksella juuri tuollaiseen "seuraavaksi IR, sitten CPL jne"-kaavalla, töiden ohessa esim. 2-2,5 vuodessa vuodessa suoritettavaan koulutukseen. Osa teorioista tulisi etänäopiskeluna ja lennot siinä sivussa, töiden ohessa virkavapaana / ulkomaanreissun yhteydessä suoritettuna (esim. joskus tässä koulutuskeskustelussa mukana ollut Tsekki / Slovakia on vaihtoehtona aika kiinnostava).

 

Itse mietin, katsovatko pahalla (ja heittävätkö hakemuksen roskikseen) jos hakee lentotöihin suoritettuaan kaikki vaadittavat kurssit esim. 3 vuoden aikajaksolla?

 

thx jälleen,

- Mikko

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Moi!

 

Sekä integroitu (eli siis vasta lopuksi teoria/lentokokeeseen) että modulaarinen koulutus on lentokouluissa kokopäiväistä hommaa. Jos haluat tehdä jotain muuta siinä ohessa, kannattaa ehkä harkita vaihtoehtoa jossa lennät PPL+NF ensin kerhossa ja lennät tarvittavat päälikkötunnit itsenäisesti. Sitten hoidat ATPL-teoriat (sis. IR/CPL) etäopiskeluna ja mittarilennot + MCCn sovit jonkun koulun kanssa. En tiedä tarkemmin miten tuollainen järjestetään, mutta se on kyllä käsittääkseni mahdollista. Varmasti molemmilla tavoilla tulee kelpo lentäjiä, mutta oppiihan sitä enemmän kuin mitä kirjoihin ja kansiin on painettu kun viettää parin vuoden ajat päivät pitkät lentokoululla.

 

blue skies,

-- Olli

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Olen funtsinut erilaisia koulutusvaihtoehtoja mahdollisia ilmailualan hommia silmällä pitäen ja ajattelin kysäistä onko kellään hajua, miten lentoyhtiöt suhtautuvat "modulaarisesti" kouluttautuneeseen pilottiin?

 

Itse olen samaa lukenut eräältä brittiläiseltä ilmailupalstalta. Olen käsittänyt, että jos suoritat integroidun kurssin vaikka Oxfordissa, Cabairissa tai Jerezissä (siis jossain tunnetussa brittikoulussa) ja valmistut ulos hyvillä arvosanoilla, koulu voi suositella sinua yhteistyökumppanilentoyhtiölle. Tällöin pääsisit priority-listalle haastatteluihin. Tämä taitaa olla ainoa tie esim. British Airwaysille jos et ole tyyppikelpuutettu ja 500h kokemusta tyypillä. Mutta, en usko kuitenkaan, että näitä lentoyhtiöitä on paljon, johon pääsee vain käymällä jonkin erityisen oppilaitoksen kurssin.

 

Mitä nyt noin näppituntumalta voisin sanoa, ettei sillä kovin suurta merkitystä ole, miten olet kelpuutuksesi hankkinut, lupakirjahan on sama. Jos aiot hankkia kelpuutukset yksitellen, niin kannattaa muistaa tutkia ulkomaiden tarjonta. Tasapuolisuuden nimissä täytyy sanoa, että kyllä se homma hyvin onnistuu täällä koti Suomessakin, ja sekä integroidussa ja modulaarisessa reitissä on omat hyvät ja huonot puolensa.

 

Disclaimer: Nämä mielipiteet ovat todella subjektiivisia ja yksipuoleisia  ;)

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Euroopassa monet koulut tarjoavat pelkkiä IR-lentokursseja ja pääsyvaatimuksena, että teoriat on hyväksytysti tehty ja tentitty jossakin JAA-valtiossa, joko pelkät IR-teoriat tai sitten ATPL-teoriat, joka sisältää myös mittariteoriat. CPL:stä sen verran, että ymmärtääkseni yleisesti JAA-valtioissa on ollut lupakirjojen osalta tapana, että homma hoidetaan kokonaan yhden viranomaisen alla eli ei vaikkapa Patrian ATPL-teorioita (sisältää CPL myös) ja sitten lennot maassa X vaan kokonaan esim. Suomessa. Korjatkaa toki jos puhun puutaheinää.

 

T

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Mutta, en usko kuitenkaan, että näitä lentoyhtiöitä on paljon, johon pääsee vain käymällä jonkin erityisen oppilaitoksen kurssin.

Finnair on yksi näistä  :P

Ei kuulema kelpaa Patrian tai Salpauslennon asiakkaat, ainoastaan Ilmailuopiston, näin olen tietoinen  >:(

Tämä siis suomalaisista kouluista

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Finnair on yksi näistä  :P

 

Kyllähän Finnair järjestää aina välistä ns. kokeneiden hakuja missä otetaan "ulkopuolisiakin". Ja ompahan tapauksia missä Porista valmistunut kaveri odottanut useamman vuoden tyyppikurssia ja ulkomailla omaan laskuun itsensä kouluttanut, samaan aikaan valmistunut on päässyt töihin Finnairille lähes samantien. Ja tokihan Finnair ottaa pääasiassa "omasta koulusta", kun tietää sieltä tulevan tuotteen valmiiksi. Ottaisin minäkin.

 

Ja Finnair on vain yksi lentoyhtiö maailmassa, ei se tee sen autuaammaksi kuin mikään muukaan. Ja lentokoneita, joita voi lentää työkseen on paljon muitakin, kuin sinivalkoiset karjavankkurit. Jos ainut vaihtoehto lentää työkseen on Suomessa, niin kehottaisin miettimään uudelleen kannattaako rahojaan moiseen sijoittaa.

 

T

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

CPL:stä sen verran, että ymmärtääkseni yleisesti JAA-valtioissa on ollut lupakirjojen osalta tapana, että homma hoidetaan kokonaan yhden viranomaisen alla eli ei vaikkapa Patrian ATPL-teorioita (sisältää CPL myös) ja sitten lennot maassa X vaan kokonaan esim. Suomessa. Korjatkaa toki jos puhun puutaheinää.

 

Itse tiedän ainakin yhden kaverin joka on varmuudella käynyt ATPL teoriat ulkoimailla ja lennot Suomessa. ATPL-teoriat on yksi itsenäinen kokonaisuus, jonka voi tehdä missä tahansa riippumatta mitä kelpuutuksia tulet jatkossa lentämään. Tämän logiikan mukaan sinun täytyisi käydä myös mittarilennot CPL-lentojen lisäksi samassa koulussa jossa olet ATPL-teoriat tehny.

 

Pelkän CPL-teorioiden käyminen toisessa maassa ja lentojen toisessa maassa voi olla mahdotonta, koska siinä pilkotaan yhtä kokonaisuutta osiksi. Esim. jos käyt ATPL-teoriat etäopiskeluna Brittiläisessä koulussa, täytyy kokeet mennä tekemään Britanniaan vaikka "opiskelupaikka" olisikin Suomessa.

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Itse tiedän ainakin yhden kaverin joka on varmuudella käynyt ATPL teoriat ulkoimailla ja lennot Suomessa. ATPL-teoriat on yksi itsenäinen kokonaisuus, jonka voi tehdä missä tahansa riippumatta mitä kelpuutuksia tulet jatkossa lentämään. Tämän logiikan mukaan sinun täytyisi käydä myös mittarilennot CPL-lentojen lisäksi samassa koulussa jossa olet ATPL-teoriat tehny.

 

Tätä asiaa setvittäessä on ensin syytä erottaa toisistaan lupakirjan ja kelpuutuksen määritelmät. CPL on lupakirja ja kelpuutuksia ovat mm. IR ja ME. JAR-määräysten mukaan lähtökohtana lupakirjojen osalta on se, että sekä teoriat että lennot suoritetaan saman viranomaisen valvonnassa. Määräykset antavat mahdollisuuden suorittaa koulutus eri maissa, mutta käytännössä tällä on haluttu antaa mahdollisuus jatkaa koulutusta, jos oman olosuhteet muuttuvat (muutto toiseen maahan tms. painava syys).

 

Lupakirjaan liitettävien kelpuutusten osalta tällaista hyväksyntämenettelyä ei ole, vaan on mahdollista suorittaa teoriat ja kokeet toisessa JAA-valtiossa ja lennot toisessa.

 

-Tero-

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

JAR-määräysten mukaan lähtökohtana lupakirjojen osalta on se, että sekä teoriat että lennot suoritetaan saman viranomaisen valvonnassa. Määräykset antavat mahdollisuuden suorittaa koulutus eri maissa, mutta käytännössä tällä on haluttu antaa mahdollisuus jatkaa koulutusta, jos oman olosuhteet muuttuvat (muutto toiseen maahan tms. painava syys).

 

Siis ilman pakottavia syitä ATPL-teoriat ja CPL lennot olisi suoritettava samassa maassa?

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Siis ilman pakottavia syitä ATPL-teoriat ja CPL lennot olisi suoritettava samassa maassa?

 

Tämä on nykyinen tulkinta määräyksistä.

 

-Tero-

 

edit: sen verran vielä tarkennuksena, että tässä tarkoitan ATPL-teorioilla pakettia, johon kuuluvat myös CPL-teoriat enkä pelkkää ATPL-osiota

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Itse en allekirjoittaisi edellistä. ATPL-teoriat voi käydä toisessa maassa kuin missä lentää CPL-lennot. Kunhan ne teoriat on suoritettu loppuun saakka siellä missä on aloitettu, voi todistuksen kanssa tulla vaikka Suomeen lentämään lennot. Et ole sidottu siihen maahan lentojen osalta, missä kurssi on suoritettu.

 

ATPL teorioiden suorittamisesta jää merkintä suoritusvaltion tietokantaan, josta esim. Suomen viranomaisen on mahdollista varmentaa jälkikäteen, että suoritus on todella tapahtunut. Lisäksi ulkomailla (esim. Ruotsi, Britannia...) kirjoitetaan lupakirjaan kelpuutusten jatkoksi, että ATPL-teoriat on suoritettu, näin ei jostain syystä tehdä Suomessa. CPL-teoriosta tätä mainintaa ei tehdä.

 

Ero CPL ja ATPL teoriossa on se, että CPL-teorioden jälkeen et saa mitään oikeuksia. Taas ATPL-teorioden jälkeen, kun tiimavaatimus täytyy, voit tarkkarin jälkeen anoa ATPL:ää.

 

ATPL-teoriat voidaan rinnastaan lupakirjaan tai kelpuutukseen. Tätä samaa ei voi CPL-teorioiden osalta sanoa.

 

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Kannattaa soittaa viranomaiselle ja kysyä asiaa, mutta mitä itse olen kuullut muutamista lähteistä niin tuo Teron tieto pitää kyllä valitettavasti paikkansa. Suomalaisen viranomaisen tulkinta muuttui asian suhteen ilmeisesti melko äskettäin.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Voi olla että tulkinnat muuttuu ja sille ei tietenkään voi mitään. Perustan tietoni vain tapauksiin jotka ovat tämän Suomessa tehneet.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Finnair on yksi näistä  :P

Ei kuulema kelpaa Patrian tai Salpauslennon asiakkaat, ainoastaan Ilmailuopiston, näin olen tietoinen  >:(

 

Tiedätpä aika huonosti sitten asioita. Keroppa miksi finnair sitten ottaa kaikkien koulujen oppilaat haastatteluihin, josseivät kuitenkaan kelpaa?

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Tiedätpä aika huonosti sitten asioita. Keroppa miksi finnair sitten ottaa kaikkien koulujen oppilaat haastatteluihin, josseivät kuitenkaan kelpaa?

Tämän tiedon luin jostain lehden artikkelista, missä ilmeisesti patrian liikennelntäjäopiskelija kirjoiti nimenomaisesta aiheesta eli finskin syrjinnästä muiden koulujen oppilaita kohtaan. Toki tilanne on voinut muuttua tämän jälkeen, mistä en ole tietoinen. En ole väittänytkään olevani asiasta varma

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Tämän tiedon luin jostain lehden artikkelista

 

Muistanpa itsekin tuon - tämä oli mielipidekirjoitus nimimerkiltä "lentäjäoppilas" tms, jommassakummassa iltapäivälehdessä. Tuosta ei ole kovinkaan pitkä aika, en nyt vain foorumista sitä onnistunut löytämään.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Tämän tiedon luin jostain lehden artikkelista, missä ilmeisesti patrian liikennelntäjäopiskelija kirjoiti nimenomaisesta aiheesta eli finskin syrjinnästä muiden koulujen oppilaita kohtaan. Toki tilanne on voinut muuttua tämän jälkeen, mistä en ole tietoinen. En ole väittänytkään olevani asiasta varma

 

Juu no, juuri aloitti eräs Patrian käynyt tuttava(hko) Finnairilla vissiin bussissa. Ei Finnair syrji varmaan ketään sen enempää, samat testit vaan pitää päästä läpi kuin kaikkien muidenkin. Siitä vaan paperit SIO hakuun vetämään vaikka oliskin jo valmis lentäjä. Kyllä sieltä on läpi menty sillainkin.

 

blue skies,

-- Olli

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Juu no, juuri aloitti eräs Patrian käynyt tuttava(hko) Finnairilla vissiin bussissa. Ei Finnair syrji varmaan ketään sen enempää, samat testit vaan pitää päästä läpi kuin kaikkien muidenkin. Siitä vaan paperit SIO hakuun vetämään vaikka oliskin jo valmis lentäjä. Kyllä sieltä on läpi menty sillainkin.

 

blue skies,

-- Olli

Asia kunnossa  :)

Se vissiin onkin sillä tavalla, että Finski ei itse osallistu muiden koulujen oppilasvalintoihin, kuten esim. AirFinland ja Aero, vaan sinne pitää itse hakea, mutta kuka haluaa ajaa kämäistä bussia, jos on mahdollisuus suoraan 757:ään. ;)

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Asia kunnossa  :)

Se vissiin onkin sillä tavalla, että Finski ei itse osallistu muiden koulujen oppilasvalintoihin, kuten esim. AirFinland ja Aero, vaan sinne pitää itse hakea, mutta kuka haluaa ajaa kämäistä bussia, jos on mahdollisuus suoraan 757:ään. ;)

 

Kaikki liikennelentämistä harjoittavat henkilöt, joiden ensimmäinen konetyyppi oli B757 sanoo HEP  ;D  ;D  ;D

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

kuka haluaa ajaa kämäistä bussia, jos on mahdollisuus suoraan 757:ään. ;)

MINÄ!!

 

Saisiko tälläisesta "kämäisestä bussista esimerkin"  ;)

 

Hieman epäilen, että kukaan suoraan koulun penkiltä hyppää 757 puikkoihin...  :o

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

kuka haluaa ajaa kämäistä bussia, jos on mahdollisuus suoraan 757:ään. ;)

MINÄ!!

 

Saisiko tälläisesta "kämäisestä bussista esimerkin"  ;)

 

Hieman epäilen, että kukaan suoraan koulun penkiltä hyppää 757 puikkoihin...  :o

 

Ilmailuopistolla on vastaava sopimus Air Finlandin kanssa kuin Finnairinkin kanssa eli koulusta voi suoraan hakea töihin kyseiseen yhtiöön ilman mitään testauksia välissä. Haastattelu saattaa kuitenkin olla. Eli teoriassa pitäisi ainakin olla mahdollisuus suoraan 757:aan koulusta. Ja sitä paitsi eihän Air Finlandilla näytä nykyisin olevan minkäänlaista tuntivaatimusta lentäjilleen, joten kaipa sinne voi hakea kuka tahansa vastavalmistunut.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Tämän tiedon luin jostain lehden artikkelista, missä ilmeisesti patrian liikennelntäjäopiskelija kirjoiti nimenomaisesta aiheesta eli finskin syrjinnästä muiden koulujen oppilaita kohtaan. Toki tilanne on voinut muuttua tämän jälkeen, mistä en ole tietoinen. En ole väittänytkään olevani asiasta varma

 

Eka tääl dissataan lehtien kirjoituksia ja seuraavaks pidetään totuutena... hmm... täysin loogista :) Eli ensin kantsii ottaa selvää asioista. Esim. Patrian oppilaita on ollut ihan finskin hakujen viimeisissä vaiheissa (ja sinne ei kutsuta, jossei oteta vakavasti) ja Salpauslennolta menee väki esim. Aerolle jossa käsittääkseni alkaa finskin virkaikä juosta heti laakista, eli kyllä molemmat koulut otetaan huomioon ja molemmista voi päästä minne tahansa. Jos joku vuodattaa lehdistössä siitä, ettei ole jonnekin päässyt, niin ei kannata yhden ihmisen kokemuksia ottaa yleisenä totuutena. Ja eihän lehdissä edes lentokoneiden kuvat ole aina oikein, niin miksi sitten tosiaan yhtäkkiä uskoa täysin mitä kirjoitetaan...?

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään