Guest Nikke72

Sisäsiisti kotiohjaamo

16 viestiä aiheessa

Suunnitteluasteella ja vakavassa harkinnassa sisäsiistin GA kotiohjaamon rakentaminen. Kommentteja, kehitysehdotuksia ja rakentavaa kritiikkiä otetaan ilolla vastaan, tavoitteena ei ole 100 % autenttisuus vaan saada general aviation tyyppisestä lentämisestä jatkossa enemmän irti. Aikoinaan haaveilin 737 ohjaamosta, mutta sellaiselle ei oikein nykyisessä kodissa ole tilaa + nykyinen elämäntilanne ei oikein mahdollista noin suurta projektia.

 

Tarkoitus on rakentaa kotiohjaamo työpöydän ympärille tähän tapaan:

 

tyoumlpoumlytaumltavaroilla3.jpg

 

Tässä vaiheessa simua lennetään FS9:llä mutta päivitys FSX:ään harkinnassa. Koneena lähtökohtaisesti Cessna 182, mutta tarkoitus on että kotiohjaamon setupilla pitäisi kyllä pystyä lentämään "uskottavasti" muitakin GA tyyppisiä pienkoneita.

 

Yoke ja pedaalit löytyvät jo nyt, eli oikeastaan tuon kaarevakattoisen paneelin rakentaminen + siirtyminen yhdestä näytöstä kolmeen näyttöön ovat projektin keskeisin ydin. Paneelin taakse olisi tarkoitus laittaa 19" litteä näyttö ja siihen sommitella 10-12 keskeisintä mittaria.  Lisäksi paneeliin upotettavaksi tulisi neljä uutta Saitekin paneelia (radio panel, multi panel, switch panel ja tpm panel). Mittareista yläriviin vasemmalta lukien speed, attitude, altimeter ja MRI. Keskiriviin vasemalta lukien turn coordinator, heading indicator, vertical speed ja CDI. Alimpaan riviin kaksi ensimmäistä mahdollisesti polttoaine + joku muu (tai sitten Cessna tyyliin suorakaiteen muotoinen polttoainemittaristo), kaksi viimeisintä mittaria RPM ja manifold pressure.

 

Mittaristoon kiinnostaisi laittaa noitten mittareiden yhteyteen niitä säätönuppeja (rotary switch?), mutta taitaa osaaminen loppua niiden osalta kesken.... Tässä vielä suunnitelma paneelin layoutista...

 

320.jpg

 

Tästä se taas lähtee, paluu virtuaalitaivaille... Sen verran vielä tuosta paneelisuunnitelmasta, että tekstiksi ei tule Carenado vaan built for Carenado...  :)

 

Nikke

 

 

 

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Kommentti maisemanäyttöihin liittyen. Ottaisin näytöistä jalustat pois ja laskisin muutenkin tuota hyllyä alemmas. Muuten tuossa käy niin, että maisemanäytön horisontti jää liian korkealle.

Mittaripaneelin /kojelaudan yli voisi tulla n. 60% maisemanäyttöä. Näin se toimisi luonnikkaammin. Voit vielä pelata horisontin korkeuden kanssa myös softan puolelta myöhemmin (shift + enter, shift + backspace), mutta tuossa havainnekuvassa näytöt liian korkealla.

 

Toinen mittasuhteisiin liittyvä juttu on sitten myös penkki ja polkimet. GA-koneen penkkihän on reilusti matalammalla kuin esim. toimistotuolin istuin.

http://lentosimulaattori.1g.fi/kuvat/Construction+of+the+fuselage,+September+2006+-+March++2012/1298139659-32.jpg

 

Tästä johtuen (esim. C172) jalkojen asento polkimille on suorempi kuin toimistojakkaralta lennettäessä. Tähän kehittäisin jonkinlaisen ratkaisun, esim. rakentaisin

polkimet pöydän alle jonkinlaisen korotetun "lattian" päälle. Esim. joku vaneriboxi minkä verhoilisi kokolattiamatolla. Koteloon saisi samalla piiloon poljinten mekaniikat,

esim. jos käytät valmista rudder-pakettia, näkyviin jää vain pelkät polkimet. Jos haluat hifistellä, osta Ebaystä aidot poljin-osat ja korvaa muoviset näillä. :)

Ehkä jotain tämän tapaista:

http://lentosimulaattori.1g.fi/kuvat/Construction+of+the+fuselage,+September+2006+-+March++2012/105.JPG

 

Setuppiisi sopisi hyvin myös moottorin tärinöitä, yms. tärähdyksiä mallintava Buttkicker-laite.

 

Emo selittää:

 

Polkimien osalta kallistuisin todennäköisimmin näihin Saitekin Cessna-pedaaleihin:

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Hei itsellä melkein täysin vastaavan lainen "TYÖ" nurkkaus ja tekeillä siihen myös cockpit.

 

Mietin tuota CH yoken korkeutta tuossa,Mikähän olisi oikea korkeus ? Mietin että pitäiskö pöydästä ottaa pala, Yoken kokoinen, Pois saisi hieman laskettua sitä ?

 

ja bedalit on tekeillä lastulevyllä jo eka koe yksilö, Saisi vain loput osat jostain(raakaaineet) ja jatkettua sitä, Puuttuu polkimien välille jokin alumiini tanko johon potikka keskelle. ja varvas jarrujen mekanikkaa miettinyt. (nyt vain laudanpalat saranoiden kanssa pystyssä tuossa)

 

Entä penkin oikea korkeus?

 

Näyttöjen korkeus? (siirrän tuon hyllyn alemmas)Nyt 495mm pöydän pinnasta.

 

Samoin 3 näytöllä/pc +1 näyttö/pc nettikäyttöön. Kuin voikin olla just samanlainen tuo pöytä ja projecti :) (Tosin itsellä alkuvaiheessa vasta 1 näyttö visuaalille ja 2 muuta mittareille) Vasen mittareille, Oikea radio+gps.

itsellä ajossa cessna 172+182+piper+joku carenado mitä en nyt muista isompi kumminkin,mitä nyt reaalimailmassakin tullut näpisteltyä.

 

Tsemppiä projectillesi,pistä tänne välillä miten edistyy.  :thmbup: :thmbup:

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Parhaiten mittoja saa vierailemalla paikallisessa lentokerhossa, tms. rullamitta taskussa. Käy kerralla mittailemassa kaiken tarvittavan.

 

CH Yoke -pakettia en sijoittaisi sellaisenaan suoraan mittarinäytön alle, koska tästä seuraa se, että yoken yläpuolelle tulevaa mittaripaneelia (LCD-näyttö) pitää nostaa ylemmäs.

Sen sijaan pidentäisin yoken putkea niin paljon, että varsinainen yoken ohjaus & mekaniikat jäisivät kotiohjaamon taakse.

Näin mittaripaneelia (LCD-näyttö) saisi pudotettua ainakin 10 - 15cm (mikä taitaa olla tuon CH yoken korkeus).

 

Jotain tämän tapaista:

 

[ attachment removed / expired ]

 

Tässä setupissa istuimena voisi siis toimia ihan normaali kotitalousjakkara. Poljinkotelon ja penkin korkeuden välisellä erolla saadaan jäljiteltyä oikeassa pienkoneessa matalammalla

olevaa penkkiä ilman, että koko pöytäyksikköä pitäisi pudottaa alaspäin. Jos vielä haluaa hifistellä, voisi poljinkotelon etureunaan tehdä saranoilla 90-astetta taittuvan lisälattaipalan mikä peittäisi poljinkotelon ja jakkaran välisen kolon. Näin "lattia" olisi penkkiin asti yhtenäinen ja samalla korkeudella. :)

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Hyviä kommentteja! Maisemanäyttöjä täytyy tosiaan varmasti viilata hieman alemmaksi. Ajatus pedaalien nostamisesta erillisen korokkeen avulla on myös harkitsemisen arvoinen idea, tarkoituksenani on hyödyntää olemassa olevia Saitek Pro Flight polkimia.

 

Yoken ajattelin kuitenkin pitää tuossa pöytätason korkeudessa kahdestakin eri syystä: 1) kotiohjaamosta on tarkoitus tehdä sen verran kevyt rakenteinen, että pöydän palauttaminen normaaliksi toimistopöydäksi onnistuu kohtuullisella vaivalla, näin ollen varsinaiseen pöytälevyyn en tee muutoksia 2) Kuten tuosta suunnitelmasta näkee 4 Saitekin paneelia vaativat tilaa myös korkeussuunnassa, joten näytön laskemisesta saatava hyöty on marginaalinen (joskin jokainen senttihän tuollaisessa projektissa vaikuttaa).

 

Mitä tulee projektin edistymiseen niin ongelmiin on törmätty jo alkumetreillä. Eli käytännössä ongelma on se, etten saa näkyviin uutta versiota Carenadon Cessna 182 -koneeseen. Eli teen Carenadon alla panel -kansiosta duplikaatin ja nimeän sen juoksevasti panel.3 -nimiseksi. Muokkaan siellä panel.cfg tiedostoa poistamalla tarpeettomia näkymiä. Muokkaan aircraft.cfg tiedostoa lisäämällä sinne uuden version [fltsim.9] jonka osalta paneelissa viittaus panel.3 -kansioon. Mutta ei vaan tule näkyviin uutta versiota FS9:ssä... Siitä on muutama vuosi aikaa kun tein omia repainteja FS9 koneisiin, joten olenko unohtanut jotain olennaista? Tarkoitus on siis laittaa tuon 19" monitorin päälle paperinen sapluuna ja sen avulla muokata panel.cfg:ssä halutut mittarit oikeille kohdilleen. Ajetaanko konetta muuten 3 näytön setupissa yleensä virtuaali cockpit moodissa vai 2D cockpit moodissa?

 

Nikke

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Sinuna ajaisin ulkonäkymää virtual cockpit näkymässä niin, että kuvassa näkyisi propelli ja osa konepellistä. 2D-paneeliin ei saa konepeltiä eikä propellia.

GA-kotiohjaamossa mielestäni yksi tärkeimmistä puutteista on yleensä se, että ulkonäkymässä ei näy propellia ja konepeltiä. Nämä luovat yhdessä sen

tärkeän syvyyssuuntaisen immersion nokan jatkuvuudesta. Lisäksi muistelen, että oikeassakin VFR-lentämisessä opetellaan kaarrot, yms. niin, että verrataan

konepellin asentoa horisonttiin. Ainakin näin muistelen, että opettaja minua ohjeisti. Pitäisi oppia muistamaan oikea horisontin ja konepellin suhde tiettyä kaartoa

tehtäessä, tjs. Porin Cessna-simussa asia ratkaistiin niin, että rungon jatkeeksi liitettiin aito konepelti ja virtual cockpit-näkymästä poistettiin kaikki muu koneen modelista paitsi propelli.

Kotiohjaamossa ei tarvi asioita tehdä näin vaikeasti vaan voi huoletta käyttää virtual cockpitin omaa konepeltiä ja propellia yhdessä. Tallentaa vain zoom-asetukset ja pilotin näkökentä

juuri oikeaan kohtaan. Yksi tärkeä juttu on muuten kolmen näytön visuaalissa myös se, että muutat pilotin penkin paikkaa koneen modelin alta. Oletuksena pilotin jakkara on muistaakseni

keskimmäisen näytön keskellä ja kolmella näytöllä lennettäessä tuntuu, että kone menee laskuissa sivuluisua. Ongelma korjataan koneen modelin alta, siirtämällä pilotin penkkiä enemmän

vasemmalle. Näin näkökenttä vastaa paremmin oikeaa konetta missä ei istuta keskellä vaan vasemmalla jakkaralla.

 

Tässä lisätietoa:

in the aircraft.cfg there is an entry for views, see the below for the default 737-400

[Views]

eyepoint=43.7, -1.31, 3.7 //(feet) longitudinal, lateral, vertical distance from reference datum

 

the first one relates to forwards and backwards (the bigger the number the further forwards.

the second one relates left/right, o is in the centreline a minus figure takes you left and a plus takes you right.

the last one relates to height.

 

FSX:ssä pitää muistaa ottaa pois päältä pään liikkeitä simuloiva efekti niin kojelauta ei sahaa eteen-taakse.

 

Alla olevan videon alussa idea näkyy hyvin. (kohdassa 0:05 -->)

 

[ attachment removed / expired ]

 

 

Nappasin vielä omalta koneelta, FS9:ltä vastaavan näkymän. Koneena Carenado C172:

 

[ attachment removed / expired ]

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Nikke,

 

Tein itse panel cfg tuolla FS panel ohjelmalla ja onnistui tällaiselta tietokoeita mitään ymmärtämättömältäkin :)

Kirjoitin kai juttuakin aloittelijan ongelmista tuonne muualle omiin ohjaamo ketjuuni,

 

Eli ensin sisäistin asian paperille miten rakentuu nuo koordinaatisto näytöllä.

 

Sitten tutkin ja tein paneelista mustan pohjakuvan johonkin määrättyyn mittaan lev-pituus. en muista enää mitkä mitat oli.

 

Sen toin fs panel studion ja lisäilin tarpeelliset mittarit,muuttelin kokoja sopivammiksi ja paikkoja. nopeaa hiirityötä ,Helppoa ihme kyllä jopa minullekin oli :o.

 

Tallennus ja fs9 auki ja avot siellähän tuo oli, Siitä sitten kaikki paneelit ja härpäkkeet auki mitä normi lennossa tarvii ja save fly defaultiksi.

 

Windows modeen ja auki,Ikkunoita raahailin oikeille näytöille sitten,

Keskimmäiseen visuaalin,vasemmalle mittarit,

Oikealle radion+gpd,

Muita en vielä ole miettinyt ja tarvinnut.

 

tietskarissa kun sais toisen näytönohjaimen vielä toimimaan,

Olisi vanhoja ati rage 64 ja vastaavia ati pro,pari kpl,

muttei suostu toimimaan kuin emolevyn näyttö+näytönohjain eli max saan kiinni vain 3 näyttöä :(

 

en tiedä miten tuohon saisi loput näytöt 1-3kpl kiinni vielä ?

ideana visuaali kolmelle näytölle vielä lisäillä joskus.

eli kaikkiaan 5 näyttöä ihanteelline.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Minulla on monitoorit kiinni tuommoisessa kaarevassa telineessä ja ne ovat aivan pöydän pinnassa kiinni. Tuo iso keskitappi pitää tuon systeemin pystyssä. Oikeastaan tuohon keskitappiin kuuluisi semmoinen järeä pöytäkiinnike joka tulisi pöydän kannen reunaan kiinni. Minusta näin on kuitenkin parempi sillä on tosi rentoa kun monitoorit ovat pöydän pinnassa kiinni 90-asteen kulmassa, kun yleensä istun velttona tuolissa lähes makaavassa asennossa.

Päätä ei tarvitse rasittavasti kääntää ylöspäin, vaan voi katsella luonnonmukaisesti ja apaattisesti suoraan eteenpäin, tai jos erehtyy istumaan selkä suorana niin sitten lievästi alaviistoon mikä sopii hyvin suomalaiseen luonteeseen. Systeemi on myös siistin näköinen kun monitorien alta ei näy mitään niiden takana olevia piuhoja ym. tavaraa mitä sinne on kätevä pistää säilöön.

 

kuvalinkki: http://conv.flightforum.fi/discussion/index.php/topic,107138.msg1441823.html#msg1441823

 

Telineen merkkiä en enään muista mutta jotain Pietilöiden ylijäämäromuja ne on. ;D

 

[ attachment removed / expired ]

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Näin mökillä projekti ei varsinaisesti etene, mutta ajankuluksi joutessani värkkäsin pienoismallin kotiohjaamosta. Ei täysin mittakaavassa. Tpm vivut tehty tuossa tulitikuista...

 

null.jpg

 

Tuossa kulmapöydssä keskellä oleva pöytätaso on noin 10 cm alempana kuin sivutasot, monitoreja varten sovitan pöydässä olevat hyllyt suoraan sopivalle korkeudelle. Näin ollen erillinen teline monitoreja varten saattaa osoittautua tarpeettomaksi...

 

Saitek Cessna Trim wheeliä olen myös harkinnut. Pitää vielä funtsia mitä tehdä tarpeettomille namikoille noissa paneeleissa (esim landing gear), ehkä inop lipuke riittää.  :P Pitäisikö mielestänne tuohon mittaristoon sijoittaa mainitsemieni mittareiden lisäksi muita mittareita?

 

GPS -yksikkö kosketusnäytöllisessä padissä voisi olla vielä harkinnan arvoinen lisä.

 

Nikke

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Itse vastaavan kanssa painiessa tuumin että radio ja GPS saa olla erillisellä näytöllä nyt ensi alkuun ja sitten kun rahaa aikaa halua on niin värkkäilen jonkinlaiset radio seven segment näytöt rotary encodereilla myöhemmin.

Muutoin samoila linjoilla ollaan.

kello/sekuntikello tuohon voisi reaalisen ympätä vasemmalle paneeliin.

Ja/Tai myös kompassin kaapata jostain rihkama kaupasta tai tms. jollei näytölle mahdu,;toisaalta aika turha kun onhan tuossa normi mittarit direction yms.

 

Ideoita päivittämiseen, JOS sattuu löytymään jotain kosketusnäyttöjä tai pieniä näyttöjä NIIN laittelee jotain lisämittareita mitähän tuohon nyt keksisi ?

Itsellä pari nokian c6-00,communicator,e51, puhelinta ja miettinyt miten ne voisi hyödyntää tuossa.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Mulla on käyttämättömänä yksi Samsung Galaxy S (ehjä) ja iPhone 4 joka toimii wlan verkossa mutta ei ota enää yhteyttä puhelinverkkoon.. Joten josko tuota iPuhelinta voisi hyödyntää...

 

Nikke

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Kyllä ymmärtääkseni voi ottaa käyttöön, täällä oli jossain ketjussa oikein juttuakin joku ohjelma joka yhteyden ja voi siten käyttää simussa hyödyksi kännyköitä,

Itse en verkosta ymmärrä mitään,

Juuri tapellut 3H vanahan xp ja uuden win 7 yhdistämiseksi verkkoon, Ei vaan osaa.

 

olisko joku SALON lähettyvillä joka osais edes verkon laittaa noiden 2 välille ?

ja sitten tietenkin se widefs ja fs9 vielä' saisi mittaristot esim,Tuolle xp koneelle.

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Kotona taas ja intensiivinen suunnittelu jatkuu...

 

Mittailin hieman tarkemmin tätä pöytää ja pohdiskelin noita mittasuhteita.

 

Maisemamonitorit lasketaan hieman alemmaksi, hyllytaso tulee olemaan korkeudella 100 cm, jolloin ilman jalustaa sijoitetettavan maisemamonitorin näytön keskikohta on noin 125 cm korkeudella. Itse ohjaamon "katto" tulee olemaan 105 cm korkeudella ja tälle ohjaamokonsolille itsessään tulee korkeutta 42 cm (alkuperäisessä suunnitelmassa konsolin korkeus oli 57 cm). Pedaalit nostetaan noin 25 cm korkean hieman vinon laatikon päälle. Vinon laatikon avulla itse polkimet tulevat hieman pystympään. Ala-asennossa työtuolin istumakorkeus on 46 cm ja perusistuma-asennossa etäisyys selkänojasta ohjaamokonsoliin on noin 65 cm ja etäisyys selkänojasta maisemamonitoriin on noin 115 cm (etäisyys silmästä maisemamonitoriin arviolta 85 cm)... Ohjaamokonsoliin tuleva mittarimonitori kutistui 15" näytöksi ja siihen saan suhteellisen tiiviisti ryhmittelemällä halutut 10 mittaria + polttoainemittarit sijoiteltua siten että normaali mittarin halkaisija on 65 mm.

 

simuprofiili800x582.jpg

 

Näyttö onkin nyt kuorittuna ja pitää vielä pähkäillä miten tuo näytön  käynnistäminen tulee tapahtumaan / voiko näytön muuttaa sellaiseksi että se käynnistyy automaattisesti kun siihen tulee virta.... Olisi aika hölmön tuntuista tehdä käynnistämistä varten reikä ohjaamopaneeliin. Toisaalta kiva idea voisi olla tehdä yhdestä circuit breakeristä toiminnallinen ja muuntaa se näytön power napiksi...

 

Ensimmäisessä vaiheessa Saitekin paneeleista mukaan otetaan tpm ja radio. Toisessa vaiheessa hommataan Matrox triplehead ja 2 lisänäyttöä. Kolmannessa vaiheessa sitten multi panel ja switch panel (josko vaikka ostaisi ne itselleen joululahjaksi)...

 

Ohjaamokonsolin ulkomitat (leveys x syvyys x korkeus) tulevat siis olemaan 81 x 35 x 42. Eli kohtuullisen helposti liikuteltava yksikkö, jonka varastointikaan ei ole tekemätön paikka silloin kun simuharrastelu saa olla pidempään tauolla. Kiitoksia jo tässä vaiheessa kommentoijille! 

 

Nikke

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Vaikuttaa asialliselta suunnitelmalta. Mittareiksi kannattaisi muuten vaihtaa Reality XP:n FlightLine T ja N.

Liike on huomattavasti pehmeämpää ja tarkempaa kuin FS2004:n /X:n alkuperäisissä vastaavissa.

 

http://www.reality-xp.com/flightsim/flt/

http://www.reality-xp.com/flightsim/flt/features/index.html

 

http://www.reality-xp.com/flightsim/fln/

http://www.reality-xp.com/flightsim/fln/features/index.html

 

Ero näkyy parhaiten tässä:

http://www.reality-xp.com/_rxp05/products/FLNT/index.htm

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään