Tero Knuth

Lentoliikenteessä ennätykselliset 15 miljoonaa matkustajaa

4 viestiä aiheessa

Ilmailulaitos tiedottaa lentoliikenteen olleen ennätyssuurta 2005:

 

Lentomatkustajien määrä oli kuluneena vuonna historiallisen suuri: Ilmailulaitoksen lentoasemien kautta kulki vuonna 2005 ensimmäistä kertaa yhteensä yli 15 miljoonaa matkustajaa. Määrä on 4 % enemmän kuin vuonna 2004.

 

 

Vuonna 2005 rikottiin toinenkin miljoonaraja, sillä Helsinki-Vantaan lentoasemalla matkustajia oli ensimmäistä kertaa yli 11 miljoonaa. Myös Helsinki-Vantaalla matkustajamäärä kasvoi 4 % edellisvuodesta. Matkustajaluvut sisältävät lähtevät, saapuvat ja lentokonetta vaihtavat matkustajat.

 

Kansainvälinen matkustajamäärä kasvoi

 

Kulunut vuosi oli myönteisen kehityksen aikaa lentoliikenteen kannalta. Erityisesti kansainvälinen liikenne oli vilkasta: matkustajia oli 7 % enemmän kuin vuonna 2004.

 

Kotimaan liikenne oli edellisvuotta rauhallisempaa ja erityisesti alkuvuodesta matkustajamäärät vähenivät vuoteen 2004 nähden. Vuoden loppua kohden kotimaan liikenne kuitenkin piristyi. Lopulta kotimaan liikenteessä oli matkustajia vain 2 % edellisvuotta vähemmän.

 

Muillakin lentoasemilla ennätysvilkas vuosi

 

Matkustajamäärillä mitattuna vilkkaimmat lentoasemat Helsinki-Vantaan jälkeen olivat Oulu, Tampere-Pirkkala ja Rovaniemi.

 

Oulun lentoasemalla päästiin ensimmäistä kertaa yli 800 000 matkustajaan ja Tampere-Pirkkala hipoi ensimmäisen kerran lähes 600 000 matkustajan rajaa. Näiden lisäksi Kuopiossa ylittyi 300 000 matkustajan määrä ensi kertaa.

 

Tampere-Pirkkalan matkustajamäärä jatkoi kasvuaan ja matkustajia oli 20 % enemmän kuin edellisenä vuonna. Tampere-Pirkkalan jälkeen eniten kasvua oli Vaasan (+14 %), Kuopion (+6 %) ja Porin lentoasemilla (+5 %). Matkustajamäärä väheni eniten Savonlinnan (-32 %), Varkauden (-24 %) ja Maarianhaminan lentoasemilla (-19 %).

 

Rovaniemi ja Kittilä suosituimmat joululiikennekohteet

 

Pohjois-Suomessa joululiikenne rauhoittui hieman. Matkustajia oli joulukuussa 5 % vähemmän kuin vuoden 2004 joulukuussa.

 

Suosituimmilla joululiikenteen lentoasemilla, Rovaniemellä ja Kittilässä, kansainvälisen liikenteen matkustajia oli 16 % vähemmän kuin vuonna 2004. Rovaniemellä laskua oli 19 ja Kittilässä 13 %.

 

Toisaalta kansainvälisen liikenteen matkustajamäärä kasvoi Kuusamossa 63 prosentilla. Eniten joulumatkustajia Pohjois-Suomeen saapui perinteiseen tapaan Isosta Britanniasta. Heitä oli kuitenkin 20 % vähemmän kuin vuonna 2004.

 

Kiina, Japani ja Thaimaa vetivät eniten kaukomaihin matkustavia

 

Aasian suosio lisääntyi edelleen kansainvälisen liikenteen kaukokohteena. Sinne matkustajia oli yli 350 000, mikä on 15 % enemmän kuin vuonna 2004.

 

Aasian kohteista eniten matkustajia oli Kiinaan (+16 %) ja Thaimaahan (+13 %). Kaukokohteista suhteellisesti eniten suosiotaan kasvattivat Dominikaanisen tasavallan (+100 %), Brasilian (+ 73 %) ja Tunisian (+ 49 %) kohteet. Matkustajamäärät kasvoivat eniten Kiinaan, Japaniin ja Thaimaahan.

 

Euroopan kohteista suhteellisesti suurimmat nousijat olivat Romania (+ 115 %), Latvia (+65 %) ja Kroatia (+64 %). Reittiliikenne vei matkustajia eniten Ruotsiin (+4 %), Saksaan (+3 %) ja Tanskaan (+15 %). Tilausliikenteen matkustajia oli eniten Kanarian saarille (+4 %), Kreikkaan (-8 %) ja Bulgariaan (+ 41 %).

 

Helsinki-Vantaan rooli kauttakulkulentoasemana vankistui

 

Helsinki-Vantaan rooli Aasian ja Euroopan välisenä kauttakulkulentoasemana vahvistui edelleen. Aasian gateway-matkustajien määrä kasvoi vuonna 2005 peräti 22 prosentilla ja kokonaisuudessaankin gateway-matkustajien määrä kasvoi yhteensä 10 prosentilla. Gateway-matkustaja tarkoittaa kansainvälistä vaihtomatkustajaa, joka saapuu ulkomailta ja jatkaa matkaansa ulkomaille.

(http://ilmailulaitos.fi/fcaatiedote?id=61008)

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Vielä kun saisivat karsittua ne Helsinki-Vantaan "ruuhkat" nii entistä paremman kuvan ulkomaalaisille pääkentästämme antaisimme.

 

Iiro

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Vielä kun saisivat karsittua ne Helsinki-Vantaan "ruuhkat" nii entistä paremman kuvan ulkomaalaisille pääkentästämme antaisimme.

 

Mitkä ruuhkat?

 

EFHK toimii kokonaisuudessaan aivan moitteettomasti, jos sitä vähänkään uskaltaa verrata muihin samankokoisiin kenttiin. Samankokoisella tarkoitan tietenkin matkustajamäärältään samaa luokaa olevia kenttiä.

 

Jos viittaat siihen viime syksyiseen, kun uusia turvajärjestelmiä testattiin, niin sehän oli vain 1 päivä, tai itseasiassa aamu. Jos taas viittaat siihen kun Kanarian charter-kone on lähdössä, ja 250 turistia paukkaa paikalle hermostuneena kakrujensa kanssa, niin tottakai jonoa muodostuu...eikä EFHK voi sille mitään.

 

Itse olen ainakin äärimmäisen tyytyväinen EFHK:n toimintaan ainakin reittiliikenteen osalta. Lennän noin 5-7 kertaa vuodessa, reittilennoilla.

 

-tuomo

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

EFHK toimii kokonaisuudessaan aivan moitteettomasti, jos sitä vähänkään uskaltaa verrata muihin samankokoisiin kenttiin. Samankokoisella tarkoitan tietenkin matkustajamäärältään samaa luokaa olevia kenttiä.

Nii-in. Mutta jos katotaan muita saman luokan kenttiä muilta kuin matkustajamäärien osalta niin EFHK:n pitäis nykyisillä systeemeillä kyllä pystyä vetämään paljon enemmän koneita. Standeja ei niitäkään turhan paljoa ole..

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään