Jari Vanhatupa

Itäkylä Photoscenery pehmennetyllä reunalla

2 viestiä aiheessa

[ attachment removed / expired ]

 

[ attachment removed / expired ]

 

Tuossa pari vuotta takaperin kun Maanmittauslaitoksen ilmakuvat vapautuivat yleiseen käyttöön innostuin yrittämään photosceneryn tekemistä Fs-2004:seen Janne Sinkkosen ohjeita noudattaen. Sainkin silloin raakailmakuvan simuun mutta siitä eteenpäin en silloin päässyt, sillä jäljellä oleva työmäärä alkoi hirvittämään.

Senverran lähellä maalia silloin kuitenkin oltiin, että asia jäi vaivaamaan ja päätinkin vielä tehdä yritys numero kakkosen joka sitten onnistuikin.

:)

Kohteeksi valitsin Lappajärven Itäkylän joka on syntymäkotini, mummola ja nykyinen kesänviettopaikka. Lähinnä kiinnosti juurikin tuollainen pienehkön alueen photari ettei se jäisi kesken mahdottoman työmäärän vuoksi. Senverran masokisti silti olen, että päätin myös kokeilla photosceneryn reuna-alueiden sulauttamista simun defumaisemaan, siitähän on aina silloin tällöin ollut täällä puhetta ja kyselyjä eri yhteyksissä.

 

Sanotaan heti kärkeen tuosta reunojen pehmennyksestä, että työmäärä on aikamoinen eikä puuhaa oikein voisi suositella kenellekään! Toisaalta taas pienessä yhden kylän photarissa jotain reunojen pehmennystä olisi silti tehtävä koska koko alue ja kaikki sen reunat näkyvät yhdellä pään kääntämisellä. Tässä Itäkylän tapauksessa hommaa helpotti kun yksi reunoista on järven vesirajaa. Reunapehmennys saattaisi olla myös ihan asiaa, esimerkiksi jonkin pienehkön lentokenttä-alueen ympäristössä.

 

Tässä kuvassa näkyy kuinka olen tuonut defumaisemaa ilmakuvan puolelle. Rajakohta näkyy oikeassa alareunassa suunnilleen siinä missä tie muuttuu harmaaksi. Tai oikeastaan mitään rajaa ei näy mikä on tietysti ollut tavoitteenakin.

Defumaisema on rajattu muistaakseni tuohon vesiojaan ja autotiehen. Kannattaa käyttää saumakohtina tuontapaisia maastokohtia niin on vaikea sanoa missä ne rajat oikein menevät. Rajaukset ovat onnistuneita silloin kun et enään itsekään löydä niitä seuraavana päivänä. Mutta photosceneryn reunahan on suora? Missäs se reuna sitten on . . .

 

[ attachment removed / expired ]

 

Oikeasti photarin reuna menee näennäisen defumaiseman puolella. Reunan löytää mikäli hakeutuu suoralle linjalle sen päälle. Alla olevassa kuvassa kopterin nokan edessä on photarin kulma jota on pyritty häivyttämään tekemällä se pellon reunaksi. Siitä sitten alaspäin mentäessä näkyy rajaa siellä täällä. Rajaa on pyritty rikkomaan esimerkiksi asettamalla se keskelle talon pihaa, pellon reunaksi, puiden sijoittelulla ja pyrkimällä säätämään photarin ja defumaiseman värit lähelle toisiaan. lmakuvaan sijoitettu defumaisema on kuvankaappausta suoraan simusta, mutta värit eivät silti käyttäydy ilmakuvassa samoin kuin simun puolella joten testaamista riittää ja aikaa säätämisessä palaa helposti kymmeniä tunteja.

Ideana on huijata käyttäjää etsimään photarin rajaa väärästä paikasta mahdollisimman monessa kohdin. Photarin reunassa kannattaa välttää pitkiä suoria osuuksia ja tehdä rajausvaiheessa photarin reunasta osittain porrasmainen jolloin mahdolliset näkyviin jääneet suorat osuudet näkyvät liikkuvasta koneesta vain hetkittäin, eikä niitä tajua photarin rajaksi koska ne ovat näennäisen defumaiseman puolella.

 

[ attachment removed / expired ]

 

Syksyn ruskaa . . Vuodenajoista syksy oli ehkä vaiken tehtävä, ei niinkään reunojen sovituksen suhteen vaan lähinnä tuon ruskan takia. Onneksi minulla oli käytettävissä J.Sinkkosen aiheeseen liittyvät ohjevideot joista sain hyvää opastusta yleensäkin näiden vuodenaikojen tekemistä varten.

Autogen puiden asettelussa olisi ehkä kannattanut käyttää hieman enemmän noita lehtipuita, juurikin syksyn värien takia. Kylästä löytyi radiomaston vierestä tämmöinen pelto joka on kuin mikäkin lentokenttä. Ilmakuvassa näkyvät pitkät punaiset rakennukset jätin ilman autogen taloja kun ne ovat noin hyvän näköiset tuollaisenaan.

Siihenhän voisi laittaa vaikkapa jotku lentokonehallit ja tasata tuon pellon lentokentäksi. :P

 

[ attachment removed / expired ]

 

Itäkylän yö . . oikeasti siellä ei kylläkään ole noin paljon valoja yöaikaan. Itseasiassa mikäli yöllä menee ulos niin luulee tulleensa sokeaksi koska siellä on niin pimeää, ettei näe edes omaa kättansä. Missään ei näy mitään valoja eikä mitään ääniä kuulu. Kaupunkilaiselle se on erikoinen kokemus. Ihmiset ovat yöllä nukkumassa mutta Fs-2004:sen mielestä koko kylä onkin täynnä bilettäviä kaksikymppisiä jotka valvovat aamuun asti.

No, joka tapauksessa vedin sinne valaistut tiet.

 

[ attachment removed / expired ]

 

Ilmakuva photarialueesta Lappajärven itärannalla. Tämä kuva havainnollistaa hyvin tätä reunojen häivyttämisen merkitystä. Kuvasta itse kukin voi arvailla missä menee photarin reuna. Kyllä se sieltä tietysti löytyy kun lähempää katsoo mutta kuitenkin . . .

Homma toimii tässätapauksessa vain Fs-2004:sen defu-tekstuureilla varustetussa simussa jossa on Finnterrain ja Finclass. Mikäli käytössä on jokin muu maaston tekstuurisetti, esim PVGTS tai AFS-World & Mosaic tai FSX niin eipäs enään reunanhäivytykset pelitäkään. Esim. AFS on täysin eri värinen kaikkina vuodenaikoina. Tämä juttu on aina hyvinkin simukohtainen ja sovitus olisi tehtävä kuvankäsittelyohjelmassa aina kulloin käytössä olevaa tekstuurisettiä varten.

 

Sovitusvaiheessa saattaisi olla ihannetilanne mikäli olisi master-ilmakuvan lisäksi käytettävissä samankokoinen ilmakuva defu-simusta ja kuvat laitettaisiin kuvankäsittelyohjelmassa eri "tasoille" josta sitten defumaastoa sirrettäisiin ilmakuvan puolelle ns "maskaus menetelmällä"

Kokeilin myös muokata Imagetoolin simuun tuottamia pikkukuvia ja sekin tapa toimii ihan hyvin. Noiden pikkukuvien muokkausmenetelmää käytin myös kun tein aikoinaan Esan Vaasa-Photosceneryyn asuntomessualue päivityksen.

 

[ attachment removed / expired ]

 

Lumeton talvi . . . eli Marraskuu, oli hieman ongelmallinen. Siihen en ole vielä tyytyväinen ja ehkä palaan sen pariin vielä. Se on defu-simussa vaalean rusken kukertava mutta metsät ovat paikoitellen lähes mustia.

 

[ attachment removed / expired ]

 

Ongelmana siinä on myös se, että osaan metsistä tulee vaalea huurrekerros joka ei tietenkään tule ilmakuvaan siirrettyyn defumaastoon. Paikoitellen photarilaatta istuu silti värien puolesta ihan hyvin, kuvan punainen nuoli näyttää missäkohden on laatan kulma.

 

[ attachment removed / expired ]

 

Itäkylässä harjoitetaan melko paljon turkistarhausta. Simun autogen-rakennukset eivät tiedä mikä on turkistarha joten  varjotalojen päälle ei kannata laittaa autogenia, siihen tulisi vain komeat rivistöt kaksikerroksisia rivitaloja. Lappajärven Itäkylä on muuten juuri valittu "vuoden eteläpohjalaiseksi kyläksi" maalaiskykäksi kaikenlaista toimintaa on ihan kiitettävästi.

 

[ attachment removed / expired ]

 

Kiitokset Janne Sinkkoselle ja Esa Sairiolle. Ilman Sinkkosen ohjeartikkeleita ja Esan neuvoja mitään photosceneryä en olisi ikinä osannut saada aikaiseksi. Tämä photari ei näillänäkymin tule yleiseen jakoon, sillä tämä on tehty lähinnä harjoittelumielessä ja omaan käyttöön. Photari sijoittuu myös semmoiselle aluelle joka nyt tuskin ketään kiinnostaa, ellei nyt sitten ole kotoisin tuoltapäin. Lisäksi tämä vaatii fs-2004 defutekstuurit reunapehmennykseen, nykyään ne taitaa olla melko harvalla käytössä.

 

[ attachment removed / expired ]

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Loistavaa työtä, Jari!

 

Reunojen hävityksen olet tehnyt todella hyvin. Vatsaava on mahdollista isompaankin photosceneryyn, mutta silloin työmäärä olisi todella liian suuri.

 

On kiva että muutkin, kuten Jari, viitsivät tehdä näitä photosceneryitä ja muita simuparannuksia!

 

yES :)

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään