Guest smä

3d- stereokuvat simulaattoreissa: kootut kokemukset

9 viestiä aiheessa

Erilaisia 3d näyttöjä, laseja ja projektoreita alkaa tulla markkinoille koko ajan enemmän. Simulaattorikäytössä näistä on varmasti tulevaisuudessa paljon iloa. Ajattelin, että kerättäisiin tähän ketjuun kokemuksia erilaisten 3d-ratkaisujen hyvistä ja huonoista puolista.

 

Voisin aloittaa omalla kokeilullani:

 

Latasin ilmaisen 3d ajurin osoitteesta http://www.iz3d.com/

 

ja ostin sinipuna 3d lasit osoitteesta http://www.elektroni.fi/?cat_1=254&cat_2=255

 

Ajuri asennetaan "anaglyph"-moodissa, joka muodostaa stereokuvan DirectX 3d materiaalista, tässä tapauksessa FSX:n tuottamasta kuvasta. Lasien punainen ja sininen linssi sitten suodattavat molemmille silmille oman kuvan, joista syvyysvaikutelma syntyy. Kuvien etäisyyttä toisistaan ja kokonaiskuvan syvyyttä voidaan säätää kesken lennon milloin tahansa, asetukset tallentuvat automaattisesti ja ovat seuraavalla kerralla heti käytössä.

 

Kokeilin systeemiä noilla molemmilla simulaattorikoneillani.

 

Tässä plussat ja miinukset:

 

-ATIn kortilla esiintyy joissakin väreissä hetken viipyvä varjokuva. Nvidialla kuitenkaan ei.

-Tietyt punaisen ja sinisen sävyt näkyvät vain toiseen silmään eivätkä stereona. Valitettavasti taivaassa usein esiintyy tätä sävyä päiväsaikaan, joten taivaassa saattaa välillä näkyä outoja ilmiöitä. Lentäminen aamu ja iltahämärässä tai paksussa pilvessä toimii paremmin.

-Kotiohjaamossa saitekin paneleissa on punaiset ledit, jotka siten näkyvät vain toiseen silmään. Outo fiilis.

-Huone pitää olla pimennetty, muuten linssien väriero häiritsee.

-Kun käyttää kolmea monitoria, paras perspektiivi muodostuu  kun jokaisessa monitorissa on monitorin sijaintia vastaavaan suuntaan käännetty näkymä. Minulla monitorit ovat suuntiin -45,0,45. Jotta FPS ei laskisi liikaa, näiden kolmen kuvan taakse täytyy laittaa yksi kuvakulma koneen päältä mahdollisimman lähelle maata suunnattuna tms koko ruudun kattava kevyt näkymä. Tämä 3d ajuri valitettavasti jossain määrin "päästää läpi" tuon kaikkien ikkunoiden takana olevan dummy-näkymän, joten lopputulos tällaisella ikkunaviritelmällä on huono.

-Lievä pahoinvointi muutaman tunnin kokeilun jälkeen. Olen tosin yliherkkä pahoinvoinnin suhteen: tasapainoaistini on jotenkin sillä tavalla yliherkkä, että joudun pysymään poissa oikeasta ilmailusta, liikkuvat simulaattoritkin ovat mulle liikaa.

 

+Kummallakaan koneella ei FPS havaittavasti laskenut, FPS oli lukittuna 24:n

+Kun säädöt ovat kohdallaan, 3d vaikutelma on lähes "käsin kosketeltava". Tekee mieli kurottaa käsi virtuaaliohjaamon nappuloille. Ulos kun kurkistaa, niin etäisyys maahan on huomattavasti paljon helpompi hahmottaa kuin 2d kuvassa. Laskeutumiseen ja erityisesti loppuvedon ajoittamiseen tulee huomattavasti parempi tatsi. P-51D oli erityisen hauska, koska sen pitkä nokka näkyy hyvin ohjaamoon ja kuomun kehykset tuntuivat istuvan saumattomasti kotiohjaamon häikäisysuojaan. Samoin hornetin HUD asettui sopivalle paikalle nenän eteen, tosin symbolit eivät heijastuneet oikeaa paikkaan syvyyssuunnassa.

+Tämä elämys maksoi vain 3d lasien hinnan eli vajaan kympin. Pahvilaseja saa muutamalla eurolla.

 

Ainakaan minulle tämä ei sovi jatkuvaan käyttöön, mutta varmasti tulee silloin tällöin huviteltua. Hauskaa ainakin simulaattoria kokeileville vieraille. Kaikkinensa näillä vehkeillä saa aavistukseen siitä ulottuvuudesta, minkä stereokuva mukanaan tuo. Jossain vaiheessa varmasti tulee hankittua parempi 3d ratkaisu, sen verran koukuttavaa oli lentää 3d maailmassa monista puutteista huolimatta. Normaali kuva näyttää nyt entistä tylsemmältä kun sen sisään ei näekään. Suosittelen!

 

Varmaan joku on jo kokeillut uudempaakin tekniikkaa, antakaas kuulua kuinka homma toimii?

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

... Mutta tuo sinun ajuri toimii paremmin!!! Ja mikä kiehtovinta FRAPS nauhoittaa kuvan 3d:nä myös, eli nyt olisi mahdollista tehtä 3D- video fsx:Stä. Pitäisiköhän illalla koittaa...

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

itse ostin lasit HUOMATTAVASTI halvemmalla täältä:

 

http://s.dealextreme.com/search/3d+glasses

 

nvidian asetuksista saa tuon 3d:n päälle suoraan. olen kokeillut muutaman kerran mutten tykkää. lähinnä koska värit eivät näy normaaleina.

Ja odotit niitä monta viikkoa... Toimiiko tuo FS9:lläkin?

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

No en odottanut. Tulivat kun tulivat. Elämässäni on muutakin kun odottaa laseja,mutta jos ne saa parilla egellä ilman postikuluja niin mikä jottei.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Selvä homma. Lasit löytyykin jo valmiiksi. Täytyypä kokeilla kunhan kerkeän.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

XP10:ssä pitäisi olla tuki näille laseille

 

http://www.edimensional.com/index.php?cPath=21&osCsid=k9deg01dasjbsknpgk4b93bng4

 

Lieköhän kukaan ehtinyt vielä kokeilemaan?

 

Kysyin tuolta firmalta, saako kolmen erillisen tietokoneen näyttöjä synkattua keskenään, niin että vasemman ja oikean silmän kuvat tulisivat kaikille näytöille samaan aikaan. Eivät osanneet sanoa, ja lupauduin kokeilemaan ilmaiseksi jos lainaavat vehkeet. Mielellään kuulemma kuulevat miten pelaa, jos ensin ostan lasit ja sitten raportoin :) Usutin sitten, että kokeilisivat edes itse ja kertoisivat miten käy, mutta ei ole kuulunut mitään takaisin.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään