Tero Auranen

Red Bull Air Race Budapest, oliko kukaan muu paikalla?

12 viestiä aiheessa

Terve,

 

Tuli oltua viikonloppuna Budapestissa katsomassa Red Bull Air Race ja siihen liittyvä lentonäytös. (www.redbullairrace.com).

Virallisen tiedon mukaan paikallaolijoiden lukumäärä oli 1,2 miljoonaa ihmistä Tonavan varrella. Oliko kukaan muu palstalaisista mahdollisesti paikalla?

 

Niille, jotka tästä rallista eivät tiedä, kyseessä on siis Red Bullin sponssaama Air race world series, jossa kisataan seitsemän kisaa vuodessa, tämän vuoden viimeinen on San Fransiscossa lokakuussa. Budapestissa kisa vedetään Tonavan päällä keskellä kaupunkia. Itse kilpailun rata kulkee kuuluisan Budapestin ketjusillan alta (lähtö ja maali) sekä veteen pystytettyjen ilmatäytteisten "porttien" muodostaman reitin läpi. Porttitolppien etäisyys toisistaan on 10m. Kisaan osallistuu 9 maailmanluokan taitolentäjää Extra 300-koneillaan. Viimevuoden Budan kisasta on pyörinyt netissä loistava video, jonka katsottuaan ei voi olla lähtemättä seuraavana vuonna paikalle ;-)

 

Itse kisa koostuu "vain" kahdesta reilun puolen tunnin mittaisesta erästä, jossa pilotit ajavat alle pari minuuttia kestävän radan läpi vuorotellen. Voittaja on kahden kierroksen yhteisajoissa nopeimmiten ajanut lentäjä. Sakkosekunteja kisassa saa esim. lähtöportilla ylinopeudesta (lähdössä on nopeusraja) sekä porttien väärin lentämisestä. Mutta vaikka tämä vaikuttaa aika lyhyeltä ja nopeasti ohiolevalta tapahtumalta, oli viikonloppu Budassa kaikkea muuta:

- perjantaina harjoitukset

- lauantaina alkaen aamulla 6:55 lämmittely"ajot"

- lauantaina puolen päivän jälkeen alkanut lentonäytös

- iltapäivän ja alkuillan kisat

- huipentumana pimeän tultua melkein tunnin mittainen käsittämättömän upea ilotulitus Tonavan päällä

- sunnuntainakin oli vielä lähtijöiden ohilentoja ja taitolentoesityksiä

 

"Maistiaisina" tuosta lauantaipäivän lentonäytösosuudesta kerrottakoon, että se koostui lukuisista huikeista taitolentoesityksistä matalalla Tonavan päällä sekä näyttävistä ohilennoista, joihin osallistui mm. LI-2 (DC-3 kopio), Vampire, DC-6, Malevin 737 NG ja monia monia muita!

Kun tähän lisätään vielä, että kaikki ohilennotkin tehtiin matalalla joen päältä (sitä pitkin) ja keskellä kaupunkia, niin ei liene epäselvää, että ilmailuhullu katsoja oli tuolla aivan hurmiossa ;-)

 

Suosittelen lämpimästi kaikille, itse olen taatusti paikalla myös ensivuonna!

 

t. tero

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Mike Mangold näyttää voittaneen Budapestissä tänä vuonna. Haastattelupätkä ja kuvaa kisasta tuli tänään Deutsche Wellelta.

 

Red Bullilla näkyy olevan suomenkielisetkin sivut, joissa eri kilpailuista puhutaan: http://www.redbull.fi/

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Onhan se joku kerta lähdettävä tuokin ihme varmaankin katsomaan, vaikka sinällään ei tuo itse "ratakilpailu" niin kiinnostakkaan. Mutta ne koneet ja pilotit, kuten Kirby Chambliss. Kirby on Jim LeRoyn ja Jurgis Kairysin jälkeen meikäläisen ehdottomia suosikkeja :)

 

No, perjantaina ja lauantaina pääsee näkemään noista piloteista ainakin viisi yhdeksästä :)

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Kisaan osallistuu 9 maailmanluokan taitolentäjää Extra 300-koneillaan.

 

 

sekä Extra 330S/XS, CAP-232 ja Zivko Edge 540 koneilla myös ;)

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

sekä Extra 330S/XS, CAP-232 ja Zivko Edge 540 koneilla myös ;)

 

Jep jep, vähän tuli "oiottua" kun tässä kahvitauon lomassa messua kirjoittelin... ;-)

 

Ei minunkaan mielestäni välttämättä tuo rata-ajo ole mitenkään erityisen kiinnostavaa sinänsä, mutta ehdottoman näyttävää se oli ja koska tuolla oli lisäksi niin paljon muuta, oli ilmailutilaisuus kyllä vailla vertaansa...

 

Mukaan tempaisin tapahtuman edellä julkaistun paikallisen lehden, jossa oli parinkymmenen sivun mainio esittely ohjelmasta, piloteista, radasta, koneista ja kaikesta ilmailuun liittyvästä Red Bullin sponssaamasta....

 

t. tero

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Mukaan tempaisin tapahtuman edellä julkaistun paikallisen lehden, jossa oli parinkymmenen sivun mainio esittely ohjelmasta, piloteista, radasta, koneista ja kaikesta ilmailuun liittyvästä Red Bullin sponssaamasta....

 

Ja kait myös valokuvia napsit? ;)

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Ja kait myös valokuvia napsit? ;)

 

ööö....mä ajattelinkin, että jotain mä olen varmaan unohtanut !?!?! ;-)

 

Eivaan, joku nelisensataa kuvaa (suurin osa "roskaa") ja tunti videota on tallessa kyllä...

 

t. tero

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Morjes,

 

Minulla oli myös ilo ja kunnia olla seuraamassa kyseistä tapahtumaa paikanpäällä.

Sattui työmatka Budapestin lähettyville juuri oikeaan aikaan. Olihan se mahtavaa katottavaa, kun äijät lentää muutaman metrin korkeudella joesta. Tunnelma oli mahtava. 8)

Oli ensimmäinen kerta minkäänlaisessa lentotapahtumassa mutta ei takuulla viimeinen.

;)

-Pete-

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Ja kun kukaan ei ole vielä mainostanut tätä  ::)

-------------

Rebroadcast program on www.redbullairrace.com

 

Red Bull Air Race - Budapest

 

Monday 22.08. - Friday 26.08.2005

18:30 - 20:30 CEST

---------------

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Onkohan tämän vuoden Budapestin tulevan viikonlopun kisojen aikatauluista kellään tietoa? Lähinnä noiden perjantain ja lauantain tapahtumat kiinnostaisivat. Pääpäivän sunnuntain aikatauluhan löytyy RedBullin sivuiltakin. Vaan tosiaan lämmittelyajot sun muut.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

20.8.2006 Red Bull Air Race Budapest - Britit yllätysvoittoon

 

Sunnuntaina lämpötila ei ollut ainoa asia, joka kohosi korkeisiin lukemiin Budapestissä. Myös maailman parhaiden pilottien pisteet kohosivat korkealle Red Bull Air Race -kisassa heidän liitäessään Tonavan yläpuolella yli miljoonan katsojan edessä. Kisa järjestettiin nyt kolmatta kertaa Budapestissä. Kisaviikonloppuna Unkarissa vietettiin kansallista vapaapäivää ja kisa oli viikonlopun kohokohta.

 

Pilotit kiitivät Budapestin radalla yli 400km/h nopeuksilla vain muutamia metrejä joen pinnan yläpuolella. Ilmojen valtiaisiin kohdistui yli 10 G:n voimat heidän viilettäessä radalla pyloneiden ja esteiden välissä. Rata alkoi ja loppui Tonavan yli vievän riippusillan alituksella.

 

Britannian Steve Jones otti yllätysvoiton uudella Edge 540 – koneellaan. Aiemmissa osakilpailuissa hän on ollut aina tuloslistan loppupäässä. Hopealle liiti Steven maanmies, Paul Bonhomme. Kolmannelle sijalle lensi Mike Mangold (USA).

 

Budapestin kisa merkitsi huikeaa parannusta brittipiloteille. Red Bull Air Race World Series – kisasarja on ollut tähän asti kolmen kauppa: Kirbly Chambliss (USA), Mike Mangold (USA) sekä Peter Besenyie (HUN) ovat hallinneet kisasarjaa.

 

Steve oli haltioitunut voitostaan: “Fantastista! En olisi voinut kuvitella parempaa. Ensimmäinen kierros meni nappiin ja se oli loistava pohja voitolle. Aivan mieletön tunne!”

 

Paikallisten suosikki, Peter Besenyei kärsi kitkerästä tappiosta ensimmäisen kierroksen jälkeen. Hänet hylättiin, koska hän ajautui pois radalta murskaten paikallisten faniensa toiveet. Peter osui ilmaporttiin ja ilmatäytteisen pylonin osa jäi hänen koneensa siivelle. Tämän takia hän joutui liitämään pois radalta, jotta hän sai ravistettua pylonin palan irti koneestaan. Hätäliike maksoi hänelle kisan sekä tärkeät pisteet. "Lensin liian lujaa.," kertoi pettynyt Peter. "Olosuhteet olivat täysin erilaiset kuin harjoituksissa. Halusin olla nopein, mutta olin liian nopea.”

 

Kirbly Chambliss (USA) johtaa yhä kisasarjaa, mutta kisa kiristyy Budapestin yllättävien tulosten ansiosta. Red Bull Air Race World Series – kisasarjasta on vielä 3 osakilpailua jäljellä ja kaikki on yhä mahdollista.

 

Seuraavan kerran pilotit kohtaavat syyskuun 2. päivä Longleatissa (UK). Britit ovat varmasti  kovassa vedossa Budapestin menestyksen innoittamina.

 

www.redbullairrace.com

 

 

Tulokset – Red Bull Air Race, Budapest 20.8.06

1 Steve Jones GBR 02:31:45

2 Paul Bonhomme                 GBR 02:32:44

3 Mike Mangold USA 02:36:63

4 Michael Goulian                 USA 02:37:43

5 Kirby Chambliss                 USA 02:46:74

6 Nicolas Ivanoff FRA 02:48:56

7 Klaus Schrodt GER 02:50:82

8 Alejandro Maclean                 ESP 02:52:90

dq Nigel Lamb GBR dq

dq Peter Besenyei                 HUN dq

dq Frank Versteegh                   NED dq

 

 

World Series 2006 Kokonaistilanne:

1 Kirby Chambliss                 USA 24 pistettä

2 Mike Mangold USA 21

3 Peter Besenyei HUN 19

4 Paul Bonhomme                 GBR 11

5 Nicolas Ivanoff FRA 7

6 Klaus Schrodt GER 6

6 Steve Jones GBR 6

6 Michael Goulian                 USA 6

9 Alejandro Maclean                 ESP 3

10 Nigel Lamb GBR 2

11 Frank Versteegh                   NED

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään