Jussi Hiltunen

TANKKAUSTOIMINTAA KOSKEVA RAJOITUS

3 viestiä aiheessa

Kuka on huomannut AIP:n muutoksen  22 APR 2021 jossa paikallisissa määräyksissä Finavian kentillä on seuraava maininta:

5. TANKKAUSTOIMINTAA KOSKEVA RAJOITUS

Polttoainekanistereiden tai vastaavien käyttö tankkaukseen on lentokenttäalueella kielletty, ellei lentoasema ole paikallisesti muunlaista menettelyä kirjallisesti julkaissut.

Onhan se vuosien saatossa huomattu että Finavia haluaisi päästä kaikista yleisilmailijoista eroon. Sama linja näyttää jatkuvan edelleen. Olisi hyvä muistaa, että bensasta saa nostovoimaa etenkin polttomoottorilentokoneisiin. Vajaan 50 vuoden kokemuksella en muista ainoatakaan tapausta jossa olisi jerystä tankkaamisesta syntynyt vaaratilanne tai ympäristökatastrofi. Samalla voisi laittaa kiellon ettei Finavian lentoasemilla saa kuseskella eikä tehdä isompiakaan tarpeita, yleisilmailijoilla kun ei nykyään ole liioin pääsyä wc tiloihin. Useat koneet käyttävät ihan laillisesti autobensaa joka taitaa olla aavistuksen ympäristöystävällisempääkin kuin "vähälyijyijyinen" 100 ll jossa taitaa olla lyijyä neljä kertaa enemmän kuin vanhassa 80/87:ssa jota käytettiin pienkoneissa vielä 70 luvulla. Ei tarvitse olla kummoinen ennustaja jos veikkaa mitä tästä seuraa. Kun porukka käy jossain tankkaamassa niin tankataan sitten korkkia myöten oli painoissa varaa tai ei tai lennetään viimeisillä tipoilla jonnekin missä voi tankata ja näin voisi olettaa ettei ne tipat aina riitä. Polttoaineen loppuminen oli takavuosina aika yleinen ongelma ja jäämme odottamaan miten nyt käy. Toivottavasti kaikki onnistuvat pakkolaskuissaan ilman henkilövahinkoja.

4 henkilöä tykkäävät tästä

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla
15/07/2021 at 22.08, Jussi Hiltunen kirjoitti:

Kuka on huomannut AIP:n muutoksen  22 APR 2021 jossa paikallisissa määräyksissä Finavian kentillä on seuraava maininta:

5. TANKKAUSTOIMINTAA KOSKEVA RAJOITUS

Polttoainekanistereiden tai vastaavien käyttö tankkaukseen on lentokenttäalueella kielletty, ellei lentoasema ole paikallisesti muunlaista menettelyä kirjallisesti julkaissut.

Onhan se vuosien saatossa huomattu että Finavia haluaisi päästä kaikista yleisilmailijoista eroon. Sama linja näyttää jatkuvan edelleen. Olisi hyvä muistaa, että bensasta saa nostovoimaa etenkin polttomoottorilentokoneisiin. Vajaan 50 vuoden kokemuksella en muista ainoatakaan tapausta jossa olisi jerystä tankkaamisesta syntynyt vaaratilanne tai ympäristökatastrofi.

Eikös tämä ollut notameillakin huomautettu, eli jos keväällä lensi niin tuskin on ohi päässyt menemään.

Sen verran on sanottava, että Finaviat Oyj tuskin on keksinyt nykyistä ympäristönsuojelulainsäädäntöä tai määritellyt pohjavesialueiden arvoa yhteiskunnalle. Koska osana ympäristölle vaarallista toimintaa on polttoaineiden käsittely (mitoittavaa liikennettä varten), niin silloin polttoaineiden kanssa läträäminen Finavian alueella tulee osaksi ympäristöluvan alaista toimintaa, jolloin on aika selvää, että ihan jo vastuukysymysten takia jotain tuollaista on julkaistava. Eli jos jotain niissä läträyksissä sattuu, niin Finavialla on puhtaat jauhot pussissa.

Asian laajempi arvioiminen vaatisi varmaan tiedon siitä, miten niitä kenttäkohtaisia menettelyohjeita on tai ei ole saatu aikaiseksi paikallisille toimijoille.

ps. kyllä suomalaisessa ilmailussa on kannutankkauksilla onnistuttu ainakin tulipalo saamaan aikaiseksi ja tiedänpä myös vaurioituneen jerryn vuotaneen n. 20 litraa maahan eräällä lentoasemalla - ei ollut merkittävää pohjavesialuetta niin ei ilmeisesti ihan niin kriittinen ollut kokonaisuutena. Kyllähän esimerkiksi tuota dieseliä valuu maahan jatkuvasti vähän siellä sun täällä kun alan miehet porailee kuorma-autojen tankkeihin reikiä polttoaineen varastamistarkoituksessa ja loppu menee maahan, mutta siitä ei vastaa Finavia :-)

Muokattu: , käyttäjä: Tatu Koiranen

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään