Heimo Paakkinen

Kuvaaminen kännykällä

9 viestiä aiheessa

Mistähän johtuu kuvan vääristyminen kuvattaessa kännykällä koneen (RF5) tuuletusluukusta. Ikäänkuin ilmavirta saisi kuvan aaltoilemaan näytössä, vaikka eihän sen luulisi optiikkaan vaikuttavan. Tavallisella digikameralla samaa ilmiötä en ole havainnut. Selittäkää viisaammat mistä on kysymys.

kuva.png

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Veikkaan että kameran suljin "skannaa" kuvan suoraviivaisesti reunasta toiseen, oli se sitten pystyyn tai vaakaan.

Jos ilmavirta tärisyttää kameraa, kuva liikkuu vähän samoin kuin jos joskus on hassuja pilalle menneitä panoraamakuvia missä joku eläin tai ihminen on liikkunut kameran mukaan.

30 Animal Panorama Fails That Are So Bad They're Good | Bored Panda

(kuva googlesta)

Tuossa kuvassasi ei tietenkään ole mitään kohdetta kuvassa, mutta kamera on liikkunut maisemaan nähden, jolloin siitä tulee aaltoileva. 

Eri kameroissa on erilaisia suljinratkaisuja. Siksi toisilla esim. pyörivistä potkureista tulee kummallisia kaaria ja toisilla taas ne näyttävät normaalimmilta, riippuen kameran suljinajan nopeudesta ja siitä ottaako kamera koko kuvan kerralla vai "skannaten".

 

Muokattu: , käyttäjä: Tuomas Kuosmanen

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Voi olla että aaltoilu tulee siitä, että suljin skannaa, mutta miten osassa kuvaa on terävämpiä strippejä ja niiden välissä ihan sumeaa. Ihan kuin tarkennus olisi vaihdellut siinä välillä? Tätä ilmiötä en ole huomannut kuin lentsikasta kuvatessa  ja siinä tilanteessa, että kännykkää työntää tuuletusluukusta ulos.

Muokattu: , käyttäjä: Heimo Paakkinen

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Kysymys on kai siitä, että CMOS-kennolta tieto luetaan riveittän, jolloin kamera on ehtinyt siirtyä ennen kuin seuraava rivi luetaan. Valotusaika vaikuttaa asiaan, lyhyellä valotusajalla kamera ei ehdi siirtyä. Englanniksi ilmiö on "rolling shutter" tai "jelly effect".

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Tuon Sepon kuvaaman efektin lisäksi nämä nykykännyjen hieanot kamerat harvemmin ottavat vain yhden kuvan. Aika yleinen meininki on, että kamera kuvaa pienen sarjan kuvia, joista se sitten koostaa omasta mielestään erinomaisen otoksen.

Kännystä ehkä löytyy asetus jolla tuon saa pois, esim. HDR -moodi saattaa teettää tuollaista.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Tuo video näyttää ihan samanlaista aaltoliikettä kuin ilmakuvia ottaessani vain sillä erolla, että kuvaan jää vuorotellen tarkkoja ja epätarkkoja raitoja.

Täytyypä tutustua Samsungin sielunelämään, jos löytäisin tuon HDR tms moodin asetuksista.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Tavallisessa digikamerassa on yleensä mekaaninen suljin, jolloin koko kenno valotetaan kerralla ja pikselit voi lukea "pimeydessä". Ilman mekaanista suljinta pikselille tulee jatkuvasti valoa, kunnes se on luettu.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Joo, ei RF5:stä saa otettua kunnon kuvia, teidän kannattaa myydä se kone minulle.

Mut oikeesti: Kuten yllä jo kävikin selväksi, HDR-tekniikka ottaa sarjan kuvia eri valotusasetuksilla ja yhdistää ne yhdeksi kuvaksi. Jotta lopputulos olisi onnistunut, kuvien välillä ei pitäisi olla pienintäkään liikettä. Kameroiden HDR-ohjelmissa voidaan säätää kuvia niin, että ne ovat lähes samanlaiset keskenään (valotusta lukuunottamatta), mutta liikkeet niiden välillä eivät silloinkaan saa olla liian suuria. Siksi on tärkeää käyttää kamerajalustaa HDR-kuvauksessa. (Tämä oli lainaus Digikamera-lehden nettijutusta.)

Kokeile (vielä) maan päällä ollessasi vaikka vähän liikuttaa sitä laitetta kuvatessasi, niin todennäköisesti tuota haamujälkeä syntyy. Jos (ainakin) yhdellä kädellä työnnät puhelimen ulos RF5:n tuuletusluukusta, ei se siinä ilmavirrassa ole kovinkaan steady.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään