Guest Juhowee

Vaihdekeppi

10 viestiä aiheessa

No onhan auton ohjaamokin periaatteessa kotiohjaamo  ;D Eli järjettömästä päästäni on jälleen tupsahtanut uusi järjetön ajatus rakentaa yksinkertainen H-vaihdekeppi. Tämä toisi varmasti realismia pelaamiseen. Aluksi mietin toteutuksessa käytettävän jonkinlaista kiskosysteemiä, jossa itse vaihdekeppi olisi kokoajan suora. Hylkäsin kuitenkin tämän vaihtoehdon kun ihan sattumalta tarvitsin ruuvipenkkiä ja huomasin siinä olevan pallonivelen. Se näyttäisi oivalta ratkaisulta. Ei tarvitsisi muutakuin tehdä jonkinlainen kotelo jonka pohjaan keskelle asettaisi pallonivelen ja siihen kiinittäisi kepin. Kannen päälle laitettaisiin tuo itse "H-kehys".

 

[ attachment removed / expired ]

 

Ensimmäisenä mietin että mistä saisin tuollaisen pallonivelen. Kellään ehdotuksia? Isän ruuvipenkkiä en mene rälläköimään ;D Elektroniikan ajattelin toteuttaa yksinkertaisesti siten että jonkaisen H-kehyksen osan päässä on painike jota vaihdekeppi koskettaa. Lisäksi vapaata varten (eli kun skeba on keskellä) on kehietttävä jotain että se keppi pysyy pystyssä.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

 

[ attachment removed / expired ]

 

 

Kaikista helepoimmalla pääset kun hommaat käytetyn forcefeedback joikkarin, asennat sille netistä saatavan ohjelman ja teet ton h-kolon vaikka pahvista. se forcefeedback tekee sen "hoon" ohjelmallisesti... Mutta eihän se niin hieno ole, eikä saa tarpeeksi värkätä.

 

Mites noi painonapit? Epäilen kestävyyttä.. Jos tekis niin, että jokaisen vaihteen kolojen reunalla olis metallia ja kun isket kepin uuteen koloon, virtapiiri sulkeutuu ja uusi vaihde vaihtuu. Eli kun nyt ois napilla kuitattu virran kulku, niin se tehtäisiinkin täysin mekaanisesti vaihdekepin varren avulla. Sit vaan ohjelmoi (miten, jaa'a?:) että aina on vapalla ellei muuta vaihdetta tule.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Kepin kytkimiksi mikrokytkimet uran viereen - kytkin uraan kiinni ja kepin paksuus mitoitettu niin että liuska sulkeutuu kun keppi on urassa, ei mene rikki ja toimii vaikkei vaihdekeppi olisikaan ihan reunassa.

 

Pallonivelen tilalla saattaisi tuossa toimia ihan hyvin myös vain laatikon välipohjaan levy johon porattu hiukan väljä reikä ja siitä läpi vaihdekeppi pitkästä pultista tai kierretangosta, alapäähän sitten vaikka lukkomutterit levyn molemmin puolin hiukan löysälle, väliin vaikka jotain roiskeläppä- tms kumia hiukan kolinaa vaimentamaan. Ei siinä varmaan kauheasti lonksunta haittaa, päähän nuppi ja jengojen päälle vielä varteen messinki- tai kupariputkea tms jottei jengat syö kättä :)

 

- T

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Miten autopeleissä ne on tehty? Tuossahan ei tietenkään ole mikään nappi päällä silloin, saisko sen pelaamaan niin että se on vapaalla jos ei ole mikään vaihdenappi pohjassa?

 

Muutoin sit jos sille tarttee oman napin, vois tietty tehdä niin että kytket noihin vaihde"slotteihin" kaksi mikrokytkintä - "pykälän" perälle sen vaihteen ja sitten siihen vapaan ja vaihteen "väliin" aina toisen joka "liipaisee" kun kepin vie vaihteelle tai pois sieltä. Ne kaikki sitten yhteen kytkimeen rinnan. Nyt vapaalta vaihteelle painuu ensin "vapaa"-nappi pohjaan ja sen jälkeen "vaihde X", missä tuo vapaa ei mitään haitanne - ja vaihteelta vapaalle taas se liipaisee "vapaa" -nappia mennessään ohi?

 

Saattaa tietty olla fiksumpiakin vaihtoehtoja..?

 

- T

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Tuntuu, että vaatii jonkinlaista ajuriohjelmistoa väliin, joka osaa hanskata tilanteet, joissa mikrokytkin on jatkuvasti pohjaanpainettuna vaihteen ollessa päällä ja joka osaa tulkita "vapaaksi" sen, että mikään nappi ei ole pohjassa.

 

Näin ymmärtääkseni esimerkiksi ACT labsin keppi toimii.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Ei sen välttis tartte olla painettuna -

 

>
--------------------------------.
                                |
    .-----   .-----             |   <- mikrokytkimet
---|==|------|==----------------'

 

..eli noin että "vaihde päällä" ollessa nappi ei ole painettuna..? Ja siinä vapaan ja vaihteen välissä on sitten 2 mikrokytkintä..?

 

Mutta tosiaan noi kantsii ensin tutkia pelisoftista että mitä ne odottaa, en ole autopelejä ihmetellyt ollenkaan.

 

- T

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Tekis vaikka pienen reikälevy-piirilevyn H-hahlon alle ja siihen tällaisia pieniä mikrokytkimiä joita vaihdekepin tanko sitten sulkee ohi mennessään? Tsekkaat vain että noiden liikerata on riittävä auki - kiinni -asentojen välillä ja vaihdekepin väljyys "hahlossa" sopiva jotta se aina sulkeutuu kun menee ohi, eikä silti jumita.

 

dfab96c0-7830-11dc-a67c-0019bbdf5d02.jpg

 

(ELFA tuotenumero: 35-700-09)

 

Tai toinen vaihtoehtohan on tehdä sitten tikun "alapäähän" jotain vastaavaa viritelmää. Tai hae romikselta auton vaihdekepin mekaniikka ja tutki saako siitä jotain? :)

 

- T

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Miten autopeleissä ne on tehty? Tuossahan ei tietenkään ole mikään nappi päällä silloin, saisko sen pelaamaan niin että se on vapaalla jos ei ole mikään vaihdenappi pohjassa?

 

Siinähän se! Laittaa kytkinten perään NOR piirin jonka lähtö on siis 1 kun mikään kytkin ei ole 1 tilassa  :thmbup:

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään