Tommi Pettinen

Lentokoneen kierrättäminen

5 viestiä aiheessa

Nyt kun on ollut ensimmäinen Finnairin A319 pilkkomis toimenpiteen alla, ensimmäistä kertaa Suomessa, ja kun samalla katse osui maalaamattoman A380 koneen videoon, tuli mieleen seuraava kysymys. Kokoalumiinisesta koneesta käsittääkseni tienaa vielä rahaa kun sen kierrättää. Miten on laita nykyaikaisten komposiittikoneiden kanssa? Saako rahaa materiaaleista vai joutuuko peräti maksamaan jätteen hävittämisestä?

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Komposiittien kierrätykseen ei tällä hetkellä taida olla kaupallista tekniikkaa. Epoksikomposiitteja ei voi edes viedä kaatopaikalle tai polttaa jätteenpolttolaitoksessa, sillä niistä vapautuu myrkyllisiä kaasuja. Ainoa kaupallinen tapa on polttaa sementtiuunissa, jolloin lämpötila on riittävän korkea ja polttoaika tarpeeksi pitkä.

Oheisessa dokumentissa esitetty väite, että Saksassa tulisi 30 000 tuuliturbiinin siipeä kierrätettäväksi vuosittain, ei ilmeisesti pidä paikkaansa, sillä se on sama kuin tuuliturbiinien kokonaismäärä Saksassa. https://areena.yle.fi/1-50482461?seek=2787

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Voisiko kyse olla tuuliturbiinien siipien kanssa siten, että 30000 siipeä pitää saada yhtä monesta turbiinista hukattua vuodessa?

Eli yksi siipi per turbiini menee hylkyyn joka vuosi, saattaisi jo kuullostaa uskottavammalta kun niitä taitaa pääsääntöisesti olla kolme siipeä per turbiini.

Mut joo, komposiittien kierrätys on ainakin toistaiseksi ihan täysin ongelmajäteongelma, jolle ei ainakaan vielä ole näppärää keinoa kierrättää tavalla tai toisellakaan.

Muokattu: , käyttäjä: Miika Kylmälä

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Aikoinaan tullimyllyn käyttöikä piti olla 30 vuotta.  Tuo WindEuropen luku on hyvin liki tuota 30 v ikää vastaava.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään