Jan-Erik Andelin

Narrowbuddy: MD-80-foorumi täyttää 10 vuotta

2 viestiä aiheessa

MD-80 International Forum tiedottaa seuraavaa:

 

MD-80 International Forum täyttää 10 vuotta

 

Harvinainen kapean alan ilmailufoorumi täyttää 10 vuotta - MD-80 International Forum. Suomen Porvoossa päämajaa pitävä foorumi on toiminut verkossa vuodesta 1995. Tänään sen jäsenistöön kuuluu yhteensä 570 MD-80-ammattilaista och -innokasta 49 maassa.

 

Tämä "narrowbuddy"-foorumi lähti käyntiin yksinkertaisena webbisivuna, jossa koodattiin HTML:ää käsin. Ensimmäinen levitettävä tieto oli lista MD-80-operaattoreista ja yksinkertainen lista merkittävimmistä MD-80-onnettomuuksista maailmalla. 2000-luvun alussa liikenne kasvoi. Foorumi välitti lentäjänvirkoja maailmalla ja on kerran ollut osallisena 36 miljoonan dollarin lentokonekaupassa, jossa kolme MD-82-konetta - melkein - siirtyivät Taiwanista Italiaan.

 

Foorumilla on noin 400 kävijää päivässä, mutta suuren onnettomuuden sattuessa määrä saattaa nousta nelinkertaiseksi. Näin kävi mm. elokuussa 2005, jolloin 160 ihmistä sai surmansa kolombialaisen MD-82-koneen syöksyttyä maahan läntisessä Venezuelassa.

 

Foorumi on vuosien varrella muuttunut selvästi pro-suuntaan. Alkuun ilmailun harrastajat olivat enemmistönä, mutta tänään ammattilaisten osuus foorumissa on korkea. Noin 37 prosenttia jäsenistä ovat MD-80, MD-90 tai Boeing-717-tyyppeihin kelpuutettuja lentäjiä. Foorumin ydinkeskustelu käydään tänään selkeimmin konetyyppien lentomenetelmistä ja ohjaamojärjestelmistä. MD-80-tyypin simupelit tai konetyypillä matkustaminen ei ole koskaan herättänyt suurempaa mielenkiintoa foorumilla.

 

Maantieteellisesti jäsenistö hajoaa laajasti ympäri maailmaa. Suurin ryhmä on yhdysvaltailaisten muodostama viidesosa jäsenistöstä. Sen jälkeen suuruusjärjestyksessä kolme suurintä ryhmää ovat jäsenet Indonesiasta, Ruotsista ja Suomesta. Uusia jäseniä on tänä vuonna liittyynyt mm. Bulgariasta, Ruandasta ja Chilestä.

 

MD-80-foorumin pyörittää toimittaja Jan-Erik Andelin, 43, joka ei itse toimi ilmailualalla. Foorumin Boeing-717-osiosta vastaa sveitsiläinen sairaanhoitaja ja ilmailun harrastaja Lukas Vetter, 36, Zürichissä.

 

Vuonna 1995, kun foorumi sai alkunsa, MD-80 oli Suomen johtava matkustajakonetyyppi. Nyt viimeinen MD-80 jättää Suomen tulevana vuonna. Konetyyppi aloittaa kuitenkin liikennöimisen monessa uudessa maassa, eniten kolmannessa maailmassa. Tänä vuonna MD-80 on alkanut lentää mm. Albaniasta, Dominikaanisesta tasavallasta, Nigeriasta, Kongosta ja Kap Verde-saarilta käsin.

 

Ylivoimaisesti suurimmat MD-80-operaattorit ovat edelleen yhdysvaltalaiset American ja Delta, jolla yhteensä on yli 450 tämän tyypin konetta.

 

Foorumin löytää osoitteesta www.md80.net

 

 

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Olipas hyvin valaiseva historiikki! Kiitos tiedosta ja voimia seuraavalle 10-vuotiskaudelle  8)

 

T: DC-9-80 friikki

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään