Guest ohjvg

Olgasta...

8 viestiä aiheessa

Tutkiessani MD11 tilaus-/toimitusraportteja Boeingin sivuilla, havaitsin pari kohtaa, jotka herättivät ihmetystä:

 

1. OH-LGA onkin toimitettu Pratt & Whitneyn moottoreilla

 

2. Kone on kuitenkin tilattu samana päivänä, kuin General Electric moottorinen OH-LGB, 1 maaliskuuta 1987.

 

Olga on selvästikin luovutettu kyseisillä moottoreilla. Tarkistus vanhoihin 90-luvun kuviin Olgasta osoitti, että ainakin 2000 luvun alulle tultaessa moottorit ovat olleet P&W:n. Asiasta on helppo varmistua, koska ennen nykyistä yhtiön väritystä, moottoreissa on selvästi P&W:n tarra.

 

Ihmetystä herätti se, että esim. kympit olivat GE koneita, ja kaasuturbiinien reviisioita nähneenä/varaosien kalleutta ihmetellessäni on hieman outoa, että pienessä md11 laivastossa olisi kahden eri valmistajan moottoreita tuplaamassa varaosavarastoa.

 

Ensin mieleeni tuli mahdollisuus, että jos GE:n sertifioiminen olisi ollut vaarassa viivästyä, jolloin mahdollisen kiireellisen tarpeen vuoksi olisi pelattu varman päälle valiten P&W tai jotain vastaavaa, mutta tämä ei oikein tuntunut vaihtoehdolta, koska ensimmäinen MD11 GE-moottoreilla luovutettiin muutama päivä Olgaa myöhemmin 21 joulukuuta 1990.

 

Ja miksi OH-LGB luovutettiin vasta tasan vuoden myöhemmin 7. joulukuuta 1991? Kone oli kuitenkin tilattu samaan aikaan, eli oliko toive ihan Finskin taholta???

 

Nykyisen sinisen värityksen aikana en ollut huomaavinani enää P&W:n tarraa. Onko moottorit kenties 2000-luvulla vaihdettu GE:n versioihin?

 

Hassu juttu muistuu vuoden parin takaa mieleeni, jolloin ystäväni MD11 puikoista totesi, että jostain kumman syystä Olga on vain vaikuttanut työkaluna olevan paljon parempi yksilö kaikin puolin verrattuna muihin sisariinsa, vaikkakin aina sanotaan, että alkupään tuoetteissa on lastentaudit riesana. -Tai ehkä vain McDonnnell Douglas teki alkupään koneet suuremmalla huolella...

 

Linkki Boeingin sivulle tässä:

 

http://active.boeing.com/commercial/...=View+Report

 

--

edit/Janne: Pitkää linkkiä lyhennetty

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

öööhhh.. itselläni on kyllä vahva muistikuva, että Olgassakin oli alunperin GE:t  ???

Se on ainakin varmaa, että n.1994 kun Olgaa raskahuollettiin ensimmäisen kerran oli siinä kiinni GE:t...

Juha.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Tarkistus vanhoihin 90-luvun kuviin Olgasta osoitti, että ainakin 2000 luvun alulle tultaessa moottorit ovat olleet P&W:n. Asiasta on helppo varmistua, koska ennen nykyistä yhtiön väritystä, moottoreissa on selvästi P&W:n tarra.

 

Mistähän tuollaisia kuvia löytyy?

 

Selailin juuri Siivet-lehden numeroon 1/1991 aikanaan kirjoittamani artikkelin Olgasta, ja kyllä siinä kerrottiin ainoastaan General Electricin moottoreista. Eikä ymmärtääkseni moottorivalmistajan vaihto käytössä olevaan koneyksilöön ole ihan mikään pikkujuttu, eli käytännössä sellaista ei tietääkseni tehdä.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Ja itse itseäni täydentäen. Modern Civil Aircraft sarjan osassa 12 "McDonnell Douglas MD-11", on sivulla  49 suora sivukuva Olgasta koelentojen aikana. Kyllä nuo myllyt kovasti GE:n tekemiltä näyttää...

Päinvastaisista lähteistä olisin minäkin kiinnostunut...

Juha.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

OK, tsekkasin airliners.net:in kuvagalleriaa, tarra moottorin kyljessä on GE:n. Tulkitsin kaukaa otetun kuvan merkin väärin... Mutta tämä ei poista sitä seikkaa, että luovutustietojen mukaan koneessa pitäisi olla P&W:n moottoreilla.

 

Lyhennetty linkki

 

Kyseessä siis painovirhepaholainen... Outoa, että kukaan ei ole siitä huomauttanut palautteen kautta Boeingille jotta tieto olisi korjaantunut. Aika moka, kun kone on kuitenkin ensimmäinen luovutettu ja joku huolimaton lentokonehistoriikin kirjoittaja ottaa mahdollisesti virheellisen tiedon julkaisuunsa Boeingin sivuilta luottaen lähteeseen...

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään