Tuomas Kuosmanen

visuaalin geometriaa.. (vuonna 2020? :))

11 viestiä aiheessa

 

Aika kiintoisaa tutkimusta - joskus ehkä kaupasta ostettavat projektoritkin on noin fiksuja, olis kätevää projisoida visuaalia tuollai kun sais geometriat kohdalleen..

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Aivan törkeän hieno video!

 

Tietääkö kukaan millä tavalla lentoyhtiöiden käyttämien D-tason simujen kaarevat visuaalit on kalibroitu toimiviksi?

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Heinon Peten vastaus parin vuoden takaiseen keskusteluun asiasta täällä foorumilla:

 

Mitä olen rajoittuneella kokemuksellani Frascan ja vastaavien simujen visuaaleja katsonut niin pallomaista kangasta käytettäessä projisoitavaa kuvaa 'vääristetään' joko IG:ssä tai erillisellä optiikalla jotta se näyttäisi pilotille oikealta. Näin tehdään myös Finskin ATR:n tänä kesänä päivitetyssä visuaalissa jossa CRT monitorit korvattiin LCOS projektoreilla. Niissä 'kangas' on vaan monitorin kuvaruudun kokoinen. Kotirakentajalla on harvoin käytettävissään täyttä kuvan geometria säätöä.

 

Kolmi-, tai miksei useampikin kanavaisen visuaalin voi projektoreilla tehdä ihan toimivasti käyttämällä suoria skreenejä. Toimii ihan hyvin ainakin Ilmavoimien WTSAT-trainereissä. Koska kyseessä ei kuitenkaan ole kollimoiva optiikka, niin kaarevalla pinnalla saadaan lähinnä luontevampi ja laajempi kuva-ala pystysyynnassa. Projektorin käyttö ylä- tai alaviistosta voidaan kai korjata joka projektorista löytyvällä keystone-säädöllä? Tietysti voi myös harkita taustaprojisointia, mutta se vaatii ehkä hieman enemmän tilaa.

 

Ulkoa tuleva valo pitää saada pois tavalla tai toisella. Porissa Frascan systeemit ovat avoimia, mutta toisaalta koko huone saadaan kyllä pimeäksi. Ja sitten kun simu valoeristetään niin kuinkas päiväkuvan aikana saadaan ohjaamoon oikea ambient valaistus..? 

 

Kanavarajat tulevat olemaan ongelma joka tapauksessa. Sitä ne ovat 'isoissakin' simuissa. Rajoilla on geometrian, kirkkauden ja värienkin oltava kunnossa jotta ne eivät erottuisi. Tässä tulee esiin myös projektorien väistämätön haitta: lamppujen on oltava samassa kunnossa. Eli käytännössä kaikki lamput on vaihdettava kerralla. Harrastusmielessä ne ovat aika hintavia. Tässä mielessä MIK:n simussa ja Oulun projektissa olevat splitter plate -optiikat ovat tavallaan helpompia, sillä rajat erottuvat joka tapauksessa ja kuvaa tuottavat ihan perusmonitorit.

 

Perjantai-illan tajunnanvirtaa...

Pete

 

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Tämän softan avulla kuvan pitäisi taipua lähes mille pinnalle tahansa http://immersaview.com/sol7.html. Hinta ja frame raten pudotus eivät ole tiedossa...

No minähän olin lähes varma siitä, että tämmöinen on, tai joku sen tekee:) Tuolla sais palloseinän ja muutaman projektorin avulla sen pallovisuaalin mikä joskus tuossa viimevuoden puolella täällä osittain tyrmättiin.. kjeh ;D

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Löytyyköhän jostain valmiita mittoja pallovisuaaliin, eli syvyys leveys yms.

Ei minulta ainakaan. Miten tekisitte pallovisuaalin "seinän"?  Itse liimaisin styroksista Uun muotoisen aihion jonka sitten keskeltä Deen muotoisella polttoleikkurilla leikkaisin kuntoon, jummarsiko kukaan, hjuva? Sitten valmis pinta käsiteltäisiin aineella x tai y (maalaus, kankaan liimaus?). Sen jälkeen vaan teline projektoreille ja ohjaamo keskustaan. Eikös kuulostakin mukavan yksinkertaiselta :P

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Visuaalin mitat määräytyvät tietysti tilan koon mukaan (niin iso kuin sopii).

 

Tässä muutama video simujen visuaaleista http://www.frasca.com/web_pages/information/Media%20Gallery.htm. 'TruVision 220° Enclosure' videossa näkyy hyvin tuo valkokangas, 'Bonanza FTD' on kuvattu Porissa.

 

Itse tekisin kaarevan kankaan lasikuidusta. Valmistaisin noin metrin mittaisia elementtejä tarvittavan määrän (helppo varastoida ja kuljettaa).

 

Muotin tekisin styroksista. Styrox ei yksinään kelpaa muotiksi, joten se pitää pinnoitettaa vaikkapa lasikuitukankaalla. Elementtien reunat saa oikena muotoisiksi käyttämällä muotin reunoissa vanerista tehtyjä kaaria. Huomio, että styroksi pitää suojata jollakin tavalla jos käyttää polyestihartisia. Epoksihartsi ei sulata styroksia, mutta on kalliimpaa. Muotti on syytä tehdä mahdollisimman hyvälaatuiseksi. Säästät ämpärikaupalla kittiä, jos pingoitat tuoreen juuri laminoidun lasikuidun päälle nailonkankaan. Kangas repäistään pois vasta hartisin kuivuttua. Lopputuloksena on todella siisti pinta johon esim. kitti tarttuu erinomaisen hyvin.

 

Jostakin päin nettiä löytyy varmasti hyviä työohjeita. Ja älä unohda suojaimia. Hartsia ei saa missään nimessä joutua iholle!

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Projektorin linssi on hiottu siten, että terävä kuva syntyy tasopinnalle. Kaarevalle kankaalle saattaa tulla ongelmia kuvan tarkennuksen kanssa ellei käytetä erikoislinssiä tai sitten tämmöistä peiliä.

http://forums.eagle.ru/showpost.php?p=194072&postcount=74.

 

Kaarevan kankaan käyttöä puoltaa se, että pienemmällä kuvakoolla saadaan katettua laajempi alue näkökentästä.

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään