Sami Wetterstrand

Kysymys koordinaatteihin perustuvista reittipisteistä ja plaanista

7 viestiä aiheessa

Innostuin tässä pitkän viikonlopun kunniaksi harjoittelemaan ainakin nyt alkuun offlinessa long haul -lentoja. Kysymys olisi nyt noista reittipisteistä, jotka tulevat karttakoordinaateista. Esimerkkinä nyt reitti Helsingistä Bangkokkiin, jossa routefinderista tuli pisteet plaaniin esim. ...3585E 3189E... Noiden reittipisteiden väliin mahtuu kuitenkin useampia vastaavia pisteitä, joiden yli reitti kulkee.

 

Havainnollistava kuva:

[ attachment removed / expired ]

 

Tulisiko nuo kaikki reittiviivalle osuvat pisteet merkitä plaaniin ja MCDU:lle, vai voiko tuota "oikoa" laittamalla vaan ensimmäisen ja viimeisen, kuten tuossa routefinderin tarjoamassa plaanissa tuli.

 

Eli siis näin:

[ attachment removed / expired ]

 

Noiden kahden pisteen välille kun en ainakaan itse löytänyt mitään lentoväylää, jotta sen voisi merkitä, kuten Euroopassa olen tehnyt.

 

//EDIT: Vinkkejä otetaan myös vastaan, josko jostain löytyisi sellaisia enroute-karttoja tuonne idän suunnalle mistä näkisi tuon maaston korkeuden. Arvoin tuossa tuulikarttoja katselemalla FL390 ja täytyy tunnustaa, ettei siinä lennon suunnitteluvaiheessa tullut mieleen, että siellähän on reitin varrella tuommoinen hieman korkeampi laskettelurinne.  :-[ Noh, onneksi se meni tuolla FL390 yli ilman "pohjakosketusta". ;D

 

[ attachment removed / expired ]

 

 

-Sami

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Kai nuo ovat vain koordinaatteja, aivan kuin Atlantilla NATit. Ei tartte muita pisteitä laittaa, ellei niitä ole plaanissa. Itse mitä nyt tolle välille reittiä etsin, niin löysin vain:

 

>PVO UT86 GOGLA R30 KOLPI B160 DB B238 SW CTR09 BP CTR41 VINLI CTR42 RW CTR27 DAKLO CORR8 SF A939 OGAPO B923 GUTAN A368 URL B824 EDAKO A108 KURUL B824 ODIVA A66 TMD A466 TRZ A114 AMDAR A466 ASARI L509 GGC R460 CEA L507 BGO G463 BETNO

Tässä plaanissa on vain lentoväyliä/reittipisteitä. Ei koordinaatteja. Yleensä kun pistää boksiin esim. ton R30 KOLPI, niin se boksi itse lisää siihen välille kaikki sille välille osuvat pisteet siltä lentoväylältä.

 

Jos nyt vaikka Ilmailun PuoliJumala selittäisi syventävästi. ;D

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Siis eihän NATeissakaan laiteta mitään noiden koordinaattien väliin...

 

 

Tässä esim FIN6:n reitti JFK-HEL tältä päivältä:

 

GREKI3 GREKI JUDDS MARTN TAFFY N139C

REDBY CARPE 5500N 05000W 5800N 04000W

6100N 03000W 6300N 02000W 6400N 01000W

6400N 00000E ABADA TRM UP855 ATRIV UT80

GUPSA Y86 AMEDU T86 LAKUT LAKUT1J

 

Noi menis sinne lootaan(ainakin bojon) 5550N 5840N 6130N 6320N 6410N 6400N... kaikki directinä, eli noiden väliin ei tule mitään muuta pistettä..

 

Saa myös korjata... :D

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

niin...FIN6 ei ole tainnut ikinä eikä koskaan tule lentämään NAT-reittejä pitkin atlantilla...

Niin NATit taidetaan laittaa noihin vaan tyyliin "NATY" "NATC" jne...?

 

Kuten tässä Virginin KCMO-EGKK:

 

MCOY9 SAV J55 CHS J121 ORF J174 RIFLE KANNI RAFIN NATX KENUK UL739 GAPLI UR8 GIBSO WILLO2D

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Jesperi, voitko kiitos jättää arpomisen pois ja etenkin moiset väärät tiedot. Jos et itse tiedä totuutta tai oikeaa tapaa niin en lähtisi puhumaan puuta heinää minkä joku voi ottaa todesta. "Mikäli nuo pisteet eivät sijaitse millään airwaylla, niiden käyttämisen voi unohtaa." <- Kovin paha sitten lentää varmaan atlantilla ja n+5000 muussa maailman kolkassa missä ei mene lentoväyliä. Suorin reitti ei myöskään aina ole paras, isoympyräreitti on jo hyvä alku, siihen kun hieman käyttää lisäksi aikaa katsoen, onko hieman isoympyräreitistä poikkeaminen parempien tuulten kanssa järkevää tuottaa jo hienoa tulosta. Lennonsuunnittelu on vaaaaaaaaaikeaa hommaa aluksi, miljoonia eri juttuja ja tapoja ja tyylejä mutta muutaman vuoden yrittämisen ja erheiden kautta se alkaa sujumaan jo luonnostaan, tietää mistä etsiä oikeat tiedot ja miten kannattaa soveltaa reitin optimoimiseksi.

Sori... :-[ Haluaisin vain katsos kuitenkin noita omiakin tietoja kohentaa, jotta ei minullekaan sitä väärää tietoa jäisi. Ja kuten tuossa mainitsit, niin yrittämisen ja erheiden kautta se alkaa pikkuhiljaa sujumaan.

Sori nyt vielä kerran... :-[

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Täytyy toki ymmärtää ettei virtuaali-ilmailijoille suurimmalle osalle ole tarjolla dokumentteja ja karttoja, että mahdollisimman tarkka lennonsuunnittelu olisi mahdollista ja eipä se kaikkia kiinnostakaan.

 

Niin siis ainakaan tuonne Venäjä-Kazakstan-Kiina alueelle en löytänyt minkäänlaisia reittikarttoja, joten jäi tuo plaani näiltä osin pelkästään Routefinderin ja FSBuildin varaan, josta siis yhdistin routefinderin ja FSBuildin tarjoamista reiteistä sopivan näköisen version. Nuo koordinaatit tulivat muistaakseni tuosta routefinderista. Toki jos on tietoa mistä tuonne kaukoidän reiteille noita karttoja löytyisi, niin vinkki otetaan ilolla vastaan.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Enroutekartoissa (tai itseasiassa enemmänkin menetelmäkartoissa, IACeissa jne.) on ilmoitettu MSA Minimum Safe Altitude-korkeus, joka antaa riittävän marginaalin ympäristön maastoon (1000ft?). Lisäksi eri airwaylla on minimikorkeudet, jotka yleensä menevät aluejohdon rajojen mukaan, mutta myös mukaillen maaston korkeuseroja. Ja airwayt myös taitavat hieman kierrellä suurimpia nyppylöitä, etteivät aivan korkeimman vuoren ylitse mene?

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään