Petri Lehtovirta

ETIAS EU:n matkustustieto ja -lupajärjestelmä

1 viesti aiheessa

 

3/10/2019 at 10.24, Petri Lehtovirta kirjoitti:

Vuodesta 2021 alkaen vastavuoroisesti myös Yhdysvaltojen kansalaiset tulevat tarvitsemaan Yhdysvaltojen ESTA:aa vastaavan eurooppalaisen ETIAS - sähköisen matkustusluvan tullessaan Shengen -alueelle. ETIAS haetaan verkossa ennen matkaa ja se kattaa Schengen-alueen eli 23 EU:n jäsenmaata sekä Islannin, Liechtensteinin ja Norjan.

ETIAS on voimassa kolme vuotta rajoituksetta Schengen-alueelle.
https://etias.com/

EU:n ja Schengen-alueen ulkopuolelta tulevan matkustajan on ensi vuoden keväästä alkaen haettava ennakkoon matkustuslupaa, mikäli hän ei tarvitse viisumia. Tuolloin käyttöönotettava Etias-matkustuslupa on samankaltainen kuin Yhdysvaltoihin matkustettaessa ennakkoon haettava Esta-lupa.

Lento- ja laivayhtiöt tarkistavat luvan suoraan EU:n järjestelmistä viimeistään siinä vaiheessa, kun matkustaja tekee lähtöselvityksen. Ilman lupaa matkustajaa ei saa tuoda EU:n alueelle.

Samalla otetaan käyttöön biometrinen tunnistautuminen, jolloin rajatarkastuksen yhteydessä kasvontunnistusohjelmisto lukee kasvojen piirteitä, ja sormenjälkiä verrataan tietojärjestelmässä oleviin tietoihin. Se on luotettavampi keino varmistua matkustajan henkilöllisyydestä kuin esimerkiksi passi.

– Jatkossa me tulemme luottamaan enemmän meidän itse keräämäämme tietoon, eikä niinkään kolmannen maan, esimerkiksi Yhdysvaltojen tai jonkun Afrikan valtion myöntämään passiin.

Yksi uusista käyttöönotettavista EU:n järjestelmistä on rajanylitystietojärjestelmä EES, Entry-Exit System, johon tallennetaan ulkorajan ylittävien kolmansien maiden kansalaisten tiedot.

– Järjestelmä luo listan henkilöistä, jotka ovat täällä yliajalla.

Komissio päättää keväällä milloin Ees- ja Etias-järjestelmät otetaan käyttöön. Suomen osallistuminen järjestelmien käyttöön vaatii lisäksi eduskunnan päätöstä. Hallituksen esitys asiasta on tarkoitus antaa toukokuussa.

https://yle.fi/uutiset/3-11755903

https://www.consilium.europa.eu/fi/press/press-releases/2018/09/05/european-travel-information-and-authorisation-system-etias-council-adopts-regulation/   (2018)

https://etias.com/

--edit--
Luettelo kolmansista maista, joiden kansalaisia viisumipakko ei koske näiden ylittäessä EU-jäsenvalition ulkorajan, max 90 päivää:

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/FI/TXT/HTML/?uri=CELEX:32018R1806&from=EN#d1e32-54-1

 

Muokattu: , käyttäjä: Petri Lehtovirta

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään