Guest Virta

Virtalähde entinen? (Oli:Näytönohjain kaataa koko koneen(?))

18 viestiä aiheessa

Tälläinen kysymys alan guruille:

 

Ensimmäinen oire ongelmista oli, että tietokoneen monitori sammui itsestään eikä suostunut lähtemään käyntiin virtanapista. Virrat vain katkesivat itsestään. Otin näytönohjaimen irti eikä toiminut vaikka laitoin takaisin kiinni. Hetken kuitenkin vekslattuani korttia edes takaisin näyttö toimi taas normaalisti. Ainoastaan jotkin videotiedostot eivät näkyneet oikein. Videoiden värit olivat aivan sekaisin ja kaikilla sateenkaaren väreillä. Tämä kuitenkin ilmeni vain muutamissa tiedostoissa ja ajattelin sen johtuvan kortin uusista ajureista.

 

Toinen oire oli seuraavanlainen: Windows ilmoitti, että saatavilla olisi päivityksiä. Latasin päivityksen ja sen jälkeen käynnistin koneen uudestaa. Mutta konepa ei käynnistynytkään. Ruutuun tuli joka kerta windowsin latauskuva, jossa palkki rullaa vasemmalta oikealle ja ruudussa on windowsin logo. Tämän jälkeen kone aloitti käynnistyksen joka kerta uudelleen alusta. Ei auttanut vikasietotilat eikä mitkään, kone ei vaan käynnistynyt.

 

Tämän jälkeen jouduin asentamaan windowsin uudestan ja menetin tietenkin kaiken, mitä kovalevy piti sisällään. Uudelleen asennuksen jälkeen kone toimi ensin hyvin ja netti pelasi oikein. Sitten asensin näytönohjaimen takaisin koneeseen ja kone alkoi herjaamaan, että näytönohjain tekee koneesta epävakaan. Hain korttiin uudet ajurit, mutta edelleen epävakaus jatkui. Kone jumittui täysin vähän väliä ja netti ei toiminut. Välillä saattoi päästä jollekin sivulle, mutta viimeistään viiden minuutin käytön jälkeen netti lakkasi toimimasta. Kuitenkin modeemi toimi ja windowsin päivityksetkin tulivat jotenkuten lävitse, sivut vain eivät auenneet ollenkaan. Loppujen lopuksi näytön värit menivät samallalailla vituralleen kun aikaisemmin oli ollut joissakin videotiedostoissa ja resoluutio vaihtui itsestään pienimmäksi mahdolliseksi.

 

Tämän jälkeen asensin windowsin taas uudestaan mutta jätin näytönohjaimen kokonaan pois. Nyt kone on toiminut normaalisti nettiä myöten. Mikä näytönojaimessa on vikana? Vai onko vika ensinkään siinä? Voiko emolevy olla sökönä? FS:ää en pysty nyt pelaamaan ollenkaan koska emolevyn 32 meganen integroitu näytönohjain ei riitä pyörittämään ohjelmaa, joten pikainen apu on tarpeen. Takuuta kortissa on jäljellä mutta kuinkahan noita saa korjattua?

 

Jos jollakulla on antaa neuvoja tai ohjeita, niin mielelläni niitä ottaisin vastaan.

 

Jo etukäteen kiittäen Ville V.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Tietysti jos vaan toisella näytönohjaimella (siis ei integroidulla, vaan sellaisella jonka saat samaan korttipaikkaan kiinni) pystyt testaamaan, niin sillä ainakin saat varmistettua onko vika tuossa näytönohjaimessa (tai sen ajureissa, tai muussa yhdistelmässä).

 

Tuosta toisesta oireesta, niin tuossa windowsin käynnistyksessähän on myös mahdollisuus tallentaa käynnistys lokiin, jota voi myöhemmin tutkia. Siitä voisi nähdä että mikä jumittaa.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Kiitos neuvosta! Ongelma on ratkennut ja aiheuttajana oli todellakin tuo kärvähtänyt näytönohjain. Sain uuden kortin takuuseen ja nyt toimii taas kuin rasvattu...

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

EDIT: Voiko vika sittenkin olla viallisessa virtalähteessä? Kone toimii suht normaalisti kun selailen nettiä tms. mutta kun yritän aloitaa lennon FS:llä koko kone vetää juntturaan eikä tokene muuten kuin käynnistämällä koko vehje uudestaan. Kone kaatuilee muutenkin välillä ilman näkyvää syytä. Ensin epäilin näytönohjainta (radeon 9600pro) jonka vaihdoin takuuseen uuteen, mutta vika ei korjaantunutkaan sillä, vaikka ensin vaikutti lupaavalta. Välillä kone teki sitäkin, ettei se suostunut käynnistymään tietyn pisteen ohitse, vaan aloitti aina käynnistyksen uudelleen alusta. Mitään uusia laitteita en ole ennen ongelmien alkamista koneeseen asentanut.

 

?????? -Ville-

 

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Kyllä voi, viallisessa tai alitehoisessa. Minkälainen virtalähde sinulla on? Paljonko ilmoitetaan tehoksi? Onko sinulla käsitystä sen hinnasta? Radeon 9600 nyt ei ole mikään tehosyöppö vielä, mutta kyllä sen virrankulutus kasvaa Direct3D-tilaan siirryttäessä.

 

Todennäköisempänä vian syynä pidän kuitenkin näytönohjaimen ajuria. Oletko kokeillut eri versioita? Oletko siivonnut vanhan ajurin röhnät pois ennen asennusta?

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Ei ole käsitystä virtalähteen laadusta, enkä valitettavasti voi tarkistaa koska olen töissä ja kone kotona. Kuitenkin kone on aikaisemmin toiminut samassa kokoonpanossa aivan normaalisti enkä ennen ongelmia tehnyt mitään muutoksia.

 

Ensimmäinen oire oli, että näyttö sammui itsestään ja vaikka laittoi napista päälle, kone ei lähettänyt kuvaa. Ilmoitti vain, että "check cable, monitor is working". Näytönohjain irrottamalla pari kertaa tuo ongelma poistui.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Aivan, niinhän sinä tuolla aikaisemmin tosiaan sanoit. Näytön virrankatkaisu ei tosiaan ole tyypillisesti softavika, vaan viittaa vialliseen näyttökorttiin, emolevyyn, prosessoriin, muistiin tai kosketushäiriöön jossain niistä. Viallinen näyttökortti voidaan katsoa epätodennäköiseksi tässä vaiheessa, koska se vaihdettiin. Onko kuitenkin niin, ettei se oireile koskaan muussa kuin Direct3D-tilassa?

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Ainoa ohjelma, jota olen alustuksen jälkeen kokeillut on FS ja se kaatuu joka kerta. Kerran olen päässyt lentämään noin tunnin pituisen lennon ennen jumittumista mutta yleensä tuo jumittuminen tapahtuu jo ensimmäisen minuutin aikana. Videotiedostoja olen kokeillut ja ne pyörivät normaalisti.

 

Lisäksi FS:ssä on ollut sellainen ongelma, että välillä jotkin tekstuurit katoavat kokonaan. Esim tänään lensin pienen koelennon, jolloin ffx:n 737:n kaikki pintatekstuurit hävisivät ja pelkät matkustamon ja ohjaamon sisätekstuurit lensivät taivaalla. Toinen ilmiö on taas ollut, että tekstuureissa on ollut ihmeellinen värivirhe, jossa jokin kohta koneen rungosta "väreilee" sateenkaaren väreissä.

 

Mutta kuten jo todettua, näytönohjaimen pitäisi olla kunnossa. Virtalähteestä taas en tiedä. Virtalähde on merkiltään FSP Group INC. ja malliltaan fsp250-60pna (pf) ja antaa maksimissaan ulos 250W, mikä tuntuu äkkiseltään melko vähältä kun lukee täältä millaisia virtalähteitä muilla on. Sen tuuletin pyörii normaalisti eikä siinä ole ulos päin mitään katkaisimia, jotka voisivat olla väärässä asennossa. Myös kaikki johdot olen kokeillut lävitse ja tuntuisivat olevan kiinni tiukasti.

 

Enpä tiedä mitä tekisin. Eipä huvita ostaa uutta sadan euron virtalähdettä ja todeta, ettei vika ollutkaan siinä. Taidanpa ostaa kerralla uuden koneen, sillon voi ainakin reklamoida takuun piikkiin...

 

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

250 W poweri on liian pieni nykyisille romppeille. Jos se ei ole ohjauslogiikaltaan niitä kehittyneimpiä, se voi hyvinkin tarjoilla alijännitettä ylikuormitettuna. Joka tapauksessa sen uusiminen on tarpeen. Nykyään 350 W on minimi. Jos koko koneen uusiminen on ajankohtaista niin sitten ei tietty kannata paikkailla.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Juu uusi Virtalähte kehin toi 250W oli aika kova sana silloin Duronin, XP1800+ ja P3 aikoina....  Voin sano että nyky näytöohjaimemet eivat toime alle 350W virtalähtellä ja vain ja ainoastan jos on eritain hyvä latunen sellainen, joku 400-500W hyvä merkinen olisi kova sana. 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Koneessani on AMD Athlon XP2600+ prossu ja näytönohjain on siis tuo ATI Radeon 9600pro. Kovalevyjä ei ole kuin yksi 120Gb 7200rp ja tietenkin DVD- ja CD/RW-asemat, muistia on 1024Mb. Eikö tuo virtalähde sitten pysty suoriutumaan tästä kokoonpanosta? Ihmeellistä vain, että aikaisemmin on toiminut enkä ole mitään muutoksia tehnyt.

 

Jos näin on, että tuo virtalähde on syypää, niin kiroan kyllä nämä valmispaketit alimpaan suohon. Pitäisi pysyä kaukana, mutta toisaalta ne ovat niin kovin helppoja.

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Itse kysynkin tässä poweriin liittyen:

 

Itselläni hajoaa kovalevyt jostain syystä aika usein (1-3 kertaa vuodessa), ja epäilen että virtalähteeni on rikki, tai jotain ja mahdollisesti antaa jännite piikkejä levyille. Tämä mitenkään mahdollista?

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Itse kysynkin tässä poweriin liittyen:

 

Itselläni hajoaa kovalevyt jostain syystä aika usein (1-3 kertaa vuodessa), ja epäilen että virtalähteeni on rikki, tai jotain ja mahdollisesti antaa jännite piikkejä levyille. Tämä mitenkään mahdollista?

 

Tuskin tuo on syynä. Itse epäilen kunnon jäähdytyksen puutetta.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

 

...Tämän jälkeen jouduin asentamaan windowsin uudestan ja menetin tietenkin kaiken, mitä kovalevy piti sisällään.

 

--

 

Auts, ikävä kyllä Windowsin (XP:nkin) olisi hyvinkin voinut asentaa uudelleen myös ilman mitään menetyksiä. Kun käynnistetään XP CD:ltä, mennään asennusohjelmaa läpi, mutta ei (tietenkään, sanomattakin selevää) mennä mihinkään Recovery Consoleen, vaan edetään tämän ohi "Repair" tai "korjaa" -kohtaan. (Tämä silloin, jos XP:tä on ainakin kohtuullisesti olemassa alla, muutoin tarjotaan vain ja yksinomaan "uudelleenasenna" -vaihtoehtoa.)

 

Mitä virtalähteeseen tulee, niin monet ostavat vain halvinta "Keltainen Sianpää" -laatua, koska sitähän nykyään on tarjolla. Tämä on virhe. Siellä on sitten tasan yksi (1) kpl elkoa esim 12 voltin linjassa, ja kun se alkaa kuivua, alkavat myös ongelmat.

 

 

 

 

 

 

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Itselläni on ollut vähän samantapaista ongelmaa, paitsi että ei tekstuureiden häviämistä tai ongelmaa Windowsin käynnistyksen kanssa.

 

Mutta tuota kaatumista ja itsestään buuttailua kylläkin. Eräs kaveri sanoi että vika tod. näk. joko muisteissa tai virtalähteessä. Noh, otin toisen kamman irti (256Mb DDR 400) ja avot, kone toimi kuin unelma sen aikaa kun uusi kampa tuli, eli noin viikon. Tilasin tietenkin uuden kamman kun ajattelin että siitähän se vika heti löytyi, viallinen muistikampa. Nyt on siis muistin määrä tuplattu entisestä (512 -> 1024), mutta kaatuli jatkuu. Vähän harvemmmin tosin kuin aiemmin mutta kaatuu edelleen.

 

Voisiko vika nyt olla virtalähteessä? Itse ajattelin, että olisiko emossa jotain vikaa kun kerta sen toisen muistipaikan tyhjänä pitäminen poisti ongelman. Vai voiko viallinen/alitehoinen virtalähde vaikuttaa tuohonkin? On vähän sama vika kuin ed. kirjoittajilla, että ei viitsisi ostaa 100€ virtalähdettä vain todetakseen että eipähän se vika ollut siinäkään...  :(

 

Siitä kaatulusta sen verran, että aluksi se tapahtui vain vähän raskaammissa peleissä (Il-2 pääosin kun en oikein muuta pelaa), mutta loppuvaiheessa kone saattoi buutata ihan nettisurffailussakin. Nyt uusien kampojen myötä on tullut pitkästä aikaa kerran ihan klassinen "jumi" ja myöskin BSOD. Aiemmin oireena oli pelkkä buuttaus ja windowsin ilmoitus "Järjestelmä on palautunut vakavasta virheestä jne..."

 

Kokoonpano

EpoX 8RD3I (Nforce2) -emo

Transcend DDR400 1024Mb

2*80Gb kovo

GeForce 4 Ti4200 64Mb -näyttis

350W virtalähde

AMD Athlon 2700+ prossu

 

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Onko ne sun muistikammat täsmälleen samanlaiset? Siis sama merkki ja malli? On aika yleistä, että kaksi kampaa ei toimi yhdessä, vaikka ne kumpikin yksinään pelaavat hyvin. Latenssien yms. määrittäminen käsin saattaa auttaa. Kannattaa myös kokeilla, jos ne toimivat toisin päin (siis vaihtaa niiden paikat keskenään).

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Tarkistappa että muistikammat ovat oikeissa paikoissa !  Laita toinen siihen hieman erillään olevaan kantaan (vissiin slot 0), ja toinen jompaan kumpaan vapaista (slot 1).  Ja tarkista sen jälkeen emolevyn ajurit: tällä hetkellä versio 5.10 kai kattaa koko homman

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

on vaitettu että nforce2 emot olisivat eritain niirsoja muistien kanssa, jotkut sanovat että ainoastan Kingstoni toimi kunolla dualina. Minullä ei koskan ollut emo kysesellä piirisarjalla eli ei ole kokemusta

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään