Jukka Nisula

Ykkösdokumentti: DC-3:n viimeinen matka

19 viestiä aiheessa

Ruotsalaisen DC-3-koneen ampuminen alas 13.6.1952 Itämerellä oli yksi kylmän sodan kiinnostavimpia tapahtumia Pohjolassa.  YLE TV 1 näyttää dokumentin tänä iltana 2.10.05 klo 21.15 - 22.40.

 

Jukka

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Mielenkiintoinen dokumentti, vaikka alku jäikin minulta näkemättä.

Selvästi kolmosen katoaminen on ollut iso kansallinen trauma ruotsalaisille. Tai ainakin näin voisi päätellä koneen löytymisen jälkeisistä toimenpiteistä ja tutkimuksista. Jo pelkkä nostaminen on tullut kalliiksi.

En voi olla vertaamatta tätä tapausta suomalaiseen Kalevaan, tapauksissa on paljon yhteistä. Mistäköhän löytyisi raha ja ihmiset toteuttamaan Kalevan etsimisen ja tutkimisen. Kyllä Kalevakin ansaitsisi tulla löydetyksi ja tutkituksi lopullisesti.

Juha.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Onko kellään tietoa, että tuleeko tuota dokumenttia uusintana, ehdin katsoa vain viimoset viisi minuuttia :P

Uusinnasta ei näkynyt tietoa YLE:n sivuilta, mutta jos ruotsinkieli  on hallussa, voi SVT:ltä tilata DVD:n. SVT:llä on sivut myös tapauksesta.

Mielenkiintoinen dokumentti kylläkin tapauksesta. Kyllä Kalevakin ansaitsisi tulla nostetuksi, kuten Juha jo mainitsikin.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Todella mielenkintoinen dokumentti ja ainakin mulle se herätti oikeastaan enemmän kysymyksiä kuin toi vastauksia. Selvittämättä jäi mm. syyt liki 50 vuotta kestäneeseen salailuun Ruotsin valtion taholta. Toinen seikka mikä häiritsi oli etsintöjen osuus ohjelmasta (liki puolet)

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Todella mielenkintoinen dokumentti ja ainakin mulle se herätti oikeastaan enemmän kysymyksiä kuin toi vastauksia. Selvittämättä jäi mm. syyt liki 50 vuotta kestäneeseen salailuun Ruotsin valtion taholta.

Tässä muutama vastaus kysymyksiin:

 

Varför har inte alla hemliga rapporter från 1952 offentliggjorts?

 

Svar: Underrättelserapporter har normalt 70 års sekretess. Skälet till detta är behovet att skydda källor och metodik som fortfarande ger viktiga resultat. Därför är de flesta av FRA:s rapporter efter 1945 fortsatt hemligstämplade, däribland rapporteringen från 1952. Dessa rapporter har dock granskats efter varje detalj som skulle kunna ha någon koppling till DC-3:an. Allt hemligt material som kunde ha betydelse för att få reda på vad som hände DC-3:an överlämnades till 1991 års DC-3-utredning (Utrikesdepartementet, Ds 1992:5).

 

 

Varför tog det så lång tid innan de anhöriga fick reda på vad som hänt?

 

Svar: Haverikommissionen gjorde sin bedömning att DC-3:an blivit nedskjuten på internationellt vatten öster om Gotska Sandön baserat på alla då tillgängliga uppgifter 1952. Någon ytterligare information om händelseförloppet vid försvinnandet framkom inte förrän Sovjetunionen 1991 erkände nedskjutningen och överlämnade dokument som berörde händelsen. Det cirkulerade rykten – svenskar i sovjetiska fångläger – förräderi av spionen Wennerström – men trots noggranna utredningar av främst Utrikesdepartementet ledde det inte till någon ny kunskap om händelsen. Inom FRA fanns som tidigare nämnts ingen information om nedskjutningen.

 

Varför dröjde det ända till början av 1990-talet innan de verkliga förhållandena blev kända?

 

Svar: Det är något som måste tillskrivas Sovjetunionens fall. Redan 1952 hade haverikommissionen konstaterat att ”… det saknade flygplanet har havererat sedan det beskjutits i luften från flygplan”. Vad man inte visste under fyra decennier var förhållandena runt beskjutningen, och de framkom inte förrän den ryska sidan erkände nedskjutningen och lade fram luftlägeskartan och övriga hittills kända dokument.

 

Visste de anhöriga om vilket uppdrag DC-3:an hade?

 

Svar: Anställda vid FRA fick på 50-talet inte berätta om FRA:s verksamhet eller sina egna arbetsuppgifter. Detta innebär att de anhöriga sannolikt inte kände till vad DC-3:an hade för uppdrag.

 

Nämä ja lisää vastauksia löytyy linkistä: http://www.fra.se/omfra_faq_dc3.shtml

 

Tällainen vakoilutoiminta on salaista puuhaa, omaiset eivät edes tienneet lennoista. Lisäksi tutkimusraporttien vaitiolovelvollisuus on Ruotsissa 70 vuotta. Venäläiset tunnustivat alasampumisen vasta 1991, jonka jälkeen juttua alettiin tutkia todella.

 

Jukka

 

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

En voi olla vertaamatta tätä tapausta suomalaiseen Kalevaan, tapauksissa on paljon yhteistä.

 

Kieltæmættæ yteisiæ piirteitæ on. Tosin Kaleva oli reittilennolla ja ruotsalaiset kiusasivat olan takaa NL:n ilmavalvontaa ja -torjuntaa melko usein ja aika ilkeasti, joten varmaan tuolla kerralla ærsytyskynnys ylittyi. Nuita linkeista löytyy hyviæ taustoja samoin mm pari vuotta sitten kirjoitetusta "Bakom horisonten" kirjasta.

 

Kake

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Todella mielenkintoinen dokumentti ja ainakin mulle se herätti oikeastaan enemmän kysymyksiä kuin toi vastauksia. Selvittämättä jäi mm. syyt liki 50 vuotta kestäneeseen salailuun Ruotsin valtion taholta.

Ja vielä sen verran, että Ruotsi oli (ja on) puolueeton ja neutraali valtio, joka kuitenkin teki tiivistä tiedusteluyhteistyötä Englannin ja USA:n kanssa. Yhteistyö oli niin salaista etteivät edes ruotsalaiset kansalaiset tienneet tästä. Jos tapaus olisi heti paljastettu, niin edellämainitut  länsivallat olisivat lopettaneet tiedusteluyhteistyön Ruotsin kanssa, ja tätä ei Ruotsi halunnut.  Näin ohjelmassa yhdessä haastattelussa tuli ilmi. Asia oli todella arkaluontoinen "puolueettomalle" valtiolle, ja se haluttiin painaa villaisella. Myöskään ei oltu edes varmoja, olivatko lentäjät joutuneet vankileirille tai kone pakotettu laskeutumaan Baltiaan. Kaikki aukeni vasta NL:n tunnustaessa alasampumisen ja tarkempien dokumenttien tullessa ilmi 1991.

 

Jukka

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Tänään sitten katsoin tuo Dokumentin nauhalta. Täytyy sanoa että hienosti tehty/toteutettua oli. Oli muuten tosi lähellä 3 mailman sota tuolloin. Ensin DC-3 ja Kolmen päivän päästä Cataliina :o, jos tuo olisi tapahtunut jenkeille niin olisi suomi nykyään pelkkää sileätä hiekkaa :P. Hienosti siinä lopussa simuloivat tuon hyökkäyksen tuota DC-3:a vastaan ;D. Olikos muuten siinä lopussa lentänyt DC-3 se "Daisy"?

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Alasammuttujen ruotsalaisten DC-3:n ja Catalinan jäännösten viimeinen matka tulee päättymään Linköpingin ilmailumuseon yhteyteen rakennettavaan rakennukseen, johon sijoitetaan näyttely kylmän sodan ajalta. Se on suunnitteilla jo ja avataan parin vuoden sisällä.

 

Lisää aiheesta ja uusia kuvia:

 

http://www.flygvapenmuseum.se/nyheter/dc3.html

 

Jukka

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Aijai,kun pääsis tuommoista hylkyä joskus tonkimaan ;)

Tuo dokumentti tuli katsottua ja ihan hyvähän se oli. Lisää vaan ilmailua televisioon!

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään