Guest zikaduu

Komponenttien vianetsintä

6 viestiä aiheessa

Terve

 

Ajattelin tässä ruveta testaamaan noita vuosi sitten ukkosen hajottaman koneen osia. Että mikä toimii ja mikä ei. Täällä kun näitä tietokoneneroja ja yleismies-Jantusia riittää, niin kysymys kuuluukin, että voinko saada uudesta koneesta jonkin osan kärähtämään tai muuten rikki, jos laitan siihen kiinni mahdollisesti rikkinäisiä komponentteja/asemia? Vanhan näytönohjaimen toiminta erityisesti kiinnostaisi. Entä jos laitan vanhan koneen mahdollisesti rikkinäiseen emolevyyn kiinni uuden kiintolevyn? Voiko rikkinäinen emolevy vioittaa muita komponentteja ja toisinpäin?

En vaan ole tähän mennessä niitä viitsinyt ruveta testailemaan kun en ole ollut varma, että kärähtääkö siinä sitten uudestakin koneesta osat..  ;D

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Voi. Sellainen ei ole kauhean yleistä, mutta mahdollista kyllä. Tavallisesti viallinen komponentti ei riko mitään, enkä itse ainakaan yhtään arastele vikoja etsiessä vaihtaa palikoita sen pelossa. Mutta kerran on tullut vastaan tapaus, missä kaikkien osien vaihtaminenkaan ei auttanut, ja silloin oli nimenomaan kyse siitä, että viallinen osa rikkoi toisen osan. Salaman lyömässä koneessa voi olla osia sulanut oikosulkuun, jolloin pieni riski on olemassa. Jos osalla on käyttöarvoa (jos on ehjä), niin kannattaa kokeilla, mutta ihan kokeilun ilosta ehkä ei.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Koneessa näyttöön tulee kyllä kuva, joten emolevy ja näytönohjain ovat ainakin osittain ehjiä.:D Kiintolevyn olen jo todennut vialliseksi uudessa koneessa, koska vanha kone muistaakseni ukonilman jälkeen valitteli jotain hard disk ongelmaa ja jumahti.

Verkkokorttia taitaa olla turha ruveta edes kokeilemaan, koska salama luultavasti tuli sen kautta, koska adsl-modeemikin oli kärähtänyt liittimen päästä. Jos kerran kärähdys on epätodennäköinen, taidan tässä joitakin osia testata. Riski on otettava - voihan niistä komponenteista saada vaikka rahaa... ;D

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Jaahas..

Asia selvisikin sitten sillä, että irrotin varmasti rikkinäiset kovalevyn ja verkkokortin vanhasta koneesta ja ajoin Knoppix-Linuxin CD:ltä.

Hyvin tuntui toimivan kone. Nettiinhän sillä ei tietysti päässyt, eikä mitään ohjelmaa saanut asennettua, mutta Knoppixin perusteella tuntuisi muut osat olevan ok. Bios ei tunnistanut IDE-piuhoissa olevan mitään kiinni, mutta asemat kyllä toimivat silti. Mistäs se mahtaisi johtua?  ???

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Siis kiintolevyasematko? Ovat kiinni emolevylle integroidussa mutta kuitenkin erillisessä RAID-ohjaimessa? Tai jos CD-asemia tarkoitat, niin vähän vanhemmat BIOSit eivät näyttäneet niiden tietoja. Toimivat ATAPIna, eikä mitään säädettävää ole.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

CD-asemia tarkoitan ja kone on vuosimallia 2001.

No, mutta mitäpäs siinä kun kerran toimii kuitenkin..

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään