Guest Grendel

Esitelmätilaisuus: Brewsterin tarina - mitä BW-372:lle tapahtui?

6 viestiä aiheessa

Virtuaalilentäjät ry järjestää esitelmätilaisuuden, jossa kerrotaan suomalaisen sodanaikaisen Brewster-hävittäjäkoneen kohtalosta ja koneen tiestä kauas Yhdysvaltoihin.

 

Esitelmä järjestetään 3.12.2005 ja 4.12.2005.

 

03.12.2005

klo 14.00 - Keski-Suomen Ilmailumuseo, Tikkakoskentie 125, Tikkakoski

Esitelmäpaikka vielä avoin.

 

04.12.2005

klo 13.00 - Suomen Ilmailumuseo, Tietotie 3, Vantaa

Esitelmä museon auditoriossa.

 

Kesällä 1998 löydettiin Venäjän Karjalasta toisen maailmansodan aikainen suomalaishävittäjä mallia Brewster B-239. Lauri Pekurin lentämä BW-372 ammuttiin alas ilmataistelussa 25.6.1942. Löytynyt kone oli ainoa tyyppiään maailmassa, ja asianmukaisilla luvilla varustautuneen suomalais-venäläis-yhdysvaltalaisen etsintäryhmän työn tulokset vaikuttivat ensi alkuun lupaavilta.

 

Koneen pelastusprojekti joutui kuitenkin ongelmiin.  Rahan haistaneet tahot lähettivät OMON-erityisjoukot etsijöiden perään. Koneen omistussuhteet sekoitettiin ja kone päätyi kaupattavaksi irlantilaiseen varastoon useiksi vuosiksi. Sieltä sen matka jatkui varastoon Mobilen kaupunkiin Alabamaan. Kahden vuoden jälkeen kone siirtyi Yhdysvaltain merivoimien museolle Pensacolaan.

 

Nyt ensimmäistä kertaa Suomessa kerrotaan läsnäolleiden, konetta etsineiden ja sen löytäneiden suulla, miten ja miksi konetta etsittiin, miten se löydettiin - ja mitä sen jälkeen tapahtui.

 

Esitelmöitsijöinä koneen löytänyt Vladimir Prytkov sekä Marja Lampi, molemmat BW-372:n etsinnöissä alusta lähtien mukana.

 

Lisätietoja esitelmästä, ohjelmasta, yhteystiedot:

http://www.virtualpilots.fi/feature/artikkelit/bw372-esitelma/

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Täydennyksenä kerrottakoon ettei esitelmätilaisuuksiin ole ennakkoilmoittautumista.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Tämän päivän 18.12. sanomalehti Pohjalaisessa kerrotaan Brewsterin "seikkailuista" venäjänmaalta ameriikkaan, värikuviakin ja kartta, jossa löytöpaikka on. No, nämähän ovat jo aika tuttuja juttuja, jos asiaa on seurannut alusta asti, mutta suurelle yleisölle varmaan aika uskomaton tarina. En tiedä, onko artikkelin kirjoittaja ollut kuuntelemassa tuota seminaaria (edit: haastattelu oli tehty Marja Lammen kotona Helsingissä, huom.) , mutta ihan hyvä tarina. Onhan netissä myös toki paljon tietoa tästä tapauksesta, ja sitä on täälläkin foorumilla moneen kertaan puitu.

 

Jukka

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Kenen kirjoittama juttu?

Voisiko tuosta saada skannausta?

[ attachment removed / expired ]

[ attachment removed / expired ]

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään