Esa Sairio

Suomeen photoscenery - aika on kypsä!

35 viestiä aiheessa

Joskus 2000-luvun alkupuolella tehdessäni Finnterrainia ja aloittaessani paikallisten photosceneryiden teon Suomeen, taisin ehdottaa tällä palstalla tai Finnterrainin tekijöiden palstalla koko Suomen kattavaa photosceneryä.

Tuolloin ehdotus ei saanut vastakaikua, eikä noin laajan maiseman tekeminen olisi ollut tekniikan kehittymättömyyden takia mahdollistakaan.

 

Nyt ajat ovat muuttuneet ja uudet tuulet puhaltavat simuharrastuksessa. Omalta osalta olen siirtynyt vihdoin FSX:ään jota moni täällä on ehdottanutkin. Syy on se, että FSX pyörii nyt koneellani hyvin, kunhan jätän hienot erilliskentät kuten FISDIN EFHK:n asentamatta. Sen sijaan maisemalisäosia photosceneryineen ja muine realismia parantavine lisäosineen saa olla paljonkin, ilman että framet putoavat alle 40 tai 50 tason ja ilman että lennosta tulee nykivää. Säilytän silti FS 2004:n kakkossimuna.

 

Toinen syy FSX:ään on valtava ja kasvava lisäosavalikoima. Parhaita ovat FreeMeshX, jolla saan lähes koko maailmaan 36 metrin meshin. Eurooppaa parantaa kaupallinen FSGenesiksen 19 metrin mesh ja Suomea Tatu Kantomaan loistava Finland Base, joka tuottaa 10 metrin meshin ja joillekin alueille jopa 2 metrin meshin. Myös Norja vuorineen on näyttävä, kun käytän ilmaisia Norjan lisäosia, mm. 10 metrin Norway MeshX 0.75 ja muut Norjan uudet lisäosat. Landcalssina on Europe LCLandclass muualla kuin Pohjoismaissa.

 

Uusin asia on koko Euroopan kattava photoscenery, josta olen ladannut Alppiseudun ja koko Italian:

 

http://italyphotoreal.weebly.com/download.html

 

Ylläolevasta sivustosta asentamieni photosceneryjen tarkkuus on 2 m/pixeli eli yli puolet parempi kuin FS 2004:lle ja FSX:lle tehtyjen aiempien, joissa tarkkuus on vain 4,7 m/pixeli.

 

Ehdotus on yksinkertainen. Tehdään koko Suomen kattava photoscenery simuille FSX ja Prepar3D. Tarkkuudeksi sopisi tuo 2 m/pixeli. En pidä hommaa mahdottomana, koska lähes koko Euroopastakin on jo saatavissa photoscenery ja ilmaisena. Suomen photosceneryyn tulisi tietenkin autogen-rakennukset ja puustot, kuten Euroopan sceneryissäkin (joskaan niissä autogenejä ei ole ihan joka alueella). On siis olemassa tekniikka, jolla autogenit voidaan mallintaa ilman valtavaa käsityötä. Tosin en tiedä mikä tekniikka on kyseessä. Varmasti Tatu tietää.

 

Haittana koko maan photosceneryssä olisi vuodenaikojen puute, eli peruskuvana on kesäkuva. Euroopan photosceneryihin ilmeisesti saa osittain talvimaisemankin  ja yön (en ole varma). Suomeen tehtäisiin talvi ja yö, ehkä kevät ja syys, jos teknisesti helppoa (?).

 

Tuossa esimerkkikuva ilmaisesta Euroopan photoscenerystä Itävallasta:

 

[ attachment removed / expired ]

 

Kuka tekee, miten ja koska? Itse voisin osallistua, jos vain osaan.

 

 

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Mietin tätä useampaan otteeseen, vähän pidemmän aikaa. Toisaalta ymmärrän mitä Esa tarkoittaa. Toisaalta taas, kun tiedän miten näitä tehdään, niin ehkä vaaka kuitenkin kallistuu enemmän sinne "ei kai sentään" puolelle. Itse tykkään, että kokonaisuus toimii hyvin, eli että simussa pystyy sujuvasti lentämään paikasta A paikkaan B, tai suuntaan A, B toiseen. Riippuen siitä, missä Suomessa ollaan, niin meidän maasto on pääosin vettä, metsää, peltoa tai suota.

 

* 64 bittisessä simussa ei ehkä tulisi rajat vastaan, mutta jos koko maa tehdään 2m photoscenellä, niin en tiedä pystyisikö lentämään Helsingistä enää esim. Rovaniemelle ilman että simu kaatuu, kun muisti loppuu ainakin FSX:ssä.

* Vesi ei näytä photomaisemassa juurikaan sen kummemmalta kuin default vesi, tai vector data, joka on tämän photomaiseman "kilpailija" tässä tapauksessa. (edellyttää että photomaisemaan tehdään Watermask, josta enemmän alempana)

* Metsä ei myöskään näytä juurikaan erilaiselta, pois lukien aukiot, puuttomat metsäalueet, joita ei ole MML dataan mitenkään luokiteltu, mutta näkyvät ilmakuvissa.

* Pellot voidaan generoida MML-datasta oikeaan muotoon.

* VFR lentelyyn, "matalalla ja hitaasti" tämmöinen yksityiskohtainen photomaisema sopisi loistavasti, mutta sitten aika äkkiä alkaa varmaan tuntumaan siltä, että autogeniä pitäisi olla maisemassa ja minua ainakin haittaisi maiseman sävyerot ja vuodenaikojen puute.

 

Sitten näitä teknisempiä juttuja liittyen ortokuviin ja maiseman tekoprosessiin.

* Kuvat on otettu osittain eri vuodenaikoina ja eri valaistuksessa. Esan niin kovasti haluama Helsinki on ainakin osittain joko keväällä tai syksyllä kuvattu, joten se on aika tylyn ruskea sävyltään. Turussa on vähän hassut värit, ainakin lapissa on vielä joukossa mustavalkokuvia, ja muistelen, että jokin aika sitten pöllin jäätynyttä vettä Rovaniemelle jostain pohjois-Karjalasta. Joensuu näyttäisi olevan OK kaupungin osalta (Pekka hoi!), lentokenttä taas eri vuodenaikaa.

* Ortokuvat on yhdistelty useista eri kuvista, niiden rajat näkyvät tuskallisen selkeästi, varsinkin ilman autogeniä. Niiden editointi on aika työläs prosessi. Ei välttämättä vaikea, mutta aikaavievä. https://www.retkikartta.fi/?lang=fi&layers=rajoitukset_70:ilmakuvat_100:taustakartta_100&x=610519.55559558&y=7050033.7880219&zoom=8&

* Samoin ortokuvan värit ovat yleensä vähän poskellaan, varsinkin oudommat värit esim. magenta, jota esiintyy aika paljon metsissä ja vesistöjen lähellä, hyppää silmiin simussa.

* 2m datalla 10km x 10km lähdedata taitaa olla noin 600 meganen tiff-tiedosto. Tämä nyt ei sinällään ole ongelma, muuten kuin silloin, jos aletaan oikeasti editoimaan kuvia.

* Kuviin pitää jotenkin taikoa vesimaskit. Tokihan ortokuvassa näkyy vettä, mutta kun se tuppaa monesti olemaan juurikin em. monesta kuvista yhdistelty magenta ruudukko tai jokin muu mielenkiintoinen suorakulmiohässäkkä.

https://www.retkikartta.fi/?lang=fi&layers=rajoitukset_70:ilmakuvat_100:taustakartta_100&x=386453.18048035&y=6672313.0467206&zoom=5&

* Vesimaskit saa kohtuudella tehtyä MML vectordatasta, mutta siihen tulee sitten taas työvaiheita lisää.

 

Sitten vielä viimeinen kysymys, kuka tekee, miten ja koska.

Kuka: no minä en ainakaan tee.  :P

Miten: photaria nyt ei voi kovin monella eri tavalla tehdä, se on lopunperin aika suoraviivainen prosessi, mutta kuten jutuista ehkä voi päätellä, kuvia pitäisi ehkä kuitenkin editoida, ja siinä kohdassa homma lähtee ihan lapasesta.

Koska: en osaa sanoa mitään.  ;D

 

No sitten....vuosia sitten on ollut saatavilla simuun lisuri nimeltään TileProxy, joka lataa photomaisemaa ymmärtääkseni sitä mukaa kun lentää. En tiedä toimiiko enää, koska sehän on riippuvainen eri servereistä, mutta Youtubesta löytyy videoita ainakin. MML dataa sinne ei Suomesta varmastikaan saa, Googlen ehkä. Jos Tile Proxy vielä toimii, niin siinä voi olla tämä Suomen photoscenery valmiina.

 

Kyllä minä liputan edelleen mielenkiintoisten kohteiden puolesta photarilla, ja loput FSX natiivityyliin vektori-landclasseilla, ihan samoin kuin mihin tulokseen esim. ORBX on tulllut varmaankin samoja asioita pähkäillessä. Tässäpä minun mielipiteeni.  :)

 

EDIT

Ai niin, ne autogenit....

 

Talot kääntyvät kyllä simuun MML datasta autogen-tönöiksi, mutta puusto on hankalampi juttu. Ehkä Corine data toimisi, mutta se on aika epätarkka. Sen tarkkuuden, miten esim. Tampereelle kokeilin tehdä autogenit MML datasta, voi kyllä unohtaa, jos puhutaan koko maasta.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

TileProxy toimi bingin kuvilla viime syksynä, mutta esim Suomessa photokuvien huono laatu ja värierot saivat lopettamaan sen käytön. Lisäksi se hukkasi jo ladattua tileja jolloin tuli aukkoa maisemaan jos katseli takaspäin tai sivulle, se varmaan poistaa niitä muistista.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

TileProxy toimi bingin kuvilla viime syksynä, mutta esim Suomessa photokuvien huono laatu ja värierot saivat lopettamaan sen käytön. Lisäksi se hukkasi jo ladattua tileja jolloin tuli aukkoa maisemaan jos katseli takaspäin tai sivulle, se varmaan poistaa niitä muistista.

 

No jännä homma... kuvittelin, että ladatut palaset säilyisivät levyllä esim. myöhempiä lentoja varten. En siis ole kokeillut koskaan.  :)

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Se voi olla että tein jotain väärinkin.

 

Ilmakuvat taitavat olla vähän vanhaa tekniikkaa. Nykyään kaiketi pääsee samaan tarkkuuteen ilmankin.

 

Mutta entäs tämä lentosimu peli mikä lie, se tukeutuu täysin photomaisemiin, näyttää toimivan ihan hyvin. Ettei vaan siinä olisi potentiaalia? ORBX ainakin sille aikoo kehittää jotain.

https://www.aerofly.com/aerofly_fs_2/

http://store.steampowered.com/app/434030

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Mutta entäs tämä lentosimu peli mikä lie, se tukeutuu täysin photomaisemiin, näyttää toimivan ihan hyvin. Ettei vaan siinä olisi potentiaalia? ORBX ainakin sille aikoo kehittää jotain.

 

Aeroflyssa voi lentää vain rajatuilla alueilla, jotka kaiketi ostetaan DLC:n tapaan. Luonnollisesti tällöin maiseman tarkkuus voi olla suurempi, kun ei ole tarvetta mallintaa isoa aluetta tai koko maailmaa. Sotalentosimuihin nämä rajatut kartat soveltuvat hyvin, mutta siviilipuolella vapaan maailman merkitys korostuu (ainakin siis jos haluaa lentää paikasta A, paikkaan B).

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Aeroflyissa on koko maailma, maisemapalikoiden ulkopuolinen alue on kentätön ja huonolla resolla. Eli voit lentää maisemapalikasta toiseen, esim itärannikolta länteen tai vaikka eurooppaan sveitsiin, tai toisinpäin.

 

Kuten sivulla mainitaan "Global elevation data and aerial images", sitten on nämä tarkemmat alueet 3d objekteineen ja hyvin tehtyine lentokenttineen.

 

Ideana on se, että jos halutaan valtavia photomaisema alueita niin tuo lienee siihen parempi pohja kuin fsx tai p3d, ainakin nykytilanteessa.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Kiitosta Tatulle perusteellisesta informaatiosta. :)

 

"Toivossa on hyvä silti elää, sanoo Esa." :thmbup:

 

Muutamia kuvia edellä mainitsemastani Euroopan photoscenerystä, jotta nähdään tarkemmin, mistä on kysymys. Euroopan photoscnessä tosiaan on vain kesäkuva, mutta ainakin Alppiseudulla ja Italiassa, jotka olen asentanut, kuva on pääasiassa hyvälaatuinen myös väreiltään. Autogenejä löytyy, mutta ei joka paikasta (en käsitä miksi ei). Jokien ja järvien vettä ei ole mallinnettu FSX-vedeksi, mutta meret on ja kait isommat vesialueet.

 

Kaupunkia Vesuviuksen eteläpuolelta

[ attachment removed / expired ]

 

Venetsia

[ attachment removed / expired ]

 

Venetsian lentokenttä

[ attachment removed / expired ]

 

Söll Itävalta

[ attachment removed / expired ]

 

Grossglocknerin seudulta simukuva

[ attachment removed / expired ]

 

Sama kuva, jonka otin tuolta vuonan 1969 lomamatkalla

[ attachment removed / expired ]

 

Edelweissin parkkipaikka

[ attachment removed / expired ]

 

Alppialuetta ylhäältä

[ attachment removed / expired ]

 

 

 

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Teen tämmösen.

[attachment]425737_screen_shot_2017-04-19_at_11.01.12.png[/attachment]

 

Ota nyt sarake lisää länteen, niin saadan Hallin lentokenttä mukaan.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

No niin, siitäpä voi pällistellä. EFHA on oiva lähtöpaikka.

 

*** Linkki poistettu, alla parempi versio ***

 

Käytin Tampereen autogen talotekstuureja, ne pitää asentaa FSX omaan Texture kansioon.

 

Talot ovat MML maastotietokannasta. Metsät Corine maanpeittodatasta joka on aika epätarkka. Leikkasin (tai ainakin yritin, pitää tarkistaa vielä) pellot ym. aukeat pois metsädatasta, mutta silti puita kasvaa siellä missä ei pitäisi. Veikkaan, että kyseessä on alueet, joista puhuin aiemmin, eli ei ole MML datassa huomioitu, mutta ilmakuvassa näkyy. (Tai sitten tosiaan datan leikkely ei onnistunut)

 

On siinä hetkensä, mutta kyllä tämä minusta pääasiassa (ainakin minulle) vahvistaa nuo asiat, jotka jo listasin yllä.

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Ohessa pari kuvaa Tatun Suomen koephotosceneryn alueelta.

 

Ilmakuvien laadulla on aika isoja eroja, kuten Tatu taisi todetakin. Ja se tiedetään ettei ilmakuva sisällä simun vesiä, ellei niitä erikseen tehdä. Eikä vuodenaikoja eikä yötä.

 

Hallin kentän alueella ilmakuva on liian hailakka ja sinertävä, vaikkakin muuten photoscenery on aina photoscenery.

[ attachment removed / expired ]

 

Tatun koealue on suorakaide, jossa osassa ilmakuvien värit ovat osin hyviä, osassa etenkin lännessä, heikkoja. Oikealla ylhäällä on osa tekemääni Jyväskylän photosceneryä, jossa värit on korjattu tai sitten siellä oli parempaa ilmakuvaa - en muista

[ attachment removed / expired ]

 

Tämä kohta on aika hyvä sellaisenaan

[ attachment removed / expired ]

 

Onko niin ettei Suomesta saa tasalaatuista ja hyvää ilmakuvaa, kuten Euroopan photosceneryssä? Siinä ainakin valtaosa Alpeista on todella hyvää kesäkuvaa, kuten myös koko Italian alue paria pientä poikkeusta lukuun ottamatta. Tuskin Euroopan photosceneryn tekijä on parannellut ilmakuvia.

 

Jään edelleen mielenkiinnolla odottamaan koko Suomen photosceneryä kaikesta huolimatta! Kiitos Tatulle näistä kokeiluista. :thmbup:

 

 

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Tuossa versio 2.

 

https://www.dropbox.com/s/7ji6bhq7mfaj77y/Suomi_phototesti_V2.zip?dl=0

 

Autogenit on leikattu, eli siitä on poistettu MML maastotietokannan puuttomat luokat. Viiva-dataa ei voi poistaa sinällään, ne pitäisi ensin konvertoida polygoneiksi.

 

Niin, no tämä on siis MML avointa dataa, ei sieltä tällä hetkellä parempaa dataa tule. Kuten jo mainitsin aiemmin, kuvat poikkeavat laadultaan ja väreiltään huomattavasti. Kun katsoo noita Euroopan kuvia, niin näyttää erittäin tasalaatuiselta. Kyllä Suomeenkin varmaan parempaakin materiaalia saa, kun kaivaa vähän kuvetta.  :P

 

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Versio 2 on äkkiä vilkaisten parempi.

 

Minä kaivaisin kupeestani 40 tai 50 euroa Suomen hyvälaatuisesta photoscenerystä vaikka pelkällä kesäkuvalla.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Googlen kuva on hyvä koko Suomesta ja Euroopasta valtaosin. Minulle käy tuon tasoinen photoscenery Suomesta ja muualta!

 

Mistä kuva on peräisin? Miksi sitä ei saisi vapaasti?

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Googlen kuva on hyvä koko Suomesta ja Euroopasta valtaosin. Minulle käy tuon tasoinen photoscenery Suomesta ja muualta!

 

Mistä kuva on peräisin? Miksi sitä ei saisi vapaasti?

 

Mikä tässä maassa/elämässä on ilmaista? Ei ainakaan lounaat...

 

En tiedä, mistä Googlen kuva on peräisin. Yritin sitä tutkia, mutta en onnistunut. Eikä sillä toisaalta ole väliä. Kuva on Googlen, eikä meillä ole mitään oikeuksia ladata kuvaa, muokata siitä jotain muuta ja jakaa edelleen. Laitoin vain esimerkkinä siitä, että onhan noita kuvia, mutta tällä hetkellä meillä on käytössä vain MML avoin data.

 

 

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään