Jari Vanhatupa

AI-Ultria korpikentälle

5 viestiä aiheessa

[ attachment removed / expired ]

 

Innostuin tuossa väsäilemään Ahkioharjun korpikentälle Ai-liikennettä. Ajattelin, että olisi hauskaa mikäli siellä lentelisi pari kaverusta ultrakevyillä lentolaitteilla. Löysinkin pati kivaa Ai-ultraa, moottoroitu riippuliidin ja hieman siitä kehitettu enemmän lentokonetta muistuttava lentolaite.

 

Ahkioharjun korpikenttä ei näy simun kenttävalikossa, eikä sinne ole Afcad-tiedostoa joten pikkuprojekti piti aloittaa tekemällä kenttäalueelle "flatten" joka tasoittaa kiitotien kohdalla olevan maaston pienet korkeuserot. Mikäli flattenia ei tee niin Afcad kiitotie joko leijuu osittain ilmassa, tai mikäli kiitotien upottaa maahan niin koneen pyörät uppoavat maastoon.

 

Alla kentälle tekemäni pikku-Afcad. Halusin säilyttää Ahkioharjun hienon kiitotien ulkoasun sellaisenaan, joten kiitotie on tässä tehty näkymättömäksi kaventamalla se olemattomiin. Tämä näytti saavan aikaan myös sen, että lentokone on rullauksessa tavallaan koko ajan poissa kiitotieltä jolloin maaston epätasaisuus heijaa mukavasti konetta kuten korpikentällä pitääkin. Pelkkä flatten ei vielä tee kiitotiealueesta pöydäntasaista.

 

[ attachment removed / expired ]

 

Tein ultrille semmoisen plaanin joissa ne lentelevät pikku paikallislentoja kentän ympäristössä. Välillä ne ovat vuorotellen ilmassa noin 8-15 minuuttia ja toinen on parkissa sen aikaa. Alla olevassa kuvassa on Ai-kone juuri lähtenyt kentältä ja kaartanut vasemmalle. Ai-koneen matkaan muuten pääsee kun painaa näppäimistöltä "Ctrl ja W" Kuvan taustalla näkyy kentän kiitotie.

 

[ attachment removed / expired ]

 

Kentältä katsottuna Ai-ultra häviää näkyvistä jo 0,3Nm etäisyydeltä, joten pidän noita label teksejä päällä, että näkee missä se lentää. Ehkäpä näkyvyyttä voisi jostain säätää isommaksi?

 

[ attachment removed / expired ]

 

Tässä ollaankin sitten jo tulossa takaisin. Reunaesteenä olevia puita pitäisi raivata sillä vähän kuusenlatvat rytisee kun Ai-kone tulee laskuun, no eipä tuo nyt niin paljoa haittaa.

 

[ attachment removed / expired ]

 

Ruuhkaa terminaalialueella. Tässä olen itse matkassa tuolla Cessnalla.

 

[ attachment removed / expired ]

 

Asetin plaaniin tekstin VFR mutta iloisesti kaverukset vain lähtevät ilmaan vaikka on paha hernerokkasumu. Ilmeisesti ainakaan sumu ei ai-koneiden lentoa näytä haittaavan.

 

[ attachment removed / expired ]

 

Tässä sitten trike on juuri noussut ilmaan. Taustalla "näkyy" kiitotie!

 

[ attachment removed / expired ]

 

 

 

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

...

 

Kentältä katsottuna Ai-ultra häviää näkyvistä jo 0,3Nm etäisyydeltä, joten pidän noita label teksejä päällä, että näkee missä se lentää. Ehkäpä näkyvyyttä voisi jostain säätää isommaksi?

...

 

 

Pelkäänpä pahoin, että modelin tekijä on säätänyt ne LOD-malleihinsa (Level Of Detail) kiinteästi eli ilman alkuperäisiä datoja et niitä voi muutella.

 

Pekka

 

Edit: Tässä vähän siitä mistä on kyse: http://www.ai-aardvark.com/modeling/LOD_101/aia_LOD.html

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Joku saattaa ajatella, että "Mitenkäs tälläinen paikallislento plaani sitten tehdään" En nyt rupea käymään läpi täydellistä Ai-plaanien teko-ohjetta ja tuskin siihen edes pystyisinkään mutta tässäpä näitä pääpiirteitä ja esimerrki tekemästäni kahden Ai-ultran plaanista.

Tätä ohjetta tutkimalla innokkaat kokeilijat voivat sitten testata erilaisia variaatioita tästä plaanista, tai kopioida sen tuommoisenaan. Muistat vain sen, että TT-tools ei hyväksy minkäänlaisia kirjoitus tai välilyöntivirheitä.

Varsinaiset asiantuntijat voivat sitten korjailla tässä kerrottuja neuvoja tai asiavirheitä. Päälinjat ohjeeseen olen kopioinut tiedostokirjastosta Ilkka Portin ohjeesta. Niitä hänen kertomiaan olen sitten muokkaillut tähän tilanteeseen ja plaaniin sopiviksi.

 

Kun ryhdyt tekemään Ai- plaania niin TT-Tools ohjelma haluaa sinulta nämä kolme txt. tedostoa jotka sinun on kirjoitettava notepadilla. Katsotaan mitä Flightplans txt.sisältää.

 

Siellä on kaksi riviä, toinen lennättää Cosmos ultraa ja toinen MX ultraa jota sitten esimerkissmme tutkitaan.

 

[ attachment removed / expired ]

 

[ attachment removed / expired ]

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Nythän mä hokasinkin, että tuo laittamani plaaniohje on jpg-kuva joka katoaa pian foorumilta eikä siitä muutenkaan pysty kopioimaan näppärästi noita rivejä, joten pistän tähän vielä tekstimuodossa nuo ylläesitetyt esimerkkiplaanin rivit, niin ne on helpompi kopioida itselle ilman kirjoitusvirheitä "kopioi/liitä" tekniikalla.

 

AC#9711,Cosmos,1%,1Hr,VFR,00:10:00,@00:25:00,015,R,0,FI01,00:28:00,@00:33:00,015,R,0,FI01

AC#9712,MX,1%,1Hr,VFR,00:00:00,@00:13:00,015,R,0,FI01,00:40:00,00:55:00,015,R,0,FI01

 

Lisäksi vielä Aircraft txt:n sisältö:

 

AC#9711,54,"Cosmos Microlight for ai"

AC#9712,54,"MX Microlight for ai"

 

Tuon koneen numeron AC#:n perässä voi heittää hatusta. Tärkeää on vain, että se on sama kuin Flightplan txt:ssä. Pilkun jäkeen on koneen nopeus joka ei tässä esimerkissämme ole kovinkaan tärkeä. Suluissa sitten koneen "title" jonka saat lennätettävän koneen aircraft kansioista, aircraft cfg:stä kohdasta title. Nimi on syytä kopioida myöskin "kopioi/liitä" menetelmällä. sillä TT-Tools ei hyväksy mitään virheitä.

 

 

Ja tässä sitten sokerina pohjalla Airport txt:n sisältö: FI01,N63* 03.1350',E24* 20.9681',00

 

FI01= kentän airport-ID numero jonka olen itse keksinyt tälle kentälle. Pilkun jälkeen sitten kentän koordinantit jotka voi kopsata kentän toimivasta Afcad:ista Airport Properties kohdasta.

 

Kun kaikki kolme txt:tä ovat valmiina (muista tallentaa txt:t etteivät ole tyhjiä), niin siirrä ne samaan kansioon missä sinulla on TT-Tools ohjelma, käynnistä TT-Tools ja klikkaa jotain ohjelman vasemmassa ikkunassa näkyvää txt:tä jolloin kaikki kolme muuttuvat siniseksi. Paina Complite ja jos alaikkunaan ei tule punaisia virheilmoituksia niin TT-Tools on luonut plaani bgl:n joka on nyt simun Scenery/World/scenery kansiossa ja voit käynnistää simun ja mennä katsomaan Ai-koneiden lentoja kentälle. Mikäli Afcad on tehty oikein niin koneet ovat siellä.

Mikäli koneet ovat paikalla mutta eivät lennä vaan katoavat itsestään jonkin ajan kuluttua, niin silloin tekemässäsi Afcadissa on jokin pikkuvirhe.

 

Voit muokkailla aikatauluja ym. ja klikkaat sitten vaan uudestaan sitä "Compile" nappia ja uusi bgl jyrää edellisen tilalle. Simu pitää toki aina käynnistää uudelleen, että muutokset astuvat voimaan.

 

Eipä muuta kuin Ai-koneet lentämään! Puuha on varsin hauskaa näpertelyä. :)

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Muistaakseni on mahdollista tehdä kuvista pysyviä, joten kannattaa kysyä. Minusta tuo kuva on nimittäin paljon selkeämpi, ja tekee ohjeista helpon ymmärtää.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään