Jukka Raunio

Fiat G.50 solasiipi

4 viestiä aiheessa

Kärkisakkauksen eliminoimiseksi Valtion Lentokonetehdas konstruoi vuonna 1942 Fiatiin solasiiven. Se käskettiin laittaa koneeseen FA-2, joka valmistui korjauksesta tammikuussa 1943. Kone vaurioitui rullauksessa 26. tammikuuta 1943. Koelennolle lähtöä tekevältä lentomestari Juurikkaalta petti teline Kuorevedellä. Solasiivet laitettiin kesäkuussa 1943 koneyksilöön FA-16. Siitäkin petti teline alta 5. heinäkuuta, ja edessä oli remontti. Koelennolle päästiin vasta 24. syyskuuta 1943, jolloin oltiin jo sitä mieltä, että FA ei enää kuulu ”eläviin konetyyppeihin. Kirjelmien joukosta ei ole kuitenkaan löytynyt Juurikkaan kuvausta solasiiven ominaisuuksista eikä kuvaa tai piirustusta. Liekö olemassa?

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Tarkistin. Löytyy seuraavat:

- 23.01.42. LLv.26:n kirje IlmavE:lle. Koskee: FA-koneeseen rakennettavia solasiivekerakoja. (Samaa asiaa koskee kaikki alla luetellut kirjeet/kirjelmät).

- 03.02.42. IlmavE kirje Sotavarustusosastolle (Sotavar.os.).

- 11.02.42. Sotavar.os. > Valtion Lentokonetehdas, Tampere (VL). VL puhuu siiven kärkisolista.

- 03.03.42. VL > Sotavar.os.

- 09.03.42. Sotavar.os. > VL.

- 19.03.42. VL > Sotavar.os.

- 27.03.42. Sotavar.os. > VL ja Lentovarikko 1 (LeV1).

- Lisäksi on FA-2 ja FA-16 lentokonepäiväkirjojen sivut, mutta niissä ei ole mitään solasiivekkeisiin liittyvää. Lisäksi näiden koneiden asiakirjoissa on ainoastaan Juurikkaan selostukset laskutelinevauriosta rullauksessa, eikä löydy ainoatakaan paperia itse solasiivekkeistä.

On vaan todettava, ettei Juurikkaan selostusta ja VL:n piirustuksia solasiivekkeistä/kärkisolista löydy omista tiedoistani.

Jukka, jos näitä em. papereita haluat laitan ne/niitä sähköpostilla tulemaan.

t. Raimo

3 henkilöä tykkäävät tästä

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Sen verran vielä, että "tunnonmukainen ohjattavaisuusominaisuuksien arvostelu" on kyllä tehty VL:n Ilmavoimien esikuntaan 22.11.1943 lähettämän kirjeen liitteeksi, mutta sitä ei samassa mapissa ollut.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään