Markku Mikkola

Huonoja uutisia turbulenssia pelkääville: Ilmakuopat ovat lisääntyneet 40 vuoden aikana ja pahempaa on luvassa

4 viestiä aiheessa

Ilmastonmuutos ahdistelee ilmailua tälläkin tavalla.

Lainaa

Tutkijoiden mukaan esimerkiksi Pohjois-Atlantin vilkkaimpien lentoreittien osalta vakavan turbulenssin vuotuinen kokonaiskesto on noussut 55 prosenttia vuodesta 1979 vuoteen 2020. Samassa ajassa kohtalaisen turbulenssin kokonaiskesto kasvoi 37 prosenttia. 

Tutkimuksen vetäjä Mark Prosser sanoo, että havainnot voidaan selittää suihkuvirtauksen muutoksilla. Lämpimämpi ilma ja korkeampi hiilidioksidipitoisuus lisäävät tuuliväännettä (engl. windshear), jossa tuulen suunta, nopeus tai molemmat muuttuvat kahden pisteen välillä.

Prosser ennustaa, että turbulenssi tulee pahenemaan edelleen ilmaston muuttuessa.

https://www.tekniikkatalous.fi/uutiset/huonoja-uutisia-turbulenssia-pelkaaville-ilmakuopat-ovat-lisaantyneet-40-vuoden-aikana-ja-pahempaa-on-luvassa-tasta-se-johtuu/340c54bb-2eee-4050-8858-a0342f37194f

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Maanpinnan läheisyydessä windshearilla ja niiden lisääntymisellä voi olla ilmailua hankaloittava vaikutus. Ylemmissä ilmakerroksissa vaikutukset ovat epämielyttävyyden luokkaa, joskus vähän pahempiakin jos ei olla vöissä. Valitettavasti näistä tullaan kyllä kuulemaan ajan oloon tiheämmin. :-[

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Tätäkään tutkimusta paremmin tuntematta heräsi mieleeni kuitenkin kysymys. Miten tutkimuksessa on huomioitu vuosikymmenten aikana nousseet keskimääräiset matkalentokorkeudet? 

4 henkilöä tykkäävät tästä

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään