Tatu Koiranen

Immolan hyppylentoturmasta Traficomin tutkinta

1 viesti aiheessa

Taustaa:

Hyppylentokone OH-CSU (Cessna 206) putosi lentoonlähdön jälkeen Immolassa 8.8.2020 ja asiasta käytiin silloin keskustelua parin sivun verran Pienkoneonnettomuuksia -viestiketjussa.

Sittemmin OTKES selvitteli asiaa ja päätyi mitä ilmeisemmin ilmailualaa tuntemattoman johtaja Veli-Pekka Nurmen päätöksellä tekemään tapahtuneesta vain alustavan tutkinnan - eihän kukaan edes kuollut niin mitä sitä selvää asiaa tarkemmin tutkimaan. Syystä tai toisesta tämä alustava tutkinta L2020-E3 ei kuitenkaan löydy otkesin tutkintaselostusten joukosta lainkaan vuodelta 2020 (voi toki olla käytäntökin, että vain varsinaiset tutkinnat on koottu tuonne). Onnettomuuden välitön syy oli liian pienellä nopeudella suoritettu lentoonlähtö ja sitä seurannut hallinnan menetys. Otkes ei antanut asiassa turvallisuussuosituksia, mutta parannusehdotuksena mainittiin mm, että uusien lentäjien koulutuksessa on syytä huomioida säätilan ja kuormauksen vaikutus lentokoneen suorituskykyyn. Varmasti totta, mutta olisiko ollut syytä huomata, että hyppytoimintaan ei juuri kouluteta.

Uutinen:

Traficom ei ilmeisesti ollut täysin tyytyväinen OTKESin työpanokseen asiassa ja koska OTKES ei tehnyt asiasta varsinaista tutkintaa, Traficom käynnisti oman lentoturvallisuustutkinnan ilmailulain 120 §:n nojalla. Tutkinta ja siihen liittyvä uutinen on julkaistu tänään 9.6.2021: https://www.traficom.fi/fi/ajankohtaista/immolan-lento-onnettomuuden-turvallisuustutkinta-julkaistu-suosituksia

Lentoturvallisuustutkinnassa tehtiin 12 johtopäätöstä ja annettiin 7 turvallisuussuositusta. Suositukset ovat sellaisia, joilla on arvoa käytännön toiminnan kehittämiseen ja näyttää siltä, että tapahtuma saattaa toimia jonkinlaisena pelinavauksena myös EASA:n (ja komission) suuntaan. Traficomin mukaan turvallisuustutkinnan yhteydessä selvisi [nyt] viimeistään, että EU:n laskuvarjohyppytoiminnan lentäjävaatimukset (joita ei sanan varsinaisessa merkityksessä voida arvioida olevan olemassa) eivät takaa riittävää hyppylennon turvallisuustasoa. Traficom näki myös ongelmana sen, että Part-NCO:n alaisessa erityislentotoiminnassa (NCO.SPEC) kaikki vastuu kohdistuu yksittäiseen lentäjään, eikä varsinaiseen hyppylentotoiminnan järjestäjään. Tätä aihetta ja ongelmaa tuotu esiin muistaakseni vuosina 2015-2016 jo joidenkin toiminjoiden puolelta "hyppylentoskenestä", mutta EU-lainsäädäntöä se ei ole toki muuttanut, eivätkä toiminnanharjoittajat muutenkaan ole edes Suomen sisällä olleet silloinkaan yhtä mieltä siitä, olisiko operaattorin vastuu hyvä vai huono asia.

Itse lopetin aktiivisen hyppylentämisen 2017 enkä kouluttanut toimintaan tietopuolisen osan jälkeen muita, kun paikallisen kerhon hyppääjät yllättäen päättivät, että 30 minuuttia on riittävä lentokoulutusaika ja enempää ei saa käyttää. Koska en ammattitaidottomuuttani kyennyt silloin enkä kykene edelleenkään antamaan mielestäni riittävää koulutusta "pystymetsästä tulevalle" lentäjälle laskuvarjohyppääjien määräämässä aikarajassa, katsoin paremmaksi ottaa etäisyyttä toimintaan, ennen kun siinä tulee ruumiita joihin olisin jollain tavalla välillisesti osallinen. Onneksi kerho löysi sitten toisen lennonopettajan, joka ei tosin ikinä ollut koneella lentänyt kun ensimmäiselle koululennolle piti lähteä. Hyvä, etteivät polttaneet koko konetta, kun lentokoulutus aloitettiin reippaasti pumppaamalla moottoritilaan bensat. Olisi ehkä kannattanut lukea koneen manuaali?

Mitä nyt sivusta olen seurannut, niin asiallisella koulutuksella saattaisi varsinaisen hyppylentotoiminnan operointikuluissa säästää aika nopeasti sen bensan ja koneen kulumisen, joka kunnolliseen koulutukseen menisi. Ehkä turvallisuuskin paranisi, jos lentäjät edes ymmärtäisivät olennaisimmat riskit ja osaisivat toimia myös silloin, kun kaikki ei mene syystä tai toisesta ihan putkeen. Juuri pari viikkoa sitten kuulin, että sama 30 minuutin linjaus on edelleen voimassa. Oli mukava kuulla, etten ole enää ainut opettaja, joka on niin epäpätevä, ettei saa siinä ajassa kaikkea olennaista koulutettua.

EDIT: selvyyden vuoksi vielä lisäys, jos joku epäilee, että minulla olisi ollut oma lehmä ojassa lentää pidempään: olin luvannut vetää koulutuksen ilmaiseksi, eli kunnollinen koulutus olisi ollut pois omasta vapaa-ajastani. Lennän vuodessa satoja tunteja mäntämoottorikoneilla koululentoja, eikä sen määrän kasvattamiseen ole mitään henkilökohtaista tarvetta vapaa-ajalla.

Muokattu: , käyttäjä: Tatu Koiranen
6 henkilöä tykkäävät tästä

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään