Guest PrMan

TurboProp ja Feather

16 viestiä aiheessa

Taas lisää ihmisen parasta huumetta, eli ongelmia.

 

Ongelmana on kyseinen Turbo Propellikoneiden nk. Feather moodi, johon en löydä tolokkua, koska simuilen lähinnä kausiluontoisin syklein.

 

Kyse on tästä Propellilaippojen säädöstä ground käytäntöön ja lähinnä taxing vaiheeseen liittyen.

 

Olen huomannut kaikkien Turbiinipropellikoneideni käyttäytyvän samalla logiikalla, joskin aikoinaan taksailin myös niillä mäntämoottoriversioiden tapaan

kaasulla ja lapakulmilla kompensoiden.

 

Nyt ilmiö käy päälle lähinnä off / on versiolla, eli joko ei liiku mihinkään, taikka ns. hyökkää, vähänkin lapakulmia tai  throttlea nostamalla.

 

Mikä neuvoksi.?

 

Mittarin mukaan Propp. kierrokset nousevat tasaisesti prosenttiskaalassa nk. vihreällä alueella, kun taasen sen alapuolella käyttää asteikkoa lähinnä

kakunsiivu logiikalla, eli ko ala asteikon hotkaisten.

 

Näin menettelee Mainio Aeroworksin Beech. 200, myös tuo Raytheonin vastaava ilmainen, kuin myös simun oma beech. aina tuohon 350 saakka.

 

Eli kyse ei ole mittari, tai parametrimallinnuksesta, vaan jostain asetuksesta, jota paikallinen eduskuntamme ei ymmärrä, taikka huomioi.?

 

Mainittakoon vielä että Pc Tehoa on Riittävästi, muut logiikat kondiksessa ja joistic kalibroitu, asiaankuuluvine f suippeineen.

 

Mäntämootorikoneiden Propp. logiikassa homma taasen pelaa, kuin kello, joskin tämä "kumimoottorilento" on mielestäni haastavampaa.

 

Maassa tällä hetkellä lähinnä yhtä helvettiä, Atikan automatiikkaa lukuun ottamatta.. :(

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

En tiedä, että käytetäänkö IRL lapakulmia maassa rullailuun. Ainakin Beech 1900D:n ja Cessna Grand Caravanin IRL-manuaaleihin ja tarkistuslistoihin vedoten voisi sanoa, että maassa tapahtuvaa "ryömintää" (eli että kone rullaa kovaa vauhtia vaikka kaasut idlellä) voi vähentää pitämällä condition leveriä (joka tunnetaan mäntäkoneissa mixturena) low idle-moodissa, eli siellä 10%-25% välivaiheilla. Tällöin moottorit eivät ryömitä konetta ja koneen saa pysähtymään siirtämällä kaasun idlelle.

 

Niin, en siis edelleenkään tiedä, että hyödynnetäänkö propellisäätövipuja maassa rullaamiseen oikeassa elämässä, mutta kun propelli käännetään featherille, lavat ovat täysin suorassa eivätkä tällöin kyllä liikuttaisi konetta eteenpäin ollenkaan. Luulisin, että lepuutuksen perimmäinen tarkoitus olisi propellien pysäytys laskussa, jossa moottori pitää sammuttaa ja laskeutua vain yhdellä moottorilla, tällöin propelli ei välttämättä hajoaisi niin pahasti osiin kuin täydessä vauhdissa pyöriessään eikä vahingottaisi mahdollisia matkustajia hätälaskutilanteessa ikkunoiden läpi sinkoilevilla propellin paloilla.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Featheria käytetään kun lennetään joku moottori sammuneena. Se kääntää lavat täysin linkkuun, jolloin pysähtyneen potkurin ilmanvastus on vähäisin.

 

Onko sulla tuo on/off-imiö vain noissa koneissa vai kaikissa? Jos on kaikissa, tarkistapa realismiasetukset. Sieltä pitää vääntää hanikat täysille, ennen kuin saa koneen ohjaimet kunnolla hallintaansa. Ainakin seossäätö on mallia on/off liian alhaisilla realismiasetuksilla, potkurikierroskahvaa en muista varmaksi.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luulisin, että lepuutuksen perimmäinen tarkoitus olisi propellien pysäytys laskussa, jossa moottori pitää sammuttaa ja laskeutua vain yhdellä moottorilla, tällöin propelli ei välttämättä hajoaisi niin pahasti osiin kuin täydessä vauhdissa pyöriessään eikä vahingottaisi mahdollisia matkustajia hätälaskutilanteessa ikkunoiden läpi sinkoilevilla propellin paloilla.

 

Ei siinä nyt kuitenkaan ihan tuosta ole kyse, vaan siitä, että kun ne lavat lepuutetaan siitä sammuneesta/sammutetusta moottorista, potkuri saadaan pysäytettyä jotta sen potkurin ilmanvastus saadaan minimoitua. Tuollainen "tuulimyllynä" pyörivä potkuri aiheuttaa valtavan ilmanvastuksen ja kun se on toisella puolella, niin se tietenkin pyrkii jarruttamaan sen puolen menoa, eli kone pyrkii kiertämään sinne vastuksen suuntaan (ja toisella puolella vastaavasti on vielä työntävä potkuri edesauttamassa kiertopyrkimystä)...

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Ei näyttänyt vaikuttavan realism settings asiaan.

 

Siis kyse on Propp. Rpm kierrosluvusta, jolla vetoa koneessa parannetaan. Ts. ongelmana on mittarineulan hyppääminen asteikossa välillä (oletus) = min. 800

- 1300, suoraan featheristä vetoon, joka aiheuttaa koneen paikaltaan kiihdytyksen tuonne jonnekin 10 - 15 kias paikkeille. Eli näinhän kone ei todellisuudessa

käyttäydy, vaan vetoa on pystyttävä lisäämään nk. ryömintäperiaatteella, eikä näin, eli off / on periaatteella. Vaesinainen idle ei näytä vaikuttavaan tähän

vetoon mitenkään, paitsi nollassa tietysti sammuttamalla moottorin. Eli jos mäntämoottori twini käyttäytyisi näin ns. ropelli käännöksessä,

voisi lulla keikahtaa toiselle kyljelleen pahemman kerran, ainakin Deeceestä puheen ollen.

 

Ohessa Aeroworksin Beechin kuvasarja asiaa selventämään.

 

Eli ekassa kuvassa veto on 0, eli feather, jolloin propp. rpm. on alin oletus. Toisessa taasen feather nostettu 1 % !! jolloin rpm pomppaakin jo n. 13.500

eli kone hyökkää kiihdytykseen jo lähes v ykköstä huutaen !

 

Mikä siis neuvoksi, kun joka turbiiniversio käyttäytyy samoin, eli ala asteikon pois sulkien ? Joskus aikanaan tämä on kyllä toiminutkin..

 

 

Siis, Rpm 800 / ( 0 % )  Ei vetoa

 

[ attachment removed / expired ]

 

Ja, Rpm 13.500 / (veto 1 % !  Hyökkää

 

[ attachment removed / expired ]

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Kokeiles tälläistä kikkaa, että pistät prop vivut eteen, mutta fuel control vivut "Low Idle" asentoon. Muistaakseni lapakulmien säätö ei niinkään vaikuta rullauksessa samalla tavalla, miten ilmassa. Sen sijaan kannattaa pistää polttoainehanoja vähän pienemmälle. Muistaakseni tällaista infoa on saatu ihan ko. konetta ammatikseen lentävältäkin, sekä on siitä maininta melkein kaikissa ko. koneen checklistoissa.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Kokeiles tälläistä kikkaa, että pistät prop vivut eteen, mutta fuel control vivut "Low Idle" asentoon.

Niin, tämä auttaa koneen nopeuden säätöön pienillä nopeuksilla, kuten rullauksessa. Polttoaineen vivut melkein minimille, mutta älä ihan pois ota  ;D

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Siis onko sulla potkurit featherissa, vaikka moottori käy? No totta kai se hyökkää heti kun pienennät lapakulmaa sen verran, että se saa vähän ilmaa liikkeelle koneen pituusakselinkin suunnassa, eikä vaan vatkaa hirveää pyörremyrskyä paikallaan. Featheria käytetään vain kun moottori ei käy. Silloin lapakulma kasvaa 90 asteeseen.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Siis onko sulla potkurit featherissa, vaikka moottori käy? No totta kai se hyökkää heti kun pienennät lapakulmaa sen verran, että se saa vähän ilmaa liikkeelle koneen pituusakselinkin suunnassa, eikä vaan vatkaa hirveää pyörremyrskyä paikallaan. Featheria käytetään vain kun moottori ei käy. Silloin lapakulma kasvaa 90 asteeseen.

 

Millähän tämän nyt selittäisi.? Siis noiden edellisten vastausten Idlehän ei asiaan auta mitenkään, se seisoo viimeisessä postauksessani, eli siis Idlestä

vain virtaa, eli lean, tai sammuu. Se on siis poistutkittu, eli ei vaikutusta.

 

Sitten Esalle:

 

Kyse on tästä ongelmasta: Elikkä propellit vetävät täysillä, tai ei ollenkaan, koska vivut jo 1 prosentissa veto on lähes täysillä, eli vihreällä alueella.

 

Vihreän alueen (kuva 1) alapuolella neula pomppaa koko alaskaalan, eli stoppaa vedon kokonaan, eli käytännössä ei mennä mihinkään, tai mennään

lujaa, jopa 50 kias:iin saakka, joka aiheuttaa paniikkijarrutuksia rullatessa.?

 

Millä perkeleellä saan tämän propp. vivuilla hallintaan, ettei tarvitse seistä varvasjarruilla koko painolla, joskin onneksi vain virtuaalimaailmassa ?

 

  Onko nyt asiaa SDK:lle, vai kui ?

 

  Tätä ominaisuutta, ei nimittäin ole aiemmin nähty..:-o

 

 

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Niin, tuo idle nimenomaan auttaa tuohon. Kun sinulla on propeissa täydet polttoaineseokset, moottorit suuremmalla teholla idlellä kuin seos pienempänä. Teepä näin:

 

- Proppikahva täysille, väännä fuel condition lever johonkin low idlen tietämille (10%-25%)

 

- Käynnistä moottorit, koita rullata.

 

Kun sinulla on ensin proppikahvat idlellä, ja moottorisi käy, propellit pauhaavat täyttä vauhtiaan, mutta kun pistät kahvan ulos lepuutusalueelta, propit pyörivät edelleen täyttä hönkää ja kun lapakulma pienenee tarpeeksi pieneksi (Eli toisinsanoen sellaiseksi, että propit liikuttavat ilmavirtaa taaksepäin, eivätkä mihin sattuu) alkavat propit vetämään ja kun ne pyörivät lujaa, niin se tietenkin nykäisee jonkun verran, ja tähän vielä fuel conditionit täysillä niin tottakai meno on aikamoista drag-racingia.

 

Taidan olla, kuten yleensä, hakoteillä, mutta koita edes tuota ja kerro kokemuksista  :D

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

No niin, nyt ymmärrän. Tekeekö se samaa simun vakiokoneilla, vai ainoastaan jollain lisäosakoneilla?

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

No niin, nyt ymmärrän. Tekeekö se samaa simun vakiokoneilla, vai ainoastaan jollain lisäosakoneilla?

 

 

Kaikilla turbiiniversioilla, eli simun vakio king airista maksullisiin.

 

Siis tuo Idle säätöhän ei nyt auta muutoin kuin off / on moden suhteen, sen nyt olen sata kertaa jo kokeillut.

 

Ongelma näyttäisi nyt olevan mielestäni itse Throttle namiskoissa, joita kokeilen säätää juuri Fsuip ceellä tarkempiin prosentteihin

elikkä throttle cut asennosta ylöspäin, nähdäkseni missä "hyökkää".

 

Näyttäisi King Air nyt maassa kylläkin keulivan, kuin paappa tunturi vähän tuhdimpaa etanolia haukkoessaan.

 

Tuo Propp. Rpm mittarin "kuollut alue kylläkin askarruttaa ? Mäntävehkeissä kun tuota ei nimittäin ilmene..

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Potkurikierrosten säätö ei eroa toiminnaltaan turbiinilla ja mäntäkoneella. Eli sinulla esimerkiksi King air ja Baron käyttäytyvät erilailla?

 

Olethan tarkastanut, ettei potkurikierrosten säätöä ole määritelty kuin yhdelle laitteelle. Jos sulla on esimerkiksi kaasukahvoilla varustettu yoke ja lisäksi erillinen kaasukvadrantti, kierrossäätö voi olla molemmissa ja toiminta sekoilee.

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Moro

 

Kingissä pannaan proppivivut eteen ennen käynnistystä, ja pidetään ne siellä kunnes ollaan ilmassa. Condition Lever on taas pikemminkin polttoainehana kuin seossäätö. Turbiinin tehon säätö perustuu moottorille syötettävän polttoaineen määrään, eli lisää soppaa -> lisää tehoa. Condition leverin Low Idle / High Idle asentoja käytetään säätämään polttoaineruiskun syöttämän polttoaineen määrää kun tehovivut ovat tyhjäkäynnillä. Kun sulla on molemmat moottorit käynnissä ja genut päällä niin laita Condition leverit Low Idleen.

 

Rullauksesta:

 

Kingin moottorit vetää ihan hyvin tyhjäkäynnilläkin. Liikkeelle lähdössä saatat pikkuisen joutua lisäämään tehoja, mutta muuten matka taittuu mukavasti teho vivut idle-asennossa. Jos vauhti alkaa huimata ota vähän reverssiä. Jos hissukseen haluat rullata, joudut kokoajan pitämään vähän reverssiä päällä. Jarruja ei tarvitse hirveästi käyttää, vähän ennen mutkia ja pysähdyttäessä jeesaa reverssejä vähän jalkajarruilla.

 

Kun rullatessa otat reverssit pois ja nostat tehon takaisin tyhjäkäynnille kone kiihdyttää kyllä vauhtiaan aika rapsakasti. Paikallaan kone ei pysy teho tyhjäkäynnillä, toisaalta reverssejä ei kannata paikallaan ollessa pitää päällä, eli jarruja on painettava.

 

blue skies,

-- Olli

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

No joo. Taas kerkeää lentelemään.

 

Eli ratkaisin homman säätämällä Fsuipc::llä Throttlen 10 prossan välein näppisnumeroilla, eli 1 = 0% 2 = 10 %, etc..

 

Nyt sain vasta Throttlen nolla prosenttiin standillä ja laitoin atn.gaugen, eli taxi gaugen co pilot switcheihin.

 

Nyt lähtee rullaamaan "ihmisiksi" sekä jopa pysähtyy suitsista suoraan Throttle ykkösellä hold shorttiin.

 

      Jo tokkiinsa ja kiitoksia kärsivällisistä ohjeista..

Jaa viesti


Link to post
Jaa muulla sivustolla

Luo uusi käyttäjätunnus tai kirjaudu sisään

Sinun täytyy olla jäsen osallistuaksesi keskusteluun

Luo käyttäjätili

Rekisteröi uusi käyttäjätili helposti ja nopeasti!


Luo uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Sinulla on jo käyttäjätili?


Kirjaudu sisään