Jukka Raunio

Hanssin Jukan yksimoottoritapaus

3 viestiä aiheessa

Löytyyköhän tähän tarkempaa? Matti Salosen koosteista tai hallussani olevista kirjoista en löytänyt. Aarne Lakomaa muisteli ÖFS meddelande -julkaisussa 1/1974 olleensa mukana DC-2 Hanssin Jukan Svetshov M-62 -moottoreiden ensiasennuksen jälkeisellä kymmenen tunnin kestävyyskoelennolla, kun NACA-rengas löystyi asennusvirheen takia ja tapasi potkuriin. Moottori sammutettiin, mutta kaksiasentoinen (ja kaksilapainen) potkuri pyöri tuulimyllynä ja jatkoi tapaamista potkuriin. Jännittävän puolituntisen jälkeen laskivat "lähimmälle" kentälle, jonne juuri aiemmin oli kaputeerannut Hurricane moottorin sammuttua startissa. Sopivaa HC-tapaustakaan en löytänyt. Tämä sattui kaiketi tammikuun 1942 ja kevään 1943 välisenä aikana, jolloin Lakomaa oli työpajan puolella ennen siirtymistään suunnitteluosastolle . Oheinen kuva oli artikkelin yhteydessä.

img455 (6).jpg

Muokattu: , käyttäjä: Jukka Raunio
1 henkilö tykkää tästä

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Hanssin Jukan amerikkalaisten moottorien vaihto venäläisiin tapahtui 2VL:lla Kuoreveden Hallissa syys-marraskuussa 1942. Tehtiinkö Aarne Lakomaan kertoma lasku "lähimmälle kentälle" juurikin Tampereen Härmälään 1VL:n kotikentälle ja sieltä jään kantaessa siirryttiin läheiselle Pyhäjärven jäälle jonne asiakirjatkin viittaavat. Harmi kun ei ole kaikkia Hanssin Jukan lentotietoja, niitä vain on kerääntynyt pätkinä eri lähteistä.

Mitä tulee Lakomaan mainitsemaan Hurricanen keskeytyneeseen lentoon moottorin sammumisen takia, ei semmoisesta ole kirjoitettu HC-454:n, -456:n ja -460:n lentopäiväkirjoissa. Edellämainittujen koneiden lisäksi ainoa tuolloin vielä käytössä olleista oli HC-452, mutta siitä ei ole lentopäiväkirjan tietoja hallussani. Olisiko se sitten ollut tämä kone, sillä sotasaaliina saatu Hurricane HC-465 ei ollut vielä valmis lentoihin.

Tässä asiakirjoja liitteeksi. Yhdessä viitataan NACA-renkaan korjaukseen.

kuva1.JPG

kuva1a.JPG

kuva2.JPG

kuva2a.JPG

kuva2b.jpg

kuva3.JPG

kuva5.JPG

kuva6.jpg

2 henkilöä tykkäävät tästä

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla
13 tuntia sitten, Raimo Heikkinen kirjoitti:

Hanssin Jukan amerikkalaisten moottorien vaihto venäläisiin tapahtui 2VL:lla Kuoreveden Hallissa syys-marraskuussa 1942.....                                                                   .............Harmi kun ei ole kaikkia Hanssin Jukan lentotietoja, niitä vain on kerääntynyt pätkinä eri lähteistä.

 

 

 

 

kuva2a.JPG

 

 

 

 

Lentomestari Eino Juurikas on näköjään lentänyt tuon koelennon Hanssin Jukalla. Ohessa kuva toisestakin lennosta marraskuussa  1942.

DO-1 HANSSIN JUKKA.jpg

1 henkilö tykkää tästä

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään